Kater Bolle over als je oorwimpers hebt

oorwimpers

Bijna elke kat heeft twee oren om mee te horen. Twee ogen om mee te kijken. Een mond of bek om mee te eten. Voetkussentjes en huid om mee te voelen. En een neus om mee te ruiken.

Foelsprieten

Ik zei al, BIJNA elke kat. Want Bas, Bikkel en Bram hebben genoeg aan één oog. Loes heeft geen tanden en kiesen meer, maar eet nog prima. En er zijn best veel katten die niet oorwimperskunnen horen of die niet kunnen zien, dat kan ook. Muzette beivoorbeeld kan heel slecht zien. En mijn Molletje was doof toen ze oud was. Dat geeft niks, je kan net zo goed heel gelukkig zijn.
Ruiken, proeven, zien, foelen en horen. Mensen noemen dat de vijf zintuigen. Dat zijn dingen die je met je lijf foelt.

Wij katten kunnen veel beter horen, ruiken en zien dan mensen. Proeven doen we slechter dan mensen (nou ja, dat zeggen mensen dan die het hebben onderzocht). Om te foelen hebben wij net als mensen onze huid. Die is behaard, als bescherming tegen warmte en kou. Alleen onze voetkussentjes en ons neusdopje (zo noemt mijn vrouw dat altijd) zijn kaal. Het neusdopje heeft bij elke kat een uuniek patroon, net als vingerafdrukken bij mensen. Biesonder hè?
Maar we hebben nog iets biesonders. Foelsprieten.

Snorharen

Dat zijn onze snorharen. We hebben snorharen op allerlei plekken: op onze wangen, boven onze ogen, boven onze mond. En op onze voorpoten, aan de achterkant. Die sprieten zitten aangesloten op zenuwen en zijn daarom heel gefoelig.
Soms nemen mijn mensen een footoo van mij en dan zeggen ze dat ik één en al sprieten ben. Wegens mijn snorharen. Die steken alle kanten uit, vooral de snorharen op mijn wangen. Ik heb best een grote snor. Je snorharen kunnen verschillende kleuren zijn, die van mij zijn bijna allemaal wit. Maar er zitten ook zwarte tussen.
Wij gebruiken onze snorharen om te foelen. Als het donker is kunnen we toch gewoon overal lopen en klimmen en jagen, omdat we alles aftasten met onze snorharen.
De snorharen op onze voorpoten zijn om een prooi te foelen, want van dichtbij kunnen we niet goed zien. Door onze snorharen te gebruiken weten we waar we moeten bijten.
Dat doe ik niet hoor, met mijn snorharen. Ik eet gewoon netjes mijn brokjes en ik bijt niemand. Nou, heel soms bijt ik mijn veren, maar dat mag van mijn mensen.
Als je eet of vecht klap je je snorharen in, dan zitten ze niet in de weg. Als je iemand lief vindt doe je je snorharen naar voren en maak je je snor wijd. Dat doe je ook als je heel nieuwsgierig bent.

Ge-nee-ties

Mijn vrouw dacht eerst dat snorharen altijd net zo breed zijn als de schouders van een kat. Maar dat is niet zo. Sommige katten hebben gewoon kleine snorren, of heel weinig oorwimperssnorharen. Dat is ge-nee-ties.
De grootste snor die ik ooit heb gezien was van mijn Molletje. Ze had eerlijk waar een supermooie snor! Daarom dachten mensen vaak dat ze een kater was. Maar zo werkt dat niet bij katten. Of je nou een jongen of een meisje bent, je hebt altijd een snor.

De snorharen boven onze ogen beschermen onze ogen. Als die snorharen iets foelen doe je ootoomaaties snel je ogen dicht.
We hebben natuurlijk ook nog gewoon wimpers. Ik heb blonde wimpers, zegt mijn vrouw. Bij één oog staan mijn wimpers een beetje naar beneden en kan je ze heel goed zien. Daar krijg ik altijd veel kompliementen van mijn mensen voor, voor mijn wimpers.

Oorwimpers

Maar ik heb nog iets biesonders: oorwimpers. Ik wist geeneens dat dat bestond, maar mijn vrouw zegt dat ik ze heb. Ze aait ze altijd, met een vinger. Het kietelt een beetje aan mijn oor. Ik vind het niet nodig, maar ik vind het ook niet erg.
Mijn oorwimpers zitten aan mijn afgeknipte oor. Het zijn haren die in mijn oor groeien en die aan één kant boven mijn afgeknipte oor uit groeien. Dat is nog niet zo lang zo, want eerst groeiden er geen haren boven mijn oor uit. Toen was mijn oor aan de bovenkant helemaal recht en kaal. Maar nu heb ik dus haar dat er bovenuit groeit.

Veranderen

oorwimpersGek hè, eerst werden mijn oren aan de buitenkant kaal. Dat haar is weer helemaal aangegroeid. En nu krijg ik ineens oorwimpers.
Straks groeit mijn oor weer terug, dat kan best.
Ik wist geeneens dat er nog zoveel kan veranderen aan je oren als je seeniejor bent.

16 thoughts on “Kater Bolle over als je oorwimpers hebt

 1. Hallo vriend Bolle,

  Wat een gaaf blog van jou zeg, jij moet kater professor worden over alles wat aan ons lijf zit. Dit is me toch eggies een grote leerzame les voor veel mensen hoor. Voor mijn eten en drinken heb ik ondiepe bakken, dit omdat diep onder de sprieten zenuwen zitten en als ik dat uit een diep bakje moet eten of drinken stoot ik steeds mijn snor en dat doet pijn. Er zijn zelfs katten die daardoor slecht eten of drinken. Ik heb ook veel haren in mijn oren, maar ik heb helemaal geen oorwimper. Ik vind het jou heel mooi en stoer staan. Ik ben blij dat ik al mijn sprieten nog heb, ja ze vallen ook wel uit, maar dat is net als met onze haren, dan groeien er weer nieuwe. Bolle ik ga vandaag nog maar eens heel goed naar al mijn sprieten kijken of die goed zijn, want ik moet alles wel goed hebben voor als ik naar buiten mag over eeen grote poos.
  Doe jij maar rustig aan vandaag, want is is tenslotte zondag en wie weet is er fijne zon in je tuin. Ik doe vanmiddag huis passen want vrouwtje gaat weer op poesjes passen en ze heerlijk veel knufjes geven en lekkere hapjes.
  Voor jouw lieve mensen lieve groetjes en jij krijgt een hele grote knuffel van vrouwtje. Grote poot en kopje van je race/ vriend maatje Jip

  1. Hoi lieve Jip, dankjewel dat je mijn oorwimpers mooi vindt! Straks krijg ik nog foelsprieten in mijn oor, dat zou wel echt heel biesonder zijn.
   Ik verlies ook wel eens sprieten, net als jij. Mijn vrouw bewaart ze in een doosje, raar hè? Ik hoop niet dat ze ze terug wil gaan plakken.
   Fijn dat jij ondiepe bakken hebt om te eten en te drinken. Soms zie ik wel eens hele kleine diepe mieniebakjes voor katten, dat eet helemaal niet fijn. Ik eet zelf eigenlijk het liefste gewoon van de vloer, maar dat vinden mijn mensen met natvoer niet zo fijn. Dus ik krijg altijd grote kommen. Gelukkig kan ik alles daar ook nog uithalen en op de vloerbedekking leggen als ik wil. Dat doe ik vaak met blokjes runderhart, dat smaakt dan veel lekkerder!
   Ik heb nu al zon, ik hoop dat jij ook zon hebt Jip! Dat je lekker op de vensterbank je tuin in kan kijken, naar alle vogeltjes en andere beestjes. En komt nog steeds die poesendame voorbei? En de katerman?
   Heel veel lieve kopjes en pootjes terug voor jou en je vrouw van je grote vriend Bolle. Mijn mensen sturen jullie allebei veel lieve groetjes en een kroel op je koppie voor jou.
   Pee Es: ik doe nog steeds oefenen voor onze Formule2!

 2. Hoi hele wijze kater Bolle, wat weet jij veel. Wij hebben weer heel wat geleerd. Oh ja Juultje zegt dat zij ook maar één oogje heeft net als haar grote broers Bas en Bikkel. En Bas is naast dat hij maar één oogje heeft ook nog een beetje doof en af en toe een beetje in de war. En hij heeft ook bijna geen tandjes meer. Hij is echt een oud mannetje zegt onze vrouw. Maar wij hebben wel allemaal snorharen. En Juultje heeft volgens onze vrouw echte meiden wimpers, wat dat dan ook maar mogen zijn. Misschien krijgen wij ook nog zulke mooie oorwimpers als jij hebt Bolle, dat zou super zijn.
  Geniet vandaag lekker van je tuin Bolle, maar doe wel voorzichtig als je op patroelje gaat.
  Knuffels en pootjes van Bas Bjarne Oliver Kruimel Bikkel en Juultje

  1. Hoi lieve bende, oooo wat erg Juultje, dat ik vergeten was dat jij ook één oogje hebt! Goed dat je het zegt, nou vergeet ik het nooit meer! En je ziet dat je ook met een oog nog donsjes kan vangen, dat heeft Bram gisteren verteld. Dus bij jullie zijn drie katten met één oog, dat lijkt me gezellig, dan weet je van elkaar hoe het foelt.
   En ik ben niet wijs hoor, er zijn een heleboel dingen die ik niet weet! Ik denk eigenlijk dat ik veel meer dingen niet weet dan wel. Beivoorbeeld waarom het zomer is maar steeds regent, waarom ik niet elke dag blokjes runderhart krijg, waarom er een hond naast mij woont, waarom ik steeds haren in mijn buik heb, waarom er zoveel katten zijn die geen huis hebben, waarom sommige mensen gemeen doen tegen dieren en ga zo maar door.
   Gelukkig voor Bas dat hij bij jullie woont, en niet meer op straat! Stel je voor dat je oud wordt op straat, dat is superzwaar.
   En Juultje, als je echte meidenwimpers hebt denk ik dat je vrouw bedoelt dat ze prachtigmooi zijn!
   Ik lig nu al lekker een tijdje in mijn tuin, het zonnetje schijnt. Ik hoop dat jullie zon op het balkon hebben vandaag!
   Lieve Bas, Bjarne, Bikkel, Juultie met het mooie oog en de mooie wimpers, Kruimel en Oliver, heel veel dikke grote knuffies terug voor jullie allemaal, en ook voor jullie vrouw natuurlijk, van Bolle.

 3. Goedemorgen Bolle, wat hebben wij veel van jou geleerd over het kattelijk lichaam. Wat weet jij er veel van lieve Bolle. Ik vind jouw oorwimpers zo lief staan, Floortje zou ze ook wel willen zegt ze. Het was weer een mooi blog op de zondagochtend. Fijne dag nog lieve Bolle. Je krijgt een kopje van dinnetje Floortje en een knuffel van mij.

  1. Dag lieve mevrouw Ina en lief dinnetje Floortje, dankuwel dat u mijn oorwimpers mooi vindt! Het worden er steeds meer, dat foel ik wel. Maar alleen aan mijn afgeknipte oor, niet aan mijn gewone oor. Dat geeft niks, ik ben al zoooo lang gewend aan dat mijn oren allebei verschillend zijn.
   Floortje merkt vast ook wel dat dingen veranderen, als je ouder wordt. Mijn mensen zeggen dat dat bij mensen ook zo is, maar daar weet ik natuurlijk niks van.
   Ik wens jullie een fijne zondag met een zonnetje. En met voor Floortje een stoofpotje, toch? Ik krijg straks blokjes runderhart, jummie vind ik dat!
   Lieve dames, heel veel lieve kopjes en pootjes van jullie vriend Bolle. En superbedankt voor de knuffel!

 4. Hai lieve Bolle. Ik heb ook zulk oorhaar. Maar geen oorwimpers. Stoer hoor dat je die hebt. Ik heb wel zwarte lijntjes onder mijn ogen. Een beetje zoals meekup bij frauen. Volgens frau ben ik daarmee een echt damespoesje 🙂 Je hebt weer mooie foto’s bij de blog gedaan. Op eentje lijk ik zelfs op je (dat moest ik van mijn mensenoma zeggen). Pootje en kopje van mij en een fijn wiekent nog!

  1. Lieve Minnie, heb jij meekup? Ik heb meteen eventjes gekeken naar je footoos en ja hoor! Mooi is dat, zo een lijntje onder je ogen.
   Dat zou ik ook wel willen hebben, maar mijn vrouw zegt je kan niet alles hebben.
   Ik denk dat ik weet welke footoo je bedoelt, dat we op elkaar lijken. Maar ik ben eerlijk waar veel dikker dan jij bent. Alleen zie je dat niet altijd op de footoos, en op één footoo lijk ik wel superslank. Net als jij! Maar dat komt door de hoek, vindt mijn vrouw. Nou, wat hoeken met slankzijn te maken hebben weet ik niet, maar ze zei het echt!
   Lieve Minnie, heel veel lieve kopjes en pootjes voor jou en je frau en je mensenoma, van Bolle.

 5. Hoi lieve Bolle.
  Wow wat heb jij mooie oorwimpers.Scullary girl heeft het uitgelegd.Ik hoop dat je oor ook weer helemaal gaat aangroeien,maar nu heb je ook mooie oren hoor!!
  Ik drink het liefste uit ons…eh mijn fonteintje en de etensbakjes zijn ook wel groot genoeg.
  Ik probeer alles netjes erin te houden.En dat lukt aardig.
  Maar ik met alles nogal precies….en ik heb alles graag zoals ik het wil,wat soms best eens lastig is voor scullary girl maar ja ik kan er niks aan doen.Het zit in mijn natuur.
  Gelukkig is mijn snor van mooie goede kwaliteit,al zeg ik het zelf.En mijn oren en neus zijn ook prima in orde.Scullary girl denkt dat ik die extra goed ontwikkeld heb,wegens mijn slechte ogen.Want eggies waar,het oranje balletje klinkt heel anders dan de groene,rode of blauwe.Al zijn het allemaal pingpong balletjes met een rammeltje erin.
  Maar oorwimpers heb ik niet.Misschien dat die nog gaan groeien,ik ben ook senior.
  Mijn zus Sparkle had hele kleine fluffy punthaartjes bovenop haar oren.Ik heb ze niet.Maar dat geeft niet.Zij deed er, zover ik weet, niks extra’s mee.
  Bolle het was een mooie leerzame schrijf.Dank je wel.
  Zachte kopjes van je vriendinnetje Muzette

  1. Dag lieve Muzette, dat is nog wennen hè, dat je ineens enigst kat bent. Het ene moment heb je een broer en een zus, en nu ben je alleen. Maar gelukkig wel samen met je vrouw. En je scullary girl helpt jou, en jij kan haar helpen.
   Ik ben net als jij, dat ik graag alles presies wil hebben zoals ik vind dat het hoort. Als mijn etenskom beivoorbeeld een beetje anders staat wil ik niet eten. Dus ik snap dat heel goed, dat jij dat hebt.
   Ik vind het eerlijk waar superknap dat jij het verschil kan horen tussen kleuren! Ik ga eens opletten of ik dat kan met mijn veren, maar ik denk van niet. Misschien kan je met je snor ook wel verschillende kleuren foelen, dat kleuren anders foelen.
   Wat leuk dat Sparkle kleine haartjes bovenop haar oren had. Misschien waren dat ook een soort oorwimpers, dat kan best. Ik doe er verder ook niks mee hoor, maar ik ben wel benieuwd of mijn oor weer aangroeit. Mijn vrouw zegt dat dat niet kan, maar ik ga het toch proberen.
   Lieve Muzette, voor jou en je vrouw heel veel zachte kopjes van je vriend Bolle, en ik vergeet Sparkle en Fynn nooit!

 6. Hajoooo oomie bolle. Ooooh ikke kan heeeeeel goet wuisteren!! As mamsie of me mense me woepe komp ik meteen!!
  Maar ikke sjaam me om me spjietjes die me mense snor noeme. Ooooh die isse egwaar heeeel kwein. En me mooje witte snorhaar isse foessie. Weg. Pleittos🙀🙀
  Ooooh oomie… gissere heppik soon heerluk krakerig fliegie fang!! Hihihi
  Pootjes 🐾🐾

  1. Hoi lieve grote zwartepantersiejemees, ik denk dat jij zo goed kan luisteren omdat je een Amsterdamse siejemees bent!
   En je hoeft je zeker weten niet te schamen voor je snor, die hoort zo te zijn bij een siejemees. Wel heel jammer dat je witte spriet weg is, hij stond zo biesonder. Maar kijk naar mij, ik ben al 15 jaren en ineens krijg ik nieuwe haren erbij. Je haren groeien altijd door, dus wie weet komt je witte snorhaar weer terug. En met of zonder witte spriet ben je een superknappe jongen! Dat vind Jiekie vast ook, en misschien krijgen jullie ooit wel kindertjes met krullende snorharen, dat zou echt prachtigmooi zijn!
   En lees ik nu dat je ook nog een jaag-siejemees bent, die fliegies vangt? Geniet er maar van Door, maar geef je mensen en je mamsie af en toe ook een stukje!
   Heel veel lieve kopjes en pootjes van je oomie Bolle, die supertrots is dat jij zo een jager bent!!!

 7. Lieve Bolle,

  hier ben ik van mij eigen, Loesje. Wat hebbie ons weer zofeel fertel ofer hoe wij van ons eigen in mekaar zitte. Ik zeg jou eerluk, ik wis het nie en mij vrouw kijk ook een beetjes scheef. Assie scheef kijk is ze naam meestal Haas, dan weetie nie waar het ofer ga.
  Maar jij schrijf dattie oorwimpes heb. Oooh en op jou footoo kan jij het zien, jou wimpes groei boofe jou oor. Jou oor heb ze tweede leefe gefonde Bolle. Dat is als jou eerse foorbij is maar jij ben nog gewoon hier. Dan kan jij aan jou tweede leefe beginne. Gissere ben ik dertien geworre maar mij vrouw zeg Loes, jij heb geen dertien leefes. Jou oor heb wel ze tweede leefe want het groei weer. Ik vinnut mooi, katers met zofeel oorwimpes. Mij vrouw heb bij mij eigen gekeeke en zij zeg Loes er groei sowieso haar in jou oor maar zij zeg fraag jij maar aan Bolle van jou wimpes. Mij vrouw vin jou zofeel wijs Bolle, zij denk dattie dokter-anners ben van jou uniefersiteit of soies. Jij leer ons eigen iedere week zofeel niewe dinge. Dank jou wel want nu kan iedereen wimpes hebbe.
  Selluf ben ik moe Bolle, assie jou heele week met jou beebie door Amserdam trek en jij ben ook nog jaaarig. Oooh dan moet jij egwaar bijkoome. Dat doe ik nu Bolle, bijkoome van mij moe zijn en mij vrouw zeg Loes jij hoef nie zofeel bij te koome assie jou paar daage wegga van jou buik… Misschien heb ik ook wimpes in mij buik Bolle want mij buik foel alles…

  Dank jou wel foor zofeel mooie en wijse letters Bolle, daar wor jij wel slimmer van en dat is belangrijk. Jij krijg mij kopjes met snorhaare in sjelei want assie jou snorhaare in sjelei heb dan weetie zeeker dattie heb genoote. En het is ook foor jou vrouw en menseman en jou Ooma

  Liefs van Loesje

  1. Hoi lieve Loes, nog gefeeliesieteerd met je verjaardag! Als je dertien jaren hebt mag je ook je sijfer dertien hebben van je buik, dat hoort zo. Dus doe maar veel eten, want dertien is best een groot getal.
   Biesonder hè, dat mijn oorhaar groeit? Maar alleen bij mijn geknipte oor, niet bij het andere. Mijn vrouw zegt dat alle mannen die oud worden haar in oren krijgen, en dan moet ze lachen. Maar mijn vrouw kan eerlijk waar best kinderachtig zijn, en mijn man heeft zeker weten geen oorwimpers. Mijn vrouw gelukkig ook niet, want dat lijkt me best raar. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik niet geweten zou hebben dat ik oorwimpers had als mijn vrouw het niet steeds zou zeggen. Ik let nooit zo op mijn haren en mijn oren.
   Ik denk dat jij wel,oorwimpers kan hebben, waarom niet? Maar je hebt in ieder geval buikwimpers, dat zie ik weleens op de footoo.
   Doe maar goed uitrusten Loes, ik snap heel goed dat je moe bent van al je afonturen. En als je moe EN jarig bent is het belangrijk dat je goed eet, veel fette kaas en slagroom en sjuu en sjelei. Dan knap je vanzelf weer op. En het is ook nog goed voor je buik.
   Dankjewel voor sjelei van je snorharen, dan heb je inderdaad lekker gegeten!
   Je krijgt heel veel lieve kopjes met feesthoedjestaart, wegens dat je jarig was. Het is voor jou en voor je famielie, van Bolle.

 8. Hoi Bolle,
  Het is wat met al die wimpers en snorharen!!!
  Maar onze vrouw zegt altijd
  “Ze staan jullie goed”

  Dikke knuffel van ons allemaal,
  😽😽😽😽😽😽😘

  1. Hoi lieve allemaal, wat een mooi kompliement krijgen jullie van jullie vrouw!
   Ik denk dat snorharen bij mensen heel anders zouden staan, en ook een beetje raar eigenlijk. Ik moet er niet aan denken dat mijn mensen zoveel snorharen zouden hebben, eerlijk waar niet. Maar ik ben zelf best heel blij met al mijn sprieten!
   Ik hoop dat jullie een fijne dag hebben gehad, met een zonnetje. Ik en mijn sprieten hebben de hele dag heerlijk in de zon gelegen!
   Lieve Panda, Tica, Izzy, Moby, Belle en Dopey, jullie krijgen allemaal een grote dikke knuffel terug, en hij is ook voor jullie vrouw, van Bolle.

Reacties zijn welkom