kater Bolle over: als je een kattentrap hebt

kattentrap

Loesje, die ook op de blog schrijft en de verkering van Bert is en een vriendin van mij, vroeg mij pasgeleden iets. Ze was benieuwd naar mijn kattentrap. Ik had haar verteld dat ik vaak op mijn trap lig te denken. Net zoals Loes op haar denkpaal.

Uitkijken

Loesje zei dat ik er misschien een keertje over zou kunnen schrijven. En als een lieve vriendin dat voorstelt, doe ik dat natuurlijk. Ik vond het ook meteen een goed idee. Want niet elke kat heeft een eigen trap, terwijl dat wel heel handig is.
Je kunt een kattentrap buiten maken, maar ook in huis.
Binnen kunnen je mensen de trap tegen de muur aan maken. Ze kunnen ook een paar plekken wat planken maken. Als kat kun je daar opklimmen, en lekker uitkijken over het huis, of naar buiten kijken. Er zijn veel katten die het fijn vinden om hoog te zitten in huis (ik niet!).

Tuin

Mijn kattentrap is in mijn tuin.
Hij loopt tegen het schuurtje van de achterburen omhoog. Als ik mijn trap oploop, ben ik bovenop dat schuurtje. Tegen het schuurtje staan weer andere schuurtjes dus ik kan een heel eind lopen.
En als ik mijn trap afloop, ben ik weer in mijn eigen tuin. Handig hè?

GroteBeer

kattentrap
Grote Beer in het gras

Mijn mensen hebben de trap gemaakt voor GroteBeer. Die liep altijd door alle tuinen, en over alle schuurtjes. Hij klom in een boom, en sprong dan op een schuurtje. Als hij van het schuurtje af wilde, sprong hij eerst op een stapel stenen, en daarna op de grond. Best moeilijk, ik zou het niet kunnen.
Toen Beer ouder werd was dat klimmen en springen te zwaar voor hem. Hij had een keer zijn poot gekneusd en mijn mensen denken dat dat bij het springen is gebeurd. Daarom hebben mijn mensen de kattentrap bedacht.

Niet duur

Kattentrap
Hier lig ik na te denken

Ze hebben op internet gekeken naar voorbeelden, en ook zelf bedacht wat ze handig leek.
Het hout is allemaal van de straat, uit konteeners met bouwafval. Een trap hoeft dus helemaal niet duur te zijn.
Mijn man heeft het meeste gezaagd, en mijn vrouw heeft alles geverfd. Samen hebben ze de trap aan de muur gemaakt, met een soort steunen. En een boormasjien.
Eerst staat er een klein trapje dat op een grote plank uitkomt. Dat trapje heeft mijn vrouw gevonden, het was al kant en klaar en stond zomaar op straat. Daarna begint de trap tegen de muur. Het bovenste plankje is een beetje groter dan de andere plankjes en heeft een klein leuninkje. Dat is de plank waar ik graag op lig te denken.

Toen de trap net nieuw was werd hij niet meteen gebruikt.

Pop

kattentrap
Pop leert hoe de trap werkt

Na een paar dagen ontdekte Pop dat hij via de trap naar boven kon. Maar hij bleef naar beneden springen. Tot mijn vrouw de trap uitlegde aan Beer. Ze tilde hem op de onderste tree, en bleef naast hem staan terwijl hij steeds een tree hoger ging. Toen hij bovenaan kwam liep hij de trap weer af, naar beneden. Pop zat met open mond te kijken, want hij wist niet dat dat ook kon!
Mijn Molletje had al lang door hoe het werkte, zei de buurvrouw. Zij zag Mol vaak de trap gebruiken. Vanaf dat moment gebruikten Pop, Beer en mijn Mol nu altijd de trap. En al snel deden alle katten uit de buurt dat.

Fiele

Het bovenste plankje was altijd de beste plek om te zitten of te liggen, zegt mijn vrouw.
Want daar kun je alles in de gaten houden: de tuin en de daken. En niemand anders kan meer naar beneden, en ook niemand anders kan meer naar boven. Als je op de bovenste plank ligt ben je dan ook een beetje de baas. Of andersom: als je de baas bent mag je op de bovenste plank.
Af en toe moesten mijn mensen ingrijpen als er een fiele was op de trap. Pop, Beer en mijn Molletje gingen gewoon langs elkaar heen, maar andere katten durfden dat niet. Soms zaten er drie of vier katten op de trap en konden ze niet meer vooruit of achteruit. Mijn mensen kwamen dan even het verkeer regelen.

Nu is de trap alleen van mij.

Ekstradiep nadenken

Als het mooi weer is lig ik wel eens op de bovenste plank te slapen. Niet echt heel diep, want ik moet natuurlijk wel de boel een beetje in de gaten houden.
Maar meestal lig ik op die plank te denken. Over van alles. Ook over geheime dingen die ik niet kan vertellen, want dan zijn ze niet geheim meer.
Als ik op de bovenste plank van mijn trap lig voel ik me stoer, en toch ook gefoelig.
Ik ben thuis, maar ook weer niet. Ik ben in mijn tuin, maar niet helemaal. Ik zweef in de lucht, maar op een plank. Ik lijk wel een vogel, maar dan als kat. Ik ben overal en nergens. En daarom kan ik ekstradiep nadenken.

Pootjes op het gras

Doordat ik zo hoog lig, ben ik ook dichterbij alle katten die een ster zijn geworden. Dus daar zwaai ik altijd naar. Als eerste naar mijn Mollevrouw en Billy, en Pop en Beer, en naar Katrientje. Er zijn best een heleboel sterren, dus ik ben wel eventjes aan het zwaaien.
Als ik uitgedacht en uitgezwaaid ben kom ik weer naar beneden. Dan sta ik weer met vier pootjes op het gras in mijn tuin.  Ik ben gewoon weer kater Bolle die in zijn tuin loopt.
Maar ik weet dat ik kan zweven als ik dat wil, en mijn gedachten ook.

19 thoughts on “kater Bolle over: als je een kattentrap hebt

 1. Ooooh Bolle,

  jij heb geschreeve over jou trap, dattie hoog in jou lucht kan zweeve en dattie kan nadenke. Jou denktrap. Jou zweeftrap. Jij kan jou trap voor alles gebruike wattie maar wil. Jou verhaal geef mij eve mij afleiding in mij kop, in mij hart. Van mij beebieboj Pop, maar daar kom mij eigen straks op terug. Soms is het fijn assie zofeel verdriet heb dat jij zorg voor jou afleiding. Dat jij op jou andere tree in jou kop ga zitte. Soms zijn jou gedachte assie een trap heb. Jij kan hoog gaan zitte, dattie denk in jou ofertreffende trap. Maar jij kan ook laag zitte, dan Bennie in jou diepste gedachte Bolle. Jij schrijf het selluf al. En assie in jou midden zit dan ben jij nog in jou twijfel, dan moet jij nog omhoog of jij ga jou diepte in.
  Bolle mij hart begrijp jou. Jou trap is jou denktrap, mij hart voel het en mij eigen is trots en blij. Jij schrijf erofer en jij heb footoos.
  Wat hebbie slimme en jou handige mense Bolle. Van me eigen heb ik geen tuin, wij heb een balkon van ze huis. Mij vrouw is bang assie daar zo een mooie trap maak dat mij zus Zusje gekke dinge ga doen. Zij is nog jong en zij ga gerust bij andere mense op ze balkon, zij geef er niks om. Mij vrouw wel.
  Misschien kan mij vrouw jou trap in mij huis maake, dattie dan eerst op ze twee wiele hout ga haale want anders kommie nie ver. Ik ga het wel vraage en aan mij vrouw laate zien Bolle. Dank jou wel dattie erofer wil vertelle, dattie in mij kop en in mij hart afleiding breng.
  En dattie kan zweefe ofer jou gedachte , jij kan jou hart en jou kop in jou lucht steeke…
  Ik vind het mooi, dank jou wel lieve Bolle,

  Liefs van ons allemaal voor jou vrouw, jou menseman en jij krijg van mij eigen mij spesiejaale kopje, in de lucht…

  Loesje

  1. Dag lieve Loesje, wat zeg je het mooi van mijn trap.
   Als ik zometeen ga zwaaien naar de sterren zit ik helemaal bovenaan. Dan zwaai ik spesjaal naar Katrientje en beebie Pop. Soms lijkt het net alsof ik de sterren bijna kan aanraken, maar toch zijn ze ver weg. En als ik er lang lig, zie ik steeds meer sterren. Het zijn er wel miljoenmiljard, Loes. Je beebieboj Pop is zeker weten niet alleen.
   En jij ook niet, want we staan allemaal om je heen om je vast te houden in je verdriet.
   Nu ben je MammaLoesje van een ster, en van beebie Door. Beebie Pop blijft er altijd bij horen.
   Als je een trap krijgt in huis, doe je dan footoos maken? Je hebt gelijk dat het beter is om geen trap op het balkon te maken, want straks zit je Zusje ineens op het dak, en dat is supergevaarlijk.
   Lieve Loes, ik hoop voor jou dat je af en toe soms eventjes weg kunt zweven van je verdriet. Je krijgt van mij heel veel lieve zachte troostkopjes, en je vrouw en Floris en Zusje natuurlijk ook. En mijn mensen dorn jullie allemaal veel lieve groetjes en sterkte wensen.

 2. Hallo Bolle,

  Dit wordt de 3de keer dat ik ga proberen joueen schrijf te doen. Vrouwtje zegt dat alleen Loesje het heeft kunnen doen. Vast en zeker heeft FB weer zijn kuren.
  Nu probeert vrouwtje het te versturen via haar mobiele telefoon.

  Wauw wat heeft vrouw en man mens een gave trap voor jullie gemaakt. Vrouwtje heeft goeg kijk gedaan en vind het een heel leuk idee voor mijn SSSTTT je weet wel. Ja op deze trapkan jij veilig op het dak vanhet schuurtje komen en je controle werk gaan doen. Je bovenste plank is super geschikt voor je meeditasie en het over het leven van kater zijn.
  Ikke vind het tof van je dan de buurkatten er ook gebruik van mogen maken en waarom ook niet je bent toch vriendjes van elkaar.
  Ikke hebnu wel geen trap, want die hebben wij niet in huis en in het trappenhuis mag ik van vrouwtje niet komen. Maar ik klim voor mijn sporten wel inmijn speel krabmeibel en zo blijf ik ook fit. Is heel belangrijk als oefening voor onze Formule 2 race Bolle-Jip. We moeten over een poosje maar weer eens gaan racen. Nu maar even al het slechte en verdrietige nieuws verwerken en dan gaan we weer volop van onsfijne leven genieten hoor.

  Bolle doe jij je vrouw en man mens hele grote kompeliment geven voor jouw mooie trap.
  Van mijn vrouwtje heel veel knuffels en grote poot en kopje van je grote vriend Jip.

  1. Dag lieve Jip,
   Mijn vrouw en ik hebben jouw foto gisteren gezien op Bert’s pagina. Mijn vrouw heeft eerste een hele tijd met haar mond open zitten kijken (er kon zo een vogeltje in vliegen), en toen kreeg ze tranen in haar ogen. Niet van verdriet maar van ontroering zei ze. Je lijkt zo ontzetten veel op Stiefel, dat ze jullie niet uit elkaar zou kunnen houden als ze jullie samen zag!!! Je hebt net zulke mooie hoge laarsjes. Weet je wel heel zeker dat jij niet ergens een Zwitserse voorouder hebt?
   Mijn vrouw heeft nooit een foto genomen van Stiefel (foto’s nemen ging toen niet zo makkelijk als nu) maar ze hoeft alleen maar naar jouw foto te kijken om te weten hoe Stiefel eruit zag. Heel erg bedankt voor het plaatsen van de foto, je bent echt de broer van De Gelaarsde Kat Jip. Als we ooit zo’n mooie hoed vinden, komt hij vast en zeker jouw kant op, daar kan je op rekenen.
   Veel lieve kopjes van Vlo, en een knuffel voor jou en de groetjes aan jouw vrouwtje van mijn vrouw.

   1. Hallo Vlo, hier Jip, je vrouw moet maar heel veel naar mijn foto’s kijken, want dan is ze toch nog een beetje bij Stiefel.
    Extra knuffel voor jouw vrouwtje en poot en kopje voor jullie van je grote vriendje Jip

  2. Hoi lieve Jip, het internet was gebroken en moest weer gemaakt worden. En toen waren mijn mensen weg, met de Aaipet. En nu kan ik je gelukkig antwoorden.
   Ooo, wat spannend als jij misschien ook een trap krijgt voor je kadoo! Maak je dan footoos? Jij durft vast meteen op zo’n trap, als je zo hoog durft te klimmen op je meubel.
   Ik zal de kompliementen doorgeven aan mijn mensen. De trap is nu al tien jaar oud, en sommige plankjes zijn opnieuw gemaakt. Maar hij doet het nog steeds. Op de bovenste plank zit een soort spul (dat heet dak-leer, zegt mijn vrouw net) dan kan je niet uitglijden. Weet je wat ook zo spannend is? Dan hang ik bijna boven de tuin van de buren.. Daar mag ik niet komen, en zo kan ik toch kijken.
   Ik heb deze week een paar keer geoefend voor onze Formule2, en ik ben best nog wel goed in vorm. Goed dat je ook blijft oefenen.
   Lieve Jip, ik ga nu buiten zwaaien. Heel veel kopjes voor jou en je vrouw van je grote vriend Bolle, en van mijn mensen veel lieve groetjes voor jullie allebei,

   1. Hallo Bolle, Vrouwtje zegt dat ze beslist foto zal maken als ik ook een trap krijg en ook dat ik dan erop zit. Maar je weet duurt nog wel even hoor. Ik laat het je weten als het grote kado eraan komt.
    Kopjes en poot van je grote vriend Jip

    1. Leuk Jip, ik ben nu al benieuwd! Ik weet zeker dat jij meteen de trap op en af durft, omdat je ook al je klimmeubel kent. Maar het is beter om de trap niet keihard af te rennen. Dat heb ik een keer gedaan en toen viel ik. Dus dat doe ik nooit meer!
     Lieve kopjes van je grote vriend Bolle.

 3. Dag lieve allemaal, mijn mensen zijn nu bij mijn opa en oma, dus ik kan niet antwoorden. Maar vanavond schrijf ik iedereen terug!
  Een heel lief kopje van Bolle.

 4. Dag lieve allemaal, ik doe vanavond iedereen antwoorden. Mijn mensen zijn nu bij mijn opa en oma en hebben de Aaiped mee.
  Lieve kopjes van Bolle.

 5. Hoi Bolle, wij hebben net als Loes ook geen trap maar een balkon. Onze vrouw heeft hem wel veilig gemaakt zodat wij er niet af kunnen vallen. Als het mooi weer is mogen wij op het balkon. Bikkel en Bjarne klimmen wel vaak bovenop de kast, wel één voor één want samen past niet. Daar vandaan kunnen ze alles goed in de gaten houden, ook de straat. Jammer dat onze vrouw voor ons geen trap kan maken in huis, ze is helaas niet zo handig. Maar ja, ze is wel héél lief. Knuffies van Bas, Bjarne en Oliver, Kruimel en Bikkel en van onze vrouw

  1. Dag lieve vijf, wat eng dat Bjarne en Bikkel bovenop een kast durven te klimmen! Dat deed Pop ook altijd, maar ik durf dat niet, ik klim ook niet in bomen in de tuinen, dat vind ik eng. Maar mijn trap durf ik wel. Ik snap heel goed dat Bjarne en Bikkel dan alles goed kunnen zien. Als je hoog zit, zie je heel andere dingen ineens. Ik kan zomaar een heleboel tuinen zien, en allemaal schuurtjes en gebouwen.
   En dat jullie vrouw lief is, is het allerbelangrijkste. Stel je voor dat jullie een handige vrouw zouden hebben, die niet lief was! Dat is helemaal niet fijn. Zonder trap kun je heel goed leven, maar niet zonder liefde!
   Heel veel knuffels terug voor jullie allemaal, en ook voor jullie lieve vrouw natuurlijk, van Bolle.

 6. Dag lieve Bolle,
  Ik ga nog een keer proberen jou te schrijven, eens zal het toch wel lukken 🙂 .
  Wat een prachtige trap heb jij zeg, een Landheer waardig. Zo kan je je hele landgoed overzien, en in de gaten houden of alles wel goed gaat.
  Ik kan me heel goed voorstellen dat jouw Molletje het meteen doorhad hoe ze hem moest gebruiken. Juffrouw Snibbe wist ook altijd meteen hoe ze alles moest doen, terwijl David allemaal extra streepjes op zijn kop kreeg van het nadenken hoe hij iets moest doen,
  Al mijn voorgangers lagen ook altijd heel hoog op alle kasten, zodat ze alles konden overzien. Zij stoften zo ook meteen de kasten af voor mijn vrouw, daar was ze heel blij mee. Ik lig soms bovenop het keukenkastje om over de tuin te kijken, maar niet zo vaak als mijn voorgangers. Vaak zie ik mijn vrouw dan naar me zoeken, en ze is altijd heel blij als ze me ontdekt, want omdat ik dus niet zo vaak hoog lig, zoekt ze me daar niet.
  Mijn klim/krab/ denkmeubel heeft eigenlijk ook een soort trap, maar daarvan sla ik meestal de onderste treden over. Ik lig meestal helemaal bovenop, maar mijn meubel is lang niet zo hoog en groot als dat van Jip. Ik weet ook niet of ik zoveel zou durven las Jip.
  Zeg Bolle, als ik een keer kan ontsnappen naar jouw tuin als ik naar de dierenarts moet, mag ik dan ook even jouw trap uitproberen? Dat zou ik zo gaaf vinden,…eh als ik het durf tenminste, want het ziet er best wel hoog uit.
  Mijn vrouw was vandaag de hele dag weg, dat gebeurd bijna nooit. Ze heeft me heel erg verwend toen ze thuiskwam, en zo hoort het natuurlijk ook 🙂 .
  Oh Bolle, die foto waar je ligt na te denken, wat ben je mooi en stoer, je bent echt een wijze kater, dat zie je zo. En Pop en GroteBeer staan er ook zo mooi op. Jou Mol staat toch ook op die foto waar Beer op staat?
  Geniet maar fijn van je tuin Bolle, en als het te koud en te nat wordt, kruip je lekker tussen je mensen in op bed, dat verdien je wel na zo’n dag op je landgoed passen en mediteren.
  Heel veel lieve kopjes van Vlo voor jou en je mensen, en groetjes van mijn vrouw.

  1. Dag lieve Vlo, ja het was iets tegnies dat kapot was. Dat is altijd moeilijk, want ik kan dat maken, en Bert ook niet.
   Wat stoer dat je op een keukenkastje ligt! Dat is heel hoog, en hoe kom je daar dan op? Ik zou het niet kunnen, dat weet ik nu al. Ik klim in huis nergens bovenop, alleen soms op iets aan de muur, waar vroeger de kachel was. Pop sliep toen hij klein was altijd bovenop de klerenkast, daar sprong hij zó bovenop.
   En natuurlijk mag je mijn trap proberen, Vlo! Dan loop ik achter je, dat gaat vast lukken. Mijn trap is tot bovenaan de schuur, maar als je op een keukenkastje durft te liggen durf je makkelijk op mijn trap.
   Ja, mijn Molletje ligt in het gras op die foto van de trap. En Pop ligt op het kastje, achter het trapje! Je kunt zijn witte voetjes en witte neusje zien.
   Mijn vrouw zegt vaak dat poezen zo slim zijn, en zo stoer. Ik denk wel dat dat zo is. Zo was mijn Mol zeker weten. Ehm…zou ik daarom overal strepen hebben, van het nadenken?
   Goed dat je verwend bent vandaag, Vlo. Dat heb je verdiend als je de hele dag alleen was. Ik was ook best lang alleen, en heb al ekstra lekker natvoer gegeten. Ik ga zometeen zwaaien, en dan klim ik op bed. Lekker slapen.
   Heel veel lieve kopjes voor jou en je vrouw van Bolle, en van mijn mensen veel lieve groetjes voor jullie allebei.

   1. Hoi Bolle,
    Ik zag Popje opeens liggen toen ik goed keek. Mijn Oma zei altijd dat ze blij was dat Poncke witte pootjes had, dan zeg je hen tenminste nog een beetje als het wat donker was.
    De vensterbank in de keuken is heel hoog, en vandaar spring ik op het keukenkastje,
    Mijn vrouw en ik hebben net naar alle Sterren gezwaaid, ze waren heel helder!!!
    Nu lig ik op de voeten van mijn vrouw op bed, en als ze zo de leptop uitdoet klim ik naar boven tot onder haar kin, en gaan we samen lekker slapen, net als jij en je mensen.
    lieve zachte nachtkopjes van Vlo voor alle drie.

    1. Dag lieve Vlo, Popje kon je ook altijd in het donker zien, met zijn witte voetjes en witte kin.
     Wat knap dat je zo goed kunt springen, en dat je zo hoog durft te komen.
     Wij hebben ook gezwaaid gisteren!
     Voor vanavond alvast welterustenkopjes voor jou en je vrouw, van Bolle.

Reacties zijn welkom