Kater Bolle over als je iets nieuws krijgt

iets nieuws

Het liefst heb ik dat alles altijd hetzelfde blijft. Dan weet ik presies wat er gaat gebeuren, en dat voelt veilig.  Maar soms verandert er iets, ook al wil ik dat niet.

Ster

Zo werd prinses Katrientje een prachtige ster. Dat is een hele grote verandering, en die is moeilijk en verdrietig. Daar kun je niet aan wennen, dat blijft moeilijk en verdrietig. Maar ik vind kleine dingen die veranderen soms ook best moeilijk. Als er nieuwe spullen in huis komen, beivoorbeeld. Zeker als die spullen voor mij zijn.

Het zelfde

Toen ik hier net woonde schrok ik van alles dat veranderde in huis.
Als er ineens twee boeken op de grond lagen, of er een tas stond die er eerst niet had gestaan. Als ik dat zag, verstopte ik me of ik rende naar buiten. Of ik deed keihard blazen.
Dat blazen en rennen en verstoppen hielp eigenlijk niet, want die boeken of die tas trokken zich er niks van aan.
Maar het hielp toch ook weer wel. Want mijn mensen wilden niet dat ik bang was, en probeerden alles zoveel mogelijk het zelfde te houden.

Grieselig

Nu, na vier jaar, ben ik helemaal gewend aan mijn mensen en mijn huis. Ik schrik bijna nooit meer. Alleen ritselen met iets, dat vind ik nog steeds heel erg eng. Ritselen met papier, of kleren of maakt niet uit wat. O, dat vind ik zo grieselig! Dus daar proberen mijn mensen op te letten.
Verder ga ik, als ik iets is veranderd in huis, gewoon eventjes snuffelen en kijken wat het is.
En mijn eigen spulletjes blijven gewoon altijd hetzelfde, presies zoals ik het wil.
Tot mijn vrouw een paar maanden geleden een voerpuzzel voor me had gekocht. Daar schrok ik zo erg van dat ik meteen onder het buro kroop. Waarom weet ik zelf eigenlijk niet presies. Het was gewoon een zwart plestik ding, maar ik vond het eng.
Gelukkig is de puzzel nu weg. Hij staat bovenop de kast waar ik hem niet kan zien.

En toen heb ik iets nieuws ontdekt.  Ik heb ontdekt dat nieuwe spullen voor mij soms leuk kunnen zijn. En dus niet eng.

Kurk

Want samen met die puzzel kwam er een nieuwe kurk voor mij, en een soort mandje.
Een kurk is een dik rondje van karton. Om aan te krabben, zegt mijn vrouw, maar dat is natuurlijk niet waar. Het is om op te slapen.
De nieuwe kurk is presies hetzelfde als de twee kurken die ik al heb.
Ik had per ongeluk op mijn woonkamerkurk overgegeven. Best veel, en dat was er helemaal in gelopen. Mij maakte het niet zoveel uit, toen het eenmaal opgedroogd was. Maar mijn mensen vonden het een beetje vies. Dus kreeg ik die nieuwe kurk.
Toen mijn vrouw hem naar me toe schoof moest ik eventjes blazen. Mijn vrouw zei dat er niks aan de hand was, en schoof de kurk nog iets dichterbij. Ja, en toen snapte ik het natuurlijk meteen. Ik klom er op, en vond hem meteen prima.
Dus mijn oude kurk is weg, en ik heb een schone nieuwe.

Mandje

En tegelijk met mijn nieuwe kurk heb ik een soort mandje gekregen. Het mandje is wit en zacht, en het voelt aan als een schaap-je.  Toen ik het zag heb ik er even aan geroken, en dat was alles. Het was niet eng, maar ook niet leuk.
Mijn vrouw had het schaap-je op het grote bed gelegd, maar ik vond dat dat niet zo hoorde. Ik bleef helemaal aan de andere kant van het bed en wilde niet naar het schaap-je kijken. Mijn vrouw heeft het weer weggehaald.
Midden in de nacht zag ik dat ze het in een ander mandje had gelegd. Dat andere mandje is van een soort hout ofzo. Het is rond en hard. Ik lig er nooit in.
Maar nu lag er in dat harde mandje ineens een heel zacht schaap-je. Dat vond ik biesonder, dus ik ging er bovenop liggen. Het schaap-je zakte wat naar beneden en er bleef een rond, zacht mandje over. Heerlijk ligt dat. Ik slaap er elke nacht in, het is mijn favoriete mandje.

Ontdekking

Dus ik heb twee nieuwe dingen gekregen, die alletwee leuk zijn. En een puzzel die stom is.
Maar eigenlijk is het mooiste kado dat ik nu weet dat nieuwe dingen voor mij niet altijd eng hoeven te zijn. Dat ze soms zelfs heel erg fijn kunnen zijn.
Dat is best een mooie ontdekking. Ik ga proberen het te onthouden.
Maar, als ik heeeeeel eerlijk ben, vind ik vooral nieuwe spulletjes leuk die presies op de oude lijken. Zo ben ik nou eenmaal.

Brokken

O nee, er is toch wel iets voor mij dat ik altijd leuk vind als het nieuw is: brokken! Daar ben ik nooit bang voor, en ik durf ze altijd te proeven, ook als ik ze nog nooit heb gegeten. Goed hè?
En zo is het ook met natvoer. Probeer ik altijd, al is het maar een paar likjes.
Dus ik durf toch best nieuwe dingen te proberen. Met eten.
Dat is eigenlijk wel genoeg verandering, vind ik.

 

14 thoughts on “Kater Bolle over als je iets nieuws krijgt

 1. Hallo vriendje Bolle,

  Ik kan jou vanavond pas een schrijf doen, vrouwtje en ikke krijgen dadelijk voor de hele dag bezoek. Nou dat zet vrouwtje het typel en leesding uit.
  Voor nu alvast wel knuffels van vrouwtje en kopjes en Poot van je grote vriend Jip.

  1. Dag lief vriendje Jip, dank je wel voor je berichtje! Doe maar rustig aan vandaag. Ik hoop dat je niet de hele tijd onder het dekbed hoeft te liggen, maar dat je durft te kijken naar het bezoek. Misschien krijg je wel snoepjes! Of is het nog steeds voor het raam?
   Gezellig als je me vanavond schrijft, maar alleen als je niet heel erg moe bent van het bezoek! Je blijft altijd mijn vriend, ook als je een keertje niet kan schrijven!
   Een heel lief kopje en knuffels voor jou en je vrouw van Bolle.

 2. Dag lieve Bolle,
  Wat een mooie kurk heb je. Je past er ook precies op, is hij op maat gekocht?
  En zo’n schaapachtig mandje als jij hebt, heb ik ook. Voor mij was het, toen ik hier kwam wonen, één van de dingen die helemaal vertrouwd waren, want ik heb het meegekregen toen ik vanuit Leiden naar hier verhuisde. Bij mijn vorige vrouw lag het in de vensterbank, en hier ook.
  Soms is mijn vrouw mij ’s morgens kwijt. Dan ziet ze dat mijn schaapje niet in de vensterbank ligt, en dan weet ze dat er die nacht een vreemde kat op mijn buitenvensterbank heeft gezeten, en dat ik dan snuivend en grommend heen en weer gerend heb, en daarbij mijn mandje van de vensterbank gegooid heb. Meestal lig ik er dan bovenop op de grond te slapen, weer eens wat anders, en in de winter lekker warm als de verwarming aanstaat.
  Bolle, als jij nu altijd in dat mandje slaapt, hoeft jouw man dan niet meer diejagonaal te slapen? Dat zou ik dan wel een slimme truuk van jouw vrouw vinden 🙂 , jij blij, je man blij, en je vrouw ook nog eens blij!
  Die zwarte voerpuzzel, was je daar echt bang van of was dat taktiek? Dat doe ik vaak als ik iets niet wil in de kamer. Dan loop ik er met een boog omheen, met een dikke staart, of ik
  ren weg. Het werkt meestal. Met die voermat heb ik het eerst ook geprobeerd, maar die liet ze gewoon liggen. Als ze denkt dat ik bang ben, haalt ze de dingen meestal weg. Maar die mat rook veel te lekker!! Maar voerpuzzels doe ik niet, mijn vrouw hoeft ook niet te puzzelen voor haar eten!!
  Bolle, ik vind dat je een heel dappere kater bent, en ook een kater met principes, als je iets niet wil dat wil je het gewoon niet, en dat mag je je mensen best laten weten. Gelukkig heb je mensen die dat zien en begrijpen.
  Lieve Bolle heel veel lieve, zachte kopjes voor jou en je mensen, ook namens GLLZwerver en mijn vrouw, Van Vlo.

  1. Dag lieve Vlo, ja mooi is mijn kurk hè? Mijn vrouw heeft zelf dat stippenpapier er op geplakt. Ze zegt dat er op de hele wereld nu maar één zo’n kurk is als die van mij!
   Het eerste dat ik helemaal voor mezelf alleen kreeg was zo’n kurk. Die kurk heb ik nog steeds!.Ik weet niet presies of de kurk op maar voor mij is, of dat ik op maar ben voor de kurk. Allebei, denk ik. We passen gewoon bij elkaar!
   Wat heb jij het druk met je schaapje, Vlo! En wat gezellig dat je je schaapje al zo lang kent. Dan is het helemaal JOUW schaapje geworden.
   Voor de gezelligheid slaap ik altijd eerst samen bij mijn mensen, en dan pas in mijn schaapje. Mijn man kan soms rechtuit slapen, en soms niet. Maar nu moet mijn vrouw soms heel klein opgevouwen slapen door mij. Dat vindt ze niet erg. Juist gesellig, zegt ze.
   Ik vond die voerpuzzel echt heel eng. Mijn man werd een beetje boos, want ik was helemaal onder het buro gekropen. Zo bang was ik. Later heeft mijn vrouw laten zien hoe hij werkte, en was ik niet meer bang. Op internet zag ik allemaal katten die aan die puzzel zaten te schuiven en te puuselen. Maar ik lekker niet!
   Mijn snekmat gebruik ik wel, die vind ik prima. Maar je hebt me wel een goed tip gegeven, van die taktiek. Daar ga ik aan denken als ik weer een puzzel krijg.
   Dank je wel dat je me dapper vindt. Maar zeker weten dat jij dat ook bent. Want jij weigert ook een voerbal, en puzzels! Samen staan we sterk tegen de voerpuzzels Vlo!
   Een heel lief kopje spesjaal voor jou, en voor je vrouw en de GLLZ van Bolle. En veel lieve groetjes voor jullie alledrie van mijn mensen.

 3. Hoi Bolle, wij houden ook niet zo erg van nieuwe dingen, gelukkig onze vrouw ook niet, dus dat scheelt. Wat ze wel af en toe doet is nieuwe mandjes voor ons kopen. Dat doet ze als ze vindt dat de oude te vies zijn en ze ze niet meer goed schoon kan maken. Eerst gaan we er dan heel voorzichtig aan snuffelen en omheen lopen. Tot één van ons zo dapper is om er in te gaan liggen, dan durft de rest ook wel en dan opeens willen we allemaal in het nieuwe mandje liggen. Die kurk van jou is trouwens ook wel mooi en precies voor jou op maat gemaakt zo te zien, je past er goed op. Nieuw speelgoed vinden we ook altijd wel leuk, hoewel , soms vindt onze vrouw het leuker dan wij het vinden. Voor de vorm spelen we er dan even mee, dan is onze vrouw ook weer blij. Zo houden we elkaar hier tevreden, onze vrouw zorgt voor niet al te veel veranderingen en wij doen soms net of we een speeltje leuk vinden. Knuffies van Bas,Bjarne, Oliver, Kruimel en Bikkel en van onze vrouw.

  1. Dag lieve vijf, wat fijn dat jullie ook niet zo vaak nieuwe dingen krijgen. Ik denk eigenlijk dat de meeste katten dat een beetje eng vinden. Iets nieuws ruikt ook altijd zo vreemd, vind ik. Helemaal niet naar mezlf, of naar mijn mensen of ons huis. Het ruikt naar nieuw, en dat is niet lekker.
   Mijn vrouw moest lachen over wat jullie schreven over een nieuw mandje. Toen Popje, Beer en mijn Molletje hier nog woonden ging dat net zo. Ook met eten. Eerst lustte niemand het, en als dan een van de drie het wél lustte wilde ineens iedereen het!
   Mijn vrouw vertelde me dat als ze alledrie hetzelfde eten kregen, gewoon uit hun eigen bakje, dat zedan altijd eerst bij iemand anders gingen kijken en eten. Want ze dahten dat dat lekkerder was. Maar uiteindelijk aten ze dus allemaal hetzelfde!
   Ik ben nu alleen, dus alles dat nieuw is is voor mij. Maar soms vind ik iets niet leuk, of eng, en dan legt mijn vrouw het in de tuin. Speelgoedjes enzo. Als ik dan zie dat een buurkat er mee speelt, ren ik er op af en pak het af. Niet dat ik het leuk speelgoed vind, maar het is toevallig wel van MIJ!
   En wat lief dat jullie je vrouw zo tevreden houden. Ik heb net nieuwe pluusjen balletjes gekregen. Van mijn vrouw. Ze was er zo blij mee, dat ik er even naar heb gekeken en aan heb geroken. Ik vind er niks aan, maar dat heb ik niet gezegd. Want dat vond ik een beetje zielug. Geven en nemen, denk ik dan. Net als jullie doen!
   Een heel lief kopje en een knuf voor jullie allevijf en jullie vrouw, van Bolle. En ook van mijn mensen veel groetjes!

 4. Lieve Bolle,

  wat heb jij weer jou mooie verhaal geschreeve. Mij eigen heb er even ofer nagedacht. Jij weet van me eigen houd ik van gewoon. Dat ik weet waar ik ben, wat ik ben en ook wie ik ben van mij eigen. Mij vrouw heb van ze werk altijd alles anders, maar dat is best gewoon geworde. Soms is mij vrouw overdag bij ons, soms is mij vrouw s’nachts bij ons en nog minder soms issie overdag en s’nachts bij ons. Dan heb ik wel mij fijnste dag Bolle. Dat voel ik mij eigen veilig en ook gelukkiger want wij zijn saame.
  Assie nieuwe spulletjes aanschaf ga ik altijd kijke en snuffele maar dan vind ik het wel weer goed. Mij zusje Zusje ga altijd met nieuwe dinge speele en zij ga oferal inligge. Maak haar nie uit Bolle, zij doe gewoon alles onderzoeke. Van me eigen ben ik foorzichtig, ik wacht af en assie denk Loes geef er niks om dan ga ik het meestal toch probeere. Maar op mij eigen tijd en mij eigen tempo.
  Van Katrien vind ik nog steeds moeilijk Bolle, mij eigen probeer mij weg weer te zoeke. Maar assie iemand zo mis moet jij wel jou tijd neeme. Emozies kan jij niet verandere, dan hebbie tijd nodig dat het anders ga voelen in jou hart.

  Maar jij heb wel gelijk Bolle van jou eete. Assie ander eete meebreng ga ik het ook gewoon proeve. En ik eet altijd alles op, maak mij niet uit. Soms vind ik het zo lekker van mij smaak Bolle, dan ga ik heel hard miaaauwe en mij vrouw duidelijk maake dattie best nog meer mag geeve.
  Ik vind jou mandje heel mooi Bolle en jij ben slim. Nou hebbie jou eigen mandje en jij heb op jou eigen manier ondek dattie het fijn vind.
  Van mij eigen ben ik nu heel trots op jou,

  Liefs van mij vrouw, Floris en Zusje voor jou eigen en jou vrouw en jou menseman. En ook van mij eigen Loesje.
  Bolle geefie jou menseman mij zachte kopje want hij heb wel ze spesiale dag vandaag. En jij krijg ook mij zachte kopje want jij heb jou eigen groote kittens. Jij ben pappa Bolle,

  Liefs van Loesje

 5. Lieve Loesje, ooooo wat vind ik het mooi dat je zegt van vaderdag, dank je wel! Mijn kinderen blijven altijd mijn kinderen, ook al zijn ze nu volwassen. Ik ben toch altijd hun papa. En mijn man is dan weer een klein beetje mijn vader, dus ik ga hem je zachte kopje geven!

  De verandering dat Katrientje een ster is geworden vind ik ook moeilijk, Loes. Het is een hele verdrietige verandering. En het blijft verdrietig, hoe lang je er ook aan denkt. Alleen is het voor Katrientje wel beter denk ik, want zij heeft nu geen ziek lijfje meer. Ze is nu weer gezond en blij, samen met alle andere sterren. En ze is voor altijd veilig. Maar wij missen haar. En dat blijft ook zo. Ik mis mijn Molletje ook nog steeds, en mijn mensen missen Popje, Beer en mijn Molly ook nog steeds. Maar ze kunnen ook weer gelukkig zijn met mij.
  Met Katrientje als ster moeten we dat nog leren, hoe we verder kunnen gaan.
  Dus doe maar rustig aan Loes, en doe maar huilen als je je zo voelt. Want dat betekent dat je liefde voelt voor Katrien, en dat is mooi. En denk maar aan alle fijne tijden die jullie samen hebben gehad. En weet dat je vrienden en vriendinnen van de blog altijd voor je klaarstaan!

  Het is verstandig dat je voorzichtig bent met nieuwe dingen. Dat ben ik ook. Ik moet eerst wennen, en dan ga ik pas kijken.
  Maar niet met eten! Dan kom ik meteen, en dan durf ik best veel! En jij ook, dat is superdapper!
  Een heel lief zacht kopje om je te steunen met je verdriet, Loes! Van mij, en ook van mijn mensen. En ook een heel lief kopje voor Floris, die zijn prinses mist, en voor je vrouw die Katrientje ook mist, en voor Zusje natuurlijk. En van mijn mensen heel veel lieve groetjes voor jullie allemaal!

 6. Hoi Bolle wat heb je een leuk verhaaltje geschreven over alle nieuwe dingen die je gekregen hebt en hoe je ontdekkingsreis daarin is!
  Heel goed van je dat je minder bang of onzeker bent ikjes Ollie ben soms ook nog bang van geluid van zand onder de schoenen of zoiets van mijn Personeel.
  Ik denk dat ik dat nog overgehouden heb van van mijn zwerverslevenrje welke niet echt lang maar toch heb gehad voordat ik liefdevol in een soort van Dierenbescherming zeg maar pension terevlchf kwam in Spanje.
  Maar ik heb het goed hier gelukkig net als jij wat is het toch fijn om zo fijn Personeel re hebben he Bolle.

  Kopje van Ollie

  1. Dag lieve Ollie, dat van dat zand kan ik heel goed begrijpen. Ik heb dat dus met ritselen. Vorige week deed mijn man per ongeluk ritselen met zijn jas en toen rende ik keihard naar buiten!
   Gelukkig dat je personeel weet dat je dat geluid van zand eng vind. Dan kunnen ze er op letten. Misschien heb je vlakbij een strand gewoond in Spanje, toen je nog geen huis had?
   Zeker weten dat het superfijn is als je veilig bent, Ollie! Als je de hele tijd bang bent, is het moeilijk om gelukkig te zijn. Maar nu hebben we allebei ons eigen huis en onze eigen mensen, heerlijk is dat!
   En we kunnen nu ook genieten van onze tuin. Eindelijk is er weer een zonnetje. Ik hoop dat je vandaag lekker in je tuin hebt kunnen liggen!
   Een heel lief kopje voor jou van Bolle.

 7. Hallo Bolle,

  Hier ben ik toch nog heel even hoor,Vrouwtje haar zus komt niet zo vaak op bezoek, ze woont heel ver weg, nu is ze net weggegaan. Nee als zij komt kruip ik niet onder het dekbed hoor, ik krijg van haar altijd knufjes.
  Ja het raam was een heel vervelend avontuur, maar vrouwtje had de ramen en deuren en de gordijnen allemaal dicht gedaan, zodat ik niks kon zien. Maar ik horde echt al die vreemde mannen op het balkon en binnen. Vrouwtje vertelde mij wel dat het heel raar was om te zien dan het kapotte raam en daarna het nieuwe raam aan een dikke kabel door de lucht ging. Toen de mensen weg waren en vrouwtje al weer veel op de plaats had terug gezet binnen en buiten, had ik het Jippedruk hoor. Ik moest natuurlijk al die vreemde luchtjes gaan besnuffelen.

  Als er bij mij dingen in huis veranderen merk ik altijd meteen, ikke ben dan niet bang maar vind het wel vreemd wat vrouwtje weer aan het doen is en waarom toch allemaal. Ikke vind zoals het in huis en op het balkon zit prima en mag zo blijven, maar ja we wonen hier samen en vrouwtje doet ook wel eens wat anders en met mijn overleggen dat doet ze niet, ze vertelt wel als ze weer eens wat gaat doen. Nou weet je Bolle ikke ga haar dan maar meehelpen zo van de wal in de sloot zoals vrouwtje dat noemt. Och jij zal dat misschien ook wel eens doen, want vele pootjes maken licht werk toch.
  Sorry Bolle we zijn nu van de moeie, maar ik was wel blij dat ikke je nog mocht schrijf doen. Volgende keer beter hoor. Vrouwtje zit al te gapen en moet je veel knufjes van haar mee sturen en van mij een grote poot en kopstoot van je grote vriend Jip

  1. Hoi lieve Jip, wat fijn dat je toch nog kunt schrijven! Het klinkt alsof jullie een gezellige dag hebben gehad. Dat was dus eigenlijk je tante die op bezoek kwam, toch? Gelukkig dat je niet bang hoefde te zijn. En hopelijk heb je ook nog knuffels gekregen!
   En met dat raam klinkt heel spannend. Het lijkt mij best eng als je hoort dat er ineens allemaal vreemde mannen op je balkon staan. Hier staan wel eens mensen voor het raam te praten, dan ga ik altijd meteen rechtop zitten en luisteren. Want ik moet de boel wel een beetje in de gaten houden! Soms blaft er ook een hond, en dat heb ik liever niet. Maar dan zeggen mijn mensen altijd dat de hond niet naar binnen kan komen. Want ik vind honden supereng!
   Heb je alles al weer goedgekeurd, met het nieuwe raam?
   Jip, ik hoor van alle katten dat er niks hoeft te veranderen in huis. Maar ja, mensen doen dat soms toch. Soms staan er hier in mijn tuin ook dingen die ik nog niet ken. Maar dat vind ik niet eng, gek hè. Dan ga ik geweon kijken en snuffelen. En soms kopjes geven. Popje deed altijd meteen alles onderpinkelen in zijn tuin. Dat doe ik niet. Daar is mijn vrouw wel blij mee, zegt ze.
   Ga maar lekker slapen, samen met je vrouw, Jip. En dank je wel voor je berichtje!
   Voor jou en je vrouw een heel lief welterustenkopje van je vriend Bolle.

 8. Hallo Ome Bolle. Ik vind u kruk heel mooi. Hier hebben we het druk met mijn neefjes en nichtjes. Ik vind ze nu wel leuk want ze bewegen en ik kan nu met ze spelen. En nu begrijp ik waarom Tante Katrientje als ze mijn luiertje ging verschonen een knijper op haar neus zette. Ze kunnen stinken en heel erg hoor. Hier gaan we ook een verandering mee maken. We gaan verhuizen naar een andere stad en we krijgen een huis met een tuin. Dat lijkt mij leuk maar het vrouwtje zegt we mogen nog niet gelijk in de tuin. Hij moet eerst veranderd worden zodat wij de tuin niet uit kunnen. Enne ze wil planten maar die moeten dan wel geschikt zijn voor ons. Niet giftig . En we hebben nu al een eigen kamer maar daar doet ons vrouwtje ook knutselen. En in ons nieuwe huis heeft ze een kleine eigen kamer en 2 grote kamers. Wij krijgen dus ook een grote kamer. Maar we mogen altijd in alle kamers behalve de wc. Ikke vind het spannend maar ikke ben ook niesgierig. En we krijgen een nieuwe grote krabpaal voor beneden en ook 1 voor onze kamer. Een dikke knuffel van ons allemaal.

  1. Dag lief grootkleinpuuberpoezenmeisje Kyana, dank je wel dat je mijn kruk mooi vindt! Ik ben er zelf ook best trots op, en ik doe er heel voorzichtig mee.
   En wat lees ik nu? Ga je een hoop nieuwe dingen meemaken? Gelukkig dat je al je familie bij je hebt, en je vrouw natuurlijk! Dan gaat het vast goed komen. En een tuin is superfijn, dat kan ik je wel alvast vertellen.
   Ja, kleine beebies kunnen best wel een beetje stinken, daar heb je gelijk in. Misschien zet je tante Katrientje nu wel als ster een knijpertje op haar neus!
   Laat je me weten hoe het is in jullie nieuwe huis?
   Een dikke knuffel voor jullie allemaal, maar spesjaal voor jou Kyana, van je Ome Bolle.

Reacties zijn welkom