kater Bolle over als je een ernstige kater bent

ernstigEen tijdje geleden schreef ik dat ik een ernstige kater ben. Loesje vroeg toen of ik daar meer over wilde vertellen.
En omdat Loesje een hele lieve vriendin van mij is doe ik dat natuurlijk.

Seeriejeus

Als ik zeg dat ik ernstig ben bedoel ik dat ik het leven seeriejeus neem.
Ik denk goed na voordat ik iets doe en ik doe nooit zomaar iets. Ik maak geen grapjes en ik haal geen kattenkwaad uit. Gevaarlijke dingen doe ik niet. Soms heb ik eventjes een gekke bui, maar dat is altijd snel weer voorbij.
Ik ben lief voor bijna alle andere katten, en ik speel niet de baas. Dat komt omdat ik nadenk over hoe andere katten of mensen zich voelen. Daar hou ik rekening mee.
Ik hoef niet in het middelpunt van de belangstelling te staan. Liever niet zelfs.

Denken

Het leven is best moeilijk, vind ik. Ik ben snel bang en vind veel dingen eng.
Het is nu veel beter dan vroeger, toen was ik alleen maar bang.
Nu kan ik ook heel blij zijn. Als ik uitgebreid geaaid wordt, als ik in het zonnetje lig, als mijn mensen en ik met zijn drietjes in mijn tuin zitten, als ik geborsteld wordt. Dan doe ik ernstigkeihard brommen, en soms zelfs een beetje kwijlen. Nou ja, dat kan de beste gebeuren natuurlijk.
Maar meestal lig ik na te denken. Of ik zit na te denken, en ik sta zelfs wel eens na te denken.
Dat gaat de hele dag door, dat denken.
Ik denk over van alles. Ik denk terug aan het verleden, en ik denk na over wat er komen gaat.
Ik denk aan mijn Molletje, en ik denk aan mijn mensen. Ik denk aan de wereld en aan het heelal. Aan alle katten en dieren en mensen die daarin bestaan. Dat is zo belangrijk dat ik daar heel lang over kan nadenken.

 

Mijn Mol en ik

Mijn mensen zeggen dat mijn Molletje ook zo was. Ze was een ernstige poezendame die bijna nooit speelde. En ze wilde ook niet dat anderen speelden. Pop en Beer mochten dat niet, maar mijn mensen ook niet. Als mijn mensen vrienden op bezoek hadden en ze moesten lachen of waren een beetje druk, dan kwam Mol aanrennen en ging heel hard zitten loeien. Dat ze op moesten houden.
Mijn Mol en ik begrepen elkaar heel goed. Dat drukke gedoe, en dat rennen: nee, niks voor ons.
Wij liepen samen door onze tuin, of we lagen op onze stoelen en we dachten na.
Omdat ik een ernstige kater ben wist ik dat mijn Molletje hulp nodig had. En die gaf ik haar. Ik bleef altijd bij haar, zodat ze niet bang hoefde te zijn.

Popje

ernstig
Mol zegt hier tegen Pop dat er niet gespeeld wordt.

Popje was een heel druk ventje, dat altijd aan het spelen was. Hij bemoeide zich overal mee, en moest alles weten. Mijn mensen konden geen kastje open doen of Pop zat er in.
Hij was vrolijk en haalde grapjes uit met mijn mensen. Hij deed eerst iets, en dacht dan pas na. Mijn mensen zeiden altijd dat hij in wel meer dan zeven sloten tegelijk liep.
Beer was een stuk ouder en wat minder druk, maar hij ging ook altijd op onderzoek. Hij liep alle tuinen door en kende alle katten. Hij ging naar binnen door hun deurtje en at een hapje mee van hun eten. Zo kende hij ook een heleboel mensen.
Pop en Beer deden aan soemoo-worstelen, volgens mijn vrouw. Dat is iets Japans. Ze renden elkaar achterna door het huis. Ze gooiden elkaar omver en ook alles wat in hun pad stond.
Soms liet Pop zich vanaf de tafel bovenop Beer vallen. Of Beer trok juist Pop zó van de tafel af. Mijn mensen moesten midden in de nacht wel eens roepen “Mannen!” omdat ze aan het rondgalopperen waren. Ze klonken als een kudde ooliefanten, volgens mijn vrouw.
Dit was natuurlijk afgelopen toen mijn Mol bij hun kwam wonen.

