Dorus en Loesje in Amsterdam (zomerblog 1-5)

zomerblogDeze jaar heb wij weer onze zoomerblog. Het is foor assie fakanzie heb of gewoon foor assie in jou zon zit. Het is foor iedereen die van zoomer houw en van afontuur. Deze jaar ga wij Amserdam bezoeke zodat iedereen er ies van kan leere. En wij houw ook reekening met het fierus van mevrouw Coorona. Want alles is nu anders. Maar Dorus en ze MammaLoesje zijn toch fijf daage op stap gewees. Wij fertelle u ofer onze erfaring en van ons afontuur in Amserdam.

Aan mijn deurbel

Mijn mamma kwam op een somerse dag opeens aan mijn deurbel bellen. Ze wasse gebracht door haar visboer die toefallig mijn kant oppemoest. En hij bragge haar met de flauwerpauwerauto in zijn oplaader over de weg.
Sellufs nadat se gereede wert kwam se stuiterend aan.

– Oooooh mij hhhart! Wat woonie fer weg. Mij buik is van mij ssslag van mij gehhobbel en gesstuiter ofer mij snelle weg. En jij kan jou huis niemeer ferlaate zonder jou tas met jou bekkapjes want jou weereld is feranderd mij jonge.
Nadat mijn mensen mijn mammie 20 gepelde garnaale en 4 toneinen gaafe kwam mamsie weer bij.
Ze sei dat ik met spoet mijn rijwijs moese haale want ze wau niet agger het stuur kjuipe.
– Doorie hoorie mij, jij moet jou rijwijs haale want jou MammaLoesje ga nie selluf achter jou stuur.
– Maar mamma… waarom?
– Mij buik pas er nie tusse en mij hart durruf het nie. Mij Bert krijg ze hartfersakking assie het hoor!
– Ooh, okee.

Rijwijs

zomerblogDus ikke leren en de boeke induiken. Ooh dat sag er makkelijk uit seg. Daarna het ekssaame en ja hoor… ikke kjeeg mijn rijwijspapiertje nog deselfde middag. Ikke kjeeg de sleutel van de auwtoo.
We gingen eers naar mijn huis tejug rijen. Want mammie had daar alles laat ligge, en ze souw daar vertelle waarom ze kwam.
-Doorie kom jij eens bij jou MammaLoesje . Wij ga saame Amserdam in. Dattie wat leer van waar jij woon. Jij ben nou groot en jij weeg ses kielo. Maar jij moet weete, wij moet foorzichtig zijn weeges het fierus. Daarom heb mamsie gehamster. Ze heb tonijn, nierbrokke en bekkapjes, dattie veilig blijf.
Jullie moete weten… ikke hep amper wat fan mijn stad gesien. Terwijl ik hier toch al ruim een jaar woon.
Mamma had natuurlijk ook toestemming gefraagt of ikke mee mog aan haar Soolfrauw. Dat isse mijn frauw.
Se moest wel goet op mij lette tijdens onze ondekkingstogt. En affestand houwe, wel annerhalfe meeter.

Vondelpark

zomerblogWe ginge eerst naar het Vondelpark rije. Datte is flak bij mij omme hoek.
– Doorie luiser jij even naar jou MammaLoesje. Van me eigen weet ik wel dat wij nu in jou Fondelpark zijn. Het is jou grootse en drukke park van Amserdam Doorie. Froeger moesie feel tonijn ferdiene anders moggie hier nie wandele. Nu moetie affestand houwe.
– Ooh dusse eerst mochten er alleen rijke mensen wandelen? Watte raar!!
– MammaLoesje kan er ook niks aan doen van ze eigen.
– Moge we hier ook plassen mammie? Ikke moet nodig en ik sjie dat woefies ook ofural plassies doen.
– Jij ga nie plasse in mij Fondelpark . Straks ga iemand erin sitte en kan jij mee naar jou polizie. En jij moet uitkijke foor jou fierus.
– Maar ik doe het achter een boompie hoor!!  Ik moet eggie mamsie!!
– Jij heb er toch ook niks ofer te zegge van jou jeug van teegewoordig!
– Ooh dat lugte op sjeg. Ikke heb ook gelijk een drukkie daan.
– Ooooh mij hart en mij neus… MammaLoesje ga ze kapje ofer ze neus trekke. Hebbie geen rezpekt Doorie…

Moonument

Toen liepe we weer richting uitgang. We zagen een oorlogsmoonument. Mamma fertelde me daar wat oofur.
– Doorie, mij hart foel nu feel ferdriet. Hier werden meneere fermoord, somaar! Jij kan het jou eigen toch nie foorstelle. Oorlog heb zofeel kapot gemaak mij jonge. Nog meer dan mevrouw Cooronaa.
– Ooh watte sjielig voor die meneren.
– MammaLoesje heb fier blikkies tonijn meegenoome van mij huis. Foor iedere meneer één want jij moet altijd goed eete Doorie. Doorie hoorie mij….

Spui

zomerblogVanuit het Vondelpark gingen we naar het Spui toe rijden. Althans… asse we MammaLoes weer in de auwtoo kreeg. Ikke duwe en pjoppe. Eindelijk zat mamsie weer.
Wei ginge langzaam want mammie was een beetje bang. Watte makkelijk was, was dat er oofural bordjes hinge waar je heen kon gaan. Toen kwamen we na een tijdje op het Spui. Ik parrekeerde de auwtoo op het Spui. Daar stond een klein beeldje genaamd het Lieferdje.
Mamma wis daar wel weer wat ofer te zegge.
– Oooh Doorie jij moet goed kijke. Hier hebbie jou straatschoffie en hij heb ze hart van goud. Maar hij heb ook stoute dinge gedaan van ze eigen. Jij zie dan kan jij nog jou Lieferdje zijn.
– Oooh, dusse hij wasse eigenlijk een stoute jonge maar hij deed wat goeds en kjeeg een standbeeldje.
Dan zal ikke dat ook vast kjijg toch…?
– Jij krijg jou stanbeeldje in jou droome. Dat moetie ferdiene net als mij Bert. Hij heb ook op ze straat geleef en hij is mij eigen Liefertje. Maar jij mag er wel mee op jou footoo, foor mij eigen fersaameling .

Begijn

zomerblogToen ginge we ofersteken om naar het begijnhofje te gaan.
Mamsie zei datte ik stil moes zijn daar. Iets met repek foor de bewoonsters daar.
-Jij geloof het nie van jou eigen Doorie maar hier woone alleen vrouwe. Assie een menseman ben mag jij alleen op jou bezoek koome. Van me eigen ga ik er nooit nie woone. Maar jou Mamsie ga wel eeve op ze footoo pooseere met ze begeinvrouw. Voor ze fersaameling. En toen kreeg ik trek in iets lekkers.
Mamsie mag ik een ijsje….

Wordt morgen vervolgd….

34 thoughts on “Dorus en Loesje in Amsterdam (zomerblog 1-5)

 1. Liefe Doorie en Loesjedinnie, wat een mooie blog. Mijn opa’s Moos en Max hadden hun eerste huis in de buurt van de Begijnhof voordat ze naar frau kwamen. Dat was toen frau nog in Amsterdam woonde. Frau en ik wonen nu in Alkmaar. De stad van veel kaas (en veel muizen hihi). Ohhh ik ben benieuwd naar jullie verhaaltje van morgen!

  Pootje van mij aan jullie alletwee!

  1. Hajoooo tante minnie.
   Eers nog bedank dat uwes een weekje wau opsjuiffe voor ons 😽😽😽
   Ooooh woonte uwes frauw daar inne buurt met uwes oopaas😸😸
   Het isse daar heeel mooi. Aween wasse er geen fiswinkel voor mamsie.
   Morrege gaane we… ooooh datte lees uwes morrege hihihi.
   Pootjes 🐾🐾

  2. Lieve Minniedinnie,

   oooh hebbie ons eerse afontuur geleeze. Mamsie moet ze jonge wel bij ze les houwe maar assie in jou auwtoo wor geprop hebbie nie zofeel meer te zegge van jou eigen…
   Oooh Minnie dank jou wel dattie jou week heb ferschuif, jij ben mij echte Minniedinnie,

   Loesje

 2. Lieve Loesje en Dorus,

  Wat een verrassing zeg van jullie, Nu gaan vrouwtje en ikke ook Amsterdam een klein beetje leren kennen. Nou snapperen wij waarom Mama Loesje een week bij jou komt logeer doen, jullie gaan ons alles laten zien. Wij stappen deze week bij jullie in de toerkar en gaan mee genieten.Doen jullie wel goed oppassen dat jullie veilig zijn, want ja in zo’n grote stad is het heel druk. Dank je wel hoor en veel knuffels van vrouwtje en poot en kopje van jullie grote vriendje Jip

  1. Hajoooo oome jip. Gaaf he datte we in mij stadje sjijn.
   Ooooh hette was sjoms heeeeel dwuk. Eg waar. Maar we heppe goet oppe ellekaar pas hoor. Morrege gaane we nog meer plekkies laate sien hihihi
   Pootjes 🐾🐾

  2. Lieve Jip en mevrouw Jip,

   dank jou wel dattie ons ga folge op zo een groot afontuur van mij beebie Doorie en ze mamsie. Nu leerie selluf ook mij Doorie ze Amserdam kenne en van mij eigen moet ik wel bijkoome van mij reis en mij jonge prop mij stees in ze flauwerpauwerauwtoo.
   Morrege ga wij weer ferder, oooh mij buik krijg nu zofeel begeerte….

   Loesje

 3. Hallo Dorus en mamaloes, wat gaaf!, jullie avonturen in Amsterdam.
  Je hebt je rijbewijs, Dorus! Cool!!
  Doe je wel voorzichtig met mamaloes. Haar steeds in de auto proppen. Kan ze misschien niet beter in Amsterdam gaan lopen?
  Vrouwtje en ik zijn benieuwd naar jullie avonturen in Amsterdam.
  Kopjes en dikke knuffels van Gijsje en vrouwtje

  1. Lieve Gijsje en mevrouw Gijs,

   dank jullie wel dattie zo met mij eigen meeleef. Assie stees in jou jonge ze flauwerpauwerauwtoo wor geprop dan hebbie het zwaar van jou eigen. Maar jij moet jou jonge wel ies leere foor ze opfoeding en dan moet jij assie mammaLoesje ben jou eigen jou wegsijfer geefe.
   Maar jij moet alteit goed eete

   Loesje

  2. Hajoooo tante gijsje. Uwes moet eens opwette hoefaak me mamsie ies eetbaars in haar bek pjopt. Dan moete ikke wel pjoppe en duwe hihihihi

  1. Hajoooo oompje bwam.
   Keigaaf he? Hihihi
   Hetye was heeeeel weuk inne stat. En morgen beleefe we ies anners.
   Eg!!!
   Pootjes 🐾🐾

  2. Oooh Brammie,

   hebbie onze verhaal van Amserdam ook geleeze. Mij jonge en ze mamsie beleef heel feel afonturen en mamsie probeer ze beebie ies te leere.
   Van ze opfoeding 🙀
   Dank jou wel dattie ons folg

   Liefs foor jullie allemaal van mij eigen,

   Loesje

 4. Ohh Doorie,heb jij je rijwijs gehald voor de Flauerpauwer auto?Wat super knap van jou!!En daarom kwam mamsie dus van de week logeren bij je.Wat hebben jullie al veel gedaan op de eerste dag!! Ik ben nog nooit daar allemaal geweest en ik woon toch al meer dan 13 jaar in Amsterdam.
  Maar je tante Muzette is niet zo van reizen,Nu kan ik het goed volgen allemaal en kan ik toch in mijn huis blijven.
  Ik hoop dat jullie nog wel een visboer tegen komen want als MamaLoesje steeds in de auto moet worden gepropt en zich er weer uitvouwen moet, heeft ze wel extra energie nodig en jij bent als jonge kater ook sneller dan je mamsie natuurlijk.
  Het is zooooooooooo spannend,ik kan niet wachten tot de volgende blog over jullie grote avontuur!
  Zachte kopjes voor Doorie en Loesje van Muzette.

  1. Hajoooo tante muzette.
   Speesjaal foor uwes sjijn we naar de binnestat gegaan om uwes awwes te laate sien. We fonne dat heel weuk om te doen 😸😸
   Ikke mog nog niemant segge datte ik me rijwijs hat haalt. Ikke kan goet sgeure hoor. Hihihi
   Pootjes 🐾🐾

   1. Wat lief Doorie dat je speesjaal voor mij de binnenstad in bent gegaan!
    En dat scheuren zal je wel meegekregen hebben in je genen via oma Katrientje!!

  2. ooooh mij dapper dinnetje Muzette,

   hebbie onse verhaal geleeze van mij proppe en fauwe in mij Doorie ze flauwerpauwerauwtoo. Oooh hij sgeur zo door Amserdam maar mamsie wil dattie ook ies leer en oppesteek foor ze opfoeding. Dat is belangrijk foor laater in ze leeve assie met ze verkering in ze flauwerpauwerauwtoo ga sgeure.
   Oooh Muzette wij ga wel op soek naar ze viskraam want mij buik moet nu zo hard werke van ze prop en fauw afontuur.
   Blijfie ons eigen folge lieve Muzette,

   Loesje

   1. Dag lieve Loes.
    Ik vind dat jij heel goed bezig bent met de opvoeding van Doorie.Een beetje weten wat er in de wereld omgaat hoort er ook bij tenslotte.
    En dat scheuren door de stad…..hou je buik en hart maar goed vast in de veiligheids gordel.Doorie heeft het scheuren van zijn oma mee gekregen denk ik…
    O,o wat zal dat wat worden als Doorie met Jiekie op stap gaat…dan waaien alle krullie wullies van Jiekie uit z’n velletje…..
    Natuurlijk blijf ik jullie volgen lieve Loes!!!

    1. Dank jou wel lieve Muzette en dattie mij eigen steun met mij opfoeding van mij beebie Hij is offie ze jonge woef is zo sgeurie door mij Amserdam.
     Misschien moet mamsie ze sjoonzoon maar waarschuuwe dattie ze krullies goed fasplak met ze plakplaatjes…

     Liefs van mij eigen,

     Loesje

 5. Dorus en Loesje wij hebben met veel plezier jullie verhaal gelezen en foto’s gekeken!!!!
  Wat een super super leuke foto van jullie in de flauwer power auto!!!!!! Onze vrouw schoot ervan in de lach!!!!
  Maar wij zijn benieuwd naar het vervolg!!!!!

  Dikke knuffel van ons allemaal,
  ❤❤❤❤❤❤

  1. 😹😹 hajoooo tantemefrauw ceciel.
   Ooooh siet uwes hoe erg hut is om met mamsie te wijde? En so hart reeje we niet!! Ikke startte de auwtoo en hoppa… mamsie begon so te kijke.
   Gaat uwes morgen ook weer wese?
   Pootjes 🐾🐾

  2. Ooooh lieve mevrouw Ceciel, Panda, Moby, Dopey, Belle, Izzy en Tica,

   hebbie het gesien. Van mij eigen was ik in mij sjok toen mij jonge ze flauwerpauwerauwtoo start gaf. Jij wil het nie weete, mij snorhaar floog door mij war foor mij eigen oog en mij buik zat in ze desjboord fast. Dan schrik jij wel en hebbie zofeel begeerte foor jou saardiene en makkareele.
   Hoop dattie onse afontuur blijf folge en mij ook steun geef want opfoede van jou jeug van teegewoordig fal nog nie mee

   Loesje

 6. Hoi lieve MammaLoes en zwarte panter Door, wat een geweldig afontuur hebben jullie beleefd! In Amsterdam nog wel, misschien kom ik jullie nog wel eens tegen!
  Ik had wel in het Vondelpark ineens een plasje geroken…
  Kijken jullie wel uit met jullie mooie ootoo? Want het is wel jammer als er een deuk in komt!
  En Door, rij je niet te hard? Want je bent wel famielie van oma Katrientje, en die kon ook zo keihard scheuren.
  MammaLoesje, je vertelt dingen die ik geeneens wist over Amsterdam, dankjewel!
  Ik ga morgen meteen kijken wat jullie hebben geschreven, en ik doe jullie alvast veel plezier wensen!
  Heel veel lieve kopjes en pootjes voor jullie allebei, met verse haring, van (oomie) Bolle.

  1. Hajooooo oomie bolle. Ooooh keigaaf he datte we ammersedam gaan onnerdekke.
   Ikke mag nie hart rijen fan mamsie, anners isse se gewijk een sieereene. So errug!! Ooooh morrege gaane we naar…. hihihi seg ikke nie 😹😹
   Dat weest uwes morrege.

   Pee es… wook uwes eg mij plasje en dwukkie?

   1. Nee hoor, het was maar een grapje! Maar van mij mag je overal naar de weecee waar je wilt, dat doen honden ook!
    Veel plezier morgen,

  2. Lieve Bolle,

   oooh hebbie onse letters geleeze van Amserdam? Oooh jij wil het nie weete Bolle maar mij jonge sgeur zo hard met ze flauwerpauwerauwtoo en jij ken mij eigen. Jij mort jou buik ook meesjouwe. En assie stees in jou auwtoo wor geprop dan hebbie het bes zwaar van jou eigen.
   Maar wij heb zo een groot afontuur beleef en wij ga nog feel meer meemaake. Ooooh Bolle mij beebie leg oferal ze plasje neer en jij doe er niks teege van jou eigen. Soms moet jij jou beebie wel opfoede en jij moet jou beebie ook dinge leere.
   Van mij eigen probeer ik wel mij bes te doen. Hoop dattie ons eigen blijf folge want wij ga heel jou stad doorsgeure, ooooh….

   Dank jou wel foor jou haringkopjes, jij krijg mij kopjes met mij frisse snor van mij garnaaaale van mij eigen thuis. En het is ook foor jou vrouw en jou menseman en jou Ooma

   Loesje

 7. Lieve Loesje en Dorus, wat een mooie blog hebben jullie geschreven, en wat een spannende afonturen maken jullie mee in Amsterdam. Heerlijk om te lezen en de foto’s te zien. Floortje en ik zijn zo benieuwd naar het vervolg van jullie verhaal. Geniet er van samen, moeder en zoon. Jullie krijgen van Floortje een Kopje met sallummoes en van mij een knuffel.

  1. Hajooooo hihihi
   Morrege kun uwes lees waar mamsie en ikke heen gaan. Ikke hoop nie dat mamsie weer haar bek ope tjek. Ooooh mamsie kan affentoetje… ooooh ikke ssssst hihihi
   Pootjes 🐾🐾

  2. Lieve mevrouw Ina en Floortje,

   dank u wel dattie mij beebie en mij eigen folg in Amserdam. Foor mij eigen vin ik het ook moeiluk want assie MammaLoesje ben hebbie wel jou ferantwoordelukheid ofer jou beebie. En hij sgeur door Amserdam offie al zo een groote kater is. En mamsie moet mee…..
   Maar wij heb ook plesier en mamsie is ook tros op ze jonge…
   Hoop dattie ons eigen blijf folge en u mag alteit sallummoes stuure foor mij buik.

   Liefs van mij eigen,

   Loesje

 8. Lieve Dorus en Loesje, wat een leuk begin van jullie avontuur. Wij hebben het met veel plezier gelezen, en zo leren wij ook héél veel over Amsterdam. Wij kunnen niet wachten om de rest van jullie avonturen te lezen. En Dorus wat knap dat jij in één keer je rijbewijs hebt gehaald. Onze vrouw zegt dat ze haar rijbewijs pas de 2e keer heeft gehaald en dat het best wel moeilijk is om al die verkeersregels te leren, dus echt super knap van jou. Maar wel voorzichtig doen hoor.
  Knuffels van ons allemaal.

  1. Hajoooo awwe 6.
   Ooooh eg? Inne 2 keer? Ikke fon het eg supermakkewuk hoor. En het isse superweuk om inne flauwepauweautoo te reide. En de kweur isse weuk hihihi.
   Missjien gebwuike jiekie enne ikke het asse tjauwauwto.
   Pootjes 🐾🐾

   Ooooh en morrege gaat ons aafontuur ferder

   1. Ooooh zeggie nou mij beebie…..
    Straks wor mij flauwerpauwerauwtoo mij flauwertjouweauwtoo
    Oooooh…

    Mamsie

  2. Lieve allemaal van zes,

   dank jullie wel dattie ons eigen folg in Amserdam en jullie lees, mij beebie sgeur door Amsrdam. En hij heb ze rijwijs nog maar net gehaal en hij rij offie zo een groote katerman is. Van mij eigen moet ik mij hart en mij buik fashouwe van mij schrik.
   Jij weet nooit hoe mij beebie aan ze rijwijs kom maar hij heb het wel. En als mamsie ben ik ook tros, ik zeg het eerluk van mij hart.
   Blijfie ons folge…

   Liefs van mij eigen, Loesje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *