Waarom ik niks kan met wintertijd

wintertijd

Nou begint mijn vrouw er ook al over. Wintertijd. Koude seizoen. Aanpassen. Als huiskater kan ik daar helemaal niks mee, serieus waar niet. Waarom moet zoiets?

Voor mensen

Mijn positie is eenvoudig en daar heb ik ook het meeste aan. Ik kijk nooit op de klok, die is door mensen verzonnen voor andere mensen en ik ben een dier dus de klok is niet bedoeld voor mij. Dus of ze de klok nu vroeger of later zetten, maakt mij niks uit. Mijn dag blijft toch mijn dag, met mijn eigen dingen die ik op mijn eigen manier doe. Dat komt door mijn gefoel. Daardoor weet ik wanneer het tijd is om te gaan slapen, of te eten, of dutjes te doen of weer wat anders. Mijn gefoel is altijd op tijd.

Maar ja als je samenwoont dan heb je toch te maken met die klok.

Licht

Als mijn vrouw  uit bed komt dan beginnen we aan de dag, behalve als ik al wakker ben of nog slaap. We doen altijd de gewone dingen ’s morgens dan weet ik zeker dan het ochtend is. Bij de tweede lange ochtendknuffel begint het licht te worden.  Dan is normaal. Maar als ze klokken gaan verzetten dan verandert dat. Dan klopt er iets niet meer tussen wat er gebeurt en het donker en licht van buiten. Dus daar moet ik altijd even aan wennen. Gewoon is anders en toch gewoon. En ik moet ook altijd horen hoe laat het is, dan luister ik beleefd maar ik kan er toch niks mee. “Het is nou pas tien uur, Bertje.”  Ze praat tegen me of ze ook Siemees is, daar schrijf ik nog weleens over.

Klok

Dus ik wil zeggen, dat wintertijdgedoe met de klok, voor mij hoeft het niet.  Ik vind het stom. Maar ja, ik woon samen dus ik doe mee en dan is het ook gezellig, want dat is het als je samen iets doet.

17 thoughts on “Waarom ik niks kan met wintertijd

 1. Hallo Bert,

  Bert jij bent gelukkig niet de enigste die loopt te miauwen van wat een gedoe met die mensenklokken. Van mij en vrouwtje hoeft het niet, we raken er altijd een poos van de slag hoor. Wij als dieren snappen er niks van de hele dag is van de slag. Vrouwtje vind er ook niks aan maar ze zegt: Jip ik moet wel want anders kom ik vaak in de moeilijke, te laat op werk, afspraken en noem maar op.
  Bert als die mensen die dit maar steeds beslissen dat de klok anders moet, die nu eens hun verstand zouden gebruiken en alle landen tegelijk de klok voortaan met rust zouden laten dan is er eggies geen probleem. Maar ja die hoge heren en dames vinden dat zij in de schoolbanken hebben gezeten en ze weten hoe het moet en wij hebben dan maar mee te hobbelen. Niet alleen wij dieren raken een poos van slag, maar ook veel mensen hebben er last van. Maar goed zo gauw we er aan gewend zijn en we weten wanneer ons hapje, knuffel en speeltijd en snekjes komen begint het weer opnieuw. Morgenavond voor wij naar ons Jippebed gaan zet vrouwtje al die klokken anders en als we dan wakker worden gaan we meteen maar op die tijden verder.
  Bert jij en vrouwtje veel sterkte om weer in de nieuwe tijd te moeten gaan en wij doen hier ons best. Voor nu een fijne dag en veel knuffels van vrouwtje die dadelijk weg moet en heel laat weer terug is en het dan al slaaptijd is. Ik zal dan heel goed op het huisje passen en hopelijk komt die vervelende poes niet in mijn tuin.
  Grote poot en kopjes van je grote vriend Jip

  1. hoi Jip dus jij hebt het ook dat je het gedoe met de klok gedoe vindt. Waarom denk je dan, van binnen heb je gefoel voor tijd of je gefoel doet raar maar dan heb je het nog wel. Ik vind het stom. Maar ja dat is ook samenwonen ik doe gewoon mee. Ik hoop dat die poeswegblijft Jip het is wel een nadeel als je er als kater zo goed uitziet als jij, dan heb je fens. poot van je vriend Bert

 2. Hoi Bert,

  Wij ( Coco,Kitty en ik) vinden dat het ook maar eens moet ophouden ,om steeds weer de klok te verzetten, dat is echt niet meer van deze tijd.

  Ons dagritme raakt hierdoor de eerste dagen nadat de klok is verzet, behoorlijk verstoord.

  Al wil je er geen aandacht aan geven, toch voel je het op de een of andere manier, ja,,dat is dus je biologische klok!

  Komend weekend en de dagen daarna proberen wij ons weer erdoorheen te slaan.
  Ik hoop jij en je vrouwtje ook.

 3. Ikke weet nie wat dat is oompie. Is het eng?
  Ooh oompie… ikke ben bang. Stjaks kjijg ik te laat mij eete. Wat dan? Dan ferhonger ikje tog? En wat as ik affal? Oooh help me!!! Snik

  1. Dorus ik snap je gefoel, maar je hebt twee mensen thuis die voor je zorgen. En anders sturen je vrienden je keiveel eten en sneks!!

 4. Hoi Bert,
  Dat gedoe met die klok snap ik ook niet helemaal, eh…eigenlijk helemaal niet.
  Mijn vrouw zegt dat, toen ze nog mensenkitten was, de klok nooit verzet werd, en de wereld bleef gewoon draaien.
  Je wordt wakker als je wakker wordt, wat heeft dat nu met tijd te maken?
  Zelf heb ik er niet zoveel last van, maar een paar van mijn voorgangers waren altijd een paar dagen van slag.
  Ik krijg ’s morgens altijd m’n eten als mijn vrouw wakker wordt, en als ze nog blijft slapen zorg ik er wel voor dat ze wakker wordt 🙂 . Dan gaan we samen nog even terug naar bed.
  Je hebt weer helemaal gelijk Bert, wat maakt het ons nu uit hoe laat het is, als het licht wordt wordt het licht, en als het donker wordt, wordt het donker. Zo moeilijk is het allemaal toch niet?
  Fijne dag Bert,
  Kop en poot van Vlo.

  1. hoi Vlo, een paar dagen je raar voelen dat is best lang. Wat lijkt me dat moeilijk. Ik heb het alleen met etenstijd dat het raar is maar dan denk ik toch het zal wel een vrouwending zijn en dat is het ook dus dan hoef ik het niet te snappen. Wij katten zien het leven toch eenvoudiger meer zoals het is. poot van mij

 5. Goedemorgen Bert, wat heb je weer een goed artikel geschreven over die vervelende klok die verzet moet worden en waar wij hier ook een erge hekel aan hebben. Wij houden niet van al die veranderingen, wij houden van regelmaat en vooral rust. Floortje heeft ook haar eigen rituelen die niet verstoord mogen worden. Maar met z’n allen slaan we ons er wel doorheen hoor Bert. Fijne dag nog lieve katervriend, met heel veel knuffels en een snekje tussendoor. Wij sturen jou vast een paar dikke knuffels en kopjes. Liefs van Ina en Floortje

  1. Floortje geeft het goede voorbeeld, je hebt dingen om te doen en die doe je dan ook, daardoor weet je dat de dag in orde is. Dus dan ben je veilg en dan kun je rieleksen. Dat is het siesteem. Ik hoop dat die wintertijd niet doorgaat. poot van mij

 6. Lieve Bert,

  jij heb wel gelijk van jou eigen en jou klok. Dattie er niks mee kan, donker of licht. Wij heb zofeel gefoelens, dan hebbie jou eigen weiser. Jij ben heel erfaare Bert in jou zon en assie winter krijg. Jij voel het op jou fensterbank en daar sta geen klok. Van me eigen folg ik jou Bert en mij eigen. Assie verkering heb dan hebbie geen klok noodig. Dan hebbie elkaar en jij weet snel genoeg van jou eigen hoe laat jij leef.

  Van me eigen heb ik wel mij eigen klok Bert. Mij vrouw heb die foor mij eigen gekocht omdattie gek is op mij eigen. Ik vin er niks aan maar voor mij vrouw doe ik er weleens iets mee. Dan mag ik pooseere Bert, mij vrouw zeg dat ik dat ferplich ben aan mij stand. Assie samenwoon kan jij het beeter zo laate. Mij vrouw breng wel mij eete binnen. Jij weet maar nooit.
  Oooh is jou vrouw Siemees….
  Oooh Bert…..

  Liefs van jou Loesje

  1. hoi lieve Loesje wat zeg je dat weer mooi en verstandig, hoe laat je leeft dat heeft niks met een wintertijd klok te maken maar wel met hoe het van binnen is. Dat heb ik ook en ook wegens onze verkering. Elke dag is het tijd om elkaar te zien en dan is het een goede tijd en erna ook. Mijn vrouw zegt dat ze geen Siemees is maar ik weet dat niet zeker. kopje van je Bert

 7. Hoi Bert, het lijkt wel overal hetzelfde. Mijn vrouw begon er ook al over! Zal dat bij iedereen zo zijn? Dat overal vrouwen de klok veranderen? Het lijkt er haast wel op.
  Ik vraag me af waarom ze dat doen. Dat moet toch een reden hebben,
  Ik heb ook niks met klokken. Ik ben wakker of niet, ik heb honger of niet, ik wil met de veer spelen of niet. En ik zie hoe licht het is buiten. Dat heeft allemaal niks met klokken te maken.
  Wat ik wel weet van klokken is dat er elke ochtend eentje tuut…tuut…tuut doet. Naast mijn man staat die. Ik vind dat een vervelende klok, want ik word er wakker van. Mijn man ook altijd, en dan doet hij mijn deurtje dicht. Voor de mannen op de stijgers, zegt hij. Maar ik denk dat die nooit door mijn deurtje binnen kunnen komen!
  Dus Bert, ik denk dat mannen EN vrouwen heel vreemd zijn met klokken,
  Maar je hebt gelijk, als je samenwoont doe je mee, ook al weet je dat het nergens op slaat.
  Ik denk wltijd maar: gelukkig dat wij als katten zoveel slimmer zijn!

  Lieve zomer-en-winterkopjes van Bolle.

  1. hoi Bolle, ja met die mannen op de stijgers maak je opeens van alles mee aan nieuwe dingen. Het is wel goed van je eigen man dat hij je deur dicht doet. Je weet maar nooit. Straks steken ze een lange mannenarm met een hand door je deur en dat heb je dan in huis dat moet niet. Dus dan maar even wakker ik hoop dat je daarna weer kunt slapen. kopjes van mij

 8. Hoi Bert, wij vinden dat gedoe met die klok ook niet fijn. Wij moeten er altijd weer even aan wennen, net als onze vrouw. Als het licht is, dan is het licht en als het donker is dan is het donker, en als we trek krijgen dan willen we graag eten. Volgens onze vrouw krijgen we dit weekend op zondag een uurtje later eten en we mogen een uurtje langer slapen. Nou als we trek krijgen dan maken wij onze vrouw wel wakker hoor. Wat een rare dingen verzinnen die mensen toch. Als wij het voor het zeggen hadden bleef alles gewoon hetzelfde, dat is veel fijner.
  Groetjes en kopjes en knuffels van Bas, Bjarne, Oliver, Kruimel , Bikkel en Juultje.

  1. hoi Bas, Bjarne, Oliver, Kruimel, Bikkel en Juultje, een uur later eten dat is nergens goed voor, dan heb je honger en trek en allemaal rare gefoelens die niet fijn zijn dus mijn adfies is flink miauwen met jullie allemaal dan lukt het vast!! Trek is trek!! poot van mij

 9. Bert wij zijn uit ons ritme met dat gedoe van die klok!!!
  Wij willen er niet aan mee doen maar ja we worden eigenlijk gedwongen!!!!
  Hopelijk komt er snel een einde aan!!!!

Reacties zijn welkom