Dorus en Loesje in Amsterdam (zomerblog 3-5)

zomerblogMammie sei dat we naar het Anne Frank huis en de Hollandsche Schouwburg sauwe gaan. We ginge eers naar de Hollandsche Schouwburg.

Hollanse Schouwburg

Daar mogge we gratis in assie maar denk aan jou affestand. Toene we binne kwaam zaag we een hele gjote muur fol met familiename van fermoorfe mense in de tweede zomerblogweereldoorlog. Duisende naame…
– Oooh mamsie… sjijn dees mense er niet meer?
– Lieve Doorie jij moet nu goed luistere naar jou MamaLoesje want jij zie nu zofeel ferdriet.
– Oooh snik snik.
Mamsie begon te fertelle ofer de geschiedenis.
– Oooh ik vin het moeiluk Doorie. Jij ben nou in jou Hollanse Schouwburg en ze heb hier veel Joode fast gehouwe foor dattie na ze konsentraziekamp ging. En er waare ook beebies bij Doorie. Soms heb dappere mense beebies naar buite gesmokkel en toen wer één beebie burgemeeser van Amserdam. Van me eigen ken ik hem nie Doorie maar hij heet Ed van Tijn. Mij hart heb er wel ferdriet van…
We legte madewiefjes neer en we ginge weer naar buite. Toen sei mamsie datte we naar het Anne Fankhuis sauwe gaan.

Anne Frank

– Mammie… naar wie? Wie was sei?
– Wij ga nu naar mevrouw Anne Fank in ze eigen huis. Assie mij eefe laat bijkoome van mij emozie van mij burgemeeser dan fertel mij eigen het zo. Oooh mij buik heb nu zofeel honger.
zomerblogIkke ging oppe kaart kijke waar ik heen moes rijen. Mammie had ik weer in auto gepjopt. Se pakte een zakje met garnaaale en begon te eet. De hele auwtoo sat onder de garnaaalekjuimels.
We ginge richting pjinsegjacht. Op naar het huis.
We parkeerte in de buurt fanne annehuis. Bij het homomonument. Daar stont een boot voor ons klaar. Maar we gingen eers dus naar het Anne Frank huis.
Ooooh wat een rij mense seg. Het was maar goet datte mamsie geregelt had datte wei so naar binne mogge lope. Anners hat we daar uuuuure staan wagge. Enne niemand die denk aan ze affestand.
We ginge naar binne.
– Mamsie… wat ruik het hier raar?
– Ooooh mij neus Doorie. Mij neus ruik kruide van meneer Otto Fank. Jij mag het nie ferder fertelle maar mij neus ruik liefer mij visboer.
Mamsie begon te vertellen oofer Anne Frank.
– Anne Fank was ze heele bekende Joodse meisje, Door. Zij heb ze eigen dagboek geschreeve. Toen zattie ondergedooke in ze achterhuis in Amserdam met ze zusje Margoo en ze pappa Otto Fank. Hij heb het als enige oferleef Doorie. Margoo en Anne Fank heb vlektiefus gekreege in ze konsentraziekamp. Toen had jij nog geen fierus van mevrouw Cooronaa. Maar assie vlektiefus krijg dan kan jij niemeer ferder leeve. Gelukkig is ze dagboek dattie geschreeve heb Doorie zofeel beroemd geworre. Zij heb zo ze eigen ferhaal kunne fertelle aan heel jou weereld. En het is belangrijk. Iedereen moet van ze eigen weete van Anne Fank en wattie allemaal heb meegemaak. Zij heb het selluf helaas nie oferleef dus wij heb alleen haar dagboek.
– Oooh mamsie… ikke weet niet watte ik moet sjegge. Sniksnik.
– Jij hoef niks te zegge jonge. Kom maar bij jou mamsie…
Ikke kjoop bij mamsie oppe schoot en liet mijn traantjes lopen. Nadat ik uitgesnikt was sei mamsie dat we verder gingen.

Homomonument

zomerblogWe liepe naar het Homomonument.  Ook daar wist mamsie wat over te vertellen.
– Doorie nou moetie jou groote oor spitte en jou oog goed gebruike. Assie goed kijk zie jij één groote rose driehoek en het is van graaniet. Het sta simbool foor alle hoomoomanne en hoomoovrouwe die in ze tweede weereldoorlog omgekoome zijn. Zij wer fermoord om dattie hoomoo zijn. Jij snap er toch niks van dattie soiets doe. Wie fersin soiets??
Toen zei mamsie iets waardoor ik opkeek. Ze noemde Jiekie en mijn naam en sei iets:
-Doorie, MammaLoesje ga jou nou iets zegge waar jij goed na moet luistere. Jij ga trots zijn op jou eigen en op jou Jiekie. Assie twee katers ben en jij ben ferlief op elkaar dan bennie hoomoo. Maar jij ben mij jonge, mij beebie, mij Doorie. MammaLoesje is trots van ze hart en foel liefde foor mij jonges. Jij ben goed zo assie ben Doorie, het maak niks uit van wattie ben. Jij ben jou eigen en jij heb jou eigen moonuument.
– Oooh mamsie… ikke ben er tjots op!!
We gingen naar de boot toelopen die klaar stond voor ons. We sauwe langs de westertoren varen richting dam. Mamma wou daar naamelijk ook heen.
Flak voor we opstapte froeg ik wat aan mamsie.
– Mammie… mag ik een ijsje?

Wordt morgen vervolgd…

klik hier voor het vorige deel: de tweede aflevering van het zomerblog

23 thoughts on “Dorus en Loesje in Amsterdam (zomerblog 3-5)

 1. Hoi knul, wat dapper dat je flieft ben op jiekie. Ik vind het een kei mooi furhaal. Van de joode en van de hoomoos en van het dapper meisje Anne…. Pfff ik moet even bijkomen hoor. Bram

  1. Lieve Brammie,

   neem jij maar russig jou tijd want assie zofeel emoozie heb dan moet jij tot jou eigen koome. Dank jou wel dattie zo tros ben op mij jonge, hij ferdien het..

   Loesje

  2. Hajoo oompje bwam. Oooh sjielig he wat kindje anne en haar famielie is ooferkoom. Ikke moes teets snikken 😿😿
   Maar mamsie sei dat dit bij ammersedam hoort.
   Pootjes 🐾🐾

 2. Loesje en Dorus dat was een verdrietige ronde. Zoveel verdriet!!! 😿
  Maarrrr trots mag je zeker zijn Dorus!!!!
  Jij en Jiekie zijn een prachtig stel!!!!
  En zoals MamaLoes zegt
  ” je bent wie je bent”!!!!
  Daar zijn wij het helemaal mee eens!!!!

  Dikke knuffel van ons allemaal,
  😽😽😽😽😽😽😘

  1. Lieve mevrouw Ceciel, Panda, Moby, Dopey, Belle, Izzy en mij Tica

   mij jonge is mij jonge. Van wie hij houw is ze eigen smaak assie ze eigen maar gedraag. Hij heb zo een knappe sjoonzoon foor mamsie aan ze haak geslaan dan kan jij alleen maar straale van jou hart.
   Dank jullie wel

   Van mij eigen,

   Loesje

  2. Hajooo mefrauw ceciel.
   Ooooh ikke ben sjo tros oppe mij jiekie. En wij sjaame ons er nie foor datte we fan ellekaar hauwe. Mamsie seg altijd datte lieffe mooi is. En dat klop!!
   Pootjes 🐾🐾

 3. Lieve Dorus en Loesje, wat genieten jullie van de city trip, en Loesje wat kan je alles goed uitleggen aan jouw kleine jongen.geniet er maar van saampjes. Pootjes en kusjes van Ina en Floortje.

  1. Ooooh dank uwes. Ikke ben tjis op me mamsie datte se alles so uitwegt hoor.
   Maar mefrauw ina… ikke ben al gwooter dan mamsie hoor hihihi

  2. Lieve mevrouw Ina en Floortje,

   dank u wel dattie mij eigen zofeel kompliement geef van mij opfoeding van mij jonge. Jij moet jou geschiedenis fertelle maar belangrijk foor jou hart is jou akzeptaazie van jou jonge. Dattie kan zijn wie mij jonge is van ze hart

   Loesje

 4. Hoi Loesje en Dorus, wat een verdrietig verhaal deze keer. Maar Loes je hebt het heel goed uitgelegd en verteld. Zoiets mag echt nooit meer gebeuren. Iedereen mag zijn wie hij of zij is. Zo mag Dorus ook van Jiekkie houden, dat geeft helemaal niks. Of je nu van jongens of meisjes houdt, het gaat erom hoe je van binnen bent, en je bent goed zoals je bent. En Dorus van ons mag je dat ijsje nu wel hebben hoor, je hebt zo goed opgelet en geluisterd, dat je wel een ijsje hebt verdiend. Pootjes en knuffels van ons allemaal.

  1. Hajooo mamsie sei me al datte het sjielig sau gaan worre. Maar ikke wis nie hoe sjielug hut wert.
   Mamsie sei datte ikke morrege pas een ijssie mag ete. Ikke hoop nie dstte se het furgeet!! Zo errug anners
   Pootjes 🐾🐾

  2. Lieve allemaal van zes,

   dank jullie wel dattie mij geesselukke fermooges zo seeriejeus neem. Jij heb toch jou jonge feel te fertelle en jij ben er druk mee. Mij belangrijkse taak van mij leeve is dat mij beebie leer, het is goed. Liefde is goed in welke form jij die van jou eigen ook foel in jou hart. Mij beebie houw van ze Jiekie en jij ga jou jonge nie ferdrietig maake om dattie fal op krullies. Jij moet jou beebie leere, jij ben goed zo assie ben. En misschien kan jij dan ook nadenke ofer eisjes

   Loesje

 5. Hallo Dorus en mamaloes, hier met Gijsje. De jodenvervolging hoort jammer genoeg, ook bij Amsterdam. En homomonument. Dorus, jij en Jiekkie mogen trots zijn op wie je bent! Daar is fout aan. Liefde is mooi!
  Wat weet mamaloes veel! Wauw! Wat een goede lerares is zij!
  Gaan jullie nu weer wat leuks doen! Bv naar Artis of naar de wallen! Gijsje en Ollie zijn gisteren naar de wallen geweest. Vonden ze heel leuk.
  Kopjes en dikke knuffels van Gijsje en vrouwtje

  1. Mamsie sau so foor de kwas kunne gaan staan. So goet kan se dinge uitwegge!!
   Ooooh ikke weet nog nie watte we morrege gaan doen. Mamsie is daar stil oofer 🙀🙀 ikke hoop eg dat ik een ijsie kjijg 😸😸
   Pootjes 🐾🐾

  2. Lieve Gijsje en mevrouw Gijs,

   Dank jullie wel dattie vin dat ik mij verhaal goed fertel van mij geschiedenis. Jij moet duidelijk zijn en jij ga terug in jou tijd en jij mag jou fout nie maake. Froeger was moeiluk mevrouw Gijs, toen heb mense feel ferdriet gehad. Mevrouw Fank ook en zij had wel ze eigen huis. Jij kan het nog sien assie goed kijk. Wij moet nu wel bijkoome, van zoveel emoozie en zofeel proppe.
   Morge is weer mij ferrassing, het kom goed…

   Liefs van Loesje

 6. Lieve Doorie en Loesje
  Scullary girl heeft het voorgelezen…..een stuk geschiedenis van Amsterdam en van de wereld geschiedenis die nooit vergeten mag worden en nooit meer gebeuren mag.
  Doorie je bent samen met Jiekie een prachtig stel.Jullie hebben een groot lief hart,en houden van is het belangrijkste wat er is,heb ik altijd geleerd.
  En dan maakt het niks uit of je homo bent of paars van kleur bent.
  Ik ga nog eens even nadenken over jullie avontuur. Loes was weet je toch veel van de geschiedenis. Heel belangrijk dat Doorie daarvan op de hoogte is.
  Dan nuveen knabbeltje en wachten tot scullary girl weer thuis is.Die is naar mijn mensen oma.En of ze eraan gedacht heeft om soep mee te nemen……
  Zachte kopjes van Muzette.

  Pee esss.Misschien toch een ijsje voor Doorie?Misschien hebben ze die wel met zal of tonijn smaak.Dan lust jij er ook wel 1 denk ik

  1. oooh mij dinnetje met zofeel dapper zijn in ze hart, mij Muzette ,

   zeggie mij eigen nou…
   Hebbie tonijn van mij Doorie ze eis. Ooooh jij weet nie wat jij hoor. Van mij eigen lus ik mij heele kar met eis van mij tonijn.
   En ik zeg jou eerluk Muzette, assie zofeel van jou geschiedenis fertel dan ga jou buik tekeer van ze begeerte. Jij krijg er toch honger van.
   Mij jonge weet nu wel dattie ze eigen mag zijn. Dattie goed is van ze krullies in ze hart. Eigen akzeptaazie is belangrijk Muzette. Jij ben hier nie om iemand anners te zijn. Jij ben hier om jou eigen te zijn en assie krullies wil of jij wil jou eigen per-ma-nent, dan mag jij zijn wie jij ben.
   Dank jou wel lieve Muzette hoop dat mij beebie nie zo hard ga proppe van ze mamsie. Jou vacht ga er toch van scheure…

   Blijfie ons eigen folge lieve Muzette,

   Liefs van mij eigen,

   Loesje

  2. Hajoooo tante muzette
   Oooh dank uwes foor uwes wiefe woortjes. Ikke fin dat me mamsie een goeiste weeraares is en datte se awwes goet uitwegt.
   Ikke hoop egwaar datte ik morrege een eisie kwijg hoor!! Wor nu wel teit finnik.
   Ikke hep er regt op!!!
   Ennn morrege hoef ik nie te pjoppe, we stappe oppe boot!! Hihihi
   Pootjes 🐾🐾

 7. Hoi lieve MammaLoesje en grote jonge Door, dat was zeker weten heel ferdrietig allemaal, waar jullie heengingen. En daarom is het juist ook dat we er aan moeten blijven denken.
  Dat we altijd weten dat het niks uitmaakt wie of wat je bent, of wat voor kleur je vagt heeft of waar je in gelooft en of je op poesen of katers verliefd wordt. En dan moeten we blijven denken aan tijden dat niet iedereen dat mocht, want het kan zo weer gebeuren als we niet opletten! Maar samen kunnen we zorgen dat dat nooit meer gebeurd, eerlijk waar.
  Dankjewel voor jullie verhaal, het was een moeilijk verhaal, maar het moet verteld worden.
  En Door: liefde is liefde, dat blijft altijd hetzelfde, of het nou voor damespoesen is of voor jongenskaters!
  Heel veel lieve kopjes en pootjes voor jullie allebei van (oomie) Bolle.

  1. Hajooo oomie bolle.
   Ooooh hette was weuse sjielug. Benne uwes daar wel is gewees? Ooooh het wuik egwaar heel raar. Frauw seg datte se er 2 keer gewees is. En alles isse so kwein daar. Terrewijl se er met heeeel feel mense woonte.
   Ooooh en dank uwes foor de wieffe woortjes. Lieffe isse lieffe en ikke hauw fan me kwullenjiekie ❤
   Pootjes 🐾🐾

   1. Door, ik ben er nog nooit geweest, maar ik heb wel haar dagboek gelezen, van Anne. Dan wordt je ook heel ferdrietig.
    Fijn dat jij en je krullebol zo gelukkig zijn!

  2. Lieve (oomie) Bolle,

   want jij ben wel mij Doorie ze wijse oom. En jij zeg ferstandige dinge want onse verhaal van vandaag heb zofeel ferdriet. Assie in jou Annehuis ben kan jij het nog foele en jij kan het ruike Bolle. En jij kan mij eigen geloofe, het ruik nie naar mij eigen tonijn of mij fanieljefla.
   Maar wij moet ervan leere, dattie zorreg dat jij het nooit niemeer mee hoef te maake. Dan begin jij bij jou beebie. Ferander jou weereld Bolle en jij begin bij jou beebie. Jij ben wel mij ferstannige foorbeeld want jij heb jou beebies zo frei oppefoet. Dan kan jij eg tros zijn. Mij beebie mag zijn wie hij is van ze eigen. Hij vin katers met zofeel krullies leuk, dan moet jij daar nie moeiluk ofer doen. Jij heb katers in al jou soort en maat. Mij beebie heb ze duidelukke foorkeur. Als MammaLoesje vin ik mij beebie heb nu al zofeel goede smaak. Daarom moet jij stilstaan bij jou hoomoomoonuument en jij moet het jou jonge fertelle.

   Lieve Bolle dank jou wel dattie ons eigen folg op onse groote afontuur, hoop dattie er morrege weer ben…

   Loesje

Reacties zijn welkom