Katrientje over: mijn doof zijn

doof
Hallo, daar is ikjes weer. Vandaag ga ik het hebben over mijn doof zijn.

Mijn personeel is er 31 december 2018 achter gekoom dat ik doof ben. Om 10 uur in de avond. Toen waren er al namelijk gekkies bezig met vuurwerk aan de overkant van ons huis. En één zo’n vuurpijl kwam tegen ons raam aan.

Ikjes was gewoon wakker. Ik kreeg knuffels tegen die tijd. En ik schrok niet eens van die vuurpijl. Ik zag het personeel praat tegen elkaar. Ze pakte een knisperpapiertje en begon achter mij te ritselen daarmee. Ik reejaageerde dus niet. Normaal betekend ritselen een snek.
Ikjes reejaageerde ook niet toen man mij riep.

Hand

Nou… toen kreeg ik me toch een partij knuffels. En een snek. Zo fijn gewoon.
Het rare was… toen maakte vrouw een beweging met haar hand van kom eens. En ik kwam.
Ooooh ik begreep haar gewoon.
En nu roepen ze mij steeds met een handgebaar. Maar ook met hun stem hoor, dat is voor hun eigen gevoel beter denk ik.

Naar Floor

Maar opeens begon ikjes bang te word. Want ik moest dus misschien weer naar Floor toe. Oooooh nee!!
Maar omdat ik mond kan lees zag ik vrouw tegen man zeggen van we kunnen wel Floor bellen, maar wat voor nut zou dat hebben? Dan maken we ons meisje onnodig bang om te horen te krijg dat ik dus doof ben. En dan komt er ook nog 30 euro kosten bij.
Sjoooohey… ik opgelucht. Want we zouden dus niet gaan. Ik hoef dus niet eerder dan juni. En dan zal ik gelijk dus voor mijn oortjes nagekeek worden.

Zingen

Maar nu snappen ze ook waarom ik, al een tijd, zo hard zing. Ik was en ben bang dat zij ook doof zijn geword. Daarom zong ik zo hard. Dat zou erg zijn zeg!!
Maar wat dus wel mooi is, ik kan dus gewoon blijf zingen. Ooooh daar ben ik superblij om hoor. Want zingen is toch echt het fijnste wat er is.

En floep…

Maar ik heb wel een voordeel… ik hoor hun gemekker tegen mij niet meer. Koel hè? Ze kunnen mopperen op mij wat ze willen.
Oooh wacht… dat is het rare. Heel soms hoor ik ze. Ooooh want ze blijfen ook gewoon tegen mij praten.
En heel af en toe hoor ik ze. Ooooh dan zijn ze zo blij. En floep… twee sekontjes later is het weer weg.

Mond lezen

Mijn personeel vermoed nu dat ik al langer doofjes ben. Al in 2017. Want vorig jaar oudjes en nieuwe was ik ook al zo rustig.
Ik ben er nu wel aan gewend, alleen moet mijn personeel er nog aan wennen dat ikjes merendeel niets meer hoor. Hun weten het pas kort. Maar het personeel kennende zal dat wel gebeur hoor.

Soms zal het lijken of ik in gesprek ben met mijn personeel. Niet vergeten… ik kan hun mondje lezen. Dus de gesprekjes tussen mij en mijn personeel zullen altijd blijf.

Nou….dit was het weer voor deze week.
Tot de volgende keer.
Liefs en kusjes
Katrien (geliefd prinsesje van beroep) (en stokjedoof) (niet altijd)

21 thoughts on “Katrientje over: mijn doof zijn

 1. Hallo Katrientje

  Jee dat was me ook een ontdekking voor jou vrouw en man en schrikken ook. Maar omdat jij een huispoes bent is er voor jou geen gevaar van buiten. Moet je je indenken dat je doofjes bent en je moet op de straat leven, wat een gevaar heb je dan zeg.
  Ja doofjes zijn heeft ook een voordeel als je een ondeugende Prinses bent, je hoort wat jij miauwt hij gemekker niet. en al het lawaai van buiten. Jij moet je vrouw en man nu wel gebarenpoottaalgaan leren hoor. Want ze moeten altijd wel weten wat jij bedoeld met tijd voor lekkere knuffels, rosjebief en zo. Vrouwtje heeft ook eens een dovenpoes gehad, als vrouwtje dan poes riep deed ze dat met klopjes op de grond en dat ging heel goed hoor.
  Gelukkig hoef je niet naar Floor en waarom zou je ook, ze kan jou eggies geen nieuwe oren geven, alleen maar zeggen: Ja Prinses Katrien is doof.
  Wel fijn voor jouw vrouw man dat ze nu weten dat je doof bent, want nu kunnen ze jou beter begrijpen.

  Katrientje maak er een leuke dag van en van vrouwtje krijg jij veel knuffels en pootjes en kopjes van je grote vriend Jip
  Oja heel belangrijk nieuws, ikke heb gisteren avond natvoer gegeten en vrouwtje zegt dat ik alweer wat beter uit mijn oogjes kijk, zie je ik wordt al weer wat beter. Ik doe nog maar rustig aan vandaag

  1. Oooooh jip. Ze waren echt geschrokken hoor toen ze erachter kwaam. Vrouw zat zelfs een beetje te huil. Maar niet lang hoor. Het hoort bij oudjes worden, en ik word 3 maart alweer 17 jaar. En met doofjes kan je heeeeel oud word hoor.
   Ooooh jip, ik ben echt blij dat ik een binnenkat ben. (Okee…ik mag ook op mijn balkon😺) want je hoort dan geen toet niets🙀🙀 en heel soms hoor ik nog. Dat is heel raar, want dan horen we een knalletje en dan draai ik mijn hoofd om. En dan zegt vrouw heel blij van je hoort weer😺
   En floeps…het is weer stil.

   Ooooh ik las dat je weet at😺😺 oooooh goed zo. Anders had ikjes langs gekoom hoor en had ik heel boosjes op je geword. Want je moet eet, dan blijf je gezond😺
   Oooh kusjes op je wang😽😽

  2. Dag Jip, ik weet niet wat er met je is, maar ik hoop dat je niet ziek bent! En als je je niet lekker voelt wens ik je heeeeeeeeeel veel beterschap!
   Een lief kopje van je vriend Bolle,

   1. Hallo Bolle, Wat lief van je berichtje, ik was een paar dagen ziekjes, ik wilde niet meer van mijn natvoer eten, wat ik altijd heel lekker vind en de brokjes maar een beetje,. Ikke had hele trieste oogjes en er zat helemaal geen fut meer in mij. Je weet ik ben een aktie Jip en ik deed niks meer. Ik eet nu weer goed hoor en dat spelen komt weer een klein beetje. Vrouwtje had gezegd als ik nog een dag zo zou zijn ze me meenam naar Tante Ans en dat zij dan maar eens mij goed moest nakijken. Ikke zag de bui al hangen en ben ik vlug weer begonnen met opknappen. Poot van je grote vriend Jip

    1. Dag Jip, word maar snel beter! Tante Ans is ook niet alles, toch? Ik ga voor je duimen!
     Een lief beterschapskopje van je vriend Bolle, die hoopt dat je je snel weer helemaal goed voelt.

  3. Hallo Jip met Gijsje, ben je ziek? Dat je geen brokjes lust. Gelukkig eet je wel wat natvoer. Je schrijft dat jouw vrouwtje je weer wat beter uitziet. Ik hoop dat je gauw beter wordt en weer goed gaat eten en spelen.
   Kopjes van Gijsje en knuffels van mijn vrouwtje. Ook voor jouw vrouwtje.

   1. Lieve Gijsje, wat lief dat je wat naar me schrijft, Ikke was helemaal niet lekker, ik wilde niet meer spelen en de hele fut was eruit, Ik wilde alleen maar een beetje brokjes eten en natvoer niet meer. Vrouwtje zei dat ze me mee zou nemen naar Tante Ans als ik nog een dag zo zou zijn, Ja ik ben een actief kereltje en nu klopte er iets niet. Ik eet weer en het spelen heb ik gisteren een klein beetje gedaan. Knufjes voor vrouwtje en pootjes van een groot vriendje Jip

 2. Hallo Tante Katrien. Ik snap dat u personeel schrok. Hier zijn de witte jongens getest of ze kunnen horen. Ze kregen een licht roesje en ze kregen naaldjes in hun oren en op hun koppie en daarmee hebben ze gestest of ze konden horen. En zij krijgen gelijk de chip toen. Alle jongens kunnen goed horen. En ze hebben een sjertifikaart gekregen. U bent gelukkig een binnenpoes dus dan is het minder erg. En u blijft gelukkig zingen. Handgebaren moet u wel voorzichtig mee zijn. Hier praat het vrouwtje dat hoor ik maar ze kan ook met haar vinger zwaaien. Dan weet ik MAG NIET. Dus als u personeel dat doet net doen of u het niet ziet. Een super dikke knuffel van ons allemaal maar de grootste krijgt u van mij.

  1. Oooooh groterepeuterkleuterpoesje kyana. Ooooh ik snap al wat kom eens hier betekend😺😺
   Oooooh je bedoeld het vingertje naast de duim? Ooooh dat ken ik ja. Oooooh tot verveeluns aan toe zwaait ze met dat vingertje. En dan kreeg ik ook foei, nee laat dat, nee dat mag niet en nog veeeeeel meer te hoor.
   Ooooh een hele groot knuffel terug lief meisje van mij😽😽🐾🐾

 3. Hoi Katrientje,
  Je personeel zal wel even geschrokken zijn zeg!
  Mijn vrouw vertelde dat mijn voorganger Poncke ook doof is geworden. Waarschijnlijk toen hij ongeveer 15 jaar oud was. Het maakte voor mijn vrouw niet zoveel uit, want hij luisterde toch alleen maar als hij er zin in had, of als ze hem riep om te eten of te knuffelen 🙂 . Zij merkte het niet met vuurwerk, want hij was de enige kat die gek op vuurwerk was!! Als er een mooie vuurpijl afgeschoten was beneden voor het raam, rende hij de trap op om te kijken waar hij gebleven was, terwijl zijn broer zat te bibberen onder de bank.
  Als Poncke lag te slapen en er zaten vogels in de tuin en mijn vrouw zei “Poncke mekmek”! , werd hij altijd meteen wakker om in de vensterbank naar ze te kijken. Opeens deed hij dat niet meer, en sliep hij gewoon door, toen wist mijn vrouw dat hij doof was.
  Maar het gekke was, dat hij vaak eerder wist als er wat aan de hand was dan zijn broer Derrick. Hij kon ook zien wat mijn vrouw zei aan haar mond. Later, toen Derrick steeds slechter ging zien, wist hij altijd wanneer zijn broer even niet meer wist hoe hij ergens moest komen, wist hij dat altijd.
  Poncke zong altijd al prachtig en veel, maar toen hij doof werd, genoot de hele buurt mee :-).
  Dus Katrientje, je liedjes zullen alleen maar mooier worden, ik verheug mer er al op!
  Lief kopje,
  Vlo.

  1. Oooooh ik luister ook alleen maar naar eten, of sneks, of slagjeroom. Als ik wakker ben dan kijk ik veel vaker het personeel aan. En ze weet dat als ik rond 8 uur savonds tussen hun ga zitten ik rosjebief wil. Dan loop ze al voor mij.
   Vrouw was heel even drietig. Heel eef maar.

   1. Haha, jij hebt, net als Poncke, je personeel goed afgericht !!!!
    Ik ben daar alleen ’s ochtends heel goed in. Als mijn vrouw niet op tijd haar bed uit komt voor mijn eten, ga ik op het nachtkastje zitten, en begin alles wat erop staat eraf te gooien.
    Ik probeer het eerst met miauwen, maar ik heb voor zo’n grote kater maar een zacht piepstemmetje. Waarom kan ik nou niet zo mooi zingen als Poncke en jij !!! 🙁 .
    Maar soms werkt een zielig piepje ook heel goed.
    Vlo.

 4. Lief soolzusje,

  oooh jij ben nu doof van jou eigen, maar jij ben nog wel jou eigen prinses Katrientje En mij eigen soolzusje. En jij kan er goed mee leeve, jij heb jou persooneel en zij ken jou goed. Zij weete wat jij bedoel assie zing en ook assie rosjebief wil.
  Ik heb van me eigen nog goede oore maar mij broer Floris heb ook slechte oore. En nu is hij minder bang van ze eigen want hij is bang van harde geluiden. Dus soms heb ze nadeel ook ze foordeel Katterien. En jij heb ze belangrijkste van jou leeve, jij heb liefde.
  En jou eete….
  En jij heb mij, ik laat jou nooit aan jou eigen lot over.

  Sjeteeeeeem Loesje

  1. Ooooooh floris isse ook al doofjes? Oooooh misschien moeten floris en ikjes elkaar gebaartjes leren als ik bij je ben. En dan kan jij het ook leren😺😺 zie je nou dat elluk naadeel dan een voordeel hep? Oooih loes….wij blijf altijd en altijd soolzusjes hoor. Ikke hauwe jouw💖💖💖💖💖🐾🐾😻🐾😽😽😽😽
   Sjeteemmmmm💖💖💖

 5. Katrientje, vervelend voor je maar als ik het allemaal zo lees, ben je gelukkig en daar draait het allemaal om. In de dieren- en mensen wereld.

  1. Ooooh mevrouw tante annet, ikjes ben heel gelukkig😺😺
   Mijn personeel begrijpt me meteen als ik wat wil. 😽

 6. Dag lieve Katrientje, je blijft altijd prinses, of je nou kunt horen of niet!
  Het is natuurlijk wennen voor jou en je mensen, maar over een tijdje weten jullie niet beter meer.
  Mijn Molletje was ook doof, en dat duurde best lang voordat mijn mensen het door hadden.
  Heel soms hoorde ze nog een klein beetje iets, maar meestal niet. In het begin schrok ze als ze geaaid werd, dus toen zorgden mijn mensen dat ze Mol eerst lieten merken dat ze naast haar stonden. Ze stampten vaak eventjes op de grond, want dat hoorde ze, of misschien voelde ze het. Mijn mensen floten ook vaak naar Mol, want dat hoorde ze soms een beetje
  En net als Floris was Mol ineens veel minder bang. Voor die tijd was ze best schrikkerig naar vreemde mensen, maar toen ze doof was konden andere mensen haar soms aaien!
  .
  En Mol zong ook, mijn mensen noemden haar altijd kleine kraai. Dat betekent dat je heel mooi zingt! En de bovenburen vonden dat ook allemaal, dus zo hard zong ze niet. Blijf maar gewoon zingen, Katrien! Want dat is wie je bent, een zangeres!
  En vraag je mensen maar of je ekstra sneks en knuffels mag, omdat je een klein beetje zielig bent. Dat is nu een goed tijd om dat te doen!
  En hier op de blog zijn we allemaal vrienden, of je nou oud of jong, dik of dun, doof of blind of wat dan ook bent!
  Een lief kopje voor jou van Bolle.

  1. Oooooh bolle. Ze laten het me echt altijd weet als ze achter me staan hoor. Ze laten me zo min mogelijk schrik.
   Oooooooh dus molletje hoorde ook af en toe wat??? Ooooh ik heb dat ook. Dan hoor ik iets en floep….weer weg. Dan is het personeel zo blij. Want dan hoor ik heee je hoort ons weer en we houden van je. En dan weer niets.
   Dus ondanks dat ikjes doof ben houden ze van mij😺😺
   Ooooh zachte kusjes terug hoor

   1. O ja, Katrien, mijn vrouw vroeg ik wilde zeggen dat ze je zo’n mooi wipneusje hebt, met een zwart dopje erop! Dat vind ze zo leuk om te zien, zegt ze. En ik vind dat dat klopt!
    Een lief kopje van Bolle

 7. Hallo Katrientje hier met Gijsje, je kunt goed met je doofheid omgaan. Wat goed van jou dat je de mond van je personeel kunt lezen en zo weten wat ze bedoelen. Ook kun je jouw personeel goed duidelijk maken wat en wanneer je wilt eten.
  Gelukkig blijf je wel mooi zingen en kan niet alleen jouw personeel maar ook de buren van jouw zang genieten.
  3 maart wordt je al 17 jaar. Wat een mooie leeftijd. Je kunt dan beginnen met autorijles. Ga je vragen aan je personeel of je voor jouw verjaardag rijles mag hébben?
  Ik heb mijn tonijn op en ga nu een dutje doen bij mijn vrouwtje. Vrouwtje ligt televisie kijken.
  Tot de volgende keer Katrientje.
  Groetjes aan jouw personeel.
  Kopjes en knuffels van Gijsje en vrouwtje.

  1. Ooooh ik weet dat ik bijna auto mag rijden😺😺 ik zei al tegen het personeel dat ik dat wou. Maar ze zeiden nee🙀🙀
   Ze vinden de brommert meer dan genoeg voor mij. Erg he? Ik vind dat ik recht heb om ook auto te rijd. Maar ja….ik ben maar een katje😾

Reacties zijn welkom