Karakter

Zo zie je dat elke kat anders is.
Dat heeft te maken met hoe je jeugd was, hoe je opvoeding was, hoe je nu woont, hoe je mensen zijn, hoe oud je bent en hoe gezond je bent. Het is natuurlijk logies dat je als je een kat van 17 bent minder druk aan het rennen bent dan een kat van een paar maandjes.
Maar weet je wat de belangrijkste oorzaak is dat elke kat verschillend is? Dat is karakter.
Elke kat heeft een eigen karakter. Dat is je diepste wezen in jezelf. Daar wordt je mee geboren, dat is je persoonlijkheid.

Ernstig

Mijn karakter is dat ik ernstig ben. Zelfs als ik een andere jeugd had gehad zou ik nog steeds ernstig zijn. Ik zou dan minder bang zijn, maar net zo ernstig.
Elke kat is een uniek indievieduu. We verschillen van elkaar in kleur en in leeftijd, maar ook van karakter.
Weet je wat ik nou zo lollig vind? Dat mensen dat wetenschappelijk hebben bewezen. Dat zeggen ze. Ze hebben bewezen dat katten een karakter hebben, veel meer dan honden. Ja logies natuurlijk dat meer dan honden, dat had ik zo wel kunnen vertellen.
Maar daar kan ik dus weer over nadenken. Dat mensen zo raar zijn. En honden vaak dom. En katten niet. En hoe dat komt. En waarom dat zo is. Waarom niet iedereen dat weet.
Ik denk na omdat ik een ernstige kater ben.
Of andersom, als je erover nadenkt (!) kan dat ook.

19 thoughts on “kater Bolle over als je een ernstige kater bent

 1. Hallo Bolle,

  Heel even alleen een schrijfje om te vertellen dat we het nu zo vreselijk druk hebben en eigenlijk niet veel tijd hebben voor schrijfjes. Een ding is zeker ikke moet heel goed nadenken en ernstig en streng opletten als opzichter of vrouwtje alles wel goed in de dozen doet. Vrouwtje is nu heel erg moe en moet nog veel doen.

  Voor jou heel veel knuffels van vrouwtje en van de opzichter veel kopjes en pootjes je vriendje Jip

  1. Hoi lieve Jip, dat is zeker weten een ernstige zaak dat jullie het zo druk hebben, jij en je vrouw.
   Maar gelukkig dat jij opzichter bent, daar help je je vrouw natuurlijk enorm mee.
   Doe maar goed helpen, en goed aangeven wanneer je vrouw pauze moet nemen. Want dat is ook heel belangrijk!
   Het schrijven komt wel weer als jullie in jullie nieuwe zomerhuis zitten. Ik vergeet je niet hoor, en jij mij ook niet toch? Dus konsentreer je maar op je werk als kontroleur/opzichter.
   Ik doe jullie heel veel sukses wensen met allee, en ik doe duimen dat het allemaal lukt!
   Heel veel lieve kopjes en pootjes van je vriend Bolle, die aan je denkt, en ook voor je vrouw natuurlijk. En mijn mensen wensen jullie ook veel sukses!

 2. Hajooo ome bolle.
  Watte knap dat uwes so goet kan nadenk doen. Ikke kan dat nog niet. Ik doe eerst en krijg dan de gefolgjes te merk. Maar na een fiks gespjek beginne ik mijn leefe te betere. En na een fikse kledder op mijn kontje. Nou… ik ben nu een beter luiserende kat hoor. Want die klets wil ik niet meer.
  Asse se nou nee seg hou ikke ook meteen op. Goet he?
  Ikke ga weer speel doen met mijn muisie. Dag ome bolle 🐾🐾🐾
  Koppie

  1. Dag grote muizenstuiterbal, dat is logies dat je nog niet zo goed kunt nadenken. Daar moet je nog voor groeien.
   ik vind het al superknap dat je nu snapt wat nee betekent. Want dat is voor ons katten best moeilijk te begrijpen. Van mensen mag je soms de raarste dingen niet. Je kent dat wel: kaas eten, een nieuwe zak brokken open bijten, spullen van de tafel gooien, om drie uur in de nacht om eten vragen. Ik doe dat allemaal niet, want ik durf dat niet.
   Maar ik weet van katten die dat doen, en die horen dan nee. Dus dan weet je dat alvast.
   Ga maat lekker met je muisie en je teiger spelen, Door!
   Lieve kopjes en pootjes van je ome Bolle, die trots is dat je zo’n slimme jongen bent!

 3. Jee Bolle, wat ben jij een wijze kater, dat jij zo goed na denkt over dingen en dingen snapt hoe ze zijn. Je bent een beetje een professor Bolle. Wij hebben , volgens onze vrouw, ook allemaal een verschillend karakter. Wij weten niet zo goed wat dat is, wij zijn gewoon zoals we zijn. Bas is een bange en schuwe ex zwerver, die het heerlijk vindt om lekker in zijn mandje te liggen, alleen of met zijn grote vriend Oliver. Bjarne is een rustige rode kater, Kruimel is onze diva, Oliver is lief voor iedereen, voor alle andere katten en voor onze vrouw, hij is onze knuffelkampioen. Bikkel onze jongste is de ondeugendste van ons allemaal, hij verzint telkens weer iets nieuws en hij klimt overal bovenop. Stiekem denkt hij dat hij de baas is, wij laten het maar zo. Onze vrouw zegt dat ze houdt van ons zals we zijn en dat we niet allemaal hetzelfde hoeven zijn. Verschillend zijn is juist leuk. Hoe gaat het met je oog Bolle, hopelijk heb je er niet zo veel last meer van. Wij gaan vandaag maar weer genieten van het mooie weer, we doen rustig aan want volgens onze vrouw wordt het weer veels te warm. Ga je goed in de schaduw liggen Bolle?
  Dag wijze en slimme katervriend, knuffies van Bas,Bjarne, Oliver, Kruimel en Bikkel en van onze vrouw.

  1. Dag lieve vijf, dank jullie wel dat jullie mij professor noemen! Ik weet niet of ik da echt ben hoor, want ik heb niet gestudeerd. En ik denk ook niet dat ik dat nog ga doen.
   Wat leuk dat jullie allemaal zulke verschillende karakters hebben. En zoals Bikkel denkt dat hij de baas is, zo was dat ook met onze Popje. GroteBeer liet dat maar zo, en mijn Molletje ook meestal. Alleen als het te erg werd moest ze ingrijpen.
   Ik snap heel goed dat jullie vrouw het leuk vind dat jullie allemaal anders zijn. Strl je voor dat je met zijn vijven bent, en iedereen is hetzelfde. Dat zou toch vreemd zijn.
   Met mijn oog gaat het een klein beetje beter, maar ik heb er geen last van. Het wordt elke dag eventjes schoongemaakt, en dat vind ik niet erg. Ik ben helemaal blij en opgelucht dat ik geen druppels meer krijg, en volgens mijn mensen ben ik weer superknuffelig geworden!
   Ik lig nu lekker in mijn tuin onder de struiken, en ik hoop dat ik straks een soepje krijg!
   Dag lieve Bas, Bikkel, Bjarne, Kruimel en Oliver, doen jullie ook rustig aan met de warmte? Veel lieve kopjes voor jullie allemaal, en ook zeker weten voor jullie vrouw, van jullie vriend Bolle.
   Pee Es: hopelijk is jullie vrouw weer helemaal beter!

 4. Dag lieve wijze Bolle,
  Je bent inderdaad een ernstige kater.
  Ik denk ook best veel hoor, maar meestal van ik tijdens het denken in slaap, en dan moet ik weer opnieuw beginnen.
  Wat een prachtige foto van jou Mol en Pop!!! Popje was vast wel 5 minuten erg onder de indruk 🙂 .
  Mijn vrouw vertelde dat Poncke en Derrick ook altijd als een kudde olifanten door het huis renden, en dan werd er altijd geroepen : “Heren, een beetje rustig graag!!!” Ze trokken zich er nooit wat van aan geloof ik.
  Derrick was ook meer een denker, maar Poncke kreeg hem altijd wel aan het spelen, of hij het nu wilde of niet.
  Wat een uitvinding van mensen zeg : Katten hebben meer karakter dan honden!!! hoelang zouden ze erover gedaan hebben om dat uit te vinden?! Mensen zijn soms ook niet al te slim hoor.
  Ik lig nu lekker dicht tegen mijn vrouw aan te schrijven en na te denken, ze vindt dat vast heel fijn nu het zo warm is 🙂 .
  Bolle, vergeet niet te drinken met dit warme weer hoor, ik ga aan mijn vrouw een soepje vragen.
  Mediteer maar lekker verder vandaag. Veel anders kan je met dit weer toch niet doen.
  Heel veel lieve, warme kopjes voor jou en je mensen, en groetjes van mijn vrouw,
  Vlo.

  1. Hoi lieve Vlo, ik moet heel eerlijk zeggen dat ik ook wel eens in slaap val tijdens het denken. Per ongeluk. Maar dan ga ik gewoon verder als ik weer wakker wordt. Dan hoef je niet helemaal opnieuw te beginnen, want anders ben je nooit klaar met denken.
   Wat was mijn Mol stoer hè, met haar grote snor en brede pootjes! Je snapt zeker wel dat niemand bij ons in de tuin rende of stoeide of speelde.
   Wat leuk dat Poncke en Derrick ook een kudde ooliefanten waren! Pop en Beer trokken zich er ook niks van aan als mijn mensen riepen, maar dat hoort ook zo. Je bent als kat geen hond, tenslotte.
   Ja, zo’n onderzoek had ik ook wel willen doen, tegen betaling van honderd kieloo runderhartblokjes. Maar ja, je weet: mensen. Die denken altijd dat ze het wiel opnieuw uit moeten vinden. Het is maar goed dat ze niet weten wat wij dieren over ze denken!
   Doe maar lekker warm bij je vrouw kruipen, Vlo. Dat vindt ze vast lekker. Mensen hebben weinig vacht, dus die moet je warm houden.
   Ik doe duimen voor een soepje voor jou, en ook voor mij!
   Veel lieve kopjes voor jou en je vrouw van Bolle, en van mijn mensen veel groetjes voor jullie allebei.

   1. Oh Bolle, ik heb een half zakje soep gekregen!!! de andere helft krijg ik morgen.
    Heb jij ook al wat lekkers gehad?
    Oh en runderhartblokjes….die heb ik al een hele tijd niet gekregen. ik heb ze meteen bij mijn vrouw besteld. Het schijnt heel goed te zijn voor je tanden, Doordat je heel goed moet kauwen werkt het als een soort tandenborstel zei één van mijn dierendokters, nou, zo’n tandenborstel lust ik wel. Alleen jammer dat ik vanwege mijn dieet maar een paar stukjes mag.
    Lieve kopjes van Vlo.

    1. Vlo, ik heb nog geen soepje gekregen, maar mijn vrouw is er nu mee bezig!
     Wat lekker dat je al een half zakje hebt gehad. En morgen weer, daar kun je je al op verheugen.
     En wat biesonder dat die blokjes goed zijn voor je tanden. Dan lust ik dus toch iets dat gezond is. Ik ga het laten lezen aan mijn mensen, dan krijg ik het misschien wel elke dag!
     Ik heb nu nieuwe brokken voor haarballen, nee TEGEN haarballen natuurlijk. Die vind ik lekker en ik kan er goed op kauwen. Ik loop al vier dagen niet te gloeken, misschien ook omdat mijn man me een paar keer heeft gekamd. En daarna met zo’n roller voor mensenkleren, zo’n plakkerige. Mijn vrouw zegt sltijd dat ik er dan keurig uitzie.
     Veel lieve kopjes van Bolle.

     1. Wat fijn dat je nu eindelijk brokken hebt die je lekker vindt!!!
      Ben jij ook zo aan het verharen? Mijn vrouw heeft een halve kat van mij afgekamd, en nog laat ik overal plukken vallen. Vooral van mijn achterste en mijn staart omdat mijn pels daar super wollig is.
      Bovendien is dat gedeelte priefee, dus daar wil ik niet gekamd worden.
      Ik hoop dat je soepje lekker was.
      Nachtkopjes van Vlo.

 5. Oooh Bolle,

  dank jou wel dattie jou verhaal heb geschreeve ofer jou ernstig zijn. En dattie dat ook heb gedaan omdat mij eigen het gefraag heb. Oooh ik voel nu ook mij verleege zijn…
  Maar jij heb erofer nagedach, dattie het snap van jou eigen. Assie veel denk dan wil jij ook veel begrijpe denk ik van mij eigen. Mij Bert denk ook veel, hij heb veel wijszijn in ze eigen. Jij denk altijd, dan ben jij mij wijste kater van mij Feesboek. Saame met mij Bert en Jip denk ook veel. Mij eigen merk het op want mij vrouw zeg altijd Loes, vrouwe denke veel. Van me eigen weet ik beeter, katers denke van ze eigen nog meer. Assie seeriejeus ben…
  Jij ben seeriejeus dan kan jij denke. .
  Van me eigen ben ik ook seeriejeus Bolle, mij vrouw zeg wel. Loes jij heb jou eigen loogikaa. Zij roep maar wat denk ik van mij eigen. Assie loogikaa denk wat denk jij dan? Van me eigen denk ik na over mij leeve, mij gefoelens, mij verkering , mij beebie en mij tonijn. En soms over zallum, gatnaaale en kaabeljauw en dan denk ik wel aan mij visboer. Hij moet het toch allemaal meesjouwe. Bij mij eigen zit het in mij kop of in mij buik. Dat is anders in mij eigen beleefing.
  Mij karakter is gefoelig Bolle. Mij vrouw zeg Loes jij ben ofergefoelig maar jij kan ook oferdrijve .Assie gefoelig ben en veel denk bennie altijd beezig. Vroeger was ik heel veel onzeeker, nu ben ik veel onzeeker. Dan ben jij gegroeid zeg mij Bert.
  Bolle assie een denker ben houw het nooit op in jou kop. Gelukkig hebbie jou eigen trap, dattie over jou tuin kan kijke en nadenke. Dan hebbie toch weer andere maniere van kijke. Daarom heb mij vrouw twee denkpaale in mij huis gezet. Zij denk wel mee…
  Bolle dank jou wel, jij heb mij eigen weer aan mij nadenk gezet van mij karakter. Ik vind het mooi en jij geef weer inspierazie in mij kop. Dat is belangrijk…
  Jou verhaal is belangrijk…

  Liefs van mij famielie voor jou vrouw en jou menseman en van mij eigen. Dank jou wel dattie iedereen heb verteld ofer jou ernstig zijn. En hoe het werk….

  Zacht kopje van mij eigen,

  Loesje

  1. Dag lieve Loes, zeker weten dat jouw Bert een wijze kater is! En ik durf niet te zeggen dat ik de wijste kater ben. Ik denk heel veel na, maar als ik heel eerlijk ben slaap ik soms ook, tussendoor. Niet veel hoor, met het gebeurt af en toe.
   Mijn vrouw zegt altijd dat mensenvrouwen slimmer zijn dan mensenmannen. Daar heb ik verder geen verstand van, want ik heb een te kleine onderzoeksgroep. Maar ik denk wel dat poesen vaak slimmer zijn dan katers. Ja, echt waar! Dat zeg ik uit jarenlange ervaring.
   Ik weet dat jij ook veel denkt, Loes. En dat je ook gefoelig bent. Soms denk ik dat dat bij elkaar hoort. Dat je niet gefoelig kunt zijn als je niet nadenkt. En je hebt gelijk dat je altijd bezig blijft als je gevoelig en nadenkerig bent. Want het gaat altijd maar door. Soms zou ik wel eens zomaar iets geks willen doen. Maar als ik dat dan doe, denk ik toch snel Nee. Dan zie ik mezelf gek doen, en dan hou ik op. Raar is dat.
   Dat heb ik van mijn man, zegt hij. Die is ook ernstig.
   Mijn vrouw is ook wel ernstig, maar die kan heel gek en druk doen, en dan doe ik vaak eventjes mee. Maar soms kijk ik haar aan, en dan moet ze lachen. Dan zegt ze dat ik haar zit te be-oor-de-len. Niet verder vertellen hoor, maar dat is ook zo!
   En gelukkig dat je niet HEEL veel onzeker meer bent, Loes, want dat is moeilijk.
   En dank je wel voor je vraag over ernstig zijn, want toen ben ik er over gaan denken!
   Maar er zijn ook dingen die ik denk, maar vooral voel: dat mijn Molletje mijn vrouw is, dat ik niet begrijp waarom katten en mensen een ster worden, dat ik blij ben met al mijn vrienden en vriendinnen, en dat jij een lieve vriendin van mij bent!
   Heel veel lieve, ernstige kopjes voor jou vrouw rn je broer en je zus, en een ekstra kopje voor jou, van Bolle. En van mijn mensen liefs voor jullie allemaal!

  1. Lieve allemaal, ik zie jullie berichtje nu pas. Dank jullie wel!
   Dat is best goed, denk ik, als je een lieverd ben, toch?
   En wat fijn dat jullie het een mooi verhaal vonden, want ik schrijf natuurlijk niet alleen voor mezelf. Dus ik ben heel blij met jullie kompliementen!
   Lieve Belle, Moby, Izzy, Tica en Panda, jullie krijgen van mijn lieve kopjes, en jullie vrouw ook.

 6. Hallo Ome Bolle . Wat kunt u toch mooi schrijfjes doen. Wij zijn met meer katten en ook wij zijn verschillend. Mijn Oom Guillaume is geen fan van visite, en hij is gevoelig. Als hij voelt dat het vrouwtje niet lekker in haar vel zit gaat hij dicht naast haar liggen en slaat zijn pootjes om haar arm heen. Zijn broer Gianlucca wel die gaat halverwege de trap zitten en heeft lol als mensen niet de trap op durven lopen. Tante Jafita had enorme stress maar dat gaat gelukkig nu goed. Ze wil nu en roept er ook om een schaaltje Brinta voordat het vrouwtje gaat slapen. Ikke ben volgende maand jarig en ik ben volgens mijn vrouwtje een geval apart. Ik ben lief sociaal ondeugend en ik leer de kleintjes sttt de ondeugd. Vooral teentjes bijten is leuk. Hier is het druk en het huis schiet op dus de verhuizing is al snel. Dikke knuffels van ons allemaal.

  1. Dag lieve Kyanapoezenpuuberdame, wat spannend dat je volgende maand jarig bent! Dan ben je al een echte dame, wat gaat dat toch snel.
   Ja, jullie zullen wel heel veel verschillende karakters in huis hebben. Zelfs al brn je broer en zus, of tante en nichtje, of vader en zoon, dan kun je nog een heel ander karakter hebben. Daarom zijn wij katten zo geweldig leuk.
   En wat ben ik blij dat het beter gaat met je tante Jafita! Doe je haar een heel lief kopje geven van mij? Vorige week had ze mij grschreven, dat vond ik heel biesonder. Ik vind het super dat het beter met haar gaat!!!
   En ik lees dat jij een prachtig karakter hebt. Maar dat wist ik natuurlijk al lang!
   En dat je ondeugend bent, dat is alleen maar goed. Stel je voor dat iedereen lief, vriendelijk, ernstig, gehoorzaam en verlegen was. Dat zou heel saai zijn. Dus blijf maar ssssstttt teentjes bijten.
   Veel sukses met de verhuizing, ik brn zo benieuwd hoe jullie je tuin gaan vinden!
   Heel veel lieve kopjes voor jou en je hele familie en je vrouw, van je ome Bolle, die trots is dat je zo’n lieve en slimme dame bent!

Reacties zijn welkom