kater Bolle over: hiegjeene en jezelf wassen

hygieneDeze week schreef Bert over zijn vacht. Dat die zo mooi is door goed eten en slapen en knuffelen. En doordat hij zich wast.

Toen dacht ik: dat eten en slapen en knuffelen, dat doe ik ook allemaal. Maar dat wassen, dat hoeft voor mij niet zo.

Schoon

Ik was me wel natuurlijk. Ik ben tenslotte een kat. Dus ik doe aan hiegjeene. Ik was me alleen niet overdreven veel. Ik was mijn buik heel goed, en af en toe mijn poten. Meer niet.
Waarom zou ik mijn hoofd wassen, of mijn rug, of mijn staart, als ik daar nooit vies ben? Dat vind ik helemaal niet nodig. En ik voel me nou eenmaal prettiger als mijn haar een beetje nonsjalant zit.
Maar weet je hoe mijn vrouw me altijd noemt?  Een vies-peuk. Ja, echt waar! Erg hè, want dat ben ik zeker weten niet. Mijn buikhaar is altijd mooi roze-oranje en pluizig en schoon.

In mijn haren

Een paar dagen geleden lag ik op het grote bed, op mijn roze handdoek. Toen ik later opstond lag er best wat aarde op mijn handdoek. En een takje. En ook nog een paar blaadjes. De handdoek was een beetje grijzig geworden van mij.
Dus ja hoor, daar begon mijn vrouw weer. Altijd hetzelfde.
Dan zegt ze: “Zo, heb je je tuin weer mee naar binnen genomen?” of: “Was je van plan een moestuintje te beginnen op bed?” of: “Het is niet verboden om je te wassen hoor, Bol”.
Maar ik doe me toch altijd wassen?!
Ik kan er ook niks aan doen dat er van alles in mijn haren blijft hangen!
Ik kan me niet voorstellen dat mijn vrouw van mij verwacht dat ik dat er allemaal uithaal. Met mijn tong nog wel.
Dat vind ik nou vies.

Kuil in de aarde

Nu het lekker weer is, lig ik best vaak buiten. Ik heb in mijn tuin vier manden alleen voor mij, een tent en een kartonnen doos. Maar ik vind het eigenlijk het prettigst om een kuil in de aarde te maken. Niet een hele diepe kuil hoor! Ik graaf gewoon een beetje, en op die plek ga ik goed op mijn rug rollen. En zo wordt die kuil precies op maat voor mij.
Als ik daarna naar binnen kom, ja, dan komt er natuurlijk wat van die aarde mee.
Of er zitten takjes en blaadjes in mijn vacht. Lekker laten zitten, denk ik altijd. Niemand heeft daar last van.

Popje

Mijn mensen zeggen weleens dat ik dat waarschijnlijk van Popje heb ge-erfd. Die waste zich ook bijna nooit. En al helemaal niet zijn pootjes.
Pop lag ooit op het grote bed te knuffelen met mijn vrouw. Ineens tilde hij een achterpootje op, en keek tussen zijn tenen. Daarna zette hij dat pootje snel weer neer, met een vies gezichtje.
Mijn vrouw keek wat er aan de hand was en zag een klein slakje zitten. Ze haalde het tussen Popjes tenen uit het en liet het aan hem zien. Pop deinsde achteruit en keek mijn vrouw aan alsof ze het slakje tussen haar eigen tenen vandaan had gehaald.
Zo zie je maar, het is net hoe je het bekijkt.
Popje vond mijn vrouw juist een vies-peuk. Omdat ze dat slakje vastpakte. Ik snap hem wel.

Voeten

In de zomer, als het droog was, had Pop pikzwarte voetkussentjes. Terwijl ze eigenlijk roze waren. En hij had witte sokken, maar die werden helemaal grijs. Van het stof, en de aarde.
Gelukkig heb ik donkere kussentjes, zodat niemand kan zien of ik mijn voeten was, ja of nee.
Nee natuurlijk, maar niet verder vertellen hoor!

Hiegjeene

Kijk, hiegjeene is belangrijk. Maar het moet niet te gek worden.  Ik ben een buitenkat, met een dikke vacht. Ik heb vier brede poten en een breed hoofd.En ook nog een een buik, een rug en een staart. Ik kan er niet aan beginnen om dat allemaal te wassen.
Ik ben nou eenmaal het buitenleven gewend, van vroeger. Daar kijk je niet zo nauw.

Ik denk dat ik dus maar een grijze handdoek ga vragen voor op het grote bed. Dan ben ik misschien van dat gedoe af over een beetje aarde. Of zand. Of takjes.
Het meeste is trouwens allang van me afgevallen als ik op bed ga liggen. Dat ligt allemaal op de keukentegels en de vloerbedekking. Of op de vensterbank en het buro en de vloerbedekking, als ik via het raam naar binnen kom.
Dus ik zie het probleem niet zo.
Want dan ben ik toch al best schoon, als ik op mijn handdoek ga liggen?

18 thoughts on “kater Bolle over: hiegjeene en jezelf wassen

 1. Ooooooh bolle. Wat erg gemeen wat jouw personeel zegt. Ik hep nu heel veel meedelei hoor met jou. Oooooh hoe durf ze. En ja…het is ook soms bah wat er in je vacht zit. Sjo wott. Mijn vrouw zegt soms dat ik een viese terrek ben. Nou ja!!! Of ze mopperen omdat ik steentjes de doesj in gooi. Soms blijf er een paar aan mijn pootjes kleef. Kan ik toch niets aan doen?
  Maar ik was me wel uutjegebreit hoor. Dat isse een vrouweding denk ik. Nu ik verkeer heb wil ik er netjes uit zien naameluk.
  Ooooh bolle….kusje op je wang😽

  1. Prinses Katrientje, hieperdepiep hoera! Gefelisieflapstaart met je 17e verjaardag!!!
   Ik wens je nog heel veel jaren, samen met je mensen en je soolmeet Loesje en je verkering Floris, en met mij en Bert en iedereen van de blog en feesboek!
   Vandaag mag je zoveel steentjes in de doesj gooien als je wilt, en ik heb voor jouw verjaardag al eens ekstra in de tuin gegraven terwijl het regende. Dus je kunt je wel voorstellen hoe mijn voeten eruit zagen! Maar ik zei tegen mijn mensen dat dat vandaag mocht, omdat jij jarig bent. Toen zeiden ze dat dat waar is, en dat je ook van hun hieperdepieps krijgt!
   Een heel lief verjaardagskopje voor jou, van Bolle.

   1. Oooooh datte is koellll. Waren je voetjes goed vuil?😺😺
    Ooooh weet je wat ik gehad heb? Een muis😺😺😺😺😺😺😺😺😺😺 en hij hep feertjes in zijn kont. Echt!!!
    Oooooh hij isse zo koel😺
    Oooooh nou…dan krijg jouw personeel een kopje vanne mij. En jij krijg een kusje op jauw wang😽

    1. Een muis met veren?! Is het een druksmuis? Volgens mij heeft die muis zelf al druks genomen, dattie in de war is of hij haren of veren heeft!
     Doe maar fijn genieten vandaag, samen met je mensen en je muis en iedereen die weet dat je ZEVENTIEN bent geworden!!
     En ja, ik had echt supervieze stampers!
     Een lief kopje van Bolle.

    2. Hoi Prinses Katrientje, ook de felicjitaties van ons. Veel plesier met je nieuwe muis.
     Dikke knuffel van Bas Bjarne Oliver Kruimel en Bikkel

 2. Hallo Bolle,

  Nee hoor jij bent helemaal geen viespeuk hoor. Er is toch geen beginnen aan al dat gepoets van je jas en poten. Als jij je gewassen hebt er buiten bent ben je meteen weer vies, zoals vrouwtje het dan zegt. Maar al dat zand en nattigheid is nou net harstikke goed voor jou jas hoor. Als vrouwtje nou nog eens durft te zeggen dat je nodig in de wasstraat moet dan heb ik hier iets moois wat je tegen haar moet miauwen. Enne ikke heb het niet bedacht hoor maar mijn vrouwtje, dus ze kan mij lekker niet de schuld geven. Miauw maar dat er heel veel mensensnuiters naar zo’n gebouw gaan om in hun blootje te gaan lopen en dat ze daar zelfs in een modder bad gaan liggen. Nou wie zijn er dan vies. Ze zeggen dat het allemaal goed is voor hun velletje, als dat zo is Bolle dan is al dat zand en de rest een super schoonheidsbehandeling en miauw haar ook maar dat die van jou gratis is en die mensensnuiters betalen zich een bult. Zonde van al die centjes, kunnen ze beter lekkere hapjes voor de dieren voor gaan kopen.
  Maar goed ikke kan geen zand en modderbad nemen als huiskater Jip en moet me toch maar iedere dag door de wasstraat doen. Denker maar niet dat ik dat in een keer zal doen hoor. Nee die klus doe ik in stukjes en als de dag om is dan ben ik weer klaar voor die dag, helaas de dag erop moet het weer.
  Vrouwtje heeft ook poezen gehad die in haar tuin kwamen, ze woonde toen nog in een benedenhuis. Nou die poezen kwamen ook met alles in hun jas binnen hoor en altijd hadden ze in plaats van witte sokken en jas en roze kussentjes alles grijs. Tja maar vrouwtje zei dan het is goed voor de kriebelbeestjes in je vachtje. Die poezen deden net als jij ook kuilen maken en daar in slapen. Ja het leven van een huiskater of buiten/binnen kater is eggies een verschil hoor.

  Bolle weet je jij houd vrouwtje tenminste bezig als ze alle vuiltjes van jou weer gaat opruimen, heeft ze geen last dat ze zich zal vervelen. Maar ik als Jip kan ook rommel maken hoor, overal wat pluisjes van mijn jas en ik heb eigen planten en die snoei ik regelmatig en moet vrouwtje ook aan het werk voor mij.

  Bolle je gaat weer een mooie tijd tegemoet nu het weer richting zomer wordt, Ik ga dan weer op mijn grote balkon genieten en vrouwtje had gisteren een verrassing in mijn flapjes gedaan. Ze gaat een Jippe tuintje voor mij maken met allemaal planten die heel fijn zijn voor ons poezen/katten. Over een paar weken gaat ze alles kopen en dan mag ik meehelpen met het maken. Nou reken maar dat ik goed zal meehelpen hoor.

  Fijne week Bolle en bedankt voor je mooie schrijf hoor.
  Knuffels van vrouwtje en grote poot en kopje van je grote vriend Jip

  1. Dag Jip, ik zal het zeggen tegen mijn mensen, van die andere mensen die in de modeer gaan liggen. Bah, wat kunnen mensen toch vies zijn, soms. Maar ja, denk ik dan maar, ze weten natuurlijk niet beter. Wij katten wassen ons tenminste zelf!
   Wat fijn Jip, dat je een tuin krijgt op je balkon! O, dan kan je graven en rollen en rommelen in de aarde! Lekker hoor. Ik heb in mijn tuin ook een paar planten speciaal voor katten. Kattenkruid met paarse bloemen, en tarwegras, en gewoon gras. En lavendel en kattenmunt, maar daar vind ik niks aan. De rest heb ik geplant voor mijn mensen, zodat zij ook wat hebben in mijn tuin (niet echt hoor, eigenlijk hebben mijn mensen dat geplant)!
   Misschien kunnen we, als jij je tuintje hebt, ook oefenen voor onze Formule 2 rees met een stuk terreinkrossen!
   Jip, ik wens jou en je vrouw een hele fijne dag en ik hoop dat alles goed is met jullie. Want ik had gezien dat je vrouw erg moe was, schreef ze. Dus ik doe voor jullie duimen dat alles goed gaat!
   Een heel lief kopje voor jullie allebei van je grote vriend Bolle.

   1. Hallo Bolle,

    Vrouwtje is heel verdrietig en nu ook moe ja, Je weet dat vrouwtje oppaspoesjes en een oppas en wandel blafsnuit heeft. Nou is vrijdag middag blafsnuit in moeten slapen en een prachtige ster geworden. Blafsnuit Chica begon voor de Kerst wat mank te lopen en nu dacht de DA dat ze een ontstoken schouder had, maar het ging niet over, en het werd steeds erger. Nu had de DA een exstra onderzoek gedaan omdat er een heel snel groeiende bult eggies zo groot als een tenniesbal was gaan groeien. Het was die ziekte met de grote K e er was niks meer aan te doen. Ze is nog een aantal weken op pillen gebleven. Vrouwtje is toen heel veel en lang steeds naar haar geweest om haar mee te verzorgen en gezelschap te houden. Nou Bolle je snappert dat vrouwtje dus steeds en zeker vrijdag heel veel verdriet had en ik heb vrouwtje heel veel troost gedaan hoor en vrouwtje vond me daarom nog liever dan ze me altijd al vind. Ikke zal vragen als mijn tuintje klaar is of ze het zo maakt dat we er ook in kunnen crossen hoor. Pootje je grote vriend Jip

    1. Ooo Jip, wat verdrietig van Chica! Gelukkig dat je vrouw haar nog veel gezien heeft, en gedag heeft kunnen zeggen. Maar dan snap ik heel goed dat je vrouw moe en verdrietig is. Want ook al is Chica nu een prachtige ster, je vrouw mist haar hier op aarde. Want eigenlijk is het toch fijner dat je iemand hier beneden. een knuffel kunt geven, dan dat je naar ze kunt zwaaien als ze ’s nachts twinkelen. Maar soms kan het niet anders.
     Gelukkig dat jij helpt door te troosten. Dat zal vast wel geholpen hebben, want je vrouw weet dat jij weet dat ze verdrietig is.
     Wil je alsjeblieft van mij je vrouw ekstra knuffels en kopjes geven, voor haar verdriet? En ook van mijn mensen. Die wensen haar veel sterkte!
     Een ekstra lief kopje van Bolle.

 3. Hoi Bolle, wei sein ook allemaal binnenkatjes. Wei mogen alleen op het balkon. Toen Bikkel hoorde dat jei lekker in het sand gaat ligge wilde hei dat ook. Maar onse vrouw zegt dat dat nu eenmaal niet kan als binnenkat. Wij wassen ons ook allemaal, de een is schoner dan de ander. Maar wei hebbe Oliver, die gaat ons allemaal effe langs om te inspecteren en als we niet schoon genoeg sein, gaat hei ons nog effe helpe met wassen. Soms gaan we ook de kattebak helpen schoonmaken, dan hale we effe wat sant en van dat kattebakgrit eruit, dan find je overal in ons huis dat spul. Vrouw is daar dan niet so blei mee, maar ze snapt niet dat wei haar helpen om bezig te bleiven. Nou Bolle, het is sondag, we gaan lekker fris gewasse ligge slape. Fijne dag en een dikke knuffel van Bas, Bjarne, Oliver , Kruimel en Bikkel.

  1. Dag allemaal, wat goed dat jullie helpen met de kattenbak! Dat doe ik ook hier in huis, want dat is belangrijk werk. Ik heb een soort mat ervoor liggen dat ik daar de steentjes afloop. Maar dat doe ik niet, want dat vind ik saai. Dus ik doe ze gewoon door het hele huis strooien!
   Ik kan Bikkel wel een keer wat zand en aarde opsturen? Dan kan hij erin liggen, net als ik!
   En Oliver heeft vast een hoop werk, om zichzelf en alle broers en een zusje schoon te wassen, alhoewel ik denk dat Kruimel van zichzelf al schoon is, als meisjespoes.
   Ik denk dat jongens vaak wat slordiger zijn.
   Ik lig nu binnen oo het grote bed, met modderige voeten. Want het regent. Gelukkig heeft mijn vrouw dat nog niet gezien!
   Een heel lief kopje voor jullie allemaal van Bolle.

 4. Lieve Bolle,

  wat hebbie weer mooi geschreeve Bolle. Jij had al gezeg dattie over jou vacht zou schrijve en jij heb er veel over verteld van jou eigen. Mij vrouw heb het ook geleeze en zij zeg, Loes wij koop nooit ze tuin. Zij zeg dat wij dan in mij eigen zandbak slaape want mij poote sjouw alles mee. Als poes verzorg ik mij eigen goed maar jij kan niet aan jou gang blijve. Ik snap jou wel Bolle maar jij ben ook een katerman. Jou vrouw is anders en zij heb niks met jou zand in ze bed.
  Noem jou vrouw jou fies peuk? Ooooh Bolle, jij ben toch gewoon jou eigen zandbol. En jij ben met jou hart bij jou Mollie. Ik kan het voele in mij hart. Jij mag altijd zijn wie jij ben en jij ben nooit fies. Jou buik is schoon, jou snorhaare en jou poote. Dan ben jij goed op jou weg. Wij poezen zijn anders en assie verkering heb kan jij niet met ze hele zak zand aan komen zette. Mij Bert vind er niks aan. Hij heb ze buitenleeve afgeswoore.
  Maar doe jij maar graave en jou eigen zijn Bolle, jou Mollie is trots op jou eigen. En ik weet, jij heb misschien zand in jou vacht. Jou hart is altijd schoon,

  Liefs van Loesje

  1. Dag Loesje, als eerste wil ik natuurlijk gefelisieflapstaart zeggen met je soolmeet en schoonzusje Katrientje!
   En ik vind het mooi wat je zegt dat ik een zandbol ben. Dat ga ik zeggen als mijn vrouw zegt dat ik allemaal zand en aarde meeneem! Ik lig nu op het grote bed, met vieze modeervoeten maar dat weet ze nog niet.
   Ik denk dat damespoezen anders zijn daarin. Mijn Molletje was ook altijd keurig schoon, maar Pop en Beer kwamen ook met van alles in hun haren thuis. Beer hqd zelfs een keer sement (voor te bouwen) in zijn haren. Dat moest er uit groeien.
   Mijn mensen hebben een spesjaale deken voor mij op het grote bed, vanwege al dat zand en aarde.
   Mijn vrouw zegt weleens dat het wel opvallend is dat er nooit aarde of zand in mijn eigen mand ligt. Natuurlijk niet! Ik ben geen varkentje
   En dank je wel voor wat je zegt over mijn Molletje. Ik lig in de tuin altijd op de plek waar minn Mol ook lag. Zo is ze er nog altijd een beetje bij!
   Een heel lief kopje van Bolle.!

 5. Dag Bolle,
  Niet netjes van jouw mensen om jou een viespeuk te noemen. Hebben ze zelf wel eens geprobeerd om zich met hun tong helemaal te wassen? Zal ze niet meevallen.
  Zelf was ik me stukje bij beetje, maar ik zorg wel dat het witte vlekje op mijn borst altijd hagelwit is, zodat ik daar geen aan of opmerkingen over krijg. Op mijn streepjesjas zie je toch niet veel. Ik krijg alleen soms te horen dat ik stoffig ruik als ik op zolder heb gelegen. Nou ja zeg, of het mijn schuld is dat het tussen alle rommel die daar staat stoffig is!!!
  Toen jij van de week schreef over hoe jouw Molletje zich waste, en dat ze het geluid maakte van een wasmasjiene met de deur open, moest mijn vrouw heel erg lachen, en zei : “Precies rooie David!!! David was samen met juffrouw Snibbe ( zij kon nogal snibbig zijn zo nu en dan) de opvolger van Plok. Snibbe was heel schoon op zichzelf, maar David vond één keer is de week een goede wasbeurt genoeg, en maakte dan hetzelfde geluid als Molletje. Alleen deed hij het dus alleen maar als hij zelf vond dat hij niet fris meer rook.
  Hij gebruikte als excuus dat hij een beetje gehendikept was, omdat hij als kitten z’n bekken gebroken had, en daardoor wat vreemd liep. Daar had hij waarschijnlijk ook wel gelijk in, dus eh, ik zou zeggen; probeer jij dat ook maar, dan ben je van een hoop gezeur af 🙂 .
  Misschien kan je ook werkelijk door je hendikep niet goed bij je rug komen, ik vind het al moeilijk zonder hendikep.
  Rol anders als je van buiten komt even over rode stip, daar blijft vast ook wel wat aan hangen hoewel het wel zonde is om die vies te maken, en goed plan om een grijze handdoek te vragen, dat scheelt vast ook!
  Wat natuurlijk ook helpt, is, om als je binnenkomt langs de de benen van je mensen te lopen, dan blijft daar ook wel wat aanhangen, en dan moet je even later misprijzend naar de takjes aan hun kleren kijken 🙂 . Zo van : Wat zijn jullie een viespeuken zeg!!! 🙂
  Nou Bolle, ik wens je sterkte met je mensen, hoewel ze voor de rest volgens mij helemaal niet zo slecht zijn, en veel van je houden!!!
  Lief zacht kopje van Vlo.

  1. Dag Vlo, dat doe je goed, die witte vlek netjes houden! Dan zie je er altijd goed verzorgd uit, dat is belangrijk.
   Mijn mensen kunnen ook altijd ruiken waar ik geweest ben. Maar ja, wat jij hebt met die stoffige zolder (je vrouw zou blij moeten zijn dat jij helpt met afstoffen!) zo heb ik dat met het dak van het schuurtje. Daar ligt van alles op, en soms moet ik kijken of dat allemaal in orde is. En dan zeggen mijn mensen ook dat ik MUF ruik. Terwijl ik helemaal niet weet wat dat is!
   David was erg slim, dat lees ik zo al. Alleen denk ik niet dat mijn mensen me geloven als ik zeg dat ik niet overal bij kan. Want als ik van dat spul krijg tegen beestjes, kan ik ineens heel goed mijn rug en mijn hoofd wassen. Met mijn achterpoten, en die lik ik dan af. Dus dat is eens per maand. Méér dan genoeg, vind ik!
   En je hebt gelijk met Stip, daar blijft een hoop in hangen. Maar ik hoorde mijn vrouw weer praten over dat Stip weg moest… alleen omdat Stip zo vaak omdergespuugd is dat ie niet meer schoon wordt! Dus misschien moet ik Stip maar gaan wassen, in plaats van mezelf en mijn mensen (want dat doe ik óók nog!)
   O, en ik vind juffrouw Snibbe zo’n mooie naam!
   Een heel lief kopje voor jou van Bolle.

   1. Oh Bolle, rode Stip weg….dat kan niet hoor!!
    Mijn vrouw had laatst ook zoiets. Er ligt hier een kleedje waar ongeveer alle katten overheen gespuugd hebben, ik ook. Maar het ligt ook heel lekker, dus als mijn vrouw het schoongemaakt had, ging ik er weer op liggen. Het ligt tegen de tocht voor een tuindeur. Mijn vrouw pakte het, legde het even in de kamer en zei dat ze het nu eindelijk weg ging gooien. Ik ben erheen gesprint, ben erop gaan liggen, en er niet meer afgegaan.
    ik heb ermee liggen rollen, m’n veer eronder verstopt, en dat heeft gewerkt, ze heeft het weer terug gelegd!!!
    Wat jammer dat je mensen weten dat je je rug wel kan wassen zeg!
    David was inderdaad superslim, als hij vond dat hij extra aandacht nodig had, ging hij mank lopen. En omdat hij zich soms wel eens versprong en echt even mank liep, stonken mijn vrouw en haar ouders er bijna altijd in.
    Snibbe was een dame met karakter, als ze iets niet wilde, dan gebeurde dat ook niet, maar ze was wel heel erg lief als ze daar zin in had.
    Bolle, zorg dat ze Stip niet zomaar pikken hoor. Misschien is er ergens wel een rood kleedje wat er erg op lijkt, en waar je misschien aan kan wennen. Als je eraan gewend bent, en het bijna zo lief vind als Stip, kan oude Stip misschien weg.
    Dat heeft mijn vrouw ook gedaan met een kleedje van Poncke en Derrick. Er hebben minstens een half jaar twee bijna dezelfde kleedjes in de kamer gelegen, en opeens lag er nog maar één. en die was een stuk schoner. Het heeft een poos geduurd, maar ze zijn eraan gewend maar mijn vrouw heeft het pas weggedaan toen ze ook op het andere kleedje gingen liggen.
    Zomaar weggooien kan echt niet, jij gooit hun spullen toch ook niet weg!!
    Zacht kopje, ook voor je mensen,
    Vlo.

    1. Stip mag niet weg, Vlo! Mijn vrouw heeft Stip ooit twee dagen boven op de kast gelegd, en toen wilde ik niet meer spelen! Dus dat durft ze niet meer, hoop ik. Ze wil een nieuwe Stip kopen, alleen dan schoon. Maar dat is dan niet echt MIJN Stip meer, vind ik. Maar zoals jouw vrouw dat heeft gedaan met Poncke en Derrick, dat werkt misschien wel. Dan kan ik wennen aan Stip2. Of ik hou ze allebei. Je hebt helemaal gelijk dat je zegt dat ik hun spullen ook niet weggooi!
     Juffrouw Snibbe klinkt een beetje als mijn Molletje, dat vind ik lief!
     Een lief kopje voor jou, en ook voor je vrouw, van Bolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *