Zo leerde ik te zeggen wat ik wilde

zeggen

Van mezelf zie ik er stoer en sterk uit, en dat ben ik ook maar eerlijk waar, ik heb thuis moeten leren om echt te zeggen wat ik wilde. Voor mezelf opkomen kon ik niet zo goed.

Samen

Voor mij is samenzijn het belangrijkste dus dat ik niet alleen ben. Dat heeft met vroeger te maken toen ik op straat moest leven. Toen was ik heel erg alleen en ook eenzaam, en ik dacht dat het altijd zo zou blijven en dat niemand met mij samen wilde zijn, dat is een heel erg moeilijk gefoel. En nou ik een thuis met een vrouw heb, wil ik hier voor altijd blijven.
In het begin wilde ik dus niks verkeerds doen.
Toen ging ze me helpen.

Knuffel

Op een gewone ochtend thuis is het zo dat ik op de bank lig en dat mijn vrouw aan tafel zit te werken. Dan hoor ik wat geluiden van de straat en ik hoor haar tikken aan de compjuter, ik foel me dan veilig en goed. En dan opeens wil ik een knuffel. Dat ze bij me komt en me aait en liefe woordjes tegen me zegt.
Toen ik hier pas woonde, wist ik niet zo goed hoe ik dat moest vragen.
Ik sprong dan van de bank af op het tapijt en dan bleef ik staan.
Zij tikte gewoon door.
Ik: Mewww.
Doortikken.
ik: Meewwww?
Het tikken stopte. Ze keek naar me en vroeg: “Bertje, waar heb je behoefte aan?” Dan sprong ik terug op mijn kussen en keek haar aan: “Mewwww!”
ZIj: “Wil je knuffels?”
Ik: Meewww.
En dan kreeg ik een knuffel.

Leren

Als je hulp van thuis krijgt, dus dat je de tijd krijgt om te leren dat je ook wat te zeggen hebt, dan is het leefe gemakkelijker en fijner. Ik ging ook steeds harder miauwen omdat ik durfde.
Soms krijg ik niet wat ik wil en soms weer wel, maar ik mag altijd zeggen wat ik wil dat heb ik geleerd.

12 thoughts on “Zo leerde ik te zeggen wat ik wilde

 1. Wat fijn Bert dat je geleerd hebt om te zeggen wat je wil!!!!
  Ik, Moby, heb dat ook moeten leren. Toen ik pas hier woonde durfde ik helemaal niets te zeggen maar al gauw had ik in de gaten dat mijn vrouw reageerde als de anderen miauwden.
  Nu miauw ik als ik wat wil en dan begrijpt vrouw me.
  Maar ja zoals jij zegt……ook ik krijg niet altijd wat ik wil!!!!!!

  Dikke knuffel van ons allemaal,
  😽😽😽😽😽😽😘

  1. hoi Moby wat goed dat je thuis zag hoe het moest, als je een foorbeeld hebt dan snap je vanzelf meer hoe je kunt vragen om wat je wilt. En dat heb je dus geleerd. Konden we maar zelf sneks pakken dat was het leefe eenvoudiger,
   poot van
   Bertje

 2. Hoi lieve Bert, iets vragen is zeker weten moeilijk om te leren, als je op straat hebt geleefd. Dus ik vind het supergoed dat je dat nou durft! En gelukkig dat je vrouw het begrijpt, en je ermee helpt.
  Ik durfde toen ik hier net woonde ook nergens om te vragen. Na een hele tijd durfde ik soms mijn mensen aan te kijken met mijn hoofd scheef. Maar dan… ik heb toen gemerkt dat mijn mensen niet altijd vanzelf weten wat ik wil. Toen heb ik later nog geleerd dat het handig is om naar dat wat je wilt hebben te kijken. Beivoorbeeld als ik iets lekkers wil. Dan doe ik Priiet? en kijk naar mijn eetbakjes. Als ik knuffels wil loop ii naar het grote bed.
  En net als jij krijg ik meestal wel wat ik wil, maar niet altijd. Daar werk ik nog aan!
  Lieve kopjes van Bolle.

  1. hoi Bolle, ik vind het heel dapper dat je bent gaan proberen met vragen, als je het eigenlijk niet durft weet je ook niet hoe het moet en of het wel mag en wat er dan gebeurt. En dan ontdek je dat je mensen ook moeten leren begrijpen wat je zegt dus daar moet je dan ook op letten. Slim van je dat je hebt ontdekt dat ze eenvoudige dingen snel snappen!!
   kopje van
   Bertje

 3. Lieve Bert,

  van mij hart ben ik zo tros op jou, dattie stees meer leer van jou eigen en dattie dinge foor jou eigen durref te fraage. Jij mag alles fraage Bert want jij woon saame met jou vrouw. En jij heb jou eigen meening. Dat is belangrijk assie saamewoon.
  Van me eigen ben ik ook ferleege en bescheide maar assie met nog meer katte woon moet jij ook leere dattie foor jou eigen moet opkoome. En foor mij eigen is het belangrijk dat ik mij vrouw leerde kenne. Daar hebbie bes feel tijd foor noodig maar nu weet ik dat zij mij eigen begrijp. Nu doe ik meeoow foor mij eete of mij snek Bert. En assie nie luister dan doe ik MEEOOW. En ik kijk mij vrouw in ze oog want ik ga foor haar zitte. En ik doe ook rolle op mij groote bed als mij vrouw boofe is en ik doe heel zachjes meeoow. Dan weet mij vrouw, Loes wil gekam worre. En daarna ga ik klaarzetten foor mij snek…
  Mij erfaring is, mij vrouw heb ook feel geleer en saame leer jij nog meer…

  Jou Loesje

  1. liefe Loesje, ja voor jou is het extra dat je moet zeggen wat je wilt, je bent niet de enige thuis die zich laat horen en dan moet je je eigen stem vinden, dat is belangrijk. Goed dat je vrouw ook leert wat je bedoelt en hoe en wat je wil en het is waar, saame leer je meer dat erfaar ik thuis ook,
   je Bertje

 4. Hoi Bert, wij hebben ook allemaal moeten leren hoe we iets kunnen vragen of zeggen zodat onze vrouw snapt wat we bedoelen. En we doen het allemaal weer anders, de ene gaat miauwen en alvast naar de keuken toe lopen, als onze vrouw niet snel genoeg ons eten gaat klaarmaken. Bas gaat alleen maar in de keuken zitten als onze vrouw daar is en kijkt haar alleen maar heel lief aan, dat is al voldoende voor onze vrouw om te weten dat Bas een snekje wilt hebben. En als we willen knuffelen dan gaan we heel dicht bij of op onze vrouw zitten en dan geven we koppies, Juultje gaat helemaal liggen draaikonten of geeft kopstootjes tegen de hand van onze vrouw, dat werkt altijd. Gelukkig gaat onze vrouw ons steeds beter begrijpen en wij haar.
  Knuffels van Bas, Bjarne, Oliver, Kruimel, Bikkel en Juultje

  1. hoi Bas, Bjarne, Oliver, Kruimel, Bikkel en Juultje, wat hebben jullie een slimme vrouw thuis dat ze alles van jullie snapt of jullie hebben het heel goed uitgelegd elke keer weer. Maar eerlijk waar, jullie vragen geeneens veel, alleen gewone dingen en ook nog voorzichtig, dus dat is fijn voor jullie vrouw,
   pootje van
   Bertje

 5. Hoi Bert.
  Wat knap dat jij zo goed hebt geleerd hoe je dingen aan je vrouw kan vragen.En je vrouw je goed begrijpt.Dat is echt samen wonen en er zijn voor elkaar.
  Hier hebben we ook ieder zo onze methodes ontwikkeld om aan scullary girl te vertellen wat we graag willen.
  Sparkle kan heel intens miauwen dat ze eten wil hebben.Nu komt dat goed uit omdat ze zo precies kan zeggen hoe het met haar suikergehalte in haar bloed is.Als die gaat zakken door de insuline kijkt ze daar heel dringend bij naar scullary girl.Soms als ze te vlug eten wil,checked scullary girl eerst haar suikergehalte en dan weet ze wat voor eten ze moet geven.Dat is ook goede samenwerking.
  Ik miauw weer om andere dingen.Bv als ik de bak gebruikt heb en dan moet zij de boel even weer netjes maken.Of als ik ‘smorgens mijn speciale snek wil.Ik ben een beetje dunnetjes,altijd geweest ,en krijg daarom extra dingen die Sparkle niet mag hebben.Dan kijk ik naar scullary girl en gaan we ergens zitten waar Sparkle het niet in de gaten heeft.Anders is het best wel een beetje zielig voor haar.
  Maar zij krijgt ook lekkere sneks hoor,alleen soms andere dan ik.
  Ook als ik een pingpong balletje wil om mee te spelen laat ik het weten.Ik zie niet waar ik ze de keer daarvoor naar toe heb gespeeld.En ik wil dan ook de goede hebben waar ik zin in heb.De groene klinkt anders dan de paarse en de oranje klinkt ook anders.
  En wij geven scullary girl weer knuffels als ze dat wil.
  Groetjes van ons beiden,Sparkle en Muzette.

  1. hoi Muzette en ook Sparkle, wat goed dat jullie je vrouw knuffels geven, dat helpt vast. Met balletjes komt het erg precies dat vind ik ook. En als je dingen wil in je privee leefe ook. Dus dan moet je vrouw daarvoor zorgen en dat doet ze ook. Ik denk dat jullie goed en gezellig samenwonen met elkaar als je van elkaar snapt wat er nodig is en wat fijn is,
   pootje van mij
   Bert

 6. Lieve Bert, wat goed van jou dat je steeds makkelijker ergens om kunt vragen, je wordt steeds stoerder lieverd. Fijn dat jouw liefe frau je zo goed begrijpt, zo zie je maar wat liefde tussen mens en dier kan bewerkstelligen. Fijne avond saampjes lief vriendje, kopje en knuffel van Ina en Floortje.

 7. Hallo Bert,
  Miauwerdemiauw (Sorry) vrouwtje was zo veel in de tuin aan het werken dat ze was vergeten dat we nog wilde lees en schrijf naar jou.
  Maar het gaat over leren vragen en ook elkaar begrijpen wat we willen.
  Ikke wist ook niet wat goed en verkeerd was toen ik bij vrouwtje mocht gaan wonen en ik begreep ook de mensen niet, waarom een hond alle rechten had en een lieve kater niet. Ik heb een moeilijke leer katerschool gehad de eerste 2 jaar. Maar met alle liefde en bergen geduld van vrouwtje begon ik te snapperen wat en hoe het leven van een huiskater is.
  Door deze moeilijke katerschool waar ik met vlagjes en wimmertjes voor ben geslaagd begrijpen vrouwtje en ikke elkaar heel goed. Vrouwtje zegt dat ze met me kan lezen en schrijven, maar wat ze daar mee bedoeld weet ik niet. Ikke weet wel dat ze me altijd snappert als ik haar wat vraag of als vrouwtje mij wat vraagt dan snapper ik haar. Bert vrouwtje en ikke vinden dit zo fijn dat we dit samen hebben geleerd en het is vast bij onze vriendjes en dinnetjes ook zo. Bij jouw thuis is dat ook zo en hoe langer je samen woont hoe meer je van elkaar gaat houden en ook begrijpen. IK ga nu met vrouwtje uitrusten, want ik ben beetje moe van controle doen hoe vrouwtje in de tuin werkt. Jij nog een fijne avond met vrouwtje en knuf van mijn vrouwtje. Poot en kopje van je grote vriend Jip

Reacties zijn welkom