kater Bolle over: als je een vogel ziet

vogels

Deze keer ga ik over iets schrijven dat gevoelig ligt. Niet voor katten, maar voor mensen.
Wij katten denken er niet bij na want voor ons is het heel gewoon. Vaak wordt gezegd dat het in nou eenmaal in ons Dee En Aa zit.

Kun je al raden wat ik bedoel?

Vogels

Ik ga schrijven over vogels, en dat je die als kat probeert te vangen. Om op te eten.
Als mensen een hekel hebben aan katten (ja, die mensen bestaan, eerlijk waar!) komt dat vaak omdat katten op vogels jagen. Dat vinden mensen zielug.
Maar een kat doet niet op vogels jagen omdat dat leuk is. Voor ons is het gewoon eten. Wij zijn roofdieren. En elke kat is eigenlijk een miniteiger, met een mond vol scherpe witte tanden en kiezen waarmee hij alles aan stukken kan scheuren.
Nou ja, bijna alle katten hebben zo’n gebit.

Kadoo

Mijn Molletje had op het laatst bijna geen tandjes en kiesjes meer, maar toch ving ze nog wel eens een vogel of een muis. Dan riep ze mijn mensen door heel hard te miauwen, en gaf hun de vogel of de muis. Die waren geschrokken en nogal natgekwijld, maar verder was er niks met ze aan de hand. Mijn mensen lieten ze weer vrij, zonder dat mijn Mol het kon zien. Want het was een kadoo van Mol, en daar hoor je blij mee te zijn.

Slagroom

Mijn Mol was een goede jaagster. Ze had geduld, kon hard rennen, heel zacht sluipen en hoog springen. Maar ze ving vooral vogels om kadoo te geven aan mijn mensen. Die riep ze, als ze er eentje had.
Ze hield ze zo voorzichtig vast, dat ze niet gewond raakten. Mijn vrouw vroeg altijd of ze de vogel weer los wilde laten, dat ze het geweldig vond dat Mol het kon en dat ze er heel blij mee was, maar dat de vogel nog een gezin had. Dan gaf Mol de vogel aan mijn vrouw. Ze snapte er niks van, en ze was vaak wel een beetje beledigd. Maar ze deed het toch.
Als dank kreeg ze een schoteltje slagroom, dat vond mijn Molly het allerlekkerste dat er was.

De goede kant

De GroteBeer was een supergoede jager. Toen hij nog in het restoorant woonde had hij een belletje om zijn nek. Om de vogels te waarschuwen. Maar hij kon zó lopen dat het belletje niet rinkelde. Alleen als hij bij mijn mensen voor de deur stond schudde hij eventjes met zijn hoofd, tingeling. Dan wisten mijn mensen dat Beer er was.
Beer kon in één sprong een vogeltje uit de lucht plukken. Een sprong met een draai erin, zegt mijn man, en heel hoog. Hij at het vogeltje ook meteen op.
In de woonkamer stond toen een klein koffertje, vol met kattenspeelgoed. Bovenop had mijn vrouw een rijtje pluusjen muizen gelegd. Op een dag bleef Beer maar naar dat koffertje toelopen, en naar mijn vrouw kijken. Toen mijn vrouw naar hem toe ging om te zien wat hij wilde, zag ze dat hij een dode muis had neergelegd tussen de nepmuizen. Presies in het rijtje, met het hoofdje de goede kant op.
De laatste jaren van zijn leven interesseerde het jagen hem niet meer, en zat hij rustig in de tuin of op de vensterbank naar vogels te kijken. Maar hij deed ze niks meer.

Het halve huis

Popje kon ook goed jagen.  Maar hij wilde zijn prooi altijd eerst aan mijn mensen laten zien. En dat ging wel eens mis.
Want vooral mijn man probeerde de prooi af te pakken. Dat wist Pop, dus hij kwam razendsnel eventjes binnenrennen, zei met volle mond Miauw! en rende weer naar buiten.
Soms liet hij per ongeluk zijn vogel of muis los in huis, en die verstopten zich natuurlijk meteen.
Mijn vrouw vertelde me dat ze heel wat keren het halve huis op zijn kop hebben gezet om de muis of de vogel te kunnen vangen.
Maar Pop werd ook gepest door vogels. Door kraaien. En eksters. Die gingen vlakbij hem zitten, en heel hard naar hem schreeuwen. Soms vlogen ze vlak over hem heen. Daar was hij bang van, en dan kwam hij snel naar binnen rennen.
Toen Pop een keer een ekster had gevangen, moest hij hem los laten van mijn man. Daar was Pop een beetje boos over natuurlijk. Maar hij werd daarna nooit meer gepest door de vogels!

Nou denk je misschien: en jij dan Bolle? Dat ga ik zo vertellen.

Minder

Ik las dat minder dan de helft van de katten in Nederland nu nog weet hoe ze moeten jagen op vogels. Er komen steeds meer katten die muizen en vogels niet meer als een prooi zien, en niet meer weten hoe ze een prooi moeten vangen en doodmaken.
Ja, dat las ik in mensenkrant. Daar staan dat soort dingen in. Waarom weet ik niet. En hoe die mensen dat hebben kunnen uitzoeken weet ik ook niet. Maar het is ofiesjeel uitgezocht.

Winkel

Dus nog maar de helft van de katten jaagt. De andere helft kan het niet meer, en die leert het ook niet aan zijn of haar kinderen. Over een tijd kan geen enkele kat het meer.
Daar schrok ik wel een beetje van. Want hoe moet dat dan met ons eten?
Gelukkig kopen mijn mensen altijd mijn eten. En zij zeiden dat de winkel nog vol staat met blikjes en brokken. Dus ik ga niet verhongeren.

Vogels

Een paar dagen geleden zat er een hals-band-par-kiet in mijn tuin. Zo’n grote groene vogel, die veel praat. Hij zat op de grond, in het zonnetje.
Toen ik hem zag rende ik er meteen op af. Mijn man zag het gebeuren, en dacht o nee.
Toen ik vlakbij was maakte ik een sprongetje en de par-kiet vloog weg.
Dat was ook mijn bedoeling. Want het is toevallig wel mijn tuin. Zo’n vogel mag best in de bomen en in de lucht en in de struiken, maar mijn tuin is van mij.
Toen ging ik naar binnen, en vroeg mijn vrouw om wat brokjes.
Ik was moe, want jagen is zwaar werk. Vogels zijn snel, en voordat je het weet zitten er nog meer in mijn tuin.
En ik ben een beetje bang van vogels. Dus ik jaag ze weg.

23 thoughts on “kater Bolle over: als je een vogel ziet

 1. Ha ll o oomme Bolle.

  Wat benne u stoer zeg.
  Wei hep gist ere n op een fliech jaag jaag ge daan.
  Hij bleef nie zit doen en floog weg toen ik, Door, hem wau fange.
  Maar ik hep van de week wel een stukkie kaas gefange. Meneer hier zat een boo-te-rham te eet en toen fiel er wat op de gront. Nau… die hep ik gevang. Goet he?

  1. Dag Dorus, wat lees ik nu? Ben jij al een grote jongenskater, dat je een vlieg wilde vangen? Blijven oefenen, dat gaat helemaal goed komen. En superstoer dat het je gelukt is om de kaas te vangen! Kaas is altijd heel moeilijk om te vangen, dus je ome Bolle is trots dat het je gelukt is! Zie je wel, dan ben je echt een kleine teiger.
   Een heel lief kopje voor jou en je broertje, en ook voor je mensen natuurlijk, van je ome Bolle.

  2. Ha ienieminie Dorus, wat een stoere kerel ben je al dat je al vliegen wilt vangen. Die broers van mij deden er een stuk langer over voordat ze dat durfden Doe maar goed oefenen , ook met je broertje. Knuffies van je dinnetje Kruimel

   1. Hoi Dorus,
    Volhouden met die vliegen hoor, je leert het wel! Vliegen en spinnen zijn zo lekker, en ze kraken zo fijn tussen je kiezen. Misschien kan je samen met Pop jagen.
    Wel oppassen met vliegende beesten met gele streepjes, laat die maar gaan, die kunnen prikken!
    Lieve kopjes voor jou, Pop en je mensen,
    Vlo.

 2. Hallo vriend Bolle,

  Wie mij vogeltjes heeft leren vangen weet ik niet, zal wel op de kattenschool zijn geweest. Ik was pas 1 jaar oud toen ik een huiskater ben geworden. Ja en als buitenkat die nooit binnen mocht komen vertikte ik het om op muizen en vogels te gaan jagen, daarom werd ik die gelukkige Jip die nooit meer buiten hoefde te wonen. Maar ja ik heb op de kattenschool toch goed opgelet. Ik heb hier op het balkon al 3 keer een twiet gevangen. De eerste keer was met mijn vriend Boris toen die nog geen ster was geworden, de 2de twiet heb ik alleen te grazen genomen, vrouwtje die had het niet gezien dat ik die zat op te peuzelen, ze dacht dat ik met een speelmuis aan het dolle was. Ja en de 3de dat had vrouwtje gezien hoe ik dat deed. Ze schrok zich een bult, ik leek wel een race Jip, zoef weg was ik naar het balkon. hap en vlug naar binnen weer. Vrouwtje heeft hem afgepakt en weer naar buiten gedaan en ik mocht de hele dag niet meer naar buiten, want twiet ging mij plagen en bleef op het balkon zitten.Je moet weten dat ik alles wat ik van mee naar binnen neem, dus ook vlinders, libelle en zo. Ikke ben heel beleeft tegen mijn gasten twietjes, ik laat ze los en dan geef ik ze een rondleiding door ons huis. Wel gek hoor, zou twiet het warm vinden in huis, want hij doet zijn veertjesjas uit en die liggen door het hele huis. Tja op een moment is tweet dood en nou dan smikkel ik die maar op is is veelst te jammer om te laten liggen, zo’n lekker hapje.
  Mijn vrouwtje vind het ook zielig hoor maar ze weet wel dat het in ons zit om te jagen en dan dus ook op twietjes.
  2 Keer heb ik een dikke duif te logeren gehad op het balkon, Ik kon roepen wat ik wilde en met de kont schudden en zwiepstaarten, het maakte geen indruk op die dikke duiven, ze zaten me gewoon brutaal aan te kijken en vertikte het om weg te gaan, zelfs als vrouwtje naar buiten ging om ze weg te jagen, kwamen ze weer terug. Vrouwtje zei dat ze op doorreis waren en hier kwamen uitrusten en dan weer verder gaan vliegen. Nou al dat gepoep en stinken op mijn balkon als dank vond ik bar en boos hoor.

  Wel Bolle dit is mijn twieten verhaal en ik doe wel iedere dag controlen voor buiten of alles goed gaat met de twieten en miauw ze meteen ook kom niet op mijn balkon, want dan ben je de klos hoor.
  Fijne dag in je tuin en zorg dat ze niet op je poepen als ze over vliegen of in de boom zitten.
  Knuffels van vrouwtje en grote poot en kopje voor jou en vrouw/man mens van je grote vriend Jip

  1. Dag lieve grotevriend Jip, wat ben jij een teiger! Dat wist ik wel een beetje, maar nu lees ik dat je al drie keer een twiet hebt gevangen. En dat je ze nog opeet ook. Ik wist geeneens dat dat kon. Dan zit je toch allemaal veertjes en botjes te eten? Is dat lekker?
   Het enige dat ik gevangen heb was een jonge rat. Maar dan wel een heel nest, elke dag eentje. Ik heb ze niet opgegeten. Dat durfde ik niet zo goed. Ik heb wel eens een muis gevangen en gegeten, maar dat is lang geleden.
   Mijn mensen zijn er best een beetje blij mee dat ik niks vang. Ze vinden het wel rustig, zegt mijn vrouw. Er was hier een nestje met vogeltjes (kool-me-zen zijn dat, dat heeft mijn vrouw me verteld) en alle kindertjes zijn nu groot. Ik kijk naar ze, en doe verder niks. Dat kunnen mijn mensen haast niet geloven, maar toch is het zo.
   En Jip, durf jij echt libelles te vangen? Die zijn zo groot, en ze maken best veel geluid met hun vleugels. Ik ben er bang voor. Pop ving altijd nachtvlinders, en die nam hij mee naar binnen. En rupsen ook. En regenwormen. Ik heb één keer bijna een libelle gevangen, maar toen dacht ik ineens Nee.
   Ik eet wel altijd de miertjes als ze uit hun holletjes komen. Die lik ik zo op. Er zit bijna geen vlees aan, maar het zijn er wel heel veel. Een snekje, zo zie ik het.
   Vogels kunnen soms best brutaal zijn. Dat heb jij gemerkt bij die duiven. Goed dat je je balkon verdedigt, Jip!
   Enne… hoe zit het met je kado?
   Pootjes en kopjes voor jou van je grote vriend Bolle, en ook voor je vrouw natuurlijk. En van mijn mensen lieve groetjes voor jullie allebei.

   1. Hallo Bolle, hier ben ik Jip nog een keertje. Omdat ik de twietjes een rondleiding geef door het huis zijn ze in hun naakie , dus ik eet geen veertjes, Kijk dat is nou het kadoo voor vrouwtje, die mag zij afkluiven heeft ze ook wat.
    O die libelles zijn super lekker hoor, en ja hier bij mijn balkon zitten hele grote, het lijken wel van die grote helikopters.
    Tja dat kado is een probleem, want het duurt veel langer dan vrouwtje had gedacht, maar het komt beslist. Ik mag je een heel klein beetje vertellen, maar verder SSSSTTT hoor. Het heeft te maken met alles in dozen doen en ergens anders alles er weer uithalen. Snapper je het een klein beetje. Poot van je vriend Jip

    1. Dag lieve Jip, ooo dan zat ik er helemaal naast, met wat ik dacht dat je kado zou zijn! Maar wat superspannend van je kado!
     Daar heeft je vrouw vast veel werk aan, zo met die dozen. En jij met controleren, en staks in de dozen zitten. Ik doe verder SSTTT!
     En wat lief dat jij de veertjes voor je vrouw laat liggen, zodat jullie de twiet delen. Pop liet vaak staartjes en darmpjes liggen voor mijn mensen. Die waren daar heel blij mee, vooral als ze op blote voeten liepen.
     Ik vind het echt megastoer dat je grote libelles durft te eten. Dat doet vast een beetje kraken tussen je kiezen. Maar als je er eentje eerlijk gevangen hebt, mag je hem natuurlijk ook zelf eten.
     Jip, ik vind je zeker weten eengrote gevaarlijke teiger dat je die libelles vangt!
     Een heel lief kopje terug voor jou, van je vriend Bolle.

     1. Bolle nou ben ik van de nieuwsgierige wat jij dacht dat mijn kadoos zou zijn. Laat dat dan maar eens weten. Vriend tijger Jip

 3. Hoi Bolle, wat een mooi en goed verhaal heb je weer geschreven. Wij hebben nog nooit vogeltjes gevangen. Bas misschien wel toen hij nog op straat leefde maar dat weten we niet want hij vertelt er nooit wat over. Onze vrouw zegt dat hij het heeft verdrongen, wat dat dan ook is. Soms zitten hier wel duiven op het randje van ons balkon, dan gaan we voor het raam heel hard heen en weer rennen en miauwen en mekkeren dat ze weg moeten gaan maar vaak blijven ze gewoon zitten, wij durven dan eerlijk gezegd ook niet zo goed op het balkon. Het enige dat vooral Bjarne en Bikkel vangen zijn vliegen, onze vrouw vindt dat maar vies en ook dat wij ze dan opeten, Bjarne zit dan echt te smakken. Onze vrouw snapt niet dat wij haar juist helpen om die vliegen uit ons huis te krijgen.
  Vandaag is het weer een beetje onze rustdag Bolle, onze vrouw is lekker thuis, dus we kunnen de hele dag lekker rieleksen.
  Heel veel knuffies van Bas,Bjarne, Oliver, Kruimel en Bikkel en van onze vrouw voor jou en voor je mensenvrouw en mensenman

  1. Hoi allemaal, hebben jullie ook al duiven op jullie balkon? Jip ook, en ik heb ze soms in mijn tuin. Dat mag best, als ze maar rustig doen. Niet gaan fladderen, dat is me te druk.
   Dat mekkeren dat jullie doen, deden Pop en Beer en mijn Molletje ook. Als ze een vogel zagen, waar ze niet bij konden. Ik doe dat niet. Mijn mensen hebben nog nooit gezien of gehoord dat ik mekkerde. Als ik op de vensterbank zit en ik zie een vogel, dan kijk ik er niet eens echt naar. Mijn vrouw deed een keer dat mekkeren na, en dat vond ik zo raar! Ik snapte helemaal niet wat ze bedoelde.
   Het enige dat ik vang zijn miertjes die uit het zand kruipen. Een soort eenhapskrekkertjes zijn dat.
   Bjarne en Bikkel, wat goed dat jullie vliegen vangen! En als je smakt, betekent dat dat het eten lekker is. Pop ving altijd mugjes in huis. Soms tilde mijn vrouw hem op, zodat hij ze ook van het plafond kon vangen.
   En gelukkig maar dat Bas nu niks meer hoeft te vangen, en dat hij lekker in een mandje kan liggen slapen.
   Lieve vijf, doe maar lekker rieleksen en knuffelen met jullie vrouw vandaag!
   Voor jullie allemaal veel knuffies terug van Bolle, en van mijn mensen lieve groetjes voor julilie vijf en jullie vrouw.

 4. Dag lieve Bolle,
  Wat een mooie verhalen over het jagen van jou en jouw kattenfamilie!! En wat knap van GroteBeer dat hij z’n belletje alleen maar liet horen als hij het nodig vond. Hij heeft er vast een tijd over gedaan om uit te vinden hoe dat moest. En jouw lieve, stoere Mol, die toch voor het voer voor jouw mensen zorgde toen ze al geen tanden en kiezen meer had. En Pop rekende toch maar mooi af met die kraaien en eksters, daar moet je lef voor hebben, want die zijn groot, en maken veel kabaal.
  Toen ik nog buiten liep in Leiden ben ik nooit met iets met haren of veren binnen gekomen, veel te kriebelig in m’n bek! Wel heb ik ergens een blote kipfielee gevangen, waar mijn vorige vrouw zich erg voor geschaamd heeft, ik zie niet in waarom. Hier vang ik alleen vliegen en spinnen, mijn vrouw is dan erg trots op me.
  Wat knap van Beer dat hij een muis gevangen heeft voor de verzameling van je mensen!!! Mijn vrouw vertelde dat één van de katten van mijn Oom Jaap eens 4 muizen gevangen heeft ’s nachts, en die lagen netjes op een rij voor zijn kamerdeur, ook met de koppen dezelfde kant op. Hij dacht eerst dat zijn dochters ze zo neer gelegd hadden, maar dat was niet zo.
  Hij heeft nu een poes met drie poten, HeelMooiPoesjePoesje, (het kan nog vreemder dan Vlo gelukkig) en die vangt meer muizen dan de andere twee bij elkaar!
  Ik denk dat ik bij die helft katten hoor die niet jaagt, maar misschien komt dat omdat mijn moeder het mij niet heeft kunnen leren omdat ze doodgereden is toen ik nog heel klein was. Mijn Tante had het toen zo druk met haar eigen kittens en mijn broers en zusjes en mij, dat het erbij ingeschoten is. Of misschien ben ik er ook niet stoer genoeg voor. Bovendien krijg ik brokjes, dus waarom zou ik?
  Dapper van je hoor, dat je die parkiet even hebt laten weten van wie jouw tuin is, ik weet niet of ik dat gedurfd zou hebben, die beesten hebben zulke gemene kromme snavels!
  Eh…Bolle, ik ben blij dat j…eh.. die anonieme kater Bert gevraagd heeft om over vrouwen die aan poten zitten te schrijven. Mijn vrouw heeft me sinds die tijd niet meer onder m’n voeten gekriebeld!!! Ik heb haar ook niet betrapt dat ze op de leptop daar katerpoten zit te gluren, maar ja, ik zie natuurlijk ook niet alles.
  Wat wel jammer is dat de dierendokter en mijn vrouw er niet aan gedacht hebben mijn nagels te knippen, nu moet mijn vrouw dat zelf doen, ze heeft er pas 2 te pakken gekregen 🙂 🙂 !!!
  Lieve Bolle, dankt weer voor je mooie verhaal. Als het een beetje opklaart zullen mijn vrouw en ik weer naar jullie lieve sterren zwaaien vanavond!!!
  Lieve zachte kopjes voor jou en je mensen, en groetjes van mijn vrouw.
  Vlo.

  1. Dag lieve Vlo, ik snap heel goed wat je bedoelt met dat kriebelige van haren of veren. En al die botjes, en pootjes en snaveltjes en staartjes, wat moet je ermee?
   Mijn vrouw zei dat ze vroeger best vaak met blote voeten in een restje muis stapte.
   GroteBeer was superslim en superstoer en superlief. Hij kon hier, met zijn belletje, over het grind lopen en je hoorde niks! En mijn Mol was echt een teiger! Ze kon alle vogels vangen die ze wilde, zelfs zonder tandjes. Pop durfde alles te vangen. Hij ving vogels, muizen, ratten, vlinders, rupsen en regenwormen. En steentjes en takjes. En sokken en schuursponsjes en kinderspeelgoed van de buren.
   Vlo, ik vind het superknap dat je die kipfielee hebt gevangen! Eerlijk waar, dat zou ik nooit durven. Daar hoeft je vroue zich niet voor te schamen, dat is juist megastoer!
   Mijn Mol heeft toen ze jonger was een schaal biefstuk bij de buren gevangen. Die stond in de keuken. Stuk voor stuk heeft ze ze mee naar buiten genomen. Is dat knap of niet?!
   Eet je je vliegen of spinnen ook op? Wat erg, dat je zo weinig eten krijgt dat je erbij moet jagen!
   Wat netjes, van die 4 muizen op een rij. En HeelMooiPoesjePoesje is een gevaarlijke teiger met drie pootjes.
   Vlo, mijn vrouw trekt zich nergens iets van aan. Anonieme katers kunnen schrijven wat ze willen maar vanmorgen werd ik WEER onder mijn tenen gekieteld. Maar ik deed lekker niet mijn tenen wijd! Let op je nagels, en trek ze in. Dan blijven ze gewoon net zo lang als je wilt, dat is mijn tip.
   Dank je wel dat jullie naar onze sterren gaan zwaaien! Daar zijn ze zeker weten heel blij mee. Vandaag 16jaar geleden hadden mijn mensen Pop geadopteerd, en morgen 5 jaar geleden werd hij een ster. Mijn mensen hebben bloemen gezet bij het grafje in de tuin.
   Lieve Vlo, heel veel lieve kopjes voor jou en je vrouw, en van mijn mensen lieve groetjes voor jullie allebei.

 5. Hoi Bolle,
  Oh wat knap, een hele schaal biefstuk gevangen!!! Wat een fantastische poes was die Mol van jou!!
  Mijn vrouw snapte ook niet waarom mijn vorige vrouw zich voor mij schaamde hoor, toen met die kip, zij moest erom lachen.
  Die spinnen en vliegen van ik meer als snek, zo’n tussendoortje is wel lekker. Als het een grote spin is, laat ik de poten wel eens liggen. ten eerste omdat ze kriebelen, maar ook omdat mijn vrouw dan kan zien dat ik hem voor haar gevangen heb, dan is ze trots op me.
  Wat lief, die bloemen bij het graf van Popje. Hij heeft geboft dat hij zolang bij jouw mensen heeft mogen wonen, maar zij hebben ook met zo’n lieve kater geboft!!!
  Wat grappig dat Pop zoveel dingen ving. Poncke deed dat ook, hij jatte van alles, en verstopte dat meestal in schoenen.
  Ik denk niet dat de rest van mijn nagels nog geknipt hoeven worden, ik bleef steeds met één nagel overal aan hangen, en ik denk dat één van de twee was die mijn vrouw heeft kunnen knippen, dus voorlopig laten we het zo.
  Wat erg dat jij toch onder je voeten gekriebeld wordt!!! Misschien moet je de tenen van je vrouw maar eens gaan vangen, dat deed Poncke vroeger ook bij mijn vrouw, ze liep nooit meer op blote voeten, want als hij tenen zag, moest hij ze vangen!!!!
  We zwaaien nu zeker vannacht hoor, naar allemaal, maar vandaag extra naar Pop.
  Heel veel lieve kopjes van Vlo.

  1. Hoi lieve Vlo, mijn Molletje kon alles! Ze was de mooiste, liefste en stoerste poesenvrouw die er ooit heeft bestaan, dat vinden mijn mensen ook.
   Maar ik vind jou ook stoer dat je die spinnen eet, zeker als het grote zijn.
   Popje ving de gekste dingen. Plestik bloemen, dopjes van eikeltjes, stukjes appel, en een keer een vuurpijl. Hij pikte speelgoed van andere katten, en allerlei kleine spulletjes die hij makkelijk mee kon nemen. Hij had in de tuin een plekje waar hij dat allemaal bewaarde, als hij het niet aan mijn mensen gaf. Mijn vrouw heeft daar een autowieltje gevonden, leegoo en allerlei plestik boerderijdiertjes. Het mooiste wat hij ooit ving was een schoon in-leg-kruis-je. Ik weet niet wat dat is, maar mijn mensen moesten er vreselijk om lachen. Wat leuk dat Poncke ook spulletjes pikte.
   Vlo, ik doe net of ik niks merk als mijn vrouw me onder mijn tenen kriebelt. Ik denk maar zo: als ik haar geen aandacht geef, houd ze er vanzelf een keertje mee op. Straffen helpt niet. Het is gewoon weer zo’n raar mensending, waar van je denkt waarom toch.
   Gelukkig dat je lange nagel eraf is, dat is lastig als je blijft hangen.
   Dank je wel voor het zwaaien, Vlo! Ik weet zeker dat ze terugzwaaien, onze sterren!
   Voor jou ook heel veel lieve kopjes van Bolle.

 6. Hoi Bolle, ik Ollie ben wat bang voor duiven ik wil wel aanvallen als ze in de tuin zijn, maar ik ben ook wat bang voor ze!
  Ik snap het ook niet maar het is wel zo!
  Maar mijn Personeel vindt mij gewoon lief hoor ook al ben ik niet zo’n jager!
  Ik jaag op een pluche zeehond, mijn vrouwke noemt dat de Zeehondvis en die zit aan een lange veter en oooooh dan dan speelt mijn vrouwke ermee en ik val de Zeehondvis aan dan ben ik ook stoer zegt mijn vrouwjje!

  Kopje van Ollie

  1. Hoi lieve Ollie, ik snap heel goed dat je duiven eng vindt! Dat vind ik ook. Ze zijn best groot en ze kunnen zo onhandig fladderen. Daar word ik zenuwachtig van.
   En bovendien: wat zou je met zo’n grote vogel moeten doen? Ik zou het niet weten.
   Mijn mensen zijn blij dat ik niet jaag, want Pop, Beer en Mol hebben al genoeg gejaagd, zeggen ze.
   Wat goed dat je op je Zeehondvis jaagt! Dat is vast heel moeilijk en gevaarlijk. En toch durf je het en val je de Zeehondvis aan.
   Ik speel zo’n spel met grote veren en met een hartje aan een touwtje. Dan doe ik blazen en grommen en schoppen en bijten.
   Dus zeker weten dat we stoer zijn, Ollie! We zijn tenslotte famielie van de teiger!
   Een lief kopje voor jou van Bolle.

 7. Oooh Bolle,

  van me eigen heb ik vandaag al geprobeer om terug te schrijve maar mij reakzie heb jou nooit bereik. Mij vrouw zeg Loes jij heb jou error. Van me eigen heb ik er geen verstand van. Jij weet mij eigen heb niks tegnies, dan snap jij er niks van. Misschien hebbie het ook wel gemerk, dattie niks meer kon. Maar dan weetie waarom mij reakzie zo laat is, van me eigen was ik error.

  Jij heb wel jou mooie verhaal geschreeve van jou vogels. En jou Molletje heb wel ze neus gehad voor jou voogels.
  Net als jou Pop en jou Groote Beer. Hier in mij huis van mij zus Zusje al ze vliege en als mij broer Floris ze goed dag heb loer hij wel naar ze duif assie op mij balkon kom. Van me eigen heb ik er weinig mee. Assie maar één tand heb dan hebbie niet meer zo zin in jou jacht. Van me eigen jaag ik liever op mij kaas of mij fanillefla van mij vrouw. Maar zij ken mij tegoed….

  Wattie nog wel wil zegge Bolle, van jou kranteverhaal. Wat jij zeg dattie niet meer zofeel kittens zie jaage op ze voogel en muize. Bolle assie zie hoe ze kitten nu opgroei. Zij speel niemeer zofeel buite. Zij heb ze eigen Feesboek anders tellie niemeer mee assie poes of kater ben. Jij kan jou voogel en jou muis op jou kompjuuter of op jou tablette vange. Dan groei jij anders op en hebbie minder zin om buite op jou jacht te gaan. Soms maak mij eigen ze eigen wel zorge ofer ze jeug van teegewoordig…

  Hoop dattie mij reakzie nou wel krijg Bolle, anders ben ik van mij eigen jou Loesje error van jou voogel .
  Geefie jou vrouw en jou menseman mij zachte kopjes en ook van mij broer Floris en mij zus Zusje en mij eigen vrouw.
  En jij krijg mij zachte spesiejaale kopje,

  Van Loesje

  1. Dag lieve Loesje, ik had het gemerkt van de error! Eerst dacht mijn vrouw dat er iets met de Aaipet was, maar toen bleek dat het helemaal binnenin het internet kapot was. Dat is moeilijk om te maken. Ik kan het niet, en mijn mensen ook niet, en ik denk mevrouw Bert ook niet. Maar gelukkig zijn er mensen (of katten?) die het wel kunnen. Dus nou doet alles het weer, en kan ik jou antwoord geven.
   Mijn Molletje had zeker een neus voor vogels. En Pop en Beer ook. Mijn vrouw zegt weleens dat ze alles wat los en vast zat vingen. Pop ving regenwormen, rupsen, vlinders, muggen en speelgoed van andere katten.
   Wat doet Zusje met de vliegen? Eet ze die op? En heeft Floris wel eens een duif gevangen?
   Van mij hoeft het ook niet, Loes. Ik zou niet weten wat ik met een vlieg moest doen. En al helemaal niet met een duif!
   Mijn mensen zijn er wel blij mee zijn dat ik niks vang. Het enige dat ik vang zijn mieren, als ze in mijn tuin uit het zand kruipen. Ik ga naast hun holletje in de grond zitten en kan ze dan zo oplikken.
   Ik ga proberen of mijn mensen fanieljevla willen halen, dat ik daar ook op kan jagen. Maar ik hoor al van jou dat dat moeilijk is. Misschien kun je meteen een pootje erin doen, en dat dan aflikken? Ik lik wel eens aan sjips of koekjes als mijn mensen die eten, maar dan zetten ze het snel weg. Flauw vind ik dat.

   Ja, en de kinderkatjes van vandaag zijn helemaal gewend aan feesboek en kompjoeters en smartfoons. Dat is heel anders dan vroeger. Daar merk je aan dat wij al wat ouder zijn. Dat je soms de jonkies niet meer helemaal snapt.
   Maar gelukkig dat jij kan helpen met Dorus en Popeye, dan komt het vast goed met ze!
   Lieve Loes, je krijgt veel lieve zachte kopjes van mij. Zusje en Floris en je vrouw natuurlijk ook. En je lieve egel krijgt een spesjaal kopje van mij! En mijn mensen doen jullie vijf (jij, je egel, je vrouw, Floris en Zusje) lieve groetjes.

 8. Hallo Lieve Ome Bolle. Ikke snap niet dat mensen katten niet leuk vinden.! Wij zijn toch leuk en gezelllig. Wat knap dat Mol en Pop vogels konden vangen. Hier zitten ze wel eens op de rand van wat ze noemen een frans balkon. Nou ikke vind dat balkon maar raar. De deur kan maar een klein stukje open ik kan er niet op zitten en er is een rand waar de vogels vooral duiven op zitten. En die kunnen we niet pakken. Enne ze poepen de boel onder! Enne toen ik kleiner was nam ik een sprong gewoon om te laten zien dat ik kon jagen. Boem daar zat een ruit en dat wiste ik niet . Hier vind ik muggen vangen leuk en dat mag van het vrouwtje, maar een spin weer niet. Die zijn cool die gaan we omsingeltjes doen en dan gaan we meppen! Als die dan stil ligt is het niet leuk meer en weet u wat er dan gebeurd dan pakt het vrouwtje hem in een stukje papier en zet hem buiten. Raar he die spin zet ze buiten maar de muggen die mogen wij hebben. Ik hoop straks in de tuin te jagen maar ik weet van mijn vrouwtje mag ik ze niet opeetjes doen. Ze zegt dat wil ze niet zien. En ik heb toch zo’n trek omdatse ik nou op diejeetjes moet. En ik ben wel blij dat er hier gelukkig altijd eten is ook in de grote beneden verboden kast. Daar stat een tas met allerlei eten voor de katten die het minder goed hebben en gisteren heb ik daar wat uitgehaald en opgegeet. Mijn vrouwtje was boos en noemde mij blubberbuik. Erg he

  1. Dag lieve grotepuuberdame Kyana, gek hè, dat er mensen zijn die katten niet leuk vinden? Ik snap er ook niks van, maar het schijnt toch te bestaan.
   Wat goed dat jullie op muggen jagen, en op spinnen. Muggen zijn best moeilijk te vangen, want ze zijn klein en snel en ze vliegen in de lucht. Ik begin er niet aan.
   Dus ik vind het knap dat je ze kunt vangen! En spinnen ook. Daar zet ik ook wel eens een poot op in mijn tuin. Of ik geef ze een duwtje, dan gaan ze rennen. Probeer maar eens, dat is best grappig.
   Maar het allermooiste dat ik lees vind ik dat jij in huis zo’n goede jager bent op eten! Eerlijk waar, je Ome Bolle is supertrots op je! En ik weet zeker dat je tante Katrientje zich slap lacht, als ster. Als jij op diejeet bent, dan ben je een kat die het minder goed heeft, en dan mag je het eten uit die kamer hebben. Dus van mij krijg je een kompliement!
   Wat vervelend dat je ook op diejeet moet. Bijna alle katten zijn op diejeet oo de blog. Dat is toch raar, vind ik. Zijn we dan allemaal te dik? Dat kan toch niet?
   Lieve Kyana, onthoud maar goed: blubberbuiken zijn helemaal prima. Mijn vrouw noemt me vaak zakbuik. Omdat mijn buik hangt. Nou en? Ik ben blij met mijn buik!
   Je krijgt heel veel kopjes van je ome Bolle, omdat je zo’n slimme poezendame bent!
   En ook veel kopjes voor je vrouw en je familie, masr het meeste voor jou!

 9. Ome Bolle ik vind mij niet te dik maar de dierenarts vind van wel. Die heeft zo een rare beebieweegschaal staan. En ik ben al een puber en de cijfers kloppen niet. 4.1 weeg ik en volgens de lijst is moet mijn gewicht 3.3 zijn maar ik moet eerst naar de 3.8. Dan ben ikjes nog te zwaar maar niet meer zo erg zegt de dierendokter. Dus ik does enorm mijn best sportjes veel. Hier weegt ze nu mijn brokjes en krijg ik lait en voor katten met overgewicht en voor de geholpen je weet wels, en als ikkes dan 1 keer zondigjes werd mijn vrouwtje boos. De mama,s hier eten beebies brokken en vlees en iets dat ze powervoer noemen . Ik ben puber aseleties en ik mag niets daarvan. Maar ik ga straks in de tuin jagen hoors

  1. Ja Kyana, de dokter vindt mij ook te dik. Maar ik vind mezelf goed zoals ik ben. En ik zou wel willen dat ik 4,1 kilo weeg! Ik denk dat van dat gewicht bij jou een hoop krullen zijn, en ook zeker hersens, want je bent superslim. Ik krijg ook laitbrokken, maar het helpt niet. Ik eet maar voor een kat van 3 kilo, en toch ben ik meer dan 5 kilo. Omdat ik niet veel sport, want ik ben meer een denker.
   Als jij zo’n slimme en eportiefe puberdame bent, mag je eten wat je wilt. Dat vindt je ome Bolle. In de puuberteit moet je groeien, dus ook je buik. Zo zie ik het.
   Je weet nu waar het eten staat. Het mag natuurlijk niet, dus ik zeg SSSTTT!
   En doe maar goed muggen vangen, daar zit niet veel vlees aan dus dat mag altijd. Dat is een gezond snekje.
   Straks in de tuin zitten vast ook een hele hoop beestjes die je kunt eten. Ik eet graag mieren. Daar zit ook niet veel vlees aan, maar het zijn er wel een heleboel!
   Een heel lief kopje voor jou van je ome Bolle, die 4,1 kilo presies goed vindt voor een puueberpoesendame!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *