Hoe ik de dagen van de week leerde snappen

week

Toen ik hier kwam, wist ik niks van dagen en maanden en wanneer wat wat is. En nou wel. Dat heb ik thuis geleerd. Maar niet meteen.

Na  een hele poos, toen ik gewend begon te raken, toen viel het me op dat mijn vrouw elke ochtend iets tegen me zei dat hetzelfde was en toch anders. Dan begon ze met: “Vandaag is het…” en ze noemde de dag en legde uit: “Dat betekent dat…”  Weer een heel verhaal. Als huiskater zijnde begon ik te luisteren. En ik begon het ook te snappen.

Intelligent

Ik weet dat er mensen zijn die denken nou een dier is een dier en een dier heeft instincten en meer zit er niet in. Maar wij kunnen ook dingen leren. Wij zijn ook intelligent. Zeker katten. Ik weet toevallig dat Dorus nou al thuis in de boeken zit en mijn verkering Loesje geeft zelfs kurzus, en ik krijg thuis alles uitgelegd.

De dagen

Het is maandag als het zondag is geweest. Zondag is mijn fijnste dag. In de straat is het stil, er lopen haast geen mensen en de mannen die de garage bouwen liggen volgens mij thuis op de bank. En op zondag krijg ik een extra snek. Omdat het zondag is.
Dus als het de dag erna maandag is, en mijn vrouw heeft gezegt: “Nu begint de werkweek,” dan snap ik dat.

Erna is het dinsdag, dat  begrijpt iedereen.

Op woensdag en op donderdag vertelt ze wat ze gaat doen en het fijnste is als ze dan zegt: “Dus het is een gewone dag voor ons samen, Bertje.”

Op vrijdag voel ik me al rustiger van binnen omdat ik weet dat het bijna zaterdag is, dat is de dag voor zondag.

Nacht

Dus zo heb ik geleerd welke dag het is. Elke dag ziet er in de straat anders uit, daardoor weet ik het ook.  Maar elke nacht is hetzelfde, dat er auto’s met lampen rijden en als ik beneden in de vensterbank zit, kan ik ze zien.  En in mezelf weet ik, een nacht heet gewoon een nacht en meer hoef je er niet over te zeggen.

15 thoughts on “Hoe ik de dagen van de week leerde snappen

 1. Hoi Bert,
  Het maakt het bestaan een stuk ordelijker hè, als je weet welke dag het is.
  Ik heb dat ook pas geleerd toen ik bij deze vrouw kwam wonen. Mijn vorige vrouwen hadden werk met onregelmatige diensten toen ik klein was.
  Later ging mijn vorige vrouw wel regelmatiger werken, maar ze was veel weg, en mijn huidige vrouw is bijna altijd thuis.
  Nu weet ik net als jij wanneer het weekend is, dan ligt mijn vrouw iets langer op bed, en ik dus ook. En….ik krijg op zondag net als jij iets extra lekkers, dus dat is mijn favoriete dag.
  Op woensdagavond komt bijna altijd een vriend van mijn vrouw. Mijn vrouw zegt dat hij de week door midden komt zagen. Ik heb hem alleen nog nooit met een zaag gezien!!!
  Meestal eet hij mee, en voor de gezelligheid krijg ik dan ook wat lekkers, dus woensdag ik ook superbelangrijk.
  De rest van de dagen weet ik ook wel hoor, maar de zondag en de woensdag vind ik toch het fijnste.
  Fijne maandag Bert,
  Kop en poot van Vlo.

  1. hoi Vlo, kijk wat goed, bij jou thuis leggen ze het dus ook uit. Misschien heeft elk huis wel eigen dagen zoals met dat zagen. Dat heb ik weer niet. Het lijkt me best moeilijk maar ik hoef alleen te luisteren naar de dagen en verder niks, geloof ik. poot van mij

 2. Ooh oompie bert. Vint uwes mij eggie sjim?
  Ikke fin sudeere heel fijn.
  Ikke ga nog feeeel meer leertje doen. Foor folgend jaar ook. En ikke leer feel van uwes, mammie en ome bolle.
  Ikke ken nog nie alle daag van de week. Ikke weet ajjeen saturdag=fisdag 😸😸🐟
  En datte is een hele fijne dag
  Ooh mijn muisie woept me. