Dorus en Loesje in Amsterdam (zomerblog 2-5)

zomerblog

Nadat mamsie kaarsjes had aangestoken in het kapelletje verlieten we het Begijnhofje. Ik kreeg geen ijsje fan mamsie. Se zei datte we op de markt een moot gebakken vis zouden eten.
– Pakkie jou flauwerpauwerauwtoo en rij jij mij eigen naar jou Albert Kuip naar mij viskraam. Oooh Doorie jij ga geniete van mij ferse vis en paaling…

Albert Cuyp

zomerblogDus wij naar de Albert Cuyp rijden. Nou zeg, daar was het me toch een partij druk. Denkie om jou affestand jonge…
– Ja Mammie, gaan we ook wat eten? Ikke hep honger.
– MammaLoesje heb ook honger. Zij kan wel zes makkareele en drie lekkerebekke ferslinde!
– Ooh lekker. Mag ik dan kippeling? Met een saussie.
– Assie maar nie knoei op jou mooie vacht. Jij heb jou eigen zo mooi gepoets. Neeme maar jou serrefetje erbij.
– Hoeso een serrefetje? Ikke knoei niet hoor.
– Doorie MammaLoesje ken jou eigen!
– MAMMIEEE!!
– Doooooooooooorie, klaar nu van jou groote lekkerbek. Jij gedraag jou eigen en jij luister. Wij zijn nu op jou Albert Kuip en jij moet weete jij loop op een beroemde markt. Hij heb ze naam van Albert Kuip, van me eigen ken ik hem nie. Maar jij houw jou fasoen.

Maar mamma zou mamsie niet sijn asse ze me niet ies ofer de gesjiedenis zou vertel.
– Albert Kuip dee aan kuns schildere maar hij leef nie meer. Hij heb nu wel ze eigen markt en jij kan er elke dag van jou leeve naar toe. Assie maar jou affestand houw.

André Hazes

We ging loope en we kwame het stantbeeld van André Hazes tege. Mamsie wou een footoow hep van ons en hem.
– Ooooh Doorie foor mij Bert. Mij hart zing: “een beetje ferlief…” Van me eigen ken ik hem nie deze meneer van ze Haas. Maar assie er toch ben…

 

De schreeuw

zomerblogNadat we weggingen van de markt kwamen we langs een ander park. Daar zage we een beeld genaamd De Schreeuw.
– Doorie luister eeve naar jou mamsie. Jij moet weete, deze beeld sta hier en het is belangrijk. Iedereen heb een meening en jij mag erfoor uitkoome. Meneer Theo fan Gog wer dood geschoote want hij zeg altijd wattie erfan vin.
– Dus deze meneer isse fermoort ommedat hij zijn mening gaf? Maar je mag toch je mening zegge?
– Jij mag altijd jou meening zegge maar jij gedraag jou eigen wel Doorie. Jij moet rezpekt hebbe foor deze meneer. Hij heb het nie ferdien…

We ginge wat paardeploemen en maadewiefies pjukken en legde het bij het beeld neer.

De Jordaan

We liep het park uit en ikke moes mammie weer in de auto pjoppe.
zomerblog– Mammieee hauw je puik in!!
– Oooh mij 6 makkareele fechte met mij kibbeldinge…
Mammie zei dat ze naar de beelden op de Elandsgracht wilde gaan. Dus wij naar de Jordaan rijden.
We ware in de Jordaan aangekomen. Bij de Elandsgracht.
Mamsie begon gelijk te vertelle hierofer.
– Oooh Doorie mij hart zing. Jou oma prinses Katrientje zou hierfan smulle. Assie goed kijk zie jij allemaal beelde van bekende Amserdamse folksangers. Mij eigen is fen van mij tante Leen. Zij is ze vrouw naar mij hart. Oooh Doorie mij eigen maak effe mij Zelfie, voor mij Bert. “Waar liefde woon…”
– Mammie… mag ik een ijsje? Ikke hep er tjek in.

Klik hier en lees deel 1

Morgen: deel drie

32 thoughts on “Dorus en Loesje in Amsterdam (zomerblog 2-5)

 1. Ow mijn liefe Doorie en Loesjedinnie. Wat een afontuur weer. En frau vind het zo leuk om al die herkenbare plekjes in Amsterdam te zien. Nu moet ik weer van de peecee af want frau heeft t superdruk met brokjes verdienen wegens dat andere frauen en manmeneren met fakansie zijn. Pootje van mij en tot morgen!

  1. Lieve Minniedinnie,

   dank jou wel dattie weer jou tijd neem om mij Doorie en mij eigen te folge in ze groote stad. Mij jonge heb er toch geen errug in hoefeel mooie plekjes Amserdam heb. Dan hebbie assie MammaLoesje ben jou taak. Alleen moetie stees in ze flauwerpauwerauwtoo geprop worre. Assie net naar jou marrek ben gewees moet jou jonge eigenluk ze grootere auwtoo hebbe….
   Tot morrege, dank jou wel Minniedinnie,

   Loesje

 2. Dag lieve Loes en Doorie.
  Het is zoooooo spannend om jullie te volgen in mijn eigen Amsterdam,op plekjes waar ik nog nooit geweest ben.
  Jullie doen zoveel,jullie zullen ’s avonds wel vroeg in jullie mandjes kruipen om uit te rusten,en uit te buiken, want na zo’n volle dag lust mijn vriendin Loesje wel wat garnaale en sardiene.
  Scullary girl vindt jullie zo mooi op de foto’s staan.Vragen jullie dan aan iemand om er 1 te maken als jullie samen zo zitten?
  Loes je bent in de Jordaan geweest en bij het beeld van Tante Leen……Dat is toch eggies een spesjaale foto!
  Alleen Loes,krijgt Doorie nog een ijsje?Of heeft hij dan al zoveel kibbeldingen met saus op dat hij nog even wachten moet,omdat hij anders misselijk wordt……
  Ik ben zo benieuwd naar het vervolg van jullie Big City trip!!!
  Zachte kopjes van Muzette voor jullie allebei

  1. Hajooooo tante muzette.
   Soms hellep iemant ons mette footoows maake.
   De foowtoow oppe mark heppik maak. Flak daarnaa werd mamsie wegstuur ommedat se de stal fajjiet leegge-eet hat.

   Oooooh erg he datte ik geen ijsje kwijg. Terreweil ik er al 2 keer om fraag hep.
   We gaane fanaafont na het eete fjoeg sjape. Morrege faat swaare dag worre foor ons
   Pootjes 🐾🐾

  2. Oooh mij lieve dapper dinnetje Muzette,

   jij lees, er kom zofeel bij kijke assie met jou jonge in zo een groote stad ben. Jij moet oferal ofer denke en jij moet ook op tijd jou makkareele ferslinde. Want aasie dat nie doe Muzette dan breekie jou poote af bij jou foordeur.
   Mij jonge zeur stees om ze eisje maar hij heb net ze buikie fol met mij kibbeldinge. En hij moet leere dattie geduld moet hebbe net als ze mamsie. Want jij kannie alteit hebbe wattie wil, mamsie moet ze jonge goed opfoede Muzette. En zij moet ook ze eiswinkel teegekoome want anners smelt jij….
   Assie blijf leeze kommie nog ferrassinge teege Muzette. Maar wij zijn wel zofeel moe en van mij eigen foel ik mij, mij heele dag begeerig naar mij makkareele, saardiene en mij tonijn…
   Jij lees mamsie moet ook ze geduld hebbe,

   Liefs van mij eigen,

   Loesje

 3. Lieve Loesje en Dorus,wat een fantastische verhalen over jullie stedentrip in Amsterdam. En wat een leuke foto’s. Heel veel plezier samen en wij kijken uit naar de volgende aflevering!Kopjes en knuffels van Ina en Floortje.

  1. Hajoooo mefrauw ina en tante floor.
   Dank uwes dat uwes ons lees. Het eenige swaare is om teets mamsie inne auwtoo te pjoppe. Dat is me een werk pfoeee hey. Hihihi.
   Oooh gaat uwes morrege weer leese?
   Pootjes 🐾🐾

  2. ooh lieve mevrouw Ina en Floortje,

   dank jullie wel dattie onse afontuure folg want wij maak feel mee. Jij moet oferal footoos van maake dattie laater terug kan kijke. Dat is belangrijk. En ook foor mij verkering Huiskater Bert, hij leef ook mee van ze eigen. Iedereen kan zo meeleeve maar jij moet wel feel pooseere.
   Ik zeg wel eerluk, mamsie vin het proppe moeiluk

   Dank jullie wel van mij eigen,

   Loesje

 4. Hallo lieve Dorus en Loesje, wat leuk dat wij zo Amsterdam een beetje leren kennen, sommige dingen wisten wij nog niet, en nu leren wij van jullie wat de geschiedenis is van bepaalde plekken. En we zien hele mooie foto’s erbij. Wij kunnen niet wachten totdat het morgen is voor het vervolg van jullie avonturen.
  En Loesje, als Dorus netjes zijn bordje vis heeft leeggegeten mag hij van ons wel als toetje een ijsje hoor.
  Knuffels en pootjes van ons allemaal.

  1. Hajoooo alle ses.
   Gaaf he datte mamsie enne ik ammersedam late sien. We heppe nog dwie dage te gaan. Ikke hoop datte ik dan wel een ijsie kwijg. Ooooh eg… ikke moet er bijna fan poinken hihihi.

  2. Lieve allemaal van zes,

   dank jullie wel dattie ook vandaag met mij Doorie en mij eigen meeleef in zo een groote stad. Jij kan er zofeel zien en mij Doorie weet nie eens waar ze huis sta. Dan moet jij assie MammaLoesje ben jou beebie ze opfoeding geefe.
   Assie ze eigen goed gedraag ga wij wel kijke offie ze eisje ferdien. Maar dan wil mamsie ook…

   Liefs van mij eigen,

   Loesje

 5. Hallo Dorus en mamaloes, hier met Gijsje. Wat een leuke avonturen beleven jullie in Amsterdam. De foto’s erbij zijn ook prachtig. Wat weet mamaloes, als niet Amsterdammer, veel van de geschiedenis van Amsterdam. Mooi hoor.
  Vrouwtje en ik vinden dat Dorus wel 3 ijsjes heeft verdiend. Het is niet niks om U in de mooie auto te proppen en dan met de auto door het verkeer van het drukke Amsterdam te rijden. Knap hoor Dorus. Je hebt nog maar pas je rijbewijs!
  Vrouwtje en ik zijn benieuwd naar het vervolg van jullie avonturen.
  Kopjes en dikke knuffels van Gijsje en vrouwtje.

  1. Oooooh dank uwes mefrauw dinie en tante gijsje.
   Ooooh ikke sat ook te kijke hoor dat mamsie sofeel fan ammersedam weet. Ikke hep mamsie egwaar nies geseg.
   Oooooh uwes fin ook datte ik regt hep oppe ijsie. Ikke dwoom er sellufs fan. Mammie… lees uwes dat?
   IKKE WIL EEN IJSIE!!!

  2. Lieve Gijsje en mevrouw Gijs,

   van mij eigen vinnik het ook goed assie zofeel weet van Amserdam en jij zie Gijsje, MammaLoesje zit fol met ze tonijn maar ook hebbie ferrassinge. Ik zeg jou eerluk, jij moet er feel foor doen en jou beebie heb er ze errug nie in. Maar mamsie is tros want mij jonge sgeur zo door ze eigen stad. En hij krijg groote pootspiere van ze propp van ze mamsie. Selluf zie mij buik bont van blauw zijn….
   Mij jonge probeer ze mamsie ofer te haale foor zofeel eisjes maar dan wil mamsie ook…
   Jij kannie alleen jou eisje eete en mamsie heb oferal gaate in ze buik. Dan kan jij eisjes eete…

   Loesje

 6. Hoi lieve Loes en grote jongen Door, dit herkende ik allemaal, wegens dat het bij mij in de buurt is! Niet de Jordaan, maar de andere dingen wel. En ik dacht al dat ik een roze ootoo voorbij zag rijden, met bloemen erop! En ik had ook gelezen in de krant van een flauwerpauwer ootoo die keihard scheurde, dat moeten jullie geweest zijn, toch?
  Doe je voorzichtig met je mamsie Door, zeker als jullie net vis hebben gegeten? Want als jullie moeten spugen is het jammer van de vis.
  Ik ben benieuwd waar jullie morgen zijn!
  Heel veel lieve kopjes en pootjes voor jullie allebei van (oomie)Bolle.

  1. Oooooh uwes woon bij de marruk!! Oooh daar heppe we ook gereede hihihi.
   Mamsie krijs al minner hart hoor. Hihi
   Morrege duike we ff buite de jordaan maar we gaane gewijk weer tewug. Ooooh er isse sofeel te sien inne jordaan 😸😸

   1. Wat zeg je dat keurig Door, sippies! MammaLoesje heeft je goed opgevoed, en je bent zelf natuurlijk ook een slimme lieve jongen, dat weet ik best!

     1. O Door, van mij mag je een ijsje en ook sjippies! Want jullie lopen heel veel, dan heb je enersjie nodig!

  2. Lieve Bolle,

   hebbie mij Doorie en mij eigen rond zien sgeure door jou eigen buurt. Oooh hij rij zo hard Bolle, mij makkareele en mij saardiene fliege door mij buik. Maar wij ga nie spuuge want assie Amserdamse vis eet foel jij jou eigen rijk in jou buik.
   Maar assie stees zo in jou auwtoo wor geprop hebbie wel blauwe plekke in jou vacht van jou buik die klem zit van ze eigen.
   Maar hebbie gezien, van mij eigen mog ik mij groote iedool zien. Mij tante Leen. Zij is mij groote foorbeeld van mij prettig gefuld zijn Bolle. En zij zing met ze hart. Mij Doorie heb ze mamsie goed op mij footoo gezet foor mij heriinere..

   Morge ga wij weer ferder, nu moet wij uitbuike, bijkoome en mij Doorie heb nog garnaaaaale in ze frieser. Dan kom alles goed. Misschien ga wij morrege kijke foor ies lekkers maar mij jonge moet nog eefe wachte met ze eisjes. Alles kom goed want van mij eigen lus ik ook feel van mij eiskraam…

   Loesje

 7. Ohhhhhh Loesje en Dorus wat leuk allemaal!!!!
  Zo leren wij ook nog wat!!!!
  Dorus we hopen wel dat je nog een lekker ijs krijgt!!!!!

  Dikke knuffel van ons allemaal,
  😽😽😽😽😽😽😘

  1. Ikke hoop hut ook!!! Mamsie seg steets nee doorie. Eg so meen fanne mamsie. Maar self pjopt se haar bekkie wel fol met garrenaale. Snappe uwes hut? Snappe ik hut.

   1. ooooh zeggie nou mij beebie….
    Bek fol garnaaaaale 🙀🙀🙀🙀🙀

    Mamsie schrik fan zofeel bruut van jou taal,

    Mamsie

  2. Lieve mevrouw Ceciel, Panda, Moby, Dopey, Belle, Izzy en Tica,

   dank jullie wel dattie Doorie en mij eigen folg in zo een groote stad. Assie ons eigen blijf folge ga jullie nog feel meer leere en jij ga footoos zien van onse afontuur.
   Of mij jonge ze eisje nog krijg heb er ook mee te maake offie ze eigen kan gedraage

   Loesje

 8. Oh had mamsie de viskraam leeggegeten? Dan had ze eggies waar wel trek gekregen van het rondscheuren inproppen in de flauwerpauwerauto en de veiligheidsgordel voor haar buik.Dan moet ze even tanken alleen niet met benzine. ……Hele mooie foto Doorie

 9. Lieve Loesje.
  Ja ik lees het.Opvoeden in de tijd van tegenwoordig valt niet mee,ik heb bewondering voor je.Rondscheuren in en uit de auto,foto’s van jullie bij zoveel mooie beelden,en de belangrijkste dingen daarover vertellen.Ik hoop dat hij het ook gaat onthouden……Eet lekker van je vis en rust lekker uit.
  In dit tempo mag je volgende week wel een slaap vakantie plannen om bij te komen.
  En je hebt gelijk,Doorie moet ook leren geduld te hebben…..Je bent zo wijs Loesje.
  Kopje van Muzette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *