kater Bolle over: losse en vaste haren

losse en vaste haren

Ik heb als kat overal haar. Op mijn lijf, op mijn hoofd, op mijn staart.  Net als de meeste katten, behalve naaktkatten dan.

In mijn buik

Ik heb veel haar en dik haar en ook best lang haar.  Veel van dat haar zit vast op mijn lijf, maar er zijn ook losse haren. Vaak ben ik verbaasd dat ik nog vaste haren heb, als ik zie hoeveel haren er van me afvallen.
Mijn mensen zeggen weleens dat ze een tweepersoonsdekbed zouden kunnen vullen van al het haar van Pop, Beer, Molletje vroeger, en het haar dat nu van mij afkomt.
Die losse haren in mijn vacht lik ik op, als ik mezelf was.
En dan komt het in mijn buik terecht.

Twee kanten

Kijk, en daar begint het probleem. Want dat haar in mijn buik moet er ook weer uit. Dat kan aan twee kanten.
Ik zeg niet wélke twee kanten dat zijn, want ik vind dat mijn verhaal netjes moet blijven.

Gloeken

Meestal spuug ik dat haar gewoon uit. Het liefst op Stip, mijn rode kleedje. Dat vind ik het prettigst.
Maar soms zit het haar me dwars, in mijn buik of in mijn keel. Dan loop ik een en tijdje te gloeken, zo noemen wij dat. Dan hoor je gloek, gloek, gloek in mijn keel. Maar er komt niks.  Na een tijdje te hebben gegloekt moet ik dan toch spugen. En dan komt mijn haar dus weer naar buiten.

Ballen

Om goed te kunnen spugen eet ik gras. Kattengras uit een potje of gras uit mijn tuin.
En ik heb brokjes tegen die haarballen. Zo heet dat, als je haar weer terug komt door je mond. Die brokken zijn van Royaal Konijn. Gek hè, want het is voor katten.

GroteBeer

GroteBeer, die hier voor mij woonde, had ook erg veel last van haarballen. Toen hij hier net woonde, moest hij wel vier keer per nacht spugen. Elke nacht. Dan kwamen er gewoon stukken vilt uit, vertelde mijn vrouw me.
Dat is natuurlijk helemaal niet fijn. Daarom kreeg Beer ook die brokken tegen haarballen. En hij kreeg oleifolie. Dat is eigenlijk voor mensen, maar het is ook goed voor katten. Een heel klein beetje dan, natuurlijk. Niet een hele fles! Beer likte het altijd van een klein lepeltje. Hij vond dat lekker. Maar dat is ook logies, want hij kwam uit een Italiaans restaurant. Dus hij kende oleifolie.
Hij kreeg er een mooie vacht van, en minder haarballen.

Gras en brokken

Ik wil geen oleifolie aan mijn lijf. En ook geen kokosolie. Of visolie. Jakkie, dat is allemaal vies. Er is een soort pasta uit een tube, speciaal voor je haren. En er zijn snoepjes, tegen problemen met haar in je buik. Maar ik lust dat allemaal niet. Dus ik moet het doen met mijn gras en mijn brokken.

Kammen

O ja, en ik word soms geborsteld. Dan komt er ook haar van me af. Hele plukken.
In de lente gooien mijn mensen die plukken in de tuin. Dan kunnen vogels daar een nestje van maken. Leuk hè, zo wordt mijn haar een soort matrasje voor beebievogels!
De dierendokter vertelde dat het eigenlijk niet nodig is om mij te kammen. Hij zei dat kammen alleen nodig is bij katten met heel lang haar of katten die ziek zijn, of een beetje oud of gehendikept.
Maar toevallig bén ik een beetje gehendikept, met mijn kromgegroeide benen, dus af en toe kammen mijn mensen me lekker toch.

Kokosmat

GroteBeer wilde absoluut niet gekamd worden. En als Beer iets niet wilde, dan kon je het wel vergeten. Dus werd hij nooit gekamd. Maar toen hij oud werd, kon hij zich niet meer overal wassen. Na een tijdje kreeg hij daarom allemaal klitten, vooral op zijn rug. Hij leek wel een wandelende kokosmat, zei mijn vrouw.
Toen zijn mijn mensen met Beer naar een kat-ten-trim-ster geweest.
Die heeft Beer helemaal gekamd en geborsteld en hij zag er weer als nieuw uit. Het kammen duurde wel een uur, en op het laatst ging Beer zelfs spinnen en kopjes geven!
Hij was supertrots op zijn nieuwe haren, en ging meteen de tuin in om dat aan iedereen te laten zien. En om goed in de aarde te rollen.

Kriebel

Kort gezegd: meestal weten wij katten zelf het beste wat we willen met ons haar.
Maar als je als kat héél erg verhaart is dat vervelend. Dat losse haar kriebelt. Dus dat is een probleem.
Dan is het handig als mensen je een beetje helpen.

Stofzuigen

Een mens kan helpen door je te borstelen, of door een vochtig doekje over je vacht heen te halen, of door je te stofzuigen. Eerlijk waar, sommige katten vinden dat lekker! Ik niet, dat snap je vast wel.
Maar het beste wat mensen kunnen doen is dat ze je steeds flink aaien, terwijl je tegen ze aan ligt. Of dat je goed stevig langs hun benen mag wrijven met je hele lijf. Dat doe ik ook altijd bij mijn mensen. Dan blijft al dat losse haar aan hun kleren vast kleven.
En kijk: het probleem is opgelost. Slim hè?!

14 thoughts on “kater Bolle over: losse en vaste haren

 1. Oooooh lusse jij geen oolie? Oooooh🙀🙀🙀
  Als ze hier toonijn of zallum uit een blikje eet krijg ik altijd visseoolie. Oooooooh zo lekker. Vrouw zegt dat mijn darmpjes dan ge-ooliet moet worden. Oooooh nou….geloof me….het schiet er dan uit hoor.😹😹😹
  Ooooh ik haat geborsteld worden. Tot ze een handjeschoen kochten. Ooooh bolle…nu aait vrouw me en dat isse zo fijn. En heel raar….mijn haartjes verdwijn. Foetsie!!! WEG!!! 🙀🙀🙀
  Ooooh bolle….straks benne ikjes bloot🙀🙀

  1. Dag Katrientje, dus jij vindt oolie lekker? Mijn vrouw zegt dat er hier een hele fles visolie staat, die je zó mag hebben, echt waar! Als er ook maar één druppeltje door mijn eten gaat, laat ik het meteen staan. Laat maar weten of je het wilt hebben, maar niet de hele fles in een keer leegdrinken hè!
   En kijk maar uit met dat aaien met die schoen voor je handen als als je haren daardoor weggaan. Alhoewel… ik denk dat je er nog altijd genoeg overhoudt!
   Een lief kopje van Bolle.

 2. Hoi Bolle,
  Onze bediende kamt en borstel ons iedere dag. Hoewel dat eigenijk niet hoef want wei hebben alle veif korte haren. Maar wij vinden het wel fijn en gaan dan helemaal ligge rollebollen en spinnen. Zeker omdat we als beloning een lekker kattesnoepie krijgen Onder ons gezech daar doen we het voor hoor. Maar dat weet onze bediende niet. Soms houde we een spuugmarathon dan gaat eerst Bjarne spugge en dan bijvoorbeeld Ollver en soms ook de rest van het kattespul. Dan heeft onze bediende net het ene opgeruimd en gaat effe zitten en dan begint de andere te spugen. Stiekum vinden we dat wel grappig. Ook gaat kleine Bikkel en soms ook Oliver net voor onze bediende naar haar andere werk gaat even tegen haar aan ligge, dan zijn wij ook wat haren kwijt. Onze bediende zit dan ook onder onze haartjes. Vinden wij heel aarrdig van ons want zo heeft ze de hele dag een stukkie van ons bij zich.
  Groetjes van Bas, Bjarne, Oliver, Kruimel, Bikkel.

  1. Dag lieve vijf, dat hebben jullie goed geregeld thuis, met dat borstelen en een snoepje!
   En het lijkt me heel gezellig om zo na elkaar te spugen. Dat deden Pop en Beer en mijn Molletje ook wel eens, en dan het liefste ’s nachts.
   Heel verstandig dat jullie je vrouw goed insmeren met jullie haar, want dan weten andere katten ook dat ze van jullie is. En ze kan dan op haar werk altijd even aan jullie denken en jullie haren aaien, want die zitten dan op haar kleren!
   O ja, en ik vind dat jullie zulke mooie namen hebben!
   Een lief kopje van Bolle.

 3. Lieve Bolle,

  wat hebbie weer een mooi verhaal geschreeve van jou haare en van jou haaruitvalle. Ooooh Bolle en jij ben slim, jij streik jou haare teege jou mensebeene. Dan heb jou mense wel warme beene van jou eigen.
  Wat knap van Groote Beer dat hij ze eigen liet kamme en borssele door een vreemde mevrouw. Ik snap best dat hij trots was op ze eigen en door ze aarde wilde rolle. Dan hebbie meteen ze nieuwe koep.
  Bolle mij broer Bart die nu ze mooiste sterretje is, deed heel veel haare verlieze. Assie sprong vloog er heele bosse haare door me huis. Hij kon er niks aan doen zeg me vrouw. Me vrouw deed wel borssele maar dan kwam ze halve tapijt mee. Oooh mij broer Bart had het dan nie best Bolle. En ik probeerde wel lief te zijn, maar hij vond mij broer Floris liever. Ik heb dat wel geakzepteer van mij eigen. Wij weete saame Bolle dat soiets kan van ze andere liefde.
  Van me eigen heb ik mij dikke vacht en ik ben gek op borssele . Dan ga ik klaarligge op me bed en heel hard spinnen. Dat mij vrouw mij wel begrijp. Wij heb geen tuin maar me vrouw heb wel beene , dat kan ik nog probeere van jou goede adfies.
  Bolle jij ziet er altijd uit door jou eigen ringetje, zo knap en netjes. Jij mag er best zijn van jou loeks.

  Dag Bolle, ik wens jou ook veel haarbrokkies maar dan niet met ze haare erop. Mij vrouw zeg dat het dan niet meer smaak,

  Liefs van Loesje

  1. Dag lieve Loesje, ik vind het zelf ook handig dat ik mijn haren aan mijn mensen geef. En weet je wat nóg handiger is? Ik doe het altijd in een kleur die je goed ziet op hun kleren. Daar kies ik spesjaal op uit welk haar ik er dan aansmeer.
   Beer vond zijn nieuwe haren geweldig, maar een beetje te netjes, denk ik. Met wat aarde en wat zand was het weer een beetje van hemzelf.
   Dus Bart deed ook veel verharen? Dan is het maar het beste dat het haar in de lucht bleef als hij sprong. En hij veegde het dan aan Floris af, denk ik. Als Bart en Floris net als Pop en Beer waren, zal Floris Bart wel heel erg missen. Gelukkig dat jij voor hem zorgt!
   Ja, en je kan zien dat jij een mooie dikke vacht hebt, Loes, met mooie kleuren. Wit en zwart en onder je kin een beetje oranje of bruin, toch? Dan is er altijd wel een kleur die bij je vrouw past!
   Ooo, en dank je wel voor alle kompliementen. Ik word er helemaal verlegen van!
   Maar als ik door een ringetje moet, moet dat ringetje best groot zijn als mijn buik er door moet, denk ik. Vanwege de spieren, bedoel ik natuurlijk.
   Een lief kopje van Bolle, voor jou en Floris en Zusje en je vrouw.

 4. Hallo Bolle,

  Zo het is nu tijd dat ik jou een schrijf ga doen, ikke heb vrouwtje gemiauwd dat ze maar even vrouwtjes dingen moet gaan doen ( ik weet niet wat ze dan uitspookt hoor) en kunnen wij even als katers met elkaar miauwen over dat we weer onze bontjas gaan uitdoen voor een mooi zomer pakje. Ja kom op wij katers mogen net als de dames ook ijdel zijn vind ikke.
  Bij mij was het heel gek met de jas uitdoen als het mooi weer werd. Ik wilde hem niet uitdoen. Ik heb het eerste jaar van mijn leven zo verdraaide koud gehad omdat een betonvloer mijn bedje was en je moet eerst ook even weten dat ik nooit een dikke winterjas krijg. Vrouwtje verzorgde mijn jas altijd samen met mij heel goed hoor en nog steeds. Ze doet dat met een mensen haarborstel die niet van al die rare pinnen erin heeft. Na 5 jaar begon ik pas met mijn winterjas uit te doen.

  Ikke heb nog nooit brokken van dat Royaale Konijn gegeten, nee stel dat er worteltjes in zitten en ik krijg van die konijnen oren. Nee mijn eigen eten geef ik ook niet aan de konijnen of beter gemiauwd hier aan al die langoren van hazen.
  Als mijn haren alarm slaan door te gaan kriebelen, dan weet ik precies wat mij te doen staat. Ik ga dan ’s morgens op het badkamerkleed zitten en kijk vrouwtje eens aan zo van schiet eens vlug op met die mensenfratsen, je moet mij ook nog een beurt geven. Bolle borstelen is voor mij een echt feest. Alles mag een beurt hebben, en soms wil ik minder, nou dan zegt vrouwtje oke doen we de volgende keer wel weer. Ikke wil als vrouwtje klaar is met mij borstelen nog dat ze die schoonmaakt en dan weer aan mij geeft, ikke pak die dan met de voorpoten goed vast en doe dan mijn snuit zelf nog helemaal. Dat noemen we nagenieten hier. Borstels en kammen met scherpen pinnen is heel slecht voor onze jas en velletje en daarom dus die mensen haarborstel.

  Olie heb ik nog nooit gekregen omdat het niet nodig is.
  Vrouwtje heeft voor mij een borstelpoort gemaakt. Misschien heb je die wel eens gezien op een foto van mij bij Bert. Ze heeft het gemaakt van een hele lange dikke radiatorborstel en heeft ze een een dikke schijf van een boomstam 2 gaten gemaakt en daar de borstel met de boven en onderkant vast gezet. Nou is borstel mij dus hier zelf ook veel mee, Ikke loop onder de borstelboog door en ikke doe veel met mijn koppie langs de borstel wrijven. Mocht jij nu niet meer weten hoe het eruit zag, en wil je het wel zien dan zal ik bij Bert weer de foto plakken.

  Omdat vrouwtje mij al veel van die kriebelharen verlost en ik dus ook de borstelpoort gebruik komen er niet zoveel haren aan de binnen kant van mij. Ikke vind dat spugen een ramp en ikke ben na het spugen erg naar in mijn lijf en koppie. Spugen doe ikke wel hoor, als ik te vlug een hapje eet, ( ikke krijg maar kleine hapjes tegelijk) en natuurlijk als ik mij wat ziekjes voel.

  Ikke hoor tot de katers die eggies niet bang is van de bromzuiger, ikke ga nog niet eens voor brom ergens anders zitten als die op mijn plekje moet eten. Als vrouwtje het kleine zachte borsteltje op zijn slurf maakt en zijn gebrom heel zachtjes zet mag ze mij bromzuigen. Een keer toch meegemaakt Bolle dat mijn edelen mooie staart in de slurf verdween. kijk lig ik me in mijn speel/krabmeubel en ja ikke wilde niet uit mijn bed, dus vrouwtje wil alles netjes rondom mij maken. Slurpt brom zomaar mijn staart op. Nou een ding was zeker en zat geen stofje meer in mijn staart en ikke vond het helemaal niet erg en eng.

  Bolle vrouwtje vind dat ik weer genoeg heb getiepelt en maar een dutje moet gaan doen, nou daar is het ook mooi weertje voor. Bolle bedankt voor jou mooie schrijf en tot de volgende week, ikke en vrouwtje kijken er weer naar uit hoor.
  Fijne dag voor jou en je vrouwtje en baasje en geef ze een knuf van vrouwtje en mij. Voor jouw van vrouwtje een hele grote knuf en stevige poot en kopje van je grote vriend Jip

  1. Dag Jip, wat ben jij toch een stoere kater! Dat je vrouw je mag stofzuigen! Zie je wel, ik had er wel eens van gehoord en gelezen, maar ik had nog nooit iemand in het echt ontmoet van wie dat mag. Dat vind ik echt superknap van je, dat je dat durft. Het lijkt me wel handig dat je dan alle losse haren kwijt bent, maar ik durf het toch niet.
   Ik vind het spugen niet zo erg, alleen word ik er soms onrustig van. Maar één minuut later eet is al weer, want ja, dan is mijn maag natuurlijk helemaal leeg.
   En wat zijn jij en je vrouw ook superhandig! Je vrouw dat ze zo’n poort heeft gemaakt (ik heb hem op de foto gezien!), en jij dat je jezelf nog naborstelt. Echt, ik vind jullie allebei heel erg slim!
   Die brokken van het Konijn eet ik al niet meer zo veel. Want je hebt helemaal gelijk: straks krijg ik ineens hele lange oren, en zo’n klein wollig staartje. Nee, daar begin ik niet aan.
   Mijn mensen zeggen wel eens dat ik kap-so-nes begin te krijgen, of dat ik net een gewone kat begin te lijken, omdat ik alleen maar eet wat ik wil. Eerst at ik alles, maar ja, nu weet ik dat er lekkere en minder lekkere dingen zijn. Dus, vind ik, waarom zou ik die minder lekkere dingen eten? Of waarom zou ik dingen eten die goed voor me zijn? Want die lust ik meestal niet.
   Jip, ik wens je een fijne dag! En ik vind je echteen tijger! Ben je nog aan het oefenen voor onze rees?
   Ern lief kooje van Bolle.

   1. Hallo Bolle,

    Zeker ben ik nog aan het oefenen voor onze formule 2 Bolle-Jip, Gisteren nog heel lang gedaan hoor. Ikke had meteen nog een hindernis van mijn speel/krabmeubel gedaan, ik roetsjte er wam in, even goed schakelen en hup naar boven en er weer uit. Vrouwtje vroeg mij of ik de wind in mijn kontje had, want ik heb flink wat rondes door het huis gedaan. Haha meteen weer even goed gesport voor mijn Jippe figuur. Ikke moet natuurlijk wel net zo’n figuur blijven houden als Jij en Bert.
    Bolle ik geef jou groot gelijk hoor dat je van de kieskeurige wordt en kap-so-nes krijgt. jij woont nu toch ook een een mooi huis bij je vrouw en man. Gewoon af en toe met de poot bij je bak slaan, van graag lekkere hap.

    Bolle fijne dag nog hoor en jij ook goed oefenen voor onze formule 2 Bolle-Jip.
    Je vriend Jip

    1. o, Jip, doe je ook nog met hindernissen? Dat is wel heel sportief!
     En ik weet niet of je mijn figuur wilt hebben….want ik denk dat jij wel twee keer in mij past nu!
     Ik verheug me op onze Formule 2 Jip/Bolle!
     Een lief kopje van Bolle.

 5. Dag Bolle,

  Wat een prachtig verhaal heb je geschreven over verharen!! Mijn vrouw en ik hebben er weer een woord bijgeleerd ; Gloeken !! wat goed verzonnen zeg, want zo klinkt het echt,
  Bij de meeste katten komen de haren er weer aan de voorkant uit, bij mij nooit, en ik vind dat wel jammer, want je hebt van die mooie verhalen over haarballen waar mensen dan met hun blote voeten intrappen, Dat zou mijn vrouw ook vast heel leuk vinden, ik ieder geval wel 🙂 !!
  Wat netjes dat jij je haarballen op je eigen rode stip legt zeg, daar zullen je mensen ook wel heel blij mee zijn.
  Ik schrok trouwens best wel een beetje toen ik de foto van GroteBeer zag. Ik dacht dat ik daar lag. Maar toen ik beter keek, zag ik waarom hij GroteBeer heette, nou, dan zal ik KleineBeer wel zijn. Wat dapper dat hij zich liet kammen door de trimster. Ik kan me voorstellen dat hij Beretrots was!!
  Ben blij dat jij ook al die liflafjes tegen haarballen niet hoeft, mijn vrouw zei dat ik vast de enige was, nou, niet dus!! Die haarbalbrokken van dat Royale Konijn krijg ik ook door mijn dieetbrokken, die zijn lekker!
  Als mijn vrouw de kans krijgt mij te kammen, hangt ze de plukken haar ook in een struik in de tuin. Ze zegt dat ze al eens een meesje heeft horen roepen “Kijk mam, die kater heeft net zo’n kleur als ons behang!” maar dat geloof ik niet, ze spreekt niet eens goed Kats, dus dan spreekt ze zeker geen Mees!
  Ik hang mijn losse haren ook aan de benen van mijn vrouw, of aan de zij of onderkant van de bank.
  Maar wat een goed idee van de vrouw van Jip zeg, die borstels!!! Zeker omdat hij zo naar wordt van spugen. Daar gaat mijn vrouw ook eens over nadenken. Maar of ze zo handig is ???? En ik ben nogal een bangbroek, dus of ik ze dan durf te gebruiken?!
  Bedankt weer voor je wijze verhaal Bolle, en voor alle tips.
  Lief kopje,
  Vlo.

  1. Dag Vlo, dus jij bent rood, net als Beer? Je had het al een keer geschreven, maar mijn vrouw zegt dat je ook allerlei soorten rode katten hebt. Want zij kent een kater die een beetje rozerood is. En er liep in de tuinen een dame die echt knaloranje vlekker had.
   Mooi hoor, rood haar! Mijn vrouw doet haar eigen haren vaak in die kleur maken, maar van zichzelf heeft ze een andere kleur, dat weet ik toevallig. En ja, Beer was best heel groot.
   Wat fijn dat jij nooit haren spuugt. Het is misschien wel lollig dat je mens er in stapt, maar dat is ook het enige. Mijn Stip is helemaal viezig, maar toch mag hij nooit weg van mij. Want ik speel met Stip, en ik spuug erop. Dus ja, het maakt mij niet uit dat hij viezig is.
   En dat verhaal vsn die mees, dat zou toch best kunnen. Dat mag je wel trots zijn, dat jouw haren behang zijn geworden. Of hoogpolig twpijt, dat kan natuurlijk ook!
   Mijn vrouw zat ook al te denken over zo’n borstelpoort. Maar ze dacht ook dat ik er misschien een bertje bang van zou zijn, net als jij. Ik durf niet in dingen te kruipen, en ik vind het ook best spannend om onder iets door te lopen. Grappig hè, zo is iedere kat weer anders!
   Ik ben vandaag ook weer aan het gloeken. En ik lig nu lekker op het grote bed, dus mijn mensen zeggen dat ze de bui al zien hangen. Terwijl het buiten al lang regent! Soms vraag ik me weleens af waar ze het toch over hebben….
   Een lief kopje van Bolle.

   1. Dat klopt Bolle, er zijn veel kleuren rood. Het gekke is, dat ik zelf ook niet altijd dezelfde kleur rood ben. Als ik net een vers zomer of winterjasje aan heb, ben ik vaak wat donkerder dan later. Op het ogenblik ziet mijn pels er net zo uit als die van RodeBeer.
    En een voorganger van me, David, werd steeds lichter naarmate hij ouder werd. Maar hij had ook meer wit dat ik, ik heb maar een heel klein wit befje, maar dat wordt wel steeds groter, Ik zal toch geen witte kater worden, dat lijkt me zo bewerkelijk!!!!
    Raar he, die mensentaal, ze hebben ook zo vaak veel woorden nodig, en soms bedoelen ze met dezelfde woorden verschillende dingen.
    Zouden jouw mensen onze bui hebben zien hangen? Hier begint het nu pas te regenen. Als dat zo is, vind ik dat ook wel weer slim hoor.
    Ik hoop dat je vlug uitgegloekt bent, dat lucht vast op!
    Zacht kopje, ook voor je mensen.
    Vlo.

    1. Wat leuk Vlo, dat je steeds verschillende kleuren rood hebt! GroteBeer kreeg ook steeds meer wit. Hij had op het laatst witte strepen op zijn staart, en een heel lichtrode buik. Je hebt wel gelijk dat dat veel onderhoud vraagt – en veel van die konijnenbrokjes!
     Mensentaal is heel vreemd. Ik vraag me vaak af of het eigenlijk wel betekenis heeft, of dat ze maar gewoon geluiden maken om maar geluid te maken.
     Nee, dan wij katten!
     Een lief kopje van Bolle.

Reacties zijn welkom