Over moeilijk kijken en mijn gefoelsleefe

moeilijk
“Wat kijk je moeilijk Bert,” zei mijn vrouw. “Is er iets?” Ik viel net bijna in slaap dus er was niks, alleen ik was ontspannen. Maar moeilijk kijken kan ik óók.

Emozies

Als katerman zijnde kijk ik niet altijd hetzelfde en dat is omdat ik me niet altijd hetzelfde foel. Van binnen heb ik allerlei emozies net als mensen, dat kan wegens dat een mens een persoon is en ik als dier zijnde ben ook een persoon.
Het is best eenvoudig maar ik zal het toch uitleggen.

Gefoelsleefe

Wanneer er iets fijns in mijn leefe is, dan voel ik me tevreden of blij of gelukkig. Of ik weet het even niet, beifoorbeeld als mijn vrouw lang weg is en ze is weer terug, dan moet ik eerst keihard miauwen wegens dat er spanning uit mezelf moet en pas daarna heb ik de rust om het fijn te vinden en dan krijg ik een knuffel en dan ben ik blij.
Ik heb dus een gefoelsleefe.
Van binnen gebeurt er van alles.
Vanzelf.

In het donker

Ik heb geleerd dat ik altijd op zoek moet naar iets fijns in mijn gefoelsleefe. Ook ’s nachts. Want ik heb het nou al een paar keer meegemaakt dat ik dan op bed lag en ik werd wakker en ik was bang. Waarom wist ik niet. Maar het was zo. Dat is moeilijk, hoor. Lig je daar als oudere katerman bang te zijn in het donker.
Toen ben ik over het bed naar mijn vrouw gelopen, zij lag te slapen maar ik maakte haar wakker. En ze aaide me en zei liefe woordjes en zo werd ik rustiger van binnen en we konden daarna alletwee verder slapen. In mijn gefoelsleefe was alles weer goed.
Voordat we gaan slapen zegt ze vaak: “Bert, als er iets is, gewoon mij wakker maken hoor” dus ik wist dat het mocht.

Gefoel

Hoe ik me foel, is te zien aan hoe ik kijk. Als ik gelukkig ben dan is dat ook te zien. Als ik ontspannen ben ook, maar dan moet je goed kijken en niet zeggen dat ik moeilijk kijk want dat is gewoon echt niet zo. Ik sliep bijna, had ik dat al gezegd?

6 thoughts on “Over moeilijk kijken en mijn gefoelsleefe

 1. Ik begrijp het helemaal Bert. Uiteraard hebben jullie katten een gevoelsleefe net als mensen, jullie zijn ook een persoonlijkheid. Ik herken dat, wegens dat Floortje ook verschillende gezichtsuitdrukkingen heeft. Soms zeg ik: “oh Floortje wat kijk je somber, is er iets niet in orde? ” of ze kijkt heel intens en dan weet ik dat haar drinkwater te oud is geworden. Zo is het lief vriendje en zo leven we gezellig met elkaar. Fijne dag lieve Bert, kopje van Floortje en knuffel van mij.

  1. Wat goed dat u dat ook snapt van Floortje ze kijkt nooit zomaar hoe ze kijkt dat weet u. Ik vind dat heel goed van Floortje dat ze zo ekspressief is dat heeft ze vast geleerd door te oefenen, zo ontdekte ik het ook,
   pootjes van mij
   Bertje

 2. Hoi lieve Bert, natuurlijk hebben katten een gefoelsleefe! Ik snap niet dat er nog steeds mensen zijn die dat niet weten, maar ik weet dat ze er zijn.
  Gelukkig mag je je vrouw wakker maken als je midden in de nacht ineens bang bent. Misschien had je eng gedroomd, of een raar geluid gehoord. En dan helpt het als je vrouw je eventjes knuffelt, dan is het weer minder eng.
  Weet je wat ook zo grappig is? Ieder mens en iedere kat heeft een gezichtsuitdrukking, ook als hij of zij helemaal ontspannen is. En daar denk je helemaal niet bij na. Over Molly zei bijna iedereen dat ze boos keek, ook als ze gewoon ontspannen was. En dat zeggen ze van mij ook wel eens. Dus het kan best dat iemand iets ziet aan je gezicht, dat helemaal niet klopt! Daar hoef je je dan niks van aan te trekken, vind ik.
  Lieve groetjes,
  Cisca.

  1. Als ik helemaal ontspannen ben dan slaap ik dus dan weet ik niet goed hoe ik kijk, behalve als ik weer zo op een foto kom maar dat is toch anders. Ik vond Molly altijd heel slim op de foto staan, dan ik meteen wist zij heeft veel erfaring met alles. Dat zag ik aan haar gezicht maar het kan ook omdat Bolle zei dat Molly wist wat mocht en wat niet mocht day kan ook,
   pootje van mij
   Bertje

 3. Lieve Bert,

  jij ben een gefoelige jonge en jij heb feel gefoelsleeve. Assie seeniejorpoes ben en assie verkering heb saame kan jij dat wel zien. Misschien hebbie daar assie poes ben ook meer gefoel foor dan assie vrouw ben? Want jij ben een katermans maar jij ben ook zo een mooi persoon. En jij kan aan jou snorhaar zien offie blij ben, of dattie ferdriet heb. En assie wil slaape kijkie ook anders dan dattie naar jou bak ga.
  Maar foor mij eigen vin ik jou mooise blik, assie kijk met jou hart. Dan foel ik mij flinders,

  Jou Loesje

  1. liefe Loesje, als ik aan jou denk dan kijk ik vaneigens met mijn hart want dan is mijn gefoel bij jou, en dat doet van binnen iets. Het kan heel goed dat jij als poesevrouw met erfaring meer aan mij ziet want jou hoef ik nooit iets echt uit te leggen en thuis heb ik daar soms veel werk mee. Dat is gewoon zo,
   je Bertje

Reacties zijn welkom