Wat het verschil is tussen bijkomen en rieleksen

bijkomen

Ik ben een gewone huiskater, die in het asiel gezeten heeft, en toch merk ik soms dat ik iets weet dat belangrijk is en dat anderen niet weten. Dat is nou ook zo met rieleksen en bijkomen en wat het verschil is. Ja, hoe zit dat nou?

Eerst bijkomen

Bijkomen is belangrijk voor het gezond van je lichaam en van hoe je van binnen bent.  Er is iets gebeurd dat fijn was of moeilijk en dan is het voorbij. Maar dan is het niet weg. Ik heb iets meegemaakt daar had ik gefoel bij en misschien heb ik wel gerend of heel erg gekeken naar iets, als je iets meemaakt dan is dat met je lichaam en je gefoel. Daarna moet je dus bijkomen van alles dat er gebeurd is met jezelf. Het is liggen en hangen en rustig aan doen. Na een poos voel ik dan vanzelf dat ik weer wat kan meemaken. Ik begin met een brokje eten. In de vensterbank zitten. Gewone dingen dus, die ik ken en die ik snap. Dat hoort ook bij het bijkomen.

Nou rieleksen

Voor mij is rieleksen ook belangrijk. Rieleksen is rustig aan doen maar dan met gezelligheid. Dat kan zijn:

 • er is zon op het tapijt en ik lig in de warmte
 • ik hang op mijn kussen te doezelen en mijn vrouw is er ook en alles is goed
 • na een extra buikknuffel ga ik in de vensterbank zitten
 • ik gaap een paar keer en ik rek me uit gewoon omdat het kan

Dus rieleksen is eigenlijk dat je heel druk bent met ontspannen. Dat is goed want de hele tijd gespannen zijn  is moeilijk en ook niet gezond.

Nou zegt u vast wat is dan slapen Bert. Dat zal ik zeggen. Slapen is niet rieleksen en ook al niet bijkomen maar het kan er wel bij horen. Slapen dat moet gewoon net als eten.  Dus dat is weer wat anders.

14 thoughts on “Wat het verschil is tussen bijkomen en rieleksen

 1. Hoi Bert, wat leg je het weer allemaal goed uit. Je kunt wel zien dat jij een hele wijze kater bent. Bijkomen is inderdaad even nodig nadat er iets vervelends of leuks is gebeurd, dan moeten we weer even rustig worden, zodat alles weer gewoon wordt. Bijvoorbeeld als Kruimel en Juultje ruzie hebben, dan zijn we allemaal even van slag en dan moeten we weer rustig worden. Of als we naar de witte jas zijn geweest. Maar soms is het ook als we iets nieuws krijgen,dat moeten we dan eerst goed onderzoeken en dat kost ook veel energie. Dus bijkomen. Rieleksen is heerlijk Bert, dat doen we vaak als onze vrouw ook thuis is, dan rieleksen we met zijn allen. Er moet dan niks, alleen maar knuffelen en een beetje slapen en vaak krijgen we op zo’n dag ook nog een lekkere snek. Dus geef ons maar heel vaak van die heerlijke rieleks dagen. Helaas moet onze vrouw vandaag weer gaan werken dus voor haar geen rieleks dag.
  Knuffels van Bas Bjarne Oliver Kruimel Bikkel en Juultje.

  1. hoi Bas, Bjarne, Oliver, Kruimel, Bikkel en Juultje, dus jullie hebben dat ook net als ik, dan ben ik de enige niet. Rieleksen als je vrouw thuis is dat snap ik, dan is thuis alles anders dan weet je dat het helemaal in orde is en dan is het rieleksen dieper en fijner. En helemaal als je weet dat er een snek komt!! poot van mij

 2. Hoi Bert,
  Wat een steengoed stuk! Ik kan alleen maar zeggen dat ik daar helemaal niets aan toe te voegen heb, je hebt gewoon alles al zo goed uitgelegd.
  Fijne bijkom en rieleksdag Bert,
  Kop en poot,
  Vlo.

  1. hoi Vlo, dankjwel voor je steun ik wil altijd iets goed uitleggen dat iedereen snapt hoe het zit en wat wat is en nou zeje dat het gelukt is!! poot van mij

 3. Lieve Bert,

  jij heb het goed gezeg en uitgeleg van jou eigen. Jij heb zofeel ferstand van jou dinge die jij weet. En jij kan alles goed uitlegge. Dan heb iedereen er iets aan.
  Van me eigen weet ik wel assie moet bijkoome hebbie soms ook jou tonijn noodig, of jou zallum. Dattie kan ferwerke van wat jij heb meegemaak.
  Soms kan jij ook jou meedietaasie inzette en dan wor jij nog meer rieleks. Jij kan jou meedietaasie het beste doen assie wel ben bijgekoome van wat jij heb meegemaak. Jij kan nie meteen in jou meedietaasie schiete assie iets meemaak. Jij moet bijkoome, dan kan jij jou meedietaasie doen en dan kan jij nog rielekser worre. Mij meedietaasie is mij hulpmiddel Bert.
  Dat wilde ik van mij eigen nog zegge want jij heb ferder alles al gezeg.
  Oooh Bert mij hart is trots op jou eigen,

  Liefs van jou Loesje

  1. hoi lieve Loesje dat is waar die meedietaasie is ook belangrijk wat dom dat ik dat niet zei en ik heb nog wel kurzus bij je gevolgd. Gaape kan ik nou nog beter en dat is ook meedietaasie. Ik vvind het super dat je trots op mij bent!! je Bertje

 4. Ooh oompie bert. Ikke ga alteit rielekse na mijn oggenthappie. Dan spjing ikke op bed en ga nadenk. Ikke sjaap dan niet eg, want ikke hau alles in gaatjes hoor.
  Dus dan rieleks ikke tog?
  Toene ik thuis kwam fanne trauwmadag sliepe ikke wel evve. Frauw sei dat ik nog sjaapspul in mijn lijfie hat. Toen moese ik heel evve bijkome.
  Pootjes oompie 🐾🐾

  1. dat is ook rieleksen Dorus wat je ’s morgens doet daar heb je gelijk in. Dat van het slaapspul is weer anders, ik find dat je dat goed ziet. pootje van ome Bert

 5. Wat een goed artikel heb je weer geschreven Bert, een prima uitleg over rieleksen en bijkomen, glashelder. Niets aan toe te voegen lieve Bert. Nog een fijne dag en kopje en kusjes van Ina en Floortje. 💤💤💤💤🐱🐱

 6. Hallo Bert,

  Nou van een hoop meemaken wat mij heel onrustig en angstig maakt heb ik de laatste jaren heel wat op mijn koppie gehad, Het is zelfs zo erg geworden dat er niet veel meer van kwam om bij te komen en te rieleksen. Vrouwtje zegt dat het aan angst opstapelde. Nu weten we allemaal dat je erg ziek kunt worden van de stress en vrouwtje is toen hulp gaan vragen bij haar vriendin en heeft toen druppeltjes voor mij gemaakt en zo kon ik toch weer wat rieleksen.
  Nu vrouwtje ons huis heeft verkocht en we heel rustig in een vakantie park wonen en ik heel veel dieren vriendjes in onze tuin heb kom ik tot rust en hoef ik geen druppels meer , vrouwtje zegt wel dat ik weer druppels moet als wij naar ons echte huis gaan verhuizen, want anders gaat het weer mis.
  Ik ga eggies hopen dat is nooit meer zoveel angst en stress ga krijgen als is geweest en dat ik weer de vrolijke boef Jip ga worden.
  Bert dank je wel voor je mooie schrijf en hier hebben al je vriendjes en vriendinnetjes heel veel aan hoor.
  Zo ik ga weer vlug naar de vensterbanken want er zijn weer zoveel vriendjes voor mij op bezoek en ga ik fijn tegen ze miauwen en zwiepstaarten.
  Jij nog een fijne dag en veel ontspanne knufjes voor jou van vrouwtje en grote poot en kopje van je grote vriend Jip

  1. hoi Jip ja ik weet het nog dat je in je vorige huis steeds stress had wegens dat er weer verbouwd werd. En nou zit je in de natuur met een hoop te zien en straks een nieuw huis. Dat heeft je vrouw heel goed gedaan!! Ik hoop dat zij ook veel meer kan rieleksen Jip straks als jullie in het nieuwe huis zitten. Dan kunnen jullie ook heeel lang bijkomen!! poot van je vriend Bert

 7. Hoi Bert, nou weet iedereen wat het verschil is tussen bijkomen en rieleksen en slapen! Je hebt het heel duidelijk uitgelegd.
  Dit wiekent moest ik eerst bijkomen, omdat er vrijdag een mensenman binnen was geweest. En ik bedoel natuurlijk niet mijn eigen mensenman, maar eentje die ik niet kende. Dus zaterdag moest ik bijkomen. En toen heb ik zondag lekker gerielekst.
  Het is goed dat je vertelt wat het verschil is, want mensen denken wel eens dat katten alleen maar slapem. Maar dat is dus niet zo!
  Veel lieve kopjes van Bolle.

  1. hoi Bolle wat is een wiekent snel voorbij met die reenoovazie. Gelukkig dat je de zondag nog had, dan heb je weer gefoel voor het gewone. Ja, katten doen veel meer dan slapen. Maar dat moet je snappen en dat snapt niet iedereen. kopje van mij

Reacties zijn welkom