kater Dorus: over een zwarte kat te zijn in de 15e eeuw

zwarte kat
Hajooo. Daar benne ikke weer. Vandaag ga ik het oofer zwarte katte hep. Ikke ben zelf zwart met een heeeel klein wit plukje.

Glimmen

Frauw heeft bewust voor mij en Poppy gekoos. Ommedat ze zwarte faggies zo mooi fint. We glimmen zo mooi segge zij.
Nou ben ik een hele rare zwarte kat, want as het licht op me sgijnt zie je flekkies en streepies in mijn facht. En dan benne ik donkerbjuin.
Watte ik sjo raar fin… sommige mensen vinden zwarte dieren niet sjo mooi. Sjommige haten mijn kleur. In asiels blijf zwarte dieren ook het langst zitte. En waarom nou?
Zwart past bij alles. We loop er altijd sjiekdepief bij in ons smooking.

Maagere frauwe

Nou wil ikke een tijd tejug gaan in de tijd. Ikke doe dit saame met mijn frauw. Datte jullie niet denke wat isse Dorus opeens slimpie geword. Ikke ga ongefeer naar de 14e eeuw. Toen begon de jacht op heksen buite euroopa. In de 15e eeuw begon het in europa ommedat mensen bang werde gemaak met enge plaatjes door mensen van buite euroopa.
Mense ware froeger best dom in naadenke.
Maagere frauwe werde als verdacht bestempelt. Dan deeje ze een test om erachter te koom of ze nau wel een heks waar of nie.
Ze werde in het waater gegooid.
En asse ze bleef drijfe waren ze een heks. Zoniet dan sauwe ze sinken en dus frijgesprook van hekserij. En onschuldig dus. Maar ja… mense waren froeger nie sjo goet in zwemme. Dus ferdronk de onschuldige frauw vaak.

Omgetovert

Ook werde maagere frauwe tot bekentenis gedwonge door martelingen. En dan werde ze, publiekeluk, op de brantstaapel gezet en leefunt ferbrand. Hette werd selfs van te voore aangekondigt zodatte er veel mensen sauwe koom kijken. Een soort van feesie. Sjo errug gewoon.
Van zwarte katte wert gezegd datte ze frauwe waren die zig hadden omgetovert in katten.
Dus alle zwarte katten werde ook vermoord op de meest gjuwelijke manieren. Oooh watte erg. Evve mijn neusie snuitblaas doen hoor. Enne ook mijn oogjes droog maak.

Hadden zwarte katten een plukje wit haar bleek dat een teken van spijt te zijn en mochte ze blijf leven. Want dat witte plukje was een teken fan onschuld. Asse ik in die tijd had geleefd zou ik gespaard blijf, want ik hep een heel klein wit plukkie haar op mijn keel.

Plezer en leve

zwarte katWe zeppen weer tejug naar deze tijd.
Weet jullie dat zwarte katten geen ongeluk brengen maar juist geluk?
Mijn mensen vinde dat ook. Ikke bracht hun plezier en leve in huis.

Enne zeg nau self… ikke ben toch ook leuk? Ikke stuiter. Zit achter mijn taartje aan. Als mijn mensen langsloop tik ik ze evve aan. Ikke luister en kom asse ze me woepen. Se segge steeds dat ik een halfe hont ben. Alleen miejauw ikke.

Dit was het voor deze week.
Ikke sluit af met een dikke koes
foor MammaLoes
Toedeledokie

17 thoughts on “kater Dorus: over een zwarte kat te zijn in de 15e eeuw

 1. Hallo lieve Dorus,
  Hier OmeJip, wat een goed verhaal en ook dat vrouwtje en ik hopen dat nu alle mensen wezens jou schrijf goed lees doen en het voor altijd afgelopen is met de onzin van de zwarte dieren. Jullie zijn net zo goed en lief als andere dieren die een ander kleurtje van bontjasje hebben. Vrouwtje heeft nooit gekeken naar de kleur van jullie jasje, wantzevind wat er in ons koppie en hartje zit belangrijk. Ze heeft zelf ook zwarte katten gehad en die wsren heel lief. Jullie brengen geluk in plaats van ongeluk. Had jij gisteren maar hier geweest dan was de grote pech hier in huis niet geweest. Vrouwtjes laptop is naar de malle moertjes, ze heeft door de drukte hasr koffie over het toetsenbord gekieperd, blij dat ikke het niet gedaan had zeg. Nu gaan ze in de winkel een schijfje aflezen en in de nieuwe laptop doen. Tenminste als dat schijfje nog goed is. Anders is ze alles kwijt wat er op staat. Dus Dorus jijhad eggies hier moeten zijn, maar omdat jij een geluks Dorus bent moet jij maar veel pootjes draaien voor mijn vrouwtje. Voor nu een fijne dag en veel knuffels van vrouwtje en poot en kopje van Ome Jip

  1. Ikke ga uwes heel veel geluk sture ome jip.
   Mense waare vroeger gewoon heel dom. Se wilde en besguldigte alle swarte diere van hekserei.
   Er bestaan niet eens hekse folgens mei.

 2. Hallo Dorus hier met Gijsje .Wat heb je weer een mooi blog geschreven. Erg hè, dat bijgeloof van héél vroeger. Zwarte katten brengen ongeluk, zei mij toen. Nou dat is helemaal niet waar. Zwarte katten brengen geluk!!!
  Vrouwtje vertelde, dat er vroeger heel veel bijgeloof was. Je mocht niet onder een ladder door lopen, vrijdag de 13e was een ongeluksdag. Allemaal onzin zegt vrouwtje.
  Maar men wist toen niet beter.
  Gelukkig leven we nu. En weten we nu beter! En jij, Dorus, maakt jouw personeel héél gelukkig.
  Vrouwtje gaat werken. Ik moet stoppen met schrijven. Ik ga een dutje doen
  Dag lieve Dorus en personeel.
  Een kopje en een knuffel van Gijsje en vrouwtje

  1. Hajoo gijsje.
   Mense ware supermegadom froeger. En mense dooden ommedat ze te maager waar. Ikke las later dat ook te ligte mannen gewoon fermoord werde.
   Ikke ben blei dat ikke nu leef inneplaats 400 jaar gelede
   Knuffels 🐾🐾

 3. Dag lieve Dorus,
  Wat een goed verhaal heb je samen met je vrouw geschreven zeg!! Je bent een pienter stuiterballetje, dat kan nog wat worden!! Maar je hebt ook wel goede voorbeelden, zoals MammaLoes, ome Bert en ome Bolle, en ome Jip niet te vergeten.
  Ik ben bang dat je van ome Vlo niet meer kan leren dan je al weet 🙂 !!
  Oh, ik heb wel even bezorgd naar mijn vrouw gekeken hoor, want die heeft ook een paar zwarte katten gehad, en ik heb footoos gezien waar ze bleef drijven!!! Gelukkig is ze nu niet bepaald mager 🙂 🙂 !!! En gelukkig leven we niet meer is de middeleeuwen!!! Ik geloof trouwens ook niet dat mijn vrouw een heks is, ze kan geneens lekkere hapjes toveren, die komen altijd uit een zakje of een blikje.
  Op de onderste foto zie je je streepjes een beetje, mooi hoor, je bent een toverstuiterbal !!!
  Mijn voorganger Poncke had dat ook, hij had zeker te dicht tegen zijn gestreepte broer aangelegen. Van der Zwart was echt pikzwart, toen ze oud werd heeft ze onder haar kin een paar witte kaartjes gekregen, en toen leek ze ook een beetje bruin als ze in de zon lag, net als jij.
  Dorus, jij gaat vast een hele wijze kater worden, je bent het al een beetje. Maar blijf ook lekker spelen hoor, want daar ben je ook kater voor. En vliegen en spinnen vangen voor je mensen, dat vinden ze fijn. Mijn vrouw is altijd superblij als ik spinnen voor haar vang.
  Heel veel lieve kopjes, ook voor je mensen van ome Vlo.

  1. Ooh uwes zag mijn stjeepies? Vetgaaf he? Mijn frauw zegt dat ik niet wist offe ik siepers wau worde of zwart. Hihihi
   Dus hep ik van beide wat.
   Mijn frauw isse ook geen heks. En mijn man ook niet. Sjooo seg… die sauwe gelijk sinke. Frauw segge wel dat ze een heks in de familie heeft. Maar daar segge ze weinig ofer. Iets met sgonefamilie hihihi.
   Pootjes terug hoor 🐾🐾

 4. Wat een leuk en ook wel triest verhaal heb je geschreven Dorus, het is ook leerzaam knap hoor van jou met hulp van je vrouwke masr he bent ook nog een jonge kater dus een beetje hulp is nog wel nodig.
  Gelukkig dat jij bij je liefhebbend personeel bent gekomen want die houden heel van jou als zwarte kat en wat wordt jij al groot Dorus😺
  Nou een fijne Speeldag nog!

  Liefs Ollie😘

  1. Hajoo ollie.
   Ikke hep inderdaad hullup kreeg fan frauw. Sei sogt alles op en ik las het en tiepelde. Ooh ik hat feeeeel meer kun sgrijfe. Mense ware froeger enorm gemeen naar zwarte katten en dieren. We zijn helemaal geen hekse!!

   Ikke word eggie groot he? Mijn man zeg alleen steeds dat ik zijn kleine friendje ben. KLEIN!!😾😾
   Ooh ikke ben al bijna 16 weke!!!
   Pootjes ollie 🐾🐾

 5. Oooh mij jonge,

  wat zeggie toch ferstandige dinge van dattie gewoon swart mag zijn en dan bennie gewoon mooi. Jij ben mij knappe jonge en jij ben mij swarte stuiterSiejamees. En jij heb mij eigen wit in jou vacht en mij eigen heb jou swart. Dattie wel kan zien dattie van mij eigen is.
  En jij weet één ding seeker, MammaLoesje is geen heks van ze eigen. MammaLoesje heb van alles in ze buik maar geen heks. Jij kan rust hebbe….
  En jij weet, jij ben goed zo assie ben. Jij ben nog mij beebie, mij blek bjuutie met ze bruine streep en witte pluk.
  MammaLoesje houw jou,

  koes koes van jou eigen MammaLoesje

  1. Ooh mamsie. Ikke ben so blij met uwes als mijn mamma. Niemand kan ons uitelkaar hauwe. So erg lijke we opelkaar. Ik wil, asse ik auwer ven, net zoon mooie puik krijg asse uwes hep.
   Ikke ben zo blij mamsie dat ik in deze tijt ben gebore. Anders had ik moete onderduik doen 🙁

 6. Lieve Dorus.Goed verhaal getiepeld hoor.Maar wat waren de mensen vroeger toch vreselijk dom.Zwarte katten zijn geweldig!!!Fynn heeft alleen een klein rond wit befje en 1 witte haar op zijn voorhoofd. En hij is de liefste,zachtaardigste kater die je je maar kunt wensen.Ik kan mij voorstellen dat je natte oogjes en een drup neus kreeg toen je dit onderwerp aan het uitzoeken was.Helaas zijn er nog altijd domme mensen die de kleur van een dier zo belangrijk vinden omdat het bij hun bankstel moet passen.Triest.Jij bent een prachtige zwarte,met een beetje wit,cyper bruin,halve siamees en je bent helemaal goed zoals je bent.Knuffels van ons

  1. Oppe onnerste foto kan je mijn witte flekkie sien. Hette is eggie heel kjein.
   Mense ware heel sjtom fjoeger. Hoe kunne mense sig nou omtoofere🙀🙀
   Ikke moes eggie afentoe huil doen. Datte mensen so stom waren.
   Mijn frauw sei dat ze mij juis omme mijn kleur hep genoom 😸
   Knuffel 🐾🐾🐾

 7. Dag lieve grote jongensDorus, wat een grieselige verhalen vertel je! Was je zelf ook niet een klein beetje bang geworden?
  Mijn vrouw heeft wel eens de Heksenwaag gezien, in Woerden is dat. Die bestaat nog, maar hij wordt natuurlijk niet meer gebruikt. Gelukkig maar.
  Mensen kunnen soms zo dom zijn, dat kun je je als kat eigenlijk helemaal niet voorstellen. Want of je dik of dun ben, of wit of zwart, dat zegt natuurlijk helemaal NIKS over wie je van binnen bent. Dat is alleen je vachtje of je huid of je veren of je schubben. En niet je karakter.
  Wat goed dat je samen met je vrouw alles hebt opgezocht. Je bent een slimme stuiterbal, dat wist ik wel!
  Onze Popje had in de zon ook strepen in zijn zwarte vacht, vooral op één van zijn achterpootjes. Mooi is dat hè, dan heb je een geheime tekening in je haren. Wees er maar trots op!
  Weet je wat het is, Door? Alle katten brengen geluk. Omdat we zo geweldig zijn, en slim, en leuk, en mooi. En dan zwarte katten nog wat ekstraveel geluk!
  Veel lieve kopjes en pootjes van je ome Bolle, die het superknap vindt dat je al zoveel dingen weet!

  1. Ooh ome bolle.
   Uwes sei het goet hoor.
   Mijn frauw hep mij geholpe. Want sommige woordjes ken ik nog niet. Ikke ben pas bijna 16 weken.
   Meent uwes dat er nog heksetestdingen zijn? 🙀🙀🙀 oooh nee!!!
   Ooh wat eng. Nou, daar gaat ik nooit heen! Stel uwes foor, ze ziene mijn witte flekkie niet🙀
   Ooh u zag ook mijn streepies? Ze zijn mooi he? Hihihi
   Dag ome bolle. Knuffels 🐾🐾

   1. Maar teiger, je hebt je vrouw toch geholpen met zoeken? Dan ben je zeker weten slim. En je hebt ook een paar minuutjes stil moeten zitten en dat is ook knap!
    Knuffels terug van je ome Bolle, die je eerlijk waar een slimme en lieve en mooie Dorus vindt!

 8. Hoi lieve Dorus, sorry dat ik nu pas schrijf maar gisteren had ik weinig tijd en kon niet op de tablet want mijn vrouw had hem iedere keer. Dorus kleur is helemaal niet belangrijk, het gaat om hoe je van binnen bent, of je een goed katje of poesje bent. En jij bent zowel van buiten als van binnen een hele mooie jongen. Mensen zijn soms zo raar en doen of denken soms hele rare dingen, dat zal je nog vaker gaan horen en zien in je leven. Gelukkig heb jij hele lieve mensen getroffen en heel veel lieve ooms en tantes, en vriendjes en dinnetjes en natuurlijk Mama Loesje. Wij zullen je altijd helpen en steunen. Er zullen altijd mensen zijn die dieren kwaad willen doen, helaas, maar jij bent veilig. Zeker weten, en anders komen alle katten van de blog en feesboeks je helpen. Lieve Dorus speel nog maar lekker met je teiger en doe af en toe maar iets stouts, dat hoort bij groter worden. En knuffel maar veel met je mensen en met Mama Loesje.
  Héél veel knuffies van je dinnetje Kruimel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *