Opeens was ik klaar met het potlood

potlood

Ik had dus een potlood waarmee ik geweldig kon spelen. Opeens was het er. Ik tikte ertegen en dan bewoog het. Superduperleuk. En toen opeens was ik er klaar mee.

Geen zin

“Bertje, kijk eens hoe leuk het potlood beweegt,” zei mijn vrouw. Ze tikte ertegen, zoals ik het altijd deed. Het potlood bewoog. Het deed me helemaal niks.  Toen zei mijn vrouw: “Nu moet jij het doen.” Ik keek en dacht: nee. Geen zin.

Gefoel

Spelen gaat alleen wanneer je zin hebt, anders lukt het niet. Ik kan niet bedenken wat ik moet doen als ik speel, zulke hersens heb ik gewoon niet, dus ik moet het gefoel hebben. Dat iets in mij het spannend vindt of leuk of dat ik nieuwsgierig ben naar een beweging of dat ik me oer voel en ik wil bijten of rollen of alles tegelijk. Dan speel ik en ik heb dus ook met het potlood zo gespeeld.

Tot mijn gefoel voorbij was. Het was helemaal op. Een potlood, bleeh. Wat heb je eraan. Niks. Een potlood is stom.

Veter

Gelukkig had ik mijn veter nog, die is lekker stevig en ik kan erin bijten en rollen. Dus dan is er helemaal niks aan de hand. Maar mijn vrouw snapte het niet. Ze begon een heel verhaal over eerst vond ik het zo leuk en hoe kan het nou dat het opeens niet meer leuk is, en ze had nog wel een ekstra potlood neergelegd. Ik heb het hele verhaal aangehoord en eerlijk waar dat deed ik vooral omdat ze erbij aaide. Vind ik fijn.

Spelen

Maar het is echt zo, spelen is gefoel. Hoe dat presies werkt, weet ik ook niet. Hoe het opeens kan komen en verdwijnen bedoel ik, en waarom het ene wel goed speelt en het andere juist weer niet. Dat is ook een misteerie van mijn leven.

11 gedachten over “Opeens was ik klaar met het potlood

 1. Hallo Bert, spelen is inderdaad gefoel. Het ene is wel leuk om mee te spelen en het andere niet. Soms komt onze vrouw heel enthousiast met een speeltje thuis, maar dan vinden wij er niks aan. Soms hebben we ook gewoon geen zin om te spelen en soms opeens weer wel. Of we gaan lekker wiewen met onze wiewkussentjes. Juultje heeft sinds kort ontdekt dat ze spelen met een grote speelgoedmuis heel leuk vindt. Heel leuk want toen ze net bij ons woonde wist ze niet hoe ze moest spelen. Maar zoal jij wijselijk zegt Bert, spelen is alleen leuk als het gefoel er is. Knuffels van Bas Bjarne Oliver Kruimel Bikkel en Juultje.

 2. Lieve Bert,

  Jij heb gelijk, assie speel kan jij alleen maar speele assie met jou gefoel speel. Jou potlood heb er niks aan assie er geen gefoel bij heb. Dan kommie nie in jou beweeging, jij foel geen akzie.
  Dan kan jij beeter gaan slaape Bert. Of jij kan op jou fensterbank gaan ligge en jij kontroleer jou straat.
  Mij hart foel, jij kontroleer jou straat met jou gefoel.
  Mij erfaring is, alles wat jij doe ga beeter assie er ies bij foel. Net als verkering Bert. Van mij eigen foel ik heel feel in mij hart foor mij verkering

  Jou Loesje

  1. hoi liefe Loesje, ik weet dat jij niet heel veel speelt, maar misschien komt dat nog. Dat je opeens het goede gefoel krijgt en dan kan het misschien opeens wel. Ik heb nou even pauze van het slapen wegens dat ik zon heb en dan ga ik er meteen in. Ik foel ook heel veel in mijn hart voor verkering en ik wil alleen met jou verkering, je Bertje

 3. Hoi lieve Bert, zo gaat dat bij mij ook. Ik heb een paar ketnipspulletjes om aan te likken. Daar was ik altijd helemaal dol op. Maar ineens was dat gefoel weg. Ik vind er niks meer aan. Dan gaat mijn vrouw ze pakken en er aan wrijven en ze houdt ze voor mijn neus. En dan zegt ze Kijk eens wat leuk? Maar ik kan natuurlijk best zelf ruiken, en ik ruik ze ook maar ik foel er niks meer bij. Dat kan toch gewoon gebeuren? Waarom moet ik er dat toch mee spelen van mijn vrouw?
  Bert, ik denk altijd maar Laat gaan, laat gaan. Het is iets metv rouwen, dat kan je niet begrijpen.
  Ik word wel een beetje zenuwachtig dat ik misschien mijn veren op een dag niet meer leuk vind. Maar ik denk niet dat dat kan gebeuren, ik heb mijn veren altijd helemaal perfektgeweldig gevonden.
  Lieve kopjes van Bolle

  1. hoi Bolle ja zou dat weer iets van vrouwen zijn? Dat ze niet snappen dat het om gefoel gaat? Dat is ook raar. Jij hebt het met de ketnip dat je gefoel opeens weg was dan kan het niet terug opeens ook al wil je vrouw het graag. Gefoel werkt anders. Dat weet ik en dat weet jij. En met die veer kan best zo blijven ik vind een lintje altijd en eeuwig leuk. pootje van mij

 4. Nou Bert we zullen je wat vertellen!!!
  Onze vrouw kwam thuis en had wat gekocht……ze was helemaal entoesjast ervan!!!
  Een wollige muis en als ze aan de staart trok dan liep hij een stukje door de keuken.
  Mijn vrouw in de keuken op de grond en wij met z’n zessen erom heen om te kijken. En eerlijk…….we vonden er niks aan!!!! En mijn vrouw maar met die muis spelen!!!
  Volgens ons had zij het gefoel dus hebben we haar in de keuken laten zitten.
  En wij??? Wij zijn weer verder gegaan met ons middagdutje!!!!

  Dikke knuffel van ons allemaal,
  😽😽😽😽😽😽😘

  1. Ja zie je wel dat is toch duidelijk!! Voor wie het speelgoed is!! ik vind het heel beleefd van jullie dat jullie gingen kijken en wachten, maar meer hoeft eerlijk waar echt niet. Het is haar gefoel. Haar muis. Dus verder slapen is helemaal goed!! poot van Bertje

 5. Lieve Bert, je bent een hele verstandige katerjongen. Bij spelen moet er gefoel zijn, is er geen gefoel dan lukt het niet. Floortje is ook niet zo speler in, af en toe spelen we even met de zachte balletjes, maar het liefste speelt ze met propjes van kassabonnen, daar heeft ze gefoel bij. Ik vind het prima. Fijne middag nog lief vriendje, kopje en knuffel van Ina en Floortje.

  1. hoi Ina en Floortje, o ja propjes!! Dat heb ik ook soms. Maar ik heb ze nog nooit van een kassabon gehad en nou heb ik er ook gefoel bij, net als Floortje ik wil ze ook!! pootje van Bert

 6. Hallo Bert,

  Hier ben ik nog heel eventjes, vrouwtje was me toch laat thuis, ze heeft ook een uur moeten wachten eer ze door de slagboom kon om op het park naar ons huisje te rijden. Stond een hele grote vrachtauto en die ging de reuze grote containers legen, tja en dat duurde me een bolt lang. We hebben nu net ons buikje gevuld en nu is vrouwtje aan het uitrusten van het werken.

  Maar jij had het over spelen met een potlood en plots vond je er niks meer aan. Maar dat is toch normaal, Zo wil je alleen dat maar en dan is het over voor lange tijd. Heb ikke ook hoor. Nu heb ik reuze veel speeltjes en het meeste is in een mand in de speelhoek van mij. Ik wissel veel met speeltjes, maar mijn muizen en ballentjes blijven altijd leuk. Ik ben een rare Jip en dat weet jij ook, ik verspreid door het huis mijn speeltjes en als ik dan aan de wandel of racen dan moet ik mijn speeltjes zien en dan ga ik er mee spelen. Vrouwtje mag niks opruimen, was in het begin voor vrouwtje moeilijk hoor, want ze is heel veel van de opruimerige, Maar nu wet ze het en stapt ze overal maar overheen. Soms hoor ik een grote piepkreet, want dan staat vrouwtje weer eens op een muis. Bert ik mis een speelding van mij erg en ik snap maar niet waar dat toch is gebleven. Mijn reuze grote speel/krabmeubel. Nou zegt vrouwtje heel vaak dat we dat niet mee konden nemen naar dit huisje, maar dat het niet kwijt is. Als ik in ons nieuwe huis kom staat het al op mij te wachten zegt vrouwtje en ze is ook heel benieuwd hoe ik zal reageren als ik al onze spullen weer terug zie. O wat zal ik het druk krijgen om alles te onderzoeken en op verkenning gaan in dat nieuwe huis.
  Nou Bert, ik ga nog een lekker brokje eten en dan bij vrouwtje op de bank liggen en veel knuffelen, want die heb ik als knuffelkont nog niet zo heel veel gehad vandaag.
  Jij met vrouwtje nog een fijne avond en knuffels voor de nacht van vrouwtje en poot en kopje van je grote vriend Jip

  1. hoi Jip het lijkt me ook superspannend een nieuw huis maar je hebt nou erfaring met verhuizen en dat je dan nieuwe dingen hebt die toch leuk zijn. Dus dat kan het nieuwe huis ook zijn. Volgens mij heb jij het keidruk thuis met alles in de gaten houden en dan ook je knuffels organiseren en zorgen dat je vrouw ontspant, dat is best veel!! poot van je grote vriend Bert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *