Over liefde tussen katten en mensen

liefde

Ik moet even wat zeggen. Serieus zeggen. Want er zijn weer onderzoeken gedaan naar liefde tussen katten en mensen en of katten dat wel voelen. Als huiskater ben ik daar een beetje boos over.

Over wetenschap

Nou moet ik eerst vertellen dat wetenschap best iets goeds is. Zo komen er medicijnen en sneks en allerlei dingen waar je wat aan hebt. Plus mijn vrouw doet aan wetenschap dus dan kijk ik wel uit om er iets over te zeggen. Maar ik snap alleen niet dat er af en toe van die onderzoeken komen. Dan kom er weer onderzoek dat zegt ja hoor katten hebben dat wel en dan weer onderzoek dat zegt van niet. Mij is niks gevraagd en daarom zal ik nou uitleggen hoe het zit.

Gefoel

Elke kat heeft gevoelens. Dat is dat je van binnen gefoel hebt. Er zijn allerlei soorten gevoelens. Als er iets goed gebeurt dan heb je fijne gevoelens, als er een monteur komt dan heb je moeilijke gevoelens en als hij weg is dan is het weer fijn.

En als je zoals ik een thuis hebt dan heb je een basis in je gefoel. Want je bent veilig er kunnen dus geen enge dingen met je gebeuren. En je krijgt elke dag lekker eten en knuffels en heel veel liefde. en je mag de hele tijd slapen als je daarin zin hebt je krijgt nooit straf. Dan heb je een thuis.

Band

Nou zegt die wetenschap dat katten weinig gefoel hebben voor een echte band. Maar ik heb veel gefoel voor mijn vrouw. Dat is gegroeid. Omdat we goed bij elkaar passen dus dan hou je van hetzelfde dus dat het stil is en van lang aaien en samen doezelen. Als ze uit het huis gaat, dan mis ik haar, dan ga ik in de vensterbank zitten kijken of ze al terug komt. En als ze lang weg is, dan ben ik eenzaam in mijn gefoel. Wanneer ze er weer is moet ik miauwen en dan heb ik inhaal-knuffels nodig.
Volgens mij foel ik liefde.

En ook volgens mij is dat het gefoel van heel veel andere katers en poesen. Dat wilde ik even zeggen.  Nou ga ik lekker een knuffel halen.

19 thoughts on “Over liefde tussen katten en mensen

 1. Ome Bert ons vrouwtje zegt dat het onderzoek niet klopt. Natuurlijk hebben wij gevoel en emoties. Ons vrouwtje heeft het heel druk en dat vinden wij niet altijd leuk. Maar we krijgen extra knuffels sneks en dat voelt goed. Weten dat als ze thuis komt dat wij niet vergeten worden en dat we extra liefde voelen. En die liefde geven wij terug.

  1. hoi allemaal ja een verhuizing en al die dingen is gewoon superveel om mee bezig te zijn dus ik snap wel dat het thuis druk is. Maar die ekstra knuffels en sneks dan foel je toch dat je echt samen bent en daar gaat het om!! kopje van Ome Bert

 2. Hallo Bert,

  O Bert is er nu weer een mensensnuit die denkt in de studie te hebben gezeten, nou dan toch eggies in de verkeerde hoor. Misschien hebben die mensen een hele verkeerde kijkert op het leven tussen katten/poezen en de mensen.
  We hebben gevoel voor alles, net wat jij in je schrijf al schrijft, vrouwtje en ikjes houden heel veel van elkaar, alleen als vrouwtje dat tegen veel mensen zegt ziet ze aan hun snuit al die is niet goed bezig en moet vrouwtje weer gaan uitleggen dat het grote dierenliefde is en er andere liefde is tussen mensen. Nee vrouwtje behandeld mij niet als een mens maar als een volwaardig dier. Erg is dat dat ze dat vaak maar weer moet zeggen. Vrouwtje zegt dat ze vaak meer liefde, onvoorwaardelijke trouw ervaart dan bij de mensen. Nu weet ik wel dat al onze vriendjes en vriendinnetjes in hele lieve en zorgzame huisjes wonen waar ze door hun vrouwtje en baasje met liefde en respect behandeld worden.

  Bert het is goed dat je hier een schrijf over hebt gedaan en dat veel mensen er hopelijk eens meer over gaan denkeren.

  Zo nu ga ik vlug een hapje eten want het is vanmorgen heel hard werken voor de buiten controle. In mijn tuin is het een net een duiventil en o wat racen de eekhoorntjes weer hard om nootjes te verzamelen ze zijn wel dom hoor, want de doen ook kuiltjes maken in het gazon en doen daar nootjes in, tja zitten de eksters in de boom te kijken en als eekhoorn weg is pikt de ekster de noot weg. Tja zo schiet de wintervoorraad ook niet op. Vrouwtje vind het wel grappig om te zien hoor en ik maar miauwroepen naar de eekhoorntjes dat ze het niet goed doen, maar ze verstaan geen miauwtaal.

  Bert ik hoop dat jij ook leuke dingen ziet in je straat en dat er ook rust is. Fijne dag en knuffels van vrouwtje. poot en kopje van je grote vriend Jip

  1. dankjewel voor je steun Jip en ik snap wat je vrouw zegt dat je een volwaardig dier bent. Er is helemaal niks mis met een dier zijn je bent niet meer of minder dan een mens alleen anders en je kunt ook weer andere dingen. Wat heb je het druk in de tuin en met zulke andere dingen dan in je vorige huis dat had je ook nooit kunnen bedenken dat je nou eekhoorns wilde helpen!! poot van je vriend Bert

 3. Oompie bert. Hoe kunne die mensen nou wete wat ikke foel in mijn lijfie? Ikke ajjeen weet dat toch? Ikke fin mijn mense jief want ikke kjijg de wekkerste knabbels te eet. En ikke kjijg kaassnoepjes met toktok er in. Maar ikke kjijg ook soms wel stjaf hoor asse ik (weer) wat tauts doe. En ook van mamsieloes.

  1. Jij hebt ook gefoel net als iedereen en dat komt Dorus omdat je een persoon bent. De een is een katerman, de ander een poesevrouw en weer een ander een hond of een mens maar we zijn allemaal personen met gefoelens. Ik hoop dat je nooit meer straf krijgt foei zeggen is al erg genoeg

 4. Bertje wat een stomme conclusie van dat onderzoek.Wij hebben heel veel gefoel hoor en onze vrouw weten we eggies zeker ,houdt veel van ons en wij van haar.Elke dag lekker eten,sneks,knuffels,warme mandjes, kussentjes we kunnen naar het veilige balkon als we dat willen en onze vrouw thuis is en speelgoed heel veel.En wat is straf eigenlijk want daar doet onze vrouw niet aan zegt ze.dus geen idee,maar het klinkt niet leuk.Als ze weg is geweest voor iets sta, ik Fynn al klaar om te knuffelen als ze binnenkomt en zodra jas en schoenen uit zijn{dat wil ze dan wel eerst even doen}MOET ik knuffelen dat foel ik van mijn binnen.Dan willen Sparkle en Muzette ook een knuffel en dan is het eet tijd.En speeltijd of zo.Ik heb een kussen boven het kussen van onze vrouw op bed,en dan slaap ik graag boven haar hoofd.Sparkle naast haar en Muzetje heeft een dekbedje op het voeteneind.Super gezellig hoor met elkaar slapen.Dus die stomme mensen van dat onderzoek hebben zekers weten,ons niets gevraagd.Groetjes van Fynn,Sparkle en Muzette

  1. hoi Fynn, Sparkle en Muzette, folgens mij zijn jullie het ook al met mij eens over gefoelens en dat je samen bent met samen de dingen die je altijd doet op je eigen manier, dan voel je je thuis en tevreden en veilig en volgens mij is dat liefde!! mij is ook niks gevraagd voor dat onderzoek. Bertje

 5. Hoi Bert, wat een raar onderzoek. Natuurlijk hebben wij gevoelens, soms zijn we jaloers op elkaar, als de een bij onze vrouw op schoot ligt en de ander wil dat eigenlijk ook, dan gaan we net zo lang duwen totdat de ander weggaat. Of heel soms zijn we boos op elkaar, omdat de ene de brokjes van de ander opeet, en soms vinden we elkaar heel lief en wassen we elkaar of liggen samen in een mandje. We zijn blij als onze vrouw thuis is, dat vinden we gezellig. Of als ze naar haar werk is , dat ze dan weer thuiskomt en dat we een knuffel krijgen en wat lekkers. Dat ze altijd leuk speelgoed , lekker eten of fijne mandjes voor ons koopt. Dat we als we ziek zijn de juiste verzorging krijgen. Wij komen bij haar altijd op de eerste plaats. Soms maakt ze weleens een grapje dan zegt ze dat ze zelf liever droog brood eet, dan dat wij iets tekort zouden komen. En weet je Bert, ze zou het nog voor ons doen ook. Mensen stellen haar vaak teleur , maar wij zijn er altijd voor haar en voor elkaar. Wij troosten onze vrouw als ze verdriet heeft, dan krijgt ze een extra knuffel en als ze blij is dan zijn wij ook vrolijk, of we doen gekke dingen, rare fratsen noemt zij ze, zodat ze vanzelf moet lachen. Dus Bert de conclusie is dat we zeer zeker gevoel hebben, dus die rare wetenschapper moet zijn onderzoek maar opnieuw doen. Heel veel knuffels van Bas Bjarne Oliver Kruimel Bikkel en Juultje

  1. hoi Bas, Bjarne, Oliver, Kruimel, Bikkel en Juultje: jullie snappen het ook goed wat gefoelens zijn en dat je die samen hebt, Jullie helpen je vrouw en zij helpt jullie en jullie zorgen voor elkaar en hebben met zn allemaal plezier volgens mij zijn jullie een groot gezin. Het klinkt supergezellig!! En als er alleen nog maar droog brood is dan even zeggen hoor dan zorg ik dat mijn vrouw wat opstuurt!!

 6. Hoi Bert,
  Je hebt weer eens helemaal gelijk.
  Soms denk ik wel eens dat mensen niets anders te doen hebben dan allerlei onderzoeken te doen. Is best hoor, maar waarom vragen ze ons dan niets?
  Als katten dan geen gevoel hebben voor een echte band, waarom doen sommige katten dan zoveel moeite om bij een speciaal iemand te wonen?
  Kijk eens naar Bolle, die wilde niets met mensen te maken hebben tot zijn Molletje hem vertelde dat er ook goede mensen zijn. Bolle en zijn mensen houden van elkaar en horen bij elkaar!!
  Jip en zijn vrouw begrijpen elkaar helemaal, en weten dat ze elkaar nodig hebben.
  Ik woon nu 5 jaar bij mijn vrouw, en zij heeft, net als de vrouw van de Bende van Zes, alles voor mij over, en ik voor haar. Ik hoef maar te kijken en mijn vrouw weet wat ik bedoel, en andersom ook.
  Met jou is het toch net zo gegaan? Jouw vrouw zorgt voor jou, en jij zorgt voor je vrouw.
  Onze mensen weten wat ze aan ons hebben, en wij weten wat we aan onze mensen hebben.
  We houden van elkaar, en toosten elkaar als het nodig is.
  Ik ben blij dat ik bij mijn vrouw woon, en niet bij die wetenschapper 🙂 !!
  Kop en poot van Vlo.

  1. hoi Vlo, ja dat is zo waarom vragen ze ons niet? Volgens mij is niemand van mijn vrienden gevraagd en iedereen wil altijd wel helpen. Maar dan moet je wel weten dat er iets nodig is van informaazie ofzo. Bolle heeft ook zijn mensen uitgekozen en heus niet zomaar. En wat jij met je vrouw hebt dan foel ik ook thuis. Ik vind wetenschap leuk maar dat onderzoek raarrr. poot van mij

 7. Hoi Bert, ik denk dat ik hetzelfde artiekel heb gelezen, en mijn mensen ook. Ik werd er een beetje verdrietig van, mijn vrouw heel boos en mijn man vond het een raar artikel.
  Wetenschap is heel goed, maar niet alles kun je bewijzen. En soms zijn dingen bewezen en bleek later dat het helemaal niet klopte, dat kan ook. Vroeger dachten ze ook dat hele kleine mensenbeebies niks konden voelen, maar dat was helemaal fout bewezen!
  Hoe kunnen ze bewijzen dat wij katten iets wel of niet voelen, daar wil ik liever niet over nadenken. En iedereen die samenwoont met een kat weet dat wij gevoelens hebben, net als mensen dat hebben. Natuurlijk zijn wij geen mensen, maar mensen zijn wel dieren. Zo is dat toevallig wel, want mensen stammen van apen af. En soms merk je dat best wel eern beetje, ook al zijn apen toevallig superslim.
  Mijn vrouw zei dat die meneer van het onderzoek misschien zelf niet zo goed weet wat gevoelens zijn. En dat hij het daarom moet onderzoeken. Vlo zegt het goed: ik ben ook blij dat ik niet bij die meneer woon! Want als je hem dan kopjes geeft, of knipoogt, of je wast zijn hand, of je brengt hem een muis, dan denkt hij dat je gewoon een masjientje bent dat eten wil hebben.
  En misschien klopt het wel niet helemaal maar ik durf best te zeggen dat de gemiddelde kat slimmer is dan die meneer, en ook meer gevoelens en emootsies heeft! En nou moet hij maar bewijzen dat dat niet zo is!
  Lieve kopjes van Bolle.

  1. hoi Bolle volgens mij zit je ook in de wetenschap je zegt hele logiese dingen!! Volgens mij weten mensen geeneens dat ze van apen afstammen en al helemaal niet datapen superslim zijn. Mensen denken dat zij het slimste zijn. Nou al mijn vrienden die met een mens samenwonen die snappen wel waarom ik daar niks meer over hoef te zeggen. Ik ben ook blij dat ik niet bij die meneer woon. Gewoon thuis, gewoon samen, dat is het beste vind ik. kopje van mij

 8. Dag Bertje, ik ben de mens van Flo. Flo is een beetje te mooi om zelf te schrijven, dus doe ik het voor haar. Ze is namelijk een beetje deftig; ze is een mengseltje van een Ragdoll en een Siamees. Met knalblauwe ogen, superzachte vacht en een behoorlijk stevig karakter. En ze heeft net als jij, een sneetje in haar oor. Dat kwam door die rat waar ze als kitten mee samenleefde, die vond dat toen nodig. Gelukkig woont ze daar niet meer. Ik weet dat Flo veel ‘gefoel’ heeft. Wij wonen met 3 mensen in haar huis, en als er 1 of 2 van ons weg gaan, dan vindt ze dat niet fijn. Dan zoekt ze de overblijvende mens op en wil alleen nog maar bovenop hem zitten of liggen. Of tegen hem aan. Als de teruggekeerde mens(en) dan weer thuis zijn, dan negeert ze ze eerst. We moeten immers weten dat we haar niet zomaar in de steek kunnen laten?? Daarna komen inderdaad de inhaalknuffels. Ze loopt ons, als ze niet slaapt, de hele dag achterna en praat veel met ons. Als we verdrietig zijn troost ze ons. En als ze iets wil laat ze dat duidelijk merken. Kortom; wetenschap is mooi, maar er moet wel bij geknuffeld worden, en er gaat niets boven de knuffels van een poes die weet dat ze bij jou hoort! Liefs namens Flo…

  1. hoi mens van Flo wat lief dat u namens haar een berichtje stuurt. Volgens mij is ze de baas thuis en heeft ze het liefste dat iedereen gewoon thuis is. Daarom gaat ze vast op iemand zitten. Ik doe dat zelf nooit wegens dat ik het niet durf. Knuffels durf ik wel net als Flo. En als ze een keer computertijd wil dan is ze hier ook welkom!! Bertje

   1. Nou Bertje, ze komt nog weleens op mijn handen liggen als ik aan de keukentafel aan mijn computer zit. Ze is inderdaad de belangrijkste persoon in ons huis, en wij zijn haar bereidwillige lakeien. Flo durft overigens alles, boven op kasten klimmen, op haar mensen zitten, in de wasdroger kruipen, bezoekers bijten….maar ze mag, net als jij, nooit los naar buiten. Een extra zacht kopje voor jou Bert, van Flo…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *