Waarom ik niet van optillen hou

optillen

Soms sta ik even stil omdat ik niet loop. En dan kan mijn vrouw opeens een idee krijgen om mij op te tillen. “Dat is treening Bertje,” zeg ze. Ik wil het niet.

Staan

Optillen is niks voor mij. Ik ben een katerman die graag met zijn poten op het tapijt staat en blijft staan, tot ik op de bank spring of in de vensterbank. Dat doe ik zelf. Met mijn eigen lichaam dus. Daar ben ik de baas over vind ik.

Zweef

Ik weet dat er katers en poesen zijn die het best goed vinden om opgetild te worden. Het is gemakkelijk dat je zelf niet hoeft te springen. Maar ik heb dat dus niet. Als ik opgetild wordt dan zweef ik door de lucht en ik weet niet waar ik naar toe ga en eigenlijk ook niet meer waar ik vandaan kom. Ik zweef. Dat is niet goed. Dat moet niet. Dan voel ik de handen van mijn vrouw im mijn lichaam en ik mis het tapijt onder mijn poten. Dus ik doe helemaal niks, ik kijk wel uit om wat te doen,  ik geef geeneens een piepje, ik hang alleen.

Dokter

De eerste keer dat mijn vrouw me optilde was toen ik hier net woonde. Ze zei dat het treening was. Wist ik veel. Een poos later snapte ik waarvoor: dat ik dan gemakkelijker in mijn reiskorfje gepropt kon worden als we voor mij naar de dokter gingen. Erg, hè? Daar hou ik helemaal niet van dus dat optillen hoefde voor mij ook niet meer.

De laatste keer dat ze me optilde was toen de dokter hier was. Zo kwam ik op mijn kussen terecht en toen kreeg ik een prik. Dat hoefde voor mij ook niet.

Handen

Maar nou tilt mijn vrouw me een klein stukje op. Of ze legt alleen haar handen om mijn lichaam. Daar kan ik wel tegen. Maar optillen, daar zie ik van af, eerlijk waar.

18 thoughts on “Waarom ik niet van optillen hou

 1. Oh Bert, ik vind optillen echt vreselijk! Dan ga ik hard miewen en als ze me dan niet neer zetten. Nou, dan ga ik bijten en krabben. Ik Hou Er Niet Van Ik Wil Het Niet!

  Fijne dag Bertje hopelijk met veel rust en zon en zonder optillen.

  Poot, Minnie

  1. hoi Minnie wat goed dat je zo duidelijk bent dat je het echt niet wilt, dan mag het ook niet gebeuren dat vind ik!! pootje van mij

 2. Hallo Bert,

  OPTILLEN, ja dat jij daar niks van wil weten en ook dat niemand jouw zal optillen snapper ik helemaal. Optillen en in de handen en armen nemen van de mens moet je leren en wel van kleine kitten af. Nou kan het ook zijn dat jij omdat je heel veel jaren gedwongen was om op de straat te moeten overleven, hele slechte ervaringen hebt gehad. Jij kan dat niet aan vrouwtje miauwen omdat ze de miauwtaal niet begrijpt. Er waren op de straat vast wel mensen die heel lief jou wat aandacht en een aaitje wilde geven, maar ook mensen die heel slecht waren. Mijn vriendje Joeri diehad wel zo een grote rugzak aan slechte ervaringen meegebracht. Hij moest er echt niks van weten en handen om zijn lijf waren een hele bedreiging aan ellende. Vrouwtje heeft stapje voor stapje hem samen met mij als voorbeeld moeten laten zien en ervaren dat mensen ook goed en lief zijn. In het asiel kon ook niemand hem een knufaai geven en hij moest met een vangnet gevangen worden om in de reismand te gaan. Vouwtje liet hem zijn eigen tempo bepalen met alles. Op een ding na en dat was hem oppakken is hij een grote knuffelkont geworden en die ook zo van opschoot liggen samen met mij of alleen en wat te denken van tegen vrouwtje aanliggen onder het dekbed. Vrouwtje was net als bij jouw hem aan het trainen om de handen om hem te doen en dan ietsje op te tillen, toen hij plots naar de dokter moest midden in de nacht en hij een reis ging maken over de regenboogbrug.
  Ik vond optillen en in de armen nemen in het begin ook helemaal niet fijn, ja niemand deed het met mij, tot toen ik 1 jaar was met vrouwtje mee mocht en zij mij ook leerde wat het is om een liefdevol warm huis te hebben, soms vind ik het minder leuk om opgetild te worden, maar vrouwtje laat me dan meteen weer los en ze zegt: O Jip jij hebt nu andere dingen aan de kop. Wat ik heerlijk vind is stevig en knus tegen vrouwtje in de armen en dat samen naar buiten kijken en dan verteld vrouwtje zachtjes in mijn oren wat voor vogeltjes we zien.

  Maar Bert er zijn maar zat dieren die er niet van houden maar wie weet krijg jij het vertrouwen in jouw koppie dat zoals vrouwtje het doet je het wel zal toelaten en het niet eng meer gaat vinden.

  Zo nu ga ik weer vlug aan mijn taakjes beginnen en daarna een grote slaap doen. Fijne dag en knuffel van vrouwtje en grote poot en kopje van je grote vriend die heel trots op jou is wat jij samen met vrouwtje al bereikt hebt. Jip

  1. hoi Jip dat kan best dat het met vroeger te maken heeft toen ik nog op straat moest leven. Joeri was ook een gefoelige katerman dat weet ik door wat je vertelt en jij ook, maar jij bent nou ferder met dingen leren van thuis. Misschien dat ik het ook nog kan leren maar dat weet ik niet zeker. Mijn vrouw zegt dat we blijven oefenen maar eerlijk waar voor mij hoeft het niet, ik hoop dat je een fijne dag hebt Jip. poot van je vriend Bert

 3. Ikke vinne oppepakke ook nies oompie. In 1 woort apsoluut fursgrikkeluk.
  Ikke geef ook geen koppies. Ook sjo erg. Ikke spin, frijf langs poote geniet fan aait worre. Se moet ferders fanne me leif afblijf. Geen polonesse. Kjaar. En datte wete se nu wel, want ik kjap en beit asse het tog doet.

  1. hoi Dorus het geeft niks dat je geen kopjes geeft, iedereen is weer anders met jezelf uiten en jij doet het met frijfen dat telt ook mee. Zeker als je een jonge katerman bent!!

 4. Goedemorgen lieve Bert,
  Je hebt weer een mooi stukje geschreven wegens het niet houden van optillen. Je bent echies niet de enige hoor die liever niet opgetild wordt. Floortje vindt het ook niet echt fijn, ze gaat niet bijten en krabbelen maar wel spartelen als het haar te lang duurt. Ik vind het juist zo fijn om haar op te tillen en dan zachtjes aaikussen op haar kopje te geven. Maar ik respekteer het wel hoor Bert, het is jullie lijf en daar zijn jullie de baas over. Sta maar lekker met alle vier jouw poote op het tapijt lieverd en geniet samen met jouw lieve vrouw van deze dag. Je krijgt van mij een zacht kusje op je kopje en van Floortje een kopje en knuffels.

  1. hoi Ina en Floortje, dus bij jullie thuis is het ook moeilijk met oppakken. Spartelen vind ik best dapper dat durf ik geeneens ik hou me dan heel erg stil wegens het ongewone. Dat is ook dat ik wat laat merken maar dan op mijn manier. Ik vind het heel goed van dat wij dieren de baas zijn over ons eigen lijf dat vind ik ook!! pootje van mij

 5. Hoi Bert,
  Optillen vind ik ook niet zo fijn. Mijn vrouw doet het heel soms wel even, en soms vind ik het niet erg, maar als ik laat merken dat ik het niet leuk vind, zet ze me meteen weer neer,
  Ik lig, net als Jip, wel heel graag dicht tegen haar aan, en ’s nachts vaak bovenop haar.
  Maar als wij katten hadden moeten zweven en vliegen hadden we toch wel vleugels gehad? Nou, die hebben we dus niet, dus ik blijf liever met m’n poten op de grond, of de bank, of de vensterbank, of m’n krukje. En dan wil ik daar toch graag met m’n eigenste poten opspringen als het kan 🙂 !
  Fijne dag Bert, met al je poten stevig op de grond.
  Kop en poot van Vlo.

  1. hoi Vlo daar zeg je wat ik heb geen vleugels en de vogels in mijn straat wel en die vliegen dus ik hoef het niet. Zonder vleugels is de grond veel beter dus daarom moeten we ook niet opgetild worden. Maar jouw vrouw doet het toch en die van mij ook. Alleen ik hoop vandaag niet!! pootje van mij

 6. Hoi Bert, Bas en Kruimel vinden het ook niet fijn om opgetild te worden. Vooral Bas is nog erg bang, dat komt omdat hij net als jij op straat heeft geleefd. Knuffelen vindt hij wel fijn hoor, maar dan alleen als hij in zijn mandje mag blijven liggen. Kruimel is veels te bang dat haar Diva vachie in de war raakt. Als onze vrouw haar optilt dan gaat ze heel hard miauwen. Alleen Oliver, Bjarne, Bikkel en Juultje vinden het niet erg om opgetild te worden. Zo zie je maar Bert, alle katten zijn anders. En Vlo heeft ook wel gelijk want als we wilden zweven ven vliegen dat hadden we wel vleugels gekregen.
  Knuffels van Bas,Bjarne,Oliver,Kruimel,Bikkel en Juultje

  1. hoi Bas, Bjarne, Oliver, Kruimel, Bikkel en Juultje, ja, jullie zijn allemaal anders. Ik snap Bas heel goed en nou snap ik ook meteen meer dat het wegens vroeger is. Jip zei dat ook al en hij heeft kijk op dat soort dingen. En van Kruimel snap ik het ook, als je vacht verkeerd gaat dan moet je helemaal opnieuw beginnen met wassen en doen en dan heb je ook spanning ervan. dus niet optillen dat is het beste. pootjes van mij

 7. Bert optillen vinden wij ook niet leuk!!!
  Het is wat je zegt, je zweeft door de lucht, weet niet waar je naar toe gaat, en kunt nog geen miauw meer geven!!!!
  Onze vrouw doet het soms voor een snelle knuffel maar dat kan toch ook als wij met onze 4 poten vaste grond onder ons hebben???
  Wij hebben jou verhaal aan haar laten lezen en ze schrok er wel van!!!!
  Ze zegt dat ze het nooit meer zal doen!!

  Dank je wel Bert voor je hulp!!!!
  Dikke knuffel van ons allemaal,
  😽😽😽😽😽😽😘

  1. Wat goed dat jullie vrouw het nooit meer doet!! Dan hebben jullie ook rust aan je kop en dat is belangrijk. Want dan kun je beter slapen en dan is wakker zijn ook weer fijner. Het is een heel eerlijk stuk over hoe mijn gefoel is en ik ben blij dat het jullie hielp!! pootjes voor iedereen!!

 8. Lieve Bert,

  van me eigen vin ik optille niks aan, mij vrouw doe het nie vaak want zij ken mij eigen goed. Alleen assie mee moet naar mij dieredokter dan tillie mij eigen op. Dan weet ik wel hoe laat ik leef. Meestal hang er nog mij halve deeke aan mij naagel vast want assie nie wil dan willie nie. Maar ik zit wel graag bij mij vrouw op ze schoot maar optille vin ik moeiluk.
  En ik vin wel jij mag selluf beslisse.

  Liefs van jou Loesje

  1. hoi lieve Loesje, dat gefoel heb jij dus ook dat je eigenlijk niet wilt. Je kunt het beste zelf bij je vrouw op schoot springen of eerst op de bank en dan zo doorlopen naar waar ze zit. Optillen om naar de dokter te gaan dat is helemaal moeilijk!! ik snap echt waar niet dat zoiets mag!! kopjes van je Bertje

 9. Hoi Bertje,

  Tijgertje van mij vind het ook niet fijn om opgetild te worden hoor. Hij is als kitten wel veel opgetild, maar nu vind hij er niks aan. Ik vind dat je het goed omschrijft dat zweven, dat heeft hij ook. En het scheelt ook door wie, zijn opa mag het bv wel maar ik als vrouwtje niet. Heel even, maar als ik hem dan ergens heen wil brengen gaat hij spartelen en wil uit mijn armen springen. Ik leer zoveel van jou over mijn eigen kleine kater, dankjewel!

  1. wat fijn dat u Tijgertje nou beter snapt, hij heeft vast hetzelfde gefoel erover als ik dat hij denkt dit is raar dit kan niet. Misschien vindt hij dat hij genoeg is opgetild toen hij kitten was zelf weet ik niks meer van die tijd.

Reacties zijn welkom