Wat je moet doen als je gespannen bent

gespannen

Ik ben een gefoelige katerman en nou zijn er knallen en herries buiten en dan ben ik gespannen. Wat moet je dan doen?

Wat is spanning

Gespannen dat is dat je lichaam raar doet en je kop ook. Je schrikt veel sneller en erger. En je weet niet goed of je nou brokjes moet eten of niet, en waar je moet slapen dat is ook moeilijk om te bedenken. En je gefoel zegt dat je heel erg moet opletten maar ja je weet toch dat je binnen bent en thuis dus dat is ook weer raar. Oja en soms wil ik heel erg intens aaien en soms ook weer helemaal niet. Dat is allemaal spanning.

Hoe gaat het weg

Spanning wegens het vuurwerk gaat weg als het vuurwerk weg is en tot dan doe ik wel dingen om minder spanning te foelen, ook met hulp van thuis:

 • het belangrijkste is dat ik niet alleen ben, dus mijn vrouw blijft de hele tijd bij me ook blijft ze heel lang wakker ekspres voor mij, daar heb ik steun aan, en ze doet normaal, daar let ik heel erg op
 • ik krijg  verse valeriaan in een kussentje het is van dat keisterke spul het hele huis ruikt ernaar dus dat is lekker en het ontspant ook, dit is het beste spul dat ik ken ook om van te wiewen
 • ik heb een veilige plek waar ik even kan bijkomen dat is voor mij onder de tafel, daar is het een beetje donker en ik kan ook goed de kamer zien dan weet ik wat er gebeurt

Het belangrijkste is dus steun van thuis. Dat heb ik nou al wegens dat het ’s nachts soms moeilijk is met herrie en dan spring ik op bed voor aaien en liefe woordjes.

Wat doe ik erna

Als de herrie weg is dan ga ik bijkomen. Hangen en slapen en dan krijg ik vast een ekstra snek wegens dat het weer weg is en dat alles weer gewoon is, want dat is het beste.

22 thoughts on “Wat je moet doen als je gespannen bent

 1. Bert wij vinden al die herrie ook echt niet leuk!!!!
  Vooral Panda en Izzy zijn nu al erg bang!!
  Panda zit van angst op de trap en Izzy ligt achter de tv in het kastje.
  Met de anderen valt het nu nog mee en zij gaan nog hun gangetje!!
  Onze vrouw blijft ook thuis bij ons zeker als de echte herrie los breekt!!!
  En dan wachten we met naar bed gaan totdat het ergste voorbij is.

  Dikke knuffel van ons allemaal!!!!
  😽😽😽😽😽😽😘

  1. Zo doen wij het ook, dat we samen zijn als de herrie komt. Erg he. Wij wonen toch ook waar we wonen en waar we veilig moeten zijn dus daar moeten anderen ook rekening mee houden dat is mijn mening. Gelukkig dat jullie vrouwthuis blijft. Ik vind dit een moeilijke tijd en het is superbelangrijk om elkaar te helpen. pootjes terug!!

 2. Hoi Bert, wij vinden die knallen ook echt niet leuk. Een paar van ons kruipen weg onder het bed. Wij hebben ook kussentjes met valeriaan en met ketnip. Ook krijgen we van onze vrouw druppels van meneer Bach in ons eten. Dat heeft Kruimel en Juultje ook goed geholpen toen ze elkaar niet echt leuk vonden. Dus vandaag en morgen krijgen wij allemaal een paar van die druppels. Verder blijft onze vrouw altijd lekker thuis bij ons, en krijgen we ekstra veel knuffels en zelfs een ekstra snek. En nu maar hopen dat het weer snel voorbij is en dat alles weer rustig is en hetzelfde als altijd, Dat vinden wij net als jij het allerfijnste.
  Sterkte Bert en heel veel knuffels en pootjes van Bas, Bjarne, Oliver, Kruimel , Bikkel en Juultje en ook van onze vrouw veel sterkte toegewenst voor jou en je vrouw.

  1. hoi Bas, Bjarne, Oliver, Kruimel, Bikkel en Juultje en de vrouw, dus jullie gaan allemaal aan de druks dat is het beste om te doen, dat je van binnen sterker bent als de herrie komt. En knuffls en sneks maken je ook sterker van binnen. Ik heb vroeger ook veel spul van Bach gehad tot op een dag ik het niet meer wilde en nou heb ik valeriaan voor de ontspanning. Ik hoop ook dat alles gauw weer gewoon is!! pootjes van mij

 3. Lieve Bert, het is een hele moeilijk tijd op het ogenblik voor alle dieren. Dat verschrikkelijke geknal en die herrie, wij haten het. Gelukkig dat jij zo’n lieve vrouw hebt die jou helemaal begrijpt en alles doet om je een veilig gefoel te geven. Met valeriaan en zo. Lieve Bert wij wensen je toch een veilige dag en hopen dat al die herrie snel voorbij is. Kusje en knuffels en een kopje voor jouw liefe vrouw van Ina en Floortje.

  1. hoi Ina en Floortje, als we elkaar steunen dat is dat ook al fijn en dan helpt het ook. Niemand zegt dat vuurwerk leuk of fijn is en toch is het er dat snap ik dan weer niet. Gelukkig is het straks weer gewoon, dat wil ik heel graag, pootje van mij

 4. Hoi Bert,
  Ik vind het ook helemaal niks. Het is nu rustig hier maar gisteren niet.
  Ik heb niets met valeriaan zoals jij en mijn voorgangers, dus ik blijf maar dicht bij mijn vrouw als er buiten lawaai is.
  Sterkte Bert, en ook voor alle andere vriendjes en vriendinnetjes en hun mensen!
  Kop en poot van Vlo.

  1. hoi Vlo, iedereen doet het op een eigen manier, of je nou spul van Bach neemt of valeriaan of dat je knuffels en samenzijn het fijnste vindt, als je maar door de herrie komt. Dat is het belangrijkste. En dat we allemaal veilig zijn. poot van mij

 5. Hajooo oompie. Ikke weet nog nie wat oudjenieuw is. Ikke hoor wel toeenaf knalle, maar dan kijk ikke aween ff op. Frauw hoop datte ik sjo bjijf en dat er amper knalle gaan koom

  1. hoi Dorus, dan doe je het nou best goed en dat betekent ook dat je je thuis veilig voelt, ik hoop ook dat je geen knalle gaat horen!! poot van Ome Bert

 6. Hallo Bert, Ik hoop en wens dat iedereen van onze vriendjes goed door de jaarwisseling komen, Goed dat je nog even het zakje met valeriaan liet zien, vrouwtje vlug mijn kastje hier nagekeken of ze het wel had meegenomen. Ja ze heeft het al klaargezet, het zit in een doosje en nu kun je nog niks ruiken. Morgen doet vrouwtje het in een speeltje van mij. Nu gaat het nog goed met mij en morgen komt er nog een nieuw flesje met Bachbloesem Druppels voor mij met de postduif. Vrouwtje hoopt dat het knallen van het Carbiet schieten mee zal vallen, maar ze vreest het ergste, het is o zo veel harder dan knal vuurwerk. Vrouwtje maakt ook nog een schuilbunker voor mij net als vorig jaar, alleen anders, want die kussens zijn in de opslag. Bert jij ook heel veel sterkte en ik hoop dat het goed met jouw en je vrouwtje zal gaan. Heel veel knuffels van vrouwtje en kopjes en poot van je grote vriend Jip

  1. hoi Jip, wat is je vrouw er druk mee maar dan heb je ook de beste kans om je veilig te voelen dat is ook weer zo en ze blijft vast bij je. Ik vind het moeilijk en raar maar ik kan er niks aan doen anders deed ik het wel. Ik krijg nou al extra knuffels dus dat is fijn. poot van mij

   1. Hoi Jip,
    Hier wordt ook Carbiet geschoten. Maar weet je wat nu zo gek is, ik vind al die vuurpijlen en rotjes enger dan die boem van Carbiet.
    Maar ik ben ook niet bang voor onweer, misschien komt het daardoor.
    Jij en je vrouwtje heel veel sterkte morgen, en een goed Nieuwjaar!! Ook van mijn vrouw natuurlijk.
    Kopje van Vlo.

    1. Hallo Vlo,
     Carbiet schieten gaan ze hier heel veel doen en er wordt nu al gezegd dat dat heel veel zal zijn. Waar ze dat doen is heel dicht bij het park en ons huisje, daarom is vrouwtje bang dat het heel erg zal zijn voor mij. Ikke ben van herrie waar we woonde vreselijk bang geworden en dat is ook een reden dat we nu over een tijd een nieuw huisje krijgen. Maar wie weet zal het meevallen, vrouwtje doet er alles aan om het voor mij zo goed mogelijk te doen. Ze zou het vreselijk vinden als ik weer slechter ga worden, want het gaat nu steeds beter met mij.
     Voor jou en je vrouw een hopelijk rustige jaarwisseling en knuf van vrouwtje en poot en kopje van je vriend Jip

 7. Hoi Bertje, ik vind dat knallen enzo ook supereng. En ook echt supersupersuperstom!
  Ik moet morgen binnenblijven, en misschien krijg ik druks.
  Ik doe voor iedereen duimen, dat iedereen weet dat ik aan ze denk! Want bang zijn is geen feest, dat vind ik.
  Ik hoop dat het bij jou een beetje rustig blijft, Bert!
  Lieve stille kopjes van Bolle.

  1. hoi Bolle volgens mij krijgen we allemaal druks jij en ik en iedereen dat is toch raar dat het zo moet ik vind druks fijn voor de ontspanning maar nou vind ik het toch moeilijk. Mijn gefoel zegt dat het anders is en gewoon is het beste!! kopje van mij

 8. Lieve Bert,

  wat bennie goed beezig van jou gespanne zijn en dattie probeer om jou rust in jou lijf te houwe. Dattie steun krijg van jou vrouw is belangrijk. Zij ken jou en zij foel offie rieleks ben of nie Bert. Hoop dattie nie so heel feel ga schrikke en dat jou spul van Faleeriejaan hellup.
  Misschien Bert assie onder jou taafel zit dattie saame met jou vrouw kan gaape. Assie heel hard gaap hoor jij niks en jij ben rieleks in jou kop.

  Van me eigen moet ik op mij broer Floris passe want mij vrouw ga mij tonijn ferdiene. Dan moet jij als ouwste poes in huis wel jou ferantwoordelukheid neeme. Mij broer Floris snap er niks van. Assie saame ben ga het beeter, dan kan jij zorruge foor elkaar.
  Lieve Bert kijkie goed uit assie onder jou taafel zit. Jij weet assie jou hart foel dat ik het ben. Jou eigen Loesje die jou steun geef en troos assie het noodig heb.
  Het kom goed, fertrouw jij maar op mij eigen

  Jou Loesje

  1. hoi lieve Loesje, ja daar gaat het om dat ik rust in mijn lijf kan houden ook als ik schrik of bang ben. Gaape dat was ik weer vergeten wat goed dat je het zegt. En het werkt vast goed als ik onder de tafel zit. Dan kan ik ook aan mijn gefoel weten dat jij bij me bent maar eerlijk waar Loes, folgens mij heeft Floris jou nou meer nodig vanwege zijn dement. zacht kopje van mij

 9. Hoi Bert bedankt voor je advies tot nu toe ben ik niet bang mijn vrouwke wel ze is zo bezorgd om mij!
  Ik hoor nu vaker Ollie waar ben je bang dat ik ontglipt ben naat buiten.
  Gelukkig duurt het nu niet lang meer en is dat geknal weer voor bij pffff.
  Voor min hoeft het ook niet hoor !
  Vrouwke zegt afschaffen voor particulieren dan gebeurt er ook niets met mensen , geboueen auto’s en dieren !

  Fijne jaatwisseling je vriendje Ollie😘

  1. hoi Ollie ja die herrie maakt een vrouw ook zenuwachtig dat heb ik ook thuis. Dus nou moeten we voor elkaar sterk zijn en ook voor elkaar zorgen dus je vrouw kan best een ekstra kopje gebruiken echt waar. pootje van mij

 10. Hoi Bert,

  Wij vinden die knallen ook niet leuk. Binti zit al weer de hele tijd onder het bed, waar ze avondeten krijgt geserveerd, want ze komt niet tevoorschijn voor het avondeten als het vrouwtje roept. Normaal gesproken wel namelijk. Speciaal wordt het licht aangelaten in de slaapkamer, zodat eventuele flitsen niet zo te zien zijn. In de ochtend als het nog rustig is, krijgen we meteen ons natvoer als vrouwtje uit bed komt. Zooka zit al wat vaker in het washok, wel lekker bovenop de verwarmingsbuizen in de vloer, dus een lekkere warme kont, hihi. Vannacht, toen het rustig was, hebben we alletwee op bed bij vrouwtje geslapen (mag altijd maar doen we niet altijd), dat was gezellig. Vrouwtje blijft ook bij ons op knalavond, maar dan zullen we wel alletwee onder het bed zitten. Daarna wordt het gelukkig weer rustig.

  Wij wensen jou en jouw vrouw een mooi en liefdevol 2020 met heel veel lekkere knuffels, snoepjes, soepjes, hapjes.

  Knuffeltjes Binti en Zooka

  1. hoi Binti en Zooka, wat lief dat jullie vrouw meedenkt hoe het fijner voor jullie kan zijn dat licht aan is heel slim. En ook goed dat jullie nou op bed slapen dat is goed voor je gefoel. Super dat je vrouw ook thuis blijft dat is gewoon het beste. Ik snap niet waarom er veel knallen moeten zijn. pootje van mij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *