Kater Bolle over: als je samen slaapt

samen

Iedereen doet slapen, en iedereen doet het anders. Je kunt In een holletje slapen of in een nestje, in een boom, onder water en onder de grond.  Of in een mandje of een bed.

Zestien

Wij katten slapen ongeveer zestien uur op een dag. Dat zeggen mensen, en die hebben het uitgerekend. Waarom willen mensen dat weten, vraag ik me af. Wat doet het ertoe?
Als je een kat bent ga je gewoon slapen als je moe bent. Of je nou al zestien uur hebt geslapen of niet.

Boem

Er zijn dagen dat ik wel meer slaap dan zestien uur.  Op zulke dagen ga ik tussendoor even snel naar buiten, om te patroejeren. Ik eet een paar brokjes en ik klim meteen weer op het grote bed. En ik val zo boem in slaap. Heerlijk vind ik dat.
Vooral als het buiten regent of koud is, of alletwee. Dan slaap ik zelfs ekstralekker, omdat ik weet dat ik warm en droog lig. Terwijl ik vroeger, als zwerfkat, maar moest zien waar ik sliep en hoe ik droog bleef.

Schemerdieren

Ik kan goed slapen. Dag of nacht, het maakt me niks uit. Ik slaap bijna altijd de hele nacht door.  Dat vinden mijn mensen biesonder. Want katten zijn schemerdieren. Zo noemen mensen ons omdat we in de vroege avond en de vroege ochtend op jacht gaan. En ook vaak in de nacht. Want dan zijn de diertjes die wij eten aktief.
Pop en Beer waren een stel spookjes ’s nachts, zegt mijn vrouw. Als het donker werd gingen ze op stap, in de tuinen. En in de zomer waren ze vaak de hele nacht weg.  Pop was soowiesoo de halve nacht aan het spelen, vaak samen met Beer. Mijn Molletje sliep altijd gewoon binnen. En ik ook, meestal. In de zomer slaap ik wel eens buiten in mijn tent, als het echt superwarm is.  Maar als het niet warm is zou ik niet weten wat ik ’s nachts buiten moet doen.
Ik ga ’s avonds laat altijd even een laatste rondje maken door mijn tuin en over de schuren.  Daarna kom ik naar binnen om te slapen.

Op het grote bed

samen slapen

Ik kan in ons huis overal slapen waar ik wil.
Ik heb twee mandjes, mijn twee kurken, ik kan op de bank slapen en op het grote bed.
Op al die plekken heb ik ook geslapen. Maar het fijnst slaap ik op het grote bed. Daar heb ik lekker de ruimte en ik lig in de slaapkamer dus het is er rustig.
Alleen was er een probleem.
Mijn mensen willen ook op het grote bed slapen. Eigenlijk heb ik dat liever niet. Want dat is best eng, met zijn drietjes op bed. Straks gaan mijn mensen als ze slapen bovenop mij liggen! En dan ben ik niet meer Bolle, maar Platte.
Ik durfde er wel bij als er maar één van mijn mensen in bed lag. Dan ging ik gewoon helemaal aan de andere kant liggen.

Allebei

Maar sinds een tijdje slaap ik ook op het grote bed als mijn mensen er op slapen. Allebei mijn mensen tegelijk, bedoel ik.
Ik weet niet waarom ik het nu wel durf. Ineens was het gewoon zo.

Mijn plek

Ik begin met mijn vrouw samen.  Eerst moet ze me aaien en kusjes geven. We gaan eventjes tegenover elkaar liggen, en ik draai me op mijn zij. Zo kan mijn vrouw mijn buik aaien. Ze snuffelt altijd aan mijn buik, en blaast in mijn haren. Zachtjes. Dan brom ik keihard, zo lekker vind ik dat. Ik geef haar kusjes, en was haar haar of haar neus. Mijn man moet ook erbij komen, om met me te knuffelen. Daar wacht ik op, het hoort erbij. Als dat allemaal gebeurd is, gaan mijn vrouw en ik op onze eigen plek liggen. Zij ligt aan de ene kant te lezen, en ik lig aan de andere kant. Ik lees niet, ik was me even en ga dan lekker slapen.
Ik lig op de plek van mijn man, zegt hij altijd, als hij ook naar bed komt. Ik vind dat het mijn plek is, en dus blijf ik gewoon liggen als mijn man er bij komt.
Hij moet daarom scheef in bed gaan liggen, di-a-go-naal noemt hij dat. Mijn vrouw kan dan weer haar voeten niet kwijt als mijn man zo ligt. Maar mijn man zegt dat het door mij komt. Kinderachtig hè, dat gekibbel. Soms word ik er gewoon wakker van. Gelukkig val ik altijd heel snel weer in slaap, want ik heb mijn slaap hard nodig.

Veilig

samen slapen

Ik slaap heerlijk op het grote bed.  Met zijn drietjes is het veilig, en ik slaap heel diep. Buiten is het donker en binnen zijn wij. Dat is veilig, dat weet ik zeker. Mijn mensen slapen iets minder diep, volgens mijn vrouw.
Dat heeft er mee te maken dat ze niet genoeg ruimte hebben, en dat ze de hele tijd opletten of ze mij niet wegduwen, legde ze me uit.

De kleinste

Dat van die ruimte snap ik niet. Ik heb altijd genoeg ruimte. Ik lig languit, zo slaap ik nou eenmaal graag op het grote bed. Op mijn kurk kan dat niet, daar moet ik me opkrullen. En ik lig niet aan het voeteneinde, want ik ben bang dat ik er misschien afval. Of dat mijn mensen me er af duwen, dat zeggen ze zelf toch ook? Dus ik lig midden op het bed en dan in de breedte. Dat moet kunnen, want ik de kleinste ben van ons drietjes. Ik zie het probleem dus niet zo.
Ik ga altijd om een uur of zes in de ochtend naar buiten, mijn tuin in. Omdat ik een schemerdier ben, dat heb ik uitgelegd. Dan hebben mijn mensen weer even het hele bed voor zichzelf.

Wennen

Bovendien wilden mijn mensen zo graag dat ik op het grote bed kwam slapen. Meer dan drie jaar durfde ik het niet. Soms tilden ze me er weer bij, maar ik sprong altijd weer van het bed af. En nu durf ik het wel.
Mijn mensen zijn er heel blij mee. Ze vinden het supergezellig. Mijn vrouw kon de eerste nacht dat ik in bed sliep niet slapen omdat ze zo blij was. Dat heeft ze me zelf verteld.
Nou dan!
Mijn mensen wennen er wel aan om scheef, of opgekruld te slapen. Als ik dat kan, op mijn kurk, kunnen zij dat vast ook. Als je samenwoont en samen slaapt moet je geven en nemen, vind ik.

13 thoughts on “Kater Bolle over: als je samen slaapt

 1. Hoi Bolle, samen slapen is het allerfijnste. Oliver en Bas liggen graag samen in een mandje, soms komt Kruimel er gezellig bij. Of Bas en Bjarne samen. Het wisselt hier nogal eens. Of zoals Oliver als een baby bij onze vrouw in haar armen slaapt, dat is ook fijn. Of Bikkel dicht tegen onze vrouw aan op de bank en dat onze vrouw hem dan zachtjes over zijn buikje kriebelt. Maar het fijnste is het toch als onze vrouw niet hoeft te werken dan kunnen we met zijn allen lekker lang slapen op het grote bed. Alleen Bas durft dat nog niet. Wij pikken dan met zijn vieren de lekkerste plekjes in en onze vrouw kan er dan nog maar net bij. Ze moet dan van ons wel stil blijven liggen. Soms wil ze zich omdraaien maar dat kan dan niet want dan hebben wij geen lekker plekje meer. Wij zijn het dus helemaal met je eens Bolle, samen slapen is het fijnst, en dat we dan veilig zijn zo met zijn allen op het grote bed. Wij moeten nu stoppen want onze vrouw moet zo weg, dat vinden wij niet zo fijn want zondag moet volgens ons rustig zijn en dat we dan met zijn allen en onze vrouw lekker thuis blijven. Onze vrouw zegt dat het soms niet anders kan, maar dat we dan vanavond een ekstra knuffel krijgen en wat lekkers. Dat is dan wel weer fijn. Knuffels van ons allemaal Bolle ook van onze vrouw.

  1. Hoi lieve allemaal, jullie kunnen zeker weten heel goed samenslapen! Wat leuk dat Bas, Oliver en Kruimel samen in een mandje liggen, of Bas en Bjarne, of dat Oliver als een beebietje in de armen van jullie vrouw slaapt, of Bikkel naast haar op de bank. Maar het allergezelligst lijkt het me met zijn allen op het grote bed. Nou ja, bijna met zijn allen dan, omdat Bas dat nog niet durft. Maar dat komt misschien vanzelf wel.
   Ik vind, net als jullie, dat je als kat altijd recht hebt op de beste plek. Dat hoort nou eenmaal zo.
   Vorig jaar, in de lente, klommen er zelfs wel eens buurtkatten bij mijn mensen in bed! Daar moesten ze erg om lachen. Het waren kleine poesendametjes, en die kropen ook gewoon bij mij in mijn mand! Best brutaal, maar ook wel grappig. Ik denk dat ze dachten dat ik hun vader was.
   Geniet maar van een fijne dag en een ekstra knuffel en een ekstra snek vanavond, als jullie vrouw weer thuis is!
   Een heel lief kopje voot jullie vijven, en ook voor jullie vrouw, van Bolle.

 2. Hallo Bolle,

  Nou ik zal jou even miauwen dat ik nu wel van de vele slaap, tjonje jonge ikke kan met luikjes niet open houden, Ikke verdenk vrouwtje ervan dat ze wat nattigheid bij mijn natvoer doet. Ikke doe nu ok heel diep slapen en ben een slome kerel. Ikke kan zelfs niet meer oefenen voor onze Bolle-Jip formule 2 race. Vrouwtje wil mij sapperdelood niet zeggen waarom ikke zoveel moet slapen. het enigste wat ze zegt is dat ik een hele lieve angst Jip ben en nu moeten er vreemde mensen in huis komen als ze zelf niet thuis is. Kijk ikke ben dan niet zo bang en ikke ga me verstoppen onder het dekbed als ik ze hoor.
  Heeft allemaal met mijn kadoo te maken, nou het wordt toch eggies tijd dat ze me wat gaat vertellen hoor.
  Ikke ben wel blij dat ik heel veel bedjes heb om te slapen in huis, maar nu verteld ze me net dat die ook veel weg moeten in de kast. Bolle ze doet maatr heel vreemd hoor, ikke ga gewoon veel slapen en dan gaat de tijd vlug en hoor ikke eindelijk waar al die geheimzinnigheid voor is en dan laat ik jullie het weten hoor.

  Wel Bolle geniet jij maar van al je prachtige slaapplekjes en zeker van het grote bed. Doe maar net als ikke. Het is een Jippebed en als vrouwtje zich gedraagt mag ze erbij komen liggen, miauwerdemiauw hahahahahaha.

  1. Och Bolle kun je nagaan wat een slaapkop ik ben, vergeet je helemaal een fijne dag te wensen en knuffels van vrouwtje mee te sturen. Pootjes en kopjes van je je slaperige grote vriendje Jip

   1. Dag Jip, wat spannend allemaal bij jou thuis! Gelukkig dst je goed kunt slapen, want dat is belangrijk. Want anders duurt het wachten op je kado nóg langer! Ik ben wel superbenieuwd geworden, maar jij vast ook.
    Dus je weet niet wat de vreemde mensen komen doen, als je vrouw weg is? Misschien kun je onder een klein hoekje van het dekbed kijken, dat ze jou niet zien maar jij kunt dan wel kijken at ze gaan doen,
    Het wordt vast een supermooi kado dat je krijgt!
    Doe maar rustig aan met reesen voor de Formule2. Ik oefen nu ook niet zo heel vaak, dus dat komt goed uit. Dan gaan we straks gewoon weer opstarten.
    Ik heb een nieuwe kurk gekregen, dus ik doe daar lekker veel op slapen. En ik lig lekker in mijn tuin, in het zonnetje. Een beetje fris is het wel, maar mijn zoon Spruit gaat steeds dicht tegen me aan liggen dus dan is het toch warm grnoeg!
    Een heel lief kopje voor jour en je vrouw van Bolle en slaap lekker!

 3. Dag Bolle,
  Lekker is dat hè, op bed slapen. Je hebt zo heerlijk de ruimte. Mijn vrouw moppert wel eens dat ik bepaal hoe zij ligt, nou ja zeg.
  Ik begin ’s avonds altijd op de bank in de huiskamer, dat gedoe van opschuiven als mijn vrouw ook plaats wil in bed vind ik hinderlijk. Als ik hoor dat ze ligt, kom ik aangewandeld, ik wandel even over haar heen, en dan plof ik bovenop haar, soms op haar benen, soms op haar buik, maar het gezelligst vind ik het plekje vlak onder haar kin. Dan praten we even met elkaar, nou ja, mijn vrouw praat, en ik spin gezellig.
  Mijn vrouw kan gelukkig bijna alleen op haar rug slapen, heel soms ligt ze heel even op haar zij, maar dat vind ik niet prettig, ik wandel dan net zo lang over haar heen tot ze op haar rug draait, dan kan ik een lekker plekje uitzoeken.
  Wat ik ook heel fijn vind is als het ’s winters heel erg koud is, dan neemt ze soms een ding met warm water voor me mee, dat ze aan het voeteneind legt, dat is heerlijk om op te liggen!
  Dan begint ze te mopperen dat dat ding voor haar voeten is, nou, ik dacht het dus niet!!!
  Eén keer heeft ze nog zo’n ding gehaald, toen kon ik heerlijk languit liggen, alleen snapte ik niet waarom mijn vrouw toen lag te mopperen dat ze koude voeten had.
  Als dat ding afkoelde ging ik weer ergens op mijn vrouw liggen, zegt ze ; ‘Oh, ben ik nu weer goed genoeg?”. Soms snap ik haar echt niet.
  Ik slaap vrijwel de hele nacht, soms maak ik een rondje langs alle vensterbanken, maar als alles in orde is ga ik gauw weer terug naar bed, ik ben dus meer een dagkater, want ik ben dan best veel wakker.
  Als mijn vrouw net haar bed uit is, ga ik vaak nog even op haar warme plekje liggen, tot ze naar de keuken gaat, daar moet ik natuurlijk bij zijn, dan krijg ik wat lekkers.
  Heb jij trouwens enig idee waarom vrouwen altijd aan je buik willen snuffelen, dat doet die van mij ook. Mijn vrouw zegt dat alle katten naar een gestoomde deken ruiken, behalve David, dat was een viespeuk volgens mijn vrouw, die rook één keer per week naar een gestoomde deken als hij zich pas gewassen had, en de rest van de week ging hij steeds meer ruiken naar een deken die nodig gestoomd moest worden, tot het hem zelf te gek werd, en dan waste hij zich grondig.
  Bolle, ik zie het probleem ook niet dat onze mensen zich moeten aanpassen aan ons, ze vinden het fijn als we op bed komen…., wat doen ze dan moeilijk over dat beetje plaats dat we in beslag nemen?!
  Heel veel lieve zachte kopjes voor jou en je mensen, ook namens mijn vrouw,
  Vlo.

  1. Hoi Vlo, wat heb jij je vrouw goed geleerd hoe ze mag slapen in jullie bed! Dat is mij nog niet helemaal gelukt, want mijn vrouw beweegt weleens zomaar. Terwijl ik lig te slapen. Ze zegt dan later dat zij ook sliep, maar ja, wat schiet ik daar mee op? Mijn man slaapt veel rustiger, daarom lig ik meestal aan zijn kant.
   Je vrouw is er vast blij mee dat je ’s nachts slaapt. Mijn mensen vinden het fijn dat ik dat doe, dat vertellen ze me altijd.
   Ruikt jouw vrouw ook aan je buik, Vlo? Gek toch, ik zou dat nooit doen! Maar het zal wel een mensending zijn. Mijn vrouw zegt dat ik naar vanielje ruik. Popje rook naar pandanrijst, Beer naar kokosbiskwietjes, en mijn Molletje een beetje zweterig. Zo noemden mijn mensen dat. Heerlijk, zeggen ze. Tja, soms kun je als kat er met je verstand niet bij!
   Popje kon soms vies ruiken als hij in oude schuurtjes had gerommeld. Dan rook hij MUF, zo heet dat. Ik denk dat David, net als Pop en ik, gewoon andere dingen te doen had dan zich de hele tijd te wassen.
   Zo’n ding met warm water lijkt mij ook lekker. Mijn vrouw had iets met een soort pitjes erin, ook voor de warmte. En daar was Popje zoooo bang voor, dat ze het maar twee keer heeft gebruikt. Hij liep er overheen en het bewoog en ritselde, dat vond hij supereng. Dus ging het weg.
   Want je hebt helemaal gelijk: onze mensen moeten zich aanpassen. Wij zijn tenslotte katten, dan heb je nou eenmaal altijd gelijk! Gelukkig maar, want ik ga me echt niet aan mijn mensen aanpaasen, met al die gekke dingen die ze doen!
   Een heel lief kopje voor jou en je vrouw van Bolle, en ook van mijn mensen!

   1. Zo’n pitjeskussen heeft mijn vrouw ook gehad Bolle, dat was toen Broddel hier woonde. Hij vond dat net als Pop doodeng, dus mijn vrouw heeft het weggegeven.
    Dingen horen niet te bewegen en te ritselen als je het aanraakt vond Brod. Verder was hij alleen bang voor hoesten en niesen, net als ik..
    Veel kopjes,
    Vlo.

    1. Als Broddel die pitjes ook eng vond, dan ZIJN ze waarschijnlijk gewoon eng.
     Mijn mensen hadden ooit een knis-per-zak gekocht, voor Pop en mijn Molletje en Beer. Dat was een soort slaapzak, waar je in kon kruipen en dan knis-per-de het.
     Niemand durfde er in! Ze waren alledrie superbang voor hun kadoo.
     Dus hebben mijn mensen het weggegeven.
     Grappig hè, ik vind niezen en hoesten en hikken allemaal prima. Maar ritselen… dan ben ik weg.
     Waarom denken mensen toch vaak dat katten dat soort dingen leuk vinden? Ik kreeg een balletje dat geluid maakte, en ik zat meteen onder het buro van schrik!
     Ik hoop maar dat je vrouw niet vaak niest of hoest, Vlo!
     Veel lieve kopjes terug van Bolle,

 4. Oooooh zur bolle. Nou ja… willen ze eerst dat je op bed komp slaap, gaan ze mekkeren dat ze te weinig ruimte heb. Watte wille ze nauw!!! Ikjes zelf lig nooit op de mand van mijn mensen. Vin ik te eng. Grietje en poekie deden dat wel. Griet sliep onder de dekens teeg vrouw aan. Vond ze lekker. Of op vrouw haar beenen. Soms voelt ze nog dat er iets zwaars op haar benen gaat liggen en dan blijft ze heel stil lig om griet niet weg te jaag.
  Poekie lag tussen vrouw en man in. Er laag 3 kussens op een rij. De middelste was voor poekie. Daar lag ze met haar kopje op. En haar lijf lag onder de dekens.

  1. Dag Leedie Katrientje, ik snap heel goed dst je niet bij je mensen in de mand slaapt. Ik vond het ook een hele tijd eng. En nog steeds wel een beetje. Want wij zijn tenslotte veel en VEEL kleiner! Straks duwen ze je eraf, of rollen ze bovenop je, of schoppen ze je. Dat blijft spannen, vind ik.
   En presies zoals je zegt: wat willen ze nauw! Als ik op bed lig, wil ik ook de ruimte. Mijn mensen nemen ook best veel ruimte in. Ik denk dat ze per persoon wel bijna de helft van het bed innemen! Dat is niet eerlijk, als ik er ook bij slaap. Dan moeten we per persoon een derde van het bed innemen, dat lijkt me het eerlijkst.
   Wat fijn dat Griet af en toe nog komt slapen, van over de regenboogbrug. En wat superlief hoe Poekie sliep! Pop en Mol deden dat ook soms, dat onden mijn mensen altijd geweldig.
   Maar omdat jij lekker de hele nacht goed rustig kunt slapen, weet je presies hoe laat je je mensen wakker moet maken met een liedje. Ik weet zeker dat ze daar heel blij mee zijn!
   Een heel lief kopje voor jou van Bolle.

 5. Oooh Bolle,

  mij hart is blij assie lees dattie op het groote bed durf te slaape. Bij jou mense, jou vrouw en jou menseman. Dan durfie wel veel Bolle en jij heb er goed over nagedach dat kan ik wel voele. Van me eigen vind ik wel, jij woon bij jou mense. Dan hebbie ook recht op jou groote bed en jij mag al jou ruimte neeme. Lig jou menseman di-a-go-naal. Oooh ik vind het knap want het klink best wel moeilijk van ze eigen. Slaape is belangrijk Bolle, dattie uit kan ruste van jou slaape.
  Van mij eigen slaap ik ook op mij groote bed. Meestal wacht ik tot mij vrouw ga liggen, dan ga ik snel op ze buik ligge. Soms ga ik nog naast mij vrouw ligge, assie veel ga draaie. Maar mij vrouw slaap best wel rustig assie niet draai. Dan vind ik er niks aan. Van me eigen slaap ik graag en assie ff kan veel. Soms is mij dag van slaape tekort Bolle. Want jij moet ook eete en dan moet jij wel wakker zijn.
  Mij vrouw zeg ze lig soms klem in ze bed. Dan lig mij broer Floris teege ze aan en mij zus Zusje aan ze andere kant. Van me eigen slaap ik dan wel bovenop mij vrouw en zij slaap dan in ze klemhouding. Maak mij niet uit van mij eigen, assie maar niet in mij eete ga ligge.

  Bolle jij heb weer jou mooie verhaal geschreeve en van me eigen voel ik mij slaape is belangrijk. Jij heb iedereen van mij Bert ze website weer veel geleer. En jij vertel het zonder jou slaap en met jou mooie gefoel.
  Mij hart hoop dattie nog veel mag slaape en dattie ook nog veel van jou talente mag schrijve.
  Geefie jou vrouw en jou menseman mij zachte pootjes en voor jou eigen krijgie ook mij zachte kopje,

  liefs van Loesje

  1. Dag lieve Loesje, ik ga meteen aan mijn mensen laten lezen dat ik ook mijn ruimte mag nemen op het grote bed! Dat vind ik zelf ook, want het bed is van ons allemaal.
   Je kan op de foto zien hoe klein ik mij kan maken op mijn kurk, dus dat kunnen mijn mensen vast ook. Op het grote bed, bedoel ik. Ik heb liever niet dat mijn mensen op mijn kurk slapen, die is alleen van mij.
   Doet jouw vrouw soms veel draaien in bed? Die van mij ook! Dan ga ik er vanaf, want dat vind ik eng. Maar het klinkt alsof jij en Floris en Zusje een goede oplossing hebben gevonden, zo met die klemhouding. Dat is ook veilig voor je vrouw, dan kan ze niet uit bed vallen.
   Ik vind slapen ook belangrijk. Misschien wel het allerbelangrijkste dat er is. Samen met eten. En knuffelen. Als ik dan nog tijd over heb, doe ik denken. En als ik dan nog steeds tijd over heb, doe ik spelen. Gelukkig heb ik dat niet elke dag!
   En dank je wel voor je mooie wensen Loes, dat hoop ik ook! En ik hoop voor ons allemaal op de blog dat we nog heel lang lekker kunnen slapen, samen met onze mensen en kattenvrienden en kattenvriendinnen! Wel een miljoen jaar nog!
   Een heel lief slaapkopje terug, ook voor jou vrouw en Floris en Zusje, en een heel zacht pootje spesjaal voor jou van Bolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *