Wat ik als binnenkater van buiten merk

binnenkater

Nou ben ik een binnenkater dat wil zeggen dat ik nooit buiten kom. Maar ik merk evenzogoed wel dat het buiten verandert. Dan denkt u dat kan niet maar het kan.

Raam

Het is hier zo dat het raam in de huiskamer vaak open staat. Een beetje. Dan komt er lucht van buiten naar binnen en persoonlijk vind ik dat vaak lekker ruiken. Ik heb dan ook informaazie over hoe het buiten is. Wat er gebeurt. Zijn er honden in mijn straat dan ruik ik dat meteen natuurlijk. Ook als er weer van die grote auto’s zijn geweest, dat blijft allemaal in de lucht hangen en daardoor weet ik dingen van buiten.

Vroeger

Dat ik snap wat de lucht betekent, komt van vroeger. Voordat ik hier kwam, zat ik in het asiel en daarvoor leefde  ik op straat. Nou dan leer je het buitenleven wel kennen hoor en daar is echt niks leuks aan. Ja, als de zon schijnt en je ligt op het gras en je hebt net van iemand eten gekregen maar dat heb je haast nooit dus. En nou heb ik elke dag eten. En een thuis waar ik me veilig voel, dus ik ben een tevreden binnenkater. Voor mij hoeft dat buiten niet meer.

Oer

Maar ik ben wel een kater dus ik heb wat oer in mij, dus dat er dingen in mijn lichaam gebeuren. De laatste tijd lust ik meer eten. En ik voel dat ik een wintervacht ga krijgen. Er groeit nog niks extra’s maar ik voel het, diep van binnen. Dat is het oer in mij. Dat reageert op de natuur buiten. En dat kan omdat je als binnenkater ook een dier bent en dan gaan die dingen vanzelf zo. Maakt niet uit of je buiten moet leven of binnen bent.

Dus ik merk van alles van buiten, dat wil ik zeggen. Door vroeger, door het raam en omdat ik nog gewoon een beetje oer ben.

14 thoughts on “Wat ik als binnenkater van buiten merk

 1. Hoi Bert, wat ben je toch een wijze kater. Dat je snap hoe alles werkt, dat er dingen buiten veranderen, terwijl je een binnen kater bent. Wij zijn eigenlijk ook binnenkatten, wij komen alleen als het mooi weer is op het balkon. Maar wij hoeven ook niet zo nodig echt naar buiten hoor. Wij vinden het binnen veels te gezellig. En van dat eten dat hebben er hier ook eeen paar. En bij sommigen wordt de vacht straks ook weer wat dikker. Volgens onze vrouw is dat de natuur. Het zal wel Bert. Wij gaan gewoon lekker in onze warme mandjes liggen. En laat het buiten dan naar waaien en slecht weer zijn. Wij zijn veilig. Knuffels van Bas Bjarne Oliver Kruimel Bikkel en Juultje.

  1. Hoi Bas, Bjarne, Oliver, Kruimel, Bikkel en Juultje, veilig is het belangrijkste. Dat heb ik ook. Een balkon heb ik geeneens en ik weet ook niet of dat leuk is. Misschien alleen zoals jullie het doen bij mooi weer en als je zin hebt. maar ja als het binnen gezellig is dan blijf je natuurlijk binnen!!

 2. Hallo Bert,

  Om een gelukkige kater te zijn hoef je echt niet ook buiten te kunnen.Ikke vind het heel fijn om net als jij een huiskater te zijn, oke ik heb tot voor kort nog een balkon gehad, maar omdat het nu toch kouder wordt mis ik het niet. Vrouwtje heeft hier alle ramen op een klein kiertje staan en ik kan dus niet de poten nemen, maar ik snuif wel alle heerlijke buiten luchtjes op. Heerlijk grasluchtje en zeker als de grote maaien net is geweest, al die eekhoorn en konijnen en vogel luchtjes. Het is maar goed dat ik een gevuld buikje heb en niet naar buiten kan, want ja dan wordt ik ook oer en vang ik wel zo’n lekkere warme hap.
  Wat jij miauwt is eggies, het allerbelangrijkste is een veilig huis met veel liefde, knuffels en lekker eten. Al gaan we niet graag naar de wittejassen, het is wel heel goed dat wanneer we ziek zijn of een keer per jaar daar naar toe gaan hoor.
  Ikke moet nu weer vlug naar mijn controle post om te kijken of de beestenclub zich goed gedragen. Ik krijg vaak wel een schorre miauw van het mekkeren en mijn staart maakt overuren door het zwiepstaarten. Geniet jij maar heel veel van het huiskater en vrouwtje stuurt jou knufjes mee. poot en kopje van je grote vriend Jip

  1. hoi Jip, ja jij hebt nou opeens een heel ander leven en dat doe je heel goed, ik bedoel dat je de verandering heel goed hebt gedaan. En je hebt nou allerlei nieuwe luchten en dieren van dichtbij, dat had je nooit kunnen denken. En nou ben je weer een gelukkige kater alleen op een andere manier. poot van je vriend Bert

 3. Hoi Bert,
  Je kunt wel merken dat de winter eraan komt hoor. Ik heb de hele dag honger en ben al heel hard bezig met m’n wintervacht.
  M’n vrouw zegt dat ik m’n zomerjas netjes op moet bergen, en niet overal moet laten slingeren 🙂 .
  Mensen hebben makkelijk praten, die halen gewoon een dikkere pels uit de kast.
  Het ruikt wel heerlijk buiten. Ik ben ook een binnenkater, maar ik ruik het toch goed als de ramen op een kier staan. Er komen ook weer heel andere vogels in de tuin, en “onze” eekhoorn loopt, net als die van Jip, maar te sjouwen met eten.
  Gelukkig hoef ik zelf geen wintervoorraad te maken, dat doe m’n vrouw voor me.
  Fijn dat jij je ook geen zorgen meer hoeft te maken over hoe je warm blijft en hoe je aan eten moet komen Bert.
  Kop en poot van Vlo.

  1. hoi Vlo, dus jij ook al!! ik ruik ook aan buitens door het raam dat is voor mij genoeg, maar volgens mij heb jij weer andere luchten met die vogels. Soms zie ik ook een vogel en dat is toch best moeilijk voor mij. Maar ze komen toch. Fijn he om een echt thuis te hebben dat heb jij ook!! poot van mij

 4. Lieve Bert,

  wat bennie toch wijs van jou kop Bert en jij zeg het zo assie het beleef. Dattie jou oer voel assie jou raam oope heb en jou buite lucht kom naar binne. Van me eigen ga ik wel op mij balkon Bert. Dan ruik ik mij buite lucht en dan voel mij buik ook mij poeze oer. Dat is oer voor assie poes ben. Jij sta er nie bij stil maar assie poes ben hebbie jou eigen oer. Misschien kan ik er wel een keer mij verhaaltje van schrijve want jij heb verschil Bert tusse Katermanne en poezedames. Van me eigen ben ik Loes. Binnen zijn geef mij hart mij rust, mij vrouw ook…

  Liefs van jou Loesje

  1. dat wist ik niet Loesje, dat een oer voor een poes anders is dan voor een kater. Ik dacht oer is oer. Maar nou zeg je dat het eigenlijk anders is dus daar wil ik graag meer van weten!! Je Bertje

 5. Lieve Bert,
  Het oer in jou zul je altijd houden of je nu een binnen of buitenkat bent!!!!
  Jou neus kan toch alles goed ruiken als het raam open staat…….en dan is het heerlijk om met een veilig gevoel binnen te liggen!!!!

  1. ja dat is waar en dan lekker op de bank dat ik alles in de huiskamer goed kan zien, dat is het allerfijnste!!

 6. Lieve Bert, je hebt weer een mooi stuk geschreven over het binnenkat zijn. Ik ben ook een binnenkant, af en toe wil ik even op het balkon, met een tuigje om. Mensen zijn bang dat ik ga klimmen en naar beneden val. Ik wil dan ook nog wel eens even op een stoeltje gaan zitten. Maar als het waait wil ik niet, wind vind ik eng. Ik ben heel gelukkig als binnenkant, net als jij. Fijne avond Bert en een kopje en knuffel van huispoes Floortje.

  1. hoi Floortje wat goed dat je oplet met wind, dat is heel verstandig van je. Enge dingen moet je nooit doen. Een tuigje lijkt me best wennen in het begin maar jij hebt het toch geleerd dat is knap. pootje van mij

 7. Hoi Bert, ik ben een beetje laat vandaag, want ik heb ineens van die hoeheethetdingen aan mijn huis! Stijgers, heten ze. Aan de voorkant van ons huis staan nu allemaal van die dingen. En mijn tuin is helemaal veranderd, en mijn vroue zegt dat daar maandag stijgers komen.
  Ik vind er niks aan. Of nou ja, ik vind het supereng.
  Maar vandaag kon ik lekker in het zonnetje op mijn stoel zitten, en dat was fijn. Het wordt alweer kouder, en het regent meer. Bah. Dat merk je als buitenkater meteen Bert, als het regent.
  Ik laat ook overal haren liggen. Dus ik ben ook aan mijn wintervacht bezig.
  Goed hè, dat katten altijd en overal weten wat ze moeten doen? Daar kunnen mensen een hoop van leren, vind ik. Of we nou binnen of buiten zijn, we weten altijd hoe laat het is en of het zomer of winter is. Omdat we oer zijn.
  Lieve kopjes van Bolle voor jou, oerkater Bert!

  1. hoi Bolle dat is wennen met die stijgers en dat je tuin ander is. Gelukkig legt je vrouw het allemaal uit zij heeft er verstand van. Ja jij bent ook buitenkater, dan heb je meer gefoel voor wanneer het regent en hoe dat dan is. Ik hoop dat je een beetje went aan de stijgers Bolle. Dat ze er zijn. kopje van mij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *