kater Bolle over: als het een jaar is

een jaar

Morgen begint weer het geknal en geflits waar alle dieren die ik ken bang voor zijn. Mijn vrouw vertelde me dat het met een jaar te maken heeft. Dat het feest is.  Maar dan snap ik nog steeds niet waar dat lawaai voor nodig is.

Nieuw jaar

En bovendien: het is al vaker geweest, dat geknal. Is het dan elke keer weer opnieuw een nieuw jaar? Nee toch, dat kan haast niet!
Ik moet zelf binnen blijven als het weer die avond van dat feest is. Dat wil ik ook, want het is dan eng buiten.
En gelukkig KAN ik binnen blijven.
Maar stel nou dat je geen binnen hebt? Dat je een vogel bent, of een muis, of een zwerfkat?
Dan kun je nergens heen. Ik weet wel zeker dat je dan heel bang bent. Dat weet ik zo zeker omdat ik zelf bang zou zijn, en door iets wat mijn mensen me hebben verteld.
Het gaat over de GroteBeer.

Grote Beer

GroteBeer

De GroteBeer woonde hier voor mij. Hij is nu een prachtige ster, samen met Popje en Mol.  Zij woonden hier met zijn drietjes.
Beer was heel groot en heel stoer en heel wijs. Hij was de baas van alle tuinen.

Popje, Beer en Molly mochten als het dat gedoe met dat jaar was vanaf dat het donker werd niet naar buiten. Net als ik.
Op een keer ging Beer om half drie in de middag nog eventjes de tuin in. Mijn vrouw zag hem het schuurtje opklimmen, en een beetje rondlopen. Even later, toen ze in de badkamer was, hoorde ze een knal. Van dat vuurspul. En een krijs. Ze ging meteen naar buiten om Beer te roepen.
Die kwam niet.
Een kwartier later riep ze weer.
Niemand.
Nog een kwartier later, nog steeds niemand.
Pop en mijn Molletje waren gelukkig binnen, en die moesten ook meteen binnen blijven.
Mijn mensen zijn toen bij iedereen aan gaan bellen, of ze naar Beer mochten zoeken.
Ze hebben de hele middag en avond gezocht en aangebeld. Ze hebben in schuurtjes gekeken, ze hebben op balkons gestaan, ze hebben op daken gekeken.
Maar ze konden Beer niet vinden.

Bezoek

Midden in de nacht, net voor het geknal echt heel hard werd, zijn ze weer thuis gekomen om bij Pop en Mol te zijn. Mijn mensen moesten de hele tijd huilen. Ze dachten hele erge dingen, die mijn vrouw me niet wilde vertellen.
Mijn man is later ’s nachts nog gaan kijken in een huis dat leeg was, of Beer zich daar misschien verstopt had, maar nee.
Uiteindelijk zijn ze helemaal verdrietig naar bed gegaan.
Ze hadden het kattendeurtje zo gemaakt dat er wel iemand naar binnen kon, maar dat Pop en Molletje niet naar buiten konden.
Op half 7 in de ochtend maakte mijn man mijn vrouw wakker en zei dat er bezoek voor haar was.
Het was de GroteBeer, hij was weer thuis gekomen!!!
Je snapt wel dat iedereen heel blij was!
Je kon niks aan Beer zien, hij had geen bloed ofzo. Maar hij was heel erg geschrokken en heel erg moe.
Beer heeft toen de hele dag geslapen in zijn doos, op het grote bed. Met naast hem brokjes en lekkere hapjes waar hij af en toe van at. En hij kreeg ekstraveel kusjes.

Verstopt

Beer had zich dus de hele middag en avond en nacht verstopt, ergens in de tuinen. Terwijl het ook nog regende! Zo bang was hij geweest omdat er vlakbij hem geknald was.
Mijn vrouw zegt dat ze nooit te weten zijn gekomen of het knallen bij Beer ekspres was gedaan, of per ongeluk.
Maar dat kan toch niet, dat iemand ekspres een kat zo bang maakt?

Veilig

Met Beer is gelukkig alles weer goed gekomen.
Maar er zijn ook katten en honden die zo schrikken van al dat lawaai dat ze heel hard wegrennen en de weg naar hun huis niet meer kunnen vinden. Voor dieren die buiten wonen is het helemaal supereng, want die kunnen nergens heen.
En er zijn ook mensen die het eng vinden. Mijn man heeft iets met zijn oren, en hij is bang voor lawaai.  Dus ik vraag hem morgen of hij samen met mij in mijn doos wil zitten. Want daar zijn we veilig.

Feest

Ik vind dat dat knallen en flitsen op moet houden. Ik vind het stom, dat het gebeurt. En ik vind het zielig voor alle dieren!
Het kan toch nooit feest zijn als dieren en mensen bang zijn? Ik weet heus wel wat feest is.
Feest is dat je gelukkig bent, en dat je samen bent, en dat er lekker eten is. En knuffels. En dat je zo blij bent dat je moet rennen!
Ik hoop maar dat het feest-van-dat-het-een-jaar-is, ooit een feest wordt voor alle dieren, en ook voor alle mensen!

15 thoughts on “kater Bolle over: als het een jaar is

 1. Oooooh bolle, ikjes vind het zo zielig voor alle diertjes. Heel ver hoor ik af en toe boemskie of knalskie. Maar het is te ver om er echt bang voor te worden.
  Maar wat fijn dat Beer weer thuis kwam en veilig was. Ikjes mag ook niet naar buiten, maar ik kan niet eens wegloop. Ik woon hoog boven de grond, en mijn balkon is tot heel hoog afgeschermd.
  Ooooh bolle….laten we allemaal de pootjes bijelkaar doen en hoop dat dat stomme geknal ooit verboden word.
  Ik hoopjes dat jij een gezond en gelukkig jaarfeest krijgt.
  Kusje op je wang😽

  1. Dag Katrientje, gelukkig maar dat je niet heel erg bang hoeft te zijn. En ook gelukkig dat je gewoon lekker binnen bent, bij je mensen.
   Mijn mensen waren zo ontzettend blij dat Beer weer thuis was, en Beer zelf ook! En Pop en Molletje ook natuurlijk, dus iedereen was heel erg blij!
   Ja, ik vind het een goed idee als dat geknal ooit verboden wordt. Want ik vind niet dat je dieren zo bang mag maken!
   Ik wens jou ook een heel gezond en gelukkig jaarfeest toe. En niet alleen die avond, maar ik hoop dat je altijd gelukkig en gezond zal zijn!
   Een lief kopje van Bolle.

 2. Hallo Bolle,

  Bolle vuurwerk is een ramp, want ik heb een heel lang verhaal voor je geschreven en verstuurt en nu is het door het vuurwerk geknal vast de weg kwijt geraakt, want het wordt niet verstuurt en ik ben het kwijt. Nu zitten vrouwtje en ikjes vreselijk te balen.

  Wat heb jij een emo verhaal geschreven en vrouwtje en ik kregen zoveel tranen dat GroteBeer in paniek was gevlucht en de weg kwijt was en baas en vrouw hem niet meer konden vinden, Wat een vreugde tranen zullen er geweest zijn dat hij toch weer de weg naar huis had gevonden.

  Nee vuurwerk hoeft voor ons niet. Het is voor mens en dier een pot ellende en van vuurwerk schrikken we al zoveel, maar als je nadien te horen krijgt wat er allemaal weer is gebeurt is het niet te snappen dat het nog steeds mag.
  Mensen schieten voor een vermogen de lucht in of laten het op de grond knallen en door de massa zien ze niet eens wat ze zelf afsteken.

  Bolle vrouwtje en ik willen jullie een rustige jaarwisseling wensen en heel veel geluk en gezondheid voor jullie en voor mens en dier

  Knuffels van vrouwtje voor jullie en poot en kopje van je grote vriend Jip

  1. O Jip, wat erg dat het vuurwerk ook nog maakt dat we elkaar niet kunnen schrijven!
   Ik hoop maar zo dat het op een dag niet meer mag, dat knallen!

   Ik heb de foto van je schuilplek gezien, en ik werd er helemaal verdrietig van dat je je zo moet verstoppen.
   Dat deden Popje en Beer ook altijd, maar dan onder het grote bed, met dekens eroverheen. Toen Popje nog jong was en hij de tweede keer dat geknal meemaakte was hij zó bang dat hij heel hard door de kamer ging rennen en zelfs een stukje tegen de muur omhoog rende. Toen Beer erbij kwam kropen ze altijd tegen elkaar aan, en dat hielp wel een beetje. En mijn Molletje snapte er niks van, want die vond het helemaal niet eng! Die werd altijd een beetje kwaad van het lawaai, en dan wilde ze naar buiten om te zorgen dat het ophield! Maar dat mocht natuurlijk niet van mijn mensen.
   Ja, mijn mensen hebben gehuild omdat ze zo blij waren dat de GroteBeer weer thuis was, zeker weten!

   Jip, ik hoop dat jij niet al te bang hoeft te zijn met het geknal en dat het zo snel mogelijk voorbij is. En ik wens jou samen met je vrouw veel geluk en een goede gezondheid voor altijd!
   Een lief kopje van je vriend Bolle.

 3. Bolle het is zo erg voor alle dieren!!! Dat is inderdaad geen feest!!!
  Op mijn site staat een actie die je kunt tekenen om het vuurwerk te verbieden……ik weet niet of het daarmee lukt maar het is te proberen!!!

  1. O, dat wil ik heel graag doen dat tekenen! Het is toch van de stichting Poezensnuitjes?
   Want ik vind ook dat het geknal op moet houden, voor alle dieren, en ook voor veel mensen. Want mijn mensen hebben er ook een hekel aan, aan dat lawaai. Dus die willen ook tekenen, dan zijn dat al 3 handtekeningen! Dan zijn we er al bijna, toch?!
   En ik wens alle katten die bij u wonen heel veel sterkte als het zo knalt!
   Een lief kopje van Bolle.

 4. Hoi Bolle, ik hoop ook dat het snel over is zegt Ollie, hij mag nu niet alleen in de tuin en hij begrijpt niet waarom.
  Maar zo is het veiliger zegt mijn Vrouwke, al dat geknal is niks goeds aan hoor voor de beestjes!
  Ik wens jou en je personeel ook een fijne en veilige jaarwisseling toe!

  Kopje Ollie✨🐱

 5. Dag Ollie, dus jij mag ook niet meer zomaar de tuin in? Het is maar beter om voorzichtig te zijn, dat heeft je vrouw goed gezien!
  Ik durf niet eens meer zo goed naar buiten, want sinds een paar dagen zit hier iemand vlakbij al soms te knallen! Wel saai hoor, om de hele tijd binnen te zitten. Maar ook veilig, dat is wel waar.
  Ik hoop ook dat het maar snel voorbij gaat, al dat lawaai. En ik wens jou en iedereen van wie je houdt dat jullie altijd gezond en gelukkig zijn!
  Een lief kopje van Bolle.

 6. Lieve Bolle,

  me vrouw heb jou verhaal voorgelezen aan mij eigen en we had traantjes in ze ooge van grote Beer. Dat hij buiten was en ze eigen moest beschermen van ze oore, ze lijf en ze leede. Me vrouw zeg ook dat ze zó ongerust zou zijn als een van ze eigen lieverds buiten zou zijn met het andere jaar. Wij woon ook in de lucht Bolle en wij heb ze kleine balkon. Ik geef niks om buiten, ik ben van binnen. Als ik buiten zou raake zou ik van me eigen niet weete hoe ik dat moest doen. Ik vind er niks aan.
  En al die knallen Bolle, ik vind het geen feest. Gelukkig krijg ik wel gewoon me eete, dan kan ik mij wel afsluiten. Maar het is toch anders.
  Ik hoop dat me oefeningen nog kunnen helpen. Die van me poote voor ze oore doe ik nu wel elke dag. En ik rol mij op tegen me vrouw, dat is ook warmer van ze eigen.
  Ik ben blij dat me Bert veilig binnen zit, hij moet ze vrouw ook helpen. En dat jij met jou man in je doos zit. Hij kan me oefening van ze oore ook probeere assie slechte oore heb.

  Lieve Bolle ik hoop dat jij en jou mensen een rustige avond heb. Dat jullie ze nieuwe jaar kunnen vinden en vooral jullie eigen. Bolle niet bang zijn, jou Mollie zal jou altijd bescherme. Zij is ze mooiste ster…
  En ik hoop ook dat jij en jou mensen voor altijd gelukkig zijn,

  Liefs van Loesje

 7. Dag Loesje, ik kan best brgrijpen dat jij niet een buitenpoes bent. Het kan buiten soms gevaarlijk zijn, en niet iedereen is lief. Ik kom nou al een paar dagen bijna niet buiten, omdat het soms knalt. En dan kom ik echt keihard naar binnen gerend, zo eng vind ik dat. Als het echt helemaal gaat knallen ben ik gelukkig binnen, de hele avond al.
  Ik ga je oefeningen doen, en ik hoop dat ik ook die oefening met die kip mag doen. Maar of ik net zo goed als jij op mijn tenen kan staan, dat weet ik niet!
  Gelukkig dat jij gewoon kunt eten en dat dat helpt. Ik kan ook goed eten en krijg wat ekstraas. En ik denk dat je vrouw heel blij is dat je je eigen oprolt tegen haar aan, dan hoeft ze niet bang te zijn! Net zoals Bert zijn vrouw beschermt, en ik mijn man.
  En dank je wel dat je zegt dat mijn lieve Molle-ster me beschermt! Ze was nooit bang van dat geknal, ze werd er altijd boos van. Want het mocht niet van Mol, en tóch gebeurde het. Dqt hoort niet, natuurlijk.
  Lieve Loesje, ik wens jou en Floris en Zusje en je vrouw dat jullie niet bang hoeven te zijn van het knallen en dat jullie met zijn viertjes altijd gelukkig en gezond zijn!!!
  Een lief kopje van Bolle.

 8. Hoi Bert, en ook Bolle natuurlijk,
  Wat een ellende hè, die nare geluiden buiten! Ik ben ook geen held hoor.
  Net als jij Bert, ben ik ook geen dozenjongem. Al mijn voorgangers hier, hadden een doos in de vensterbank. Toen ik hier vier jaar geleden kwam wonen, ik was toen al bijna 4 jaar oud, had mijn vrouw voor mij een doos in de vensterbank gezet. ik sprong er steeds met een boog overheen. Na een poosje had mijn vrouw door dat ik niet in dozen durfde, en heeft ze hem weggehaald. Had ik lekker de hele vensterbank om op te liggen!
  Vorig jaar december stond hier een grote doos, op z’n smalle kant in de kamer. Omdat mijn vrouw vindt dat het huis er voor ons is, en wij niet voor het huis, bleef hij een poosje staan, dus ik raakte eraan gewend.
  Toen het knallen begon, was ze me kwijt, ze liep me te zoeken. Ze wist dat ik in de kamer moest zijn, maar omdat ik niet van dozen hield, keek ze daar het laatst.
  En…daar zat ik in mijn fort!! Mijn vrouw heeft er nog een deken over gelegd om het geluid te dempen.
  Normaal staat hij nu ook altijd in de kamer, met een handdoek eroverheen voor het mooi.
  Als er iets engs is, ga ik erin zitten, ik kan zo vluchten, omdat de voorkant open is. Soms sleep ik er ook mijn speelgoed naartoe.
  Ook zit er deze dagen een feliway verdamper in het stopcontact, daar scijn je kalm van te worden, nou, ik hoop het.
  Bert, Bolle, en alle andere vriendjes en vriendinnetjes met jullie mensen, ik wens jullie allemaal heel veel sterkte de komende dagen.
  Fijn dat we allemaal elkaar hebben!!
  Groeten van mijn vrouw, en allemaal een goed nieuwjaar toegewenst.
  Een stevige poot van
  Kater Vlo.

  1. hoi Vlo wat leuk dat je nou ook meeschrijft! Ik vind het goed dat je een fort hebt en dat je erin durft. Voor mij is het te moeilijk. Maar we zijn allemaal anders dat is ook leuk. Ik hoop dat we allemaal veilig door deze tijd heen komen gelukkig kunnen we elkaars poot vasthouden via de de computer. poot van Bert

  2. Dag kater Vlo, wat heb je een mooie naam!
   Fijn dat je je kunt verstoppen in je fort, dat is belangrijk.
   Voor iedere kat is het weer anders waar je je veilig voelt, dus het is goed dat jij al weet waar je naar toe kunt als je bang bent.
   Ik zit de laatste paar dagen vaak onder het bed, omdat er al veel geknald wordt.
   Morgen krijg ik ook een kartonnen doos. Misschien ga ik daar dan in, maar ik denk eigenlijk dat ik maar gewoon onder het bed kruip. Mijn mensen kruipen er steeds even bij, en dat is heel gezellig. Maar toch heb ik liever dat het niet meer knalt!
   Maar het is wel heel fijn dat we met zijn allen zijn hier, en elkaar allemaal kunnen steunen, dat helpt heel veel!
   Vlo, ik wens je ook veel sukses morgen en dat je maar altijd gelukkig en gezond mag blijven, samen met je vrouw!
   Een lief kopje van Bolle.

 9. Hallo Oom Bolle.
  Wat erg van Grote Beer gelukkig is het allemaal goed gekomen. Hier mogen de grote katten op het balkon ikke nog niet want ik was te klein maar nu mogen wij helemaal niet naar buiten. Het knallen hoeft voor ons niet en iets wat ik van de andere katten hoor is dat de knallen steeds harder worden. Mijn vrouwtje houdt niet van vuurwerk en ze zegt dat vind ze zonde van de centjes. Alles hier in huis is extra fijn gemaakt voor ons , extra fleecdekens en in de slaapkamer heeft ze een soort tentje gemaakt. Ze draait soms zware klassjeszieke muziek waarin je een soort kanon hoort. Dat geluid herkennen wij inmiddels en soms lijkt het of wat vuurwerk maar wij merken dat ze rustig blijft en wij dus ook. Vanavond gaan de gordijnen bijna helemaal dicht want sommige van ons willen toch kijken naar de lichtjes van het vuurwerk. De radio en of tv gaat wat harder en overal branden er lichten in het huis. Voor ons is het fijn dat ze de hele dag thuis is en en dat ze pas gaat slapen als er helemaal geen harde geluiden meer zijn. Oom Bolle en personeel voor u een rustig oud en nieuw en veel liefs en gezondheid in 2019. Hopelijk gaan ze volgend jaar eindelijk eens het geknal verbieden.

  1. Dag lief kleuterkatje Kyana, wat fijn dat jullie vrouw zo goed alles regelt voor jullie allemaal, als al dat geknal er weer is. En je kunt dan weten beter niet naar buiten gaan. Want ook op het balkon kan je heel erg schrikken van dat lawaai.
   Hier is het nu al aan het knallen, dus ik blijf binnen. Ik kig al drie avonden onder het bed, omdat ik het eng vind.
   Voor jou wordt het de eerste keer van het knallen. Ik hoop maar dat je niet heel bang bent!
   En ik hoop ook dat het volgende keer niet meer mag, dat rare gedoe.
   We kunnen beter een feest vieren als jij een jaar bent, maar dan zonder knallen!
   Lieve Kyana, ik wens jou en je familie en je vrouw dat jullie altijd gezond en gelukkig en samen zullen zijn!
   Een lief kopje van je Oom Bolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *