Wat voor gefoelens heeft een kat?

gefoelens

“Bertje, kijk niet zo knorrig,” zei mijn vrouw. Ik keek niet knorrig. Ik keek gewoon en ik lag op de bank en dat was best fijn.  Dus ze zag het niet goed of ik keek verkeerd.  Dus toen dacht ik aan gefoelens en hoe je dat kunt zien.

Staart

Het gemakkelijkste om te zien hoe ik me voel is mijn staart. Ben ik keispannend aan het spelen dan is die staart dik en ik zwiep er soms mee. Ben ik helemaal ontspannen en rustig dan maakt het mij niet uit waar mijn staart ligt, die zit toch aan me vast dus daar hoef ik helemaal niet altijd naar om te kijken. Maar ik ben wel meer dan een staart.

Oortjes

Soms heb ik hele moeilijke gefoelens. Dat ik bang ben. En onzeker. Dan weet ik het helemaal niet meer. Dus dan wil ik er even niet zijn en dan leg ik mijn oortjes plat dan ben ik kleiner dat scheelt alweer.  Mijn vrouw praat dan zachtjes tegen me en ze aait me heel erg voorzichtig. Het helpt omdat ik dan weer weet dat ik er mag zijn  precies zoals ik ben en dat ze op me past en voor me zorgt omdat ik haar liefe grote jongen ben. Als ik me beter ga voelen dan gaan mijn oortjes ook weer omhoog.

Stem

Aan mijn stem kun je ook horen hoe mijn gefoelens zijn. Wanneer mijn vrouw te lang weg is geweest en ze komt terug dan sta ik bovenaan de trap keihard te miauwen dat is omdat ik blij ben en opgelucht en boos en van alles dat er dan uit moet. Ze luistert naar me en ik meewww door en het gekke is dat ik uit mezelf niet kan ophouden. Pas als zij zegt, “nou gaan we naar de kamer”, dan hou ik op.

Meer

Ja en je hebt ook hoe mijn vacht is, en hoe ik kijk, en alles van ligchaamstaal dat is gewoon te veel om op te noemen. Dus hoe ik kijk dat is maar één iets. En als ik knorrig kijk dan ben ik nog niet knorrig. Behalve als ik geen sneks krijg, dan wel.

13 thoughts on “Wat voor gefoelens heeft een kat?

 1. Hoi Bert, dat hebben wij soms ook hoor. Dat onze vrouw tegen ons zegt dat we niet zo boos moeten kijken. Maar soms kijken we gewoon zo. Wij denken dan gewoon over dingen na, dus het is geen boze blik maar een denk blik op ons gezicht. Soms zijn we boos op elkaar dan krijgen we ook een hele dikke staart en onze haren gaan dan helemaal uit elkaar staan en soms krijgen we een holle rug. Maar gelukkig duurt dat nooit lang. Meestal hebben we tevreden gevoelens, dan liggen we lekker in ons mandje of zitten we in de vensterbank. Het is helemaal fijn als dan het zonnetje schijnt. Wij hebben ook allemaal verschillende mauwtjes, als we honger hebben , of trek in een snek, als we aandacht willen van onze vrouw, of iets tegen elkaar zeggen, of als we boos op elkaar zijn, of als er buiten een vogel is. Daar hebben we allemaal verschillende geluidjes voor.
  Dus Bert wij hebben hetzelfde als jij. Ook allemaal verschillende gevoelens, eigenlijk net als onze vrouw, zij heeft dat namelijk ook, van die gevoelens.
  Knuffies van Bas, Bjarne, Oliver, Kruimel, Bikkel en Juultje

  1. hoi Bas, Bjarne, Oliver, Kruimel, Bikkel en Juultje, dat leggen jullie heel goed uit, al die verschillende gevoelens die heb je gewoon en daar moet je mee omgaan. Dat van miauwen heb ik ook en geluiden, en mijn vrouw ook alleen zij miauwt niet. Ze heeft het wel geprobeerd maar ik vond het stom. poot van mij

 2. Hai Bert, nou ikke hep ook gefoelens hoor. Dat van oortjes plat herken ik. En als frau m’n natvoer vergeet en ze zit dat maar op de bank. Dan kijk ik heel kwaad. Mraw maw maw maaaauw doe ik als ik echt boos ben offe als er een andere kat is. Die van beneden lijkt op dra-ku-laa met zijn lange tanden! Brrr eng… Jij Bert en Loes en iedereen op de blog zijn ook andere katten, maar jullie zijn lief <3 Zo, nu ga ik spinnen en frau gaat brokjes verdienen.

  1. hoi Minnie dat is ook erg als ze bij jou thuis je avondeten vergeten, dat mag toch niet!! Goed dat je laat merken wat je daarvan vindt. Als je frauw het eten gaat verdienen en dat is toch lief!! dan kan ze het ook geven zo zie ik dat, poot van mij!!

 3. Hoi Bert,
  Soms begrijpen onze vrouwen ons niet helemaal, en wij onze vrouwen dan weer niet.
  Maar omdat we van elkaar houden komt dat gelukkig altijd goed.
  Als ik heel tevreden ben, zegt mijn vrouw: “Heb je het naar je zin Vlo?” Dan zit ik volgen haar met “Dom hoofd, oortjes naar voren.”.
  Eerst voelde ik me een beetje beledigd oven dat domme hoofd, maar nu begrijp ik dat ze me dan juist schattig vindt .
  Gisteren was mijn vrouw in de middag weggegaan, en kwam pas terug toen het al donker was. Nou, toen heb ik ook een hele tijd lopen mauwen om te vertellen wat ik daarvan vond, en hoe blij ik was dat ze er was. Pas toen ze me verteld had hoe trots ze op me was dat ik op het huis gepast had, hield ik op. En toen ik een snek kreeg was het weer helemaal goed.
  Toch vind ik dat we best boffen met onze mensen, en onze mensen boffen ook met ons.
  Fijne dag Bert,
  Kop en poot van Vlo.

 4. Lieve Bert,

  jij schrijf heel goed ofer jou gefoelens en dat jou vrouw soms zeg dattie knorrig kijk. Assie knorrig kijk wil nog nie zegge dattie jou eigen knorrig foel. Bert jij weet van me eigen ben ik mij hele gefoelige poes. Dan hebbie heel veel erfaring met jou gefoelens en jij denk erofer na. Vanmorgen zeg mij vrouw teege mij eigen dat ik ondeugend keek. En ik deed ook gekke springe maake op het groote bed. Zij ken mij goed Bert. Van me eigen had ik mij mooie droom ofer jou eigen gehad. In mij hart foelde ik mij herinnering van mij droom. Dan foel jij blij zijn en geluk. Dan kijk ik ondeugend zeg mij vrouw. En zij zeg dat ze me lief vin en dat ik mij eigen altijd mag foele zo assie jou eigen foel. Dat is belangrijk Bert, dat jij mag zijn wie jij ben en dattie mag foele zo assie jou eigen foel,

  Liefs van jou Loesje

  1. hoi lieve Loesje dat gefoel ken ik ook dan ben ik blij en dan doe ik raar maar het mag. Ik wist niet dat het ondeugend heette. Wat fijn dat jij thuis ook gewoon mag zijn zoals je bent en dat het altijd goed is. Dan heb je rust thuis. Dan hoef je geen kunstjes te doen om aaien of sneks te verdienen maar dan is het gewoon goed dat is het fijnste!! je Bertje

 5. Ikke ben ajjeen knorrig asse mijn mense twintigmijloenmijardduizend keer mijn naampie segge oompie. Altijd isse het doorie, laat dat. Dorie… niet doen. Wel potjanDOORIE. Iedeje dag oompie. Dan ga je eggiewaar met je taartje swiepe. Dan benne eggie boosie hoor.

 6. Bert dat was een heel duidelijk verhaal!!!
  En knorrig kijken, ook al ben je het niet, is soms gemakkelijk kijken!!!

 7. Hallo Bert,

  Wat ben ik blij dat vrouwtje mij heel goed kent, ze kan aan alles van mijn lijf zien wat ik bedoel . Hoe mijn oren snorharen, oren houding van mijn lijf en staart, en vooral aan mijn miauw. Ze snappert het allemaal.
  Maar er is hier een poes die wel verdraaide dom is, die laat haar poezenverstand thuis in de mand liggen als ze aan de wandel gaat. Ze komt steeds in mijn tuin en je weet het is mijn tuin al om ik nooit buiten, de tuin hoort bij ons huisje. Vanmorgen was ze er voor de zoveelste keer en mij maar uitdagen met haar praatjes en kronkelen met haar lijf en weet je Bert geeft ze allemaal kopjes tegen de muren zodat haar guurtje daar op komt.
  Ze neemt alleen de poot als vrouwtje zich laat zien en haar wegstuurt. Bert ik was weer een stekel varkensachtige Jip met een super grote eekhoorn staart en maar zwiepen ermee. En brullen als een leeuw en blazen. Ik moet van vrouwtje met de staart het stof maar afnemen en voor de herrie die ik maak moet ik bij de fanfare. O o als ik die poes toch eens in de poot zou krijgen dan heeft ze vast geen bontjas meer aan en blijft ze thuis omdat ze het dan koud krijgt.
  Het is maar goed dat ik niet naar buiten kan want anders vrees ik dat ik haar achterna ga en de weg kwijt ben naar vrouwtje en ons huisje.
  Een ding Bert ik ben Jip de bewaker van ons huisje en vrouwtje zegt als ik zo doe dat er niemand binnen durft te komen als vrouwtje weg is. Alleen als er mensen komen ben ik weer de angsthaas Jip.
  Wel Bert ik ga maar een grote slaap doen want ikke ben nu keimoe en vrouwtje gaat dadelijk ook op de bank uitrusten, want ze moest weer een heleboel regelen voor ons huis. Maandag gaat vrouwtje een poottekening zetten op een belangrijk papier en ja dan moet ze van te voren heel veel doen.
  Wel Bert tot zondag , want reken er maar op dat vrouwtje en ikke op het grote feest komen van de boek prezentazie, we kijken er naar uit en maak je niet druk we steunen je allemaal.
  Heel veel knuffels van vrouwtje en ik ben nu weer rustig hoor en daarom lieve kopjes en pootjes van je grote vriend Jip

  1. hoi Jip wat een avontuur dat de poes zomaar op jouw stuk tuin kwam goed dat je er wat van zei. En dat doe je helemaal op zijn katermans, dat snap ik en nog luistert ze niet!! Hoe kan het. Goed dat je vrouw haar dan weg stuurt. Je bent daar wel ook voor je rust Jip, dus dan geen vreemde poesen in de tuin. Goed dat je vrouw ook haar rust neemt zeker nou ze voor zoveel moet zorgen ik vind het knap!! poot van je vriend Bert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *