Wat moet je doen als je gespannen bent (filmpje)

Spanning heeft iedereen weleens. Ik ook. Soms is het een fijne spanning, als mijn avondsnack bijna komt. Dan voel ik me anders. Ik wil alleen weten watishet en komthetnou. Maar ik weet ook dat er een andere spanning is. Die ken ik ook. Toen pas de dierenarts kwam, nou. Dus nu wil ik uitleggen wat je moet doen als je gespannen bent.

Eten

Het eerste dat je moet doen, is niks. Soms ga ik brokjes eten tegen de spanning maar dat helpt alleen even. Grote kans dat ik dan te snel eet of te veel of alletwee en dan moet ik overgeven. Dus aan eten heb je niks. En toch doe ik het soms, daar ben ik heel eerlijk in. Het was beter als ik het niet deed.

Hulp

Als je niks doet, dan kan iemand anders je helpen. Wanneer ik echt gespannen ben, zoals vroeger toen ik nog bang was voor de glazenwasser, dan helpt het als mijn vrouw bij me komt zitten. Gewoon erbij. Dat ik weet ik ben niet alleen.  Meer hoeft dan niet, want dat zou dan teveel gevoel zijn alles bij elkaar.

Wanneer ik een beetje gespannen ben, dan helpt aaien heel goed. Gewoon met de hand, dus niet met een borstel of kam of weetikwat. Lekker aaien over mijn rug en ook over mijn buik. Een beetje friemelen achter mijn oor. Dan ben ik al slapper en dan is vachthappen heel fijn.

Massage

Voor mensen is aaien ook goed. Dan noemen ze het massage en ze nemen dan olie of ander spul om het fijner te maken. Dat hoef ik niet in mijn vacht. Gewoon is fijn genoeg.

Dus als u gespannen bent dan moet u niet gaan eten en aan iemand anders vragen om u te helpen. Dan wordt u weer ontspannen. En als u dan een snack wilt, is dat weer anders.

4 thoughts on “Wat moet je doen als je gespannen bent (filmpje)

 1. Lieve Bertje,

  Dat zijn heel goede tips.

  Het is inderdaad belangrijk als je gespannen bent dat er iemand bij je is en je een lekkere knuffel of aai over je bolletje geeft.
  Hetzelfde doe ik ook bij Kitty als ik merk dat ze gespannen is ofzo en… het werkt altijd!

 2. Hallo Bert,

  Eerst nog even over de blog van gisteren. Ik had je verteld over Eddie, maar hij hoeft geen eigen huisje meer te zoeken. Bij Stichting poezensnuitjes komen ook poesjes die zoveel problemen hebben met de gezondheid dat ze dan in het pleeggezin mogen blijven wonen en het is dan dus een voor altijd huis geworden. Het is geen asiel of zo. Alleen maar pleeggezinnen en vandaar worden ze geplaatst in een gouden mandje. Vrouwtje kan als ze er wat meer over wil weten even kijken op hun site. Ze doen prachtig werk.

  Nu ga ik verder over deze blog van jou hoor.

  Hele goede tips geef je daar zeg, maar ja het is ook jouw eigen ervaring en vrouwtje zegt dat dat de beste adviezen zijn. Jij weet dan of het heeft geholpen of niet.

  Jij weet ook dat ik voor bepaalde dingen heel bang en gestrest kan zijn. Als er iemand in huis komt dan race ik de slaapkamer in en niemand ziet mij en weet lekker niet waar ik ben, ja alleen het vrouwtje. Ik kruip onder het dekbed weg en kom pas weer tevoorschijn als de rust er weer is.
  Als ik bang wordt van herrie dat gaat vrouwtje mij ook heel zachtjes knuffelen en heel zachtjes tegen mij praten, ze heeft ook ontdekt dat wanneer ze mij dan knuffelt dat ze dan zachtjes moet neuriën. Bij mij helpt dat heel goed. Maar met oud en Nieuw is het voor alle dieren en mensen een heel andere situatie. Vrouwtje had vorige oud en nieuw voor mij speciale poezen muziek zachtjes aan gezet op de laptop en Bert dat werkte echt heel goed. Heel veel dieren hebben hier wat aan en is beter dan al die pillen.

  Maar het is wel zo dat het voor ieder dier weer anders zal zijn. Men moet dit zelf ontdekken door de ervaringen. Kijk en daarom is het zo super dat je er vooral nu in deze tijd van het jaar heel veel aandacht aan geeft.

  Zo nu ga ik mij ontspannen met oogjes dicht en mondje toe en je snapt het vast al, ik ga heerlijk op mijn kussen naast de laptop mijn slaapje doen.
  Fijne dag Bert met vrouwtje. knuffies van vrouwtje en poot en kopje van mij.

  Je vriend Jip.

  1. Wat fjn dat Eddie een thuis heeft Jip. Ik hoop dat hij daar voor altijd veilig en gelukkig is. Je geeft goede tips om kalm te blijven, dankjewel!! poot van Bertje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *