Wat moet je doen als je bang bent en je wilt je veilig voelen?

Ik ben een grote kater die er heel stoer uitziet, al zeg ik het zelf, maar ik ben best snel bang. Dus daar heb ik ervaring mee. Ik ga vertellen wat ik doe om me veilig te voelen.

En ik hoop dat iedereen die een tip heeft reageert. Dan hebben we straks een helehoop tips en dat helpen we elkaar.

Ik begin met mijn tips.

Onzeker

Wanneer ik voor het eerst bang was, weet ik niet meer. Volgens mij zat het altijd al in me. Ik voel me onzeker. Dat ik van binnen zo klein ben in mijn hart. Net of ik heel veel dingen van het leven niet geleerd heb die voor andere katten gewoon zijn. Ik was heel bang in het asiel vooral in het begin en toen ik hier kwam wonen was ik ook gespannen dat kwam ook door bang zijn.

En weet u wat het is als je onzeker of bang bent, dan heb je hulp nodig. Hulp van anderen of van jezelf.

Hulp

Dit is wat mij helpt als ik bang ben:

 • dat ik een rustige plek heb alleen voor mij. Dus als er een monteur komt en ik ga onder de tafel, dan mag er niemand bijkomen ook niet ervoor.
 • dat mijn vrouw een normale stem heeft, dus niet dat ze hoog gaat praten maar gewoon rustig daar heb ik houvast aan.
 • valeriaan in iets waarmee ik kan rollen, dit van hiernaast is van Jacob Hooy en dat koopt mijn vrouw dan bij de drogist. Het is dus valeriaanwortel. Supergoed spul.
 • vroeger had ik spul van Bach Rescue Remedy dat werkte ook goed
 • samenzijn dus dat ik weet dat mijn vrouw er is en dat ik haar kan zien, ik hoef niet meteen te aaien

Bijkomen

Als ik niet meer bang ben, voel ik nog wel dat ik het ben geweest. Dan moet ik bijkomen. Een beetje rondlopen, hier kijken, daar ruiken, gewoon tijd voor mezelf om te voelen dat alles weer gewoon is.

Ja, en dan wil ik wel aaien. En gesprekjes met dat ze dan haar lieve stem heeft. En bankhangen en samen slapen en als ik dan wakker wordt, dan is alles weer zoals het hoort te zijn en ik ook.

Oproep

Dit waren mijn tips. Nou doe ik een oproep. Wie heeft er een tip om minder of niet meer bang te zijn? Wat kun je doen om je veilig te voelen?

10 thoughts on “Wat moet je doen als je bang bent en je wilt je veilig voelen?

 1. Hallo Bert,

  Ik heb aan vrouwtje gevraagd of ze met mij samen een lijst wil maken wat we kunnen doen tegen dat verschrikkelijke vuurwerk waar heel veel mensen den dieren heel bang van zijn.

  Eigenlijk zou er helemaal geen vuurwerk mogen zijn en dan heb ik het over die harde knallers, eventueel zou iedere gemeente op een of meerdere plaatsen vuurwerk moeten afsteken door vakkundige mensen, zodat er geen ellende van komt.
  Maar ja dit is en blijft een droom van ons.

  Omdat ik net als jij geen stoere kerel ben en daar schaam ik mij niet om, want heel veel dieren hebben dit.

  Nu heeft vrouwtje dus een lijstje gemaakt van wat men kan doen:

  Ik krijg nu al 2 weken speciaal voor mij Bachbloesem druppels en die doet vrouwtje er 2X per dag 8 van in mijn natvoer. Het werkt heel goed en is voor mijn angst en het vuurwerk.
  Valeriaan of een wiewspeeltje is ook super.

  Maak een aantal dagen van te voren op een plek die je dier prettig vind een schuilplek, zodat je je veiliger kan voelen, Vrouwtje heeft voor mij een schuil/bunkerhut gemaakt van de tuinkussens. Dit houd het ergste harde geluid van die knallers tegen. Maar als een dier liever onder een bed of wat ook kruipt kun je dit ook nog beschermen met kussens.
  Als we op een plek wegkruipen waar je vrouwtje of baasje slecht bij kan, dan ons met rust laten, want dat willen we dan.

  Blijf thuis voor je dieren die zo bang zijn en blijf natuurlijk zelf rustig.
  Houd ramen en deuren goed gesloten en plak stickers op de deuren met kijk uit er zijn dieren binnen, dit voor je bezoek.

  Doe de gordijnen dicht en de lichten aan voor het flitsende licht.

  Vrouwtje zet voor mij al heel lang van te voren speciale muziek op die gemaakt is voor vuurwerkangst van dieren. New years Eve Cat Music- Calm down cats afraid of fireworks. Het is van You Tube. Het werkt echt heel goed voor dier en mens.

  Al staan we op rantsoen wat eten betreft, er zijn dieren die in het hevigste van het vuurwerk wel wat willen eten, geef dit dan maar, ze zijn dan met hun koppie meer bij eten dan het luisteren.

  ALLERBELANGRIJKSTE IS;
  TROOSTEN MAG ECHT WAAR. als je als mens bang en angstig bent wil je ook bescherming en troost krijgen.

  Bert dit zijn een aantal dingen die hopelijk andere kunnen helpen om goed deze dagen van vuurwerk door te komen en ik zou zeggen teken alle petities van verbod of het gezamelijk afsteken van vuurwerk, zodat er minder ellende aan mens/dier, milieu en schade zal komen.

  Bert een fijne dag en knufjes van vrouwtje en grote steun poot en kopje van je grote vriend Jip

  PS. Je mag mijn fot’s van mijn bunker tent wel gebruiken hoor als voorbeeld voor andere

  1. tent van Jip Dit is de tent van Jip van de Feesboek van zijn vrouw. Ze heeft het thuis gemaakt met dekens en kussens.

   Wat is je vrouw toch knap en slim Jip dat ze dit bedenkt en kan maken. Ik vond jullie tips heel goed vooral het licht aandoen tegen de flitsen. We gaan altijd vroeg slapen dus dat moet dat anders. Dank jullie wel voor de steun Jip en vrouw van Jip met ons allen kunnen we meer!! poot van je vriend Bertje

 2. Lieve Bert,
  Ooh wat een goede tips van jou grote vriend Jip. Ik vind ze duidelijk en het zijn er ook best veel van ze eigen.
  Van me eigen heb ik me oefeningen van me worksjop. Met me poot over me oor, ooh Bert dan zijn ze knallen minder hard.
  Schuilplekjes zijn belangrijk, dat je weg kan assie te bang ben. Me grote broer Floris heb al jaren ze veilige plek onder ze dekbed. En ook in ze kast in ze eigen hoekje. Soms ga ik er van me eigen wel bij zitten, dan voelt Floris ze eigen veiliger.
  Onder me bed zit ik ook wel bij groot gevaar, bij hele harde knallen. Belangrijk dat wij net zo lang mooge schuilen als dat wij willen van ze eigen.
  Voor mij eigen is eten belangrijk Bert, meestal eet ik ze eten van me broer Floris ook nog op. Dan ben ik wel rustiger. Zusje vind eten ook belangrijk , dat heb ze van mij eigen.
  En me vrouw is belangrijk, als zij thuis is moet ze van ze eigen rustig zijn en gewoon doen. Ze heb gezegd dat ze moet werken. Dan heb ze voor ons schuilplekkies, me eten, alles dicht want wij hoef niks te zien van ons eigen.
  Me vrouw weet dat ik zorg voor me broer Floris. Zusje doet ze eigen ding.
  Vuurwerk Bert, ze harde knallen. Ik vind er niks aan. Voor mij eigen hoef het niet.
  Bert, ik denk aan jou.
  Me poote om jou heen, saame zijn we veilig!

  Liefs Loesje

  1. wat een goede tips Loesje ik heb er veel aan en ik hoop anderen ook. Dat iedereen de rust en de ruimte moet hebben om er zo doorheen te komen. En dat het thuis zo gewoon is als maar kan. Mijn vrouw blijft bij mij dat is fijn en ik bij haar. Maar jouw poten voel ik ook om me heen Loesje en ik geef je een zacht katermanhapje in je witte nekvacht. Je Bertje

 3. Hoi Bert, ik heb nog maar 1 keer vuurwerk meegemaakt, toen ik net in mijn huis kwam wonen. Ik was toen nog zo bezig met onderzoeken, snuffelen en wennen dat ik vergat om bang te zijn voor het vuurwerk. Toen mijn mensen voor het raam boven gingen kijken ben ik er gezellig bij gaan zitten in de vensterbank.
  Dit jaar was ik net even buiten toen er al zo’n harde knal kwam. Ik ben gauw weer naar binnen gegaan en voelde me daar weer veilig. Ik heb veel plekjes in huis en kan overal naar toe dus ik denk dat ik dit jaar weer niet zo bang zal zijn. Mijn mensen zijn thuis dus dat is fijn. Maar als ik wel bang ben heb ik nu goede tips gekregen!
  Ik hoop dat je niet bang zal zijn , Bert. Fijne jaarwisseling voor jou en je vrouwtje en alle Facebook vrienden.
  Kopje van Fietje

  1. Wat goed dat je weet dat je binnen veilig bent Fietje. Dan heb je daar je plekjes dus je kunt altijd ergens heen dat is belangrijk. Ik vind het toch fijn dat je mensen bij je blijven. Soms kan het niet maar bij jou wel. kopje van mij

 4. Ooooh mijn personeel doet altijd lichten overal aan. En de muziek in de slaapkamer staat altijd hard dan. En m8jn personeel blijft altijd thuis. En ze zeggen dat ik een dappere meis ben. Maar ik denk dan ikjes ben niet dapper,ikjes ben zo bang😿😿

  1. hoi Katrien ik ook hoor, dat mogen we best tegen zeggen dat we helemaal niet dapper zijn. Mijn vrouw zegt de hele tijd van je doet het best goed, terwijl ik niks doe en zij ook niet. Ze zeggen het voor zichzelf en toch werkt het wel. Ze moeten geen enge dingen zeggen. Zo zie ik dat.

 5. Dag Bertje,

  Hier Bolle.
  Wat een goede tips heeft iedereen al gegeven! Hopelijk hoeven we dan niet meer zo gang te zijn!
  Ik vind het zooo stom dat mensen zo gek doen, met al dat lawaai! Van mij zou het eigenlijk niet mogen, dat vind ik!

  Mijn man heeft alvast een kartonnen doos gehaald voor mij. Die krijg ik dan als het zo knalt. Daar ga ik inzitten, en dan voel ik me veilig. Als ik heel bang ben, zetten mijn mensen die doos op zijn kop, met een deur er in gemaakt. Dan kan ik me verstoppen.
  Mijn mensen doen ook altijd het licht overal aan, en de radio aan.
  En ik moet natuurlijk binnen blijven.
  Gisteren was ik buiten aan het rommelen, en toen was er ineens vlakbij een hoop geknal! Mijn mensen kwamen meteen naar buiten om mij te roepen, en ik kwam KNALhard naar binnen gerend en heb me onder het bed verstopt. Mijn vrouw riep echt hele lelijke dingen buiten, die ik nooit zou mogen zeggen!
  Toen hebben we even met de veer gespeeld en kreeg ik extra knuffels en kusjes en toen was het weer goed.
  Als ik bang ben wil ik altijd graag dat mijn mensen rustig blijven, en laten merken dat zij NIET bang zijn. En dat ze me beschermen. En troosten.

  Mijn mensen maakten vroeger voor Pop en Beer een hut onder het bed. Beer kreeg daar zijn kartonnen doos, en ze kregen daar ook eten en drinken. Over het bed hingen mijn mensen dan dekens tot op de grond. Dan kon niemand ze zien!
  Mijn Molletje was niet bang voor vuurwerk, maar Pop en Beer wel. Maar doordat Mol zo rustig bleef, waren Popje en Beer ook iets minder bang.

  Mijn mensen blijven altijd thuis en doen de gewone dingen die ze altijd doen. Dat vind ik fijn, want dan weet ik dat alles toch nog een klein beetje gewoon is.
  En ik krijg mijn vis met wiew, om aan te likken.

  Bert, ik hoop maar dat op een dag niemand meer bang hoeft te zijn voor al dat gekke gedoe!

  Een lief kopje van Bolle.

  1. hoi Bolle wat goed dat je mensen zo voor je zorgen. Dan voel je van binnen dat ze je belangrijk vinden en dat ze snappen wat er aan de hand is. Dat is ook iets voor je rust van binnen. Die hut voor Pop en Beer lijkt een beetje op wat de vrouw van Jip maakt. Het ziet er heel goed uit maar voor mij is het toch te moeilijk. Als mijn vrouw rustig is en gewoon doet dan lukt het wel. Maar ik heb liever nooit knallen, voor mij hoeft het niet. kopje van Bertje

Reacties zijn welkom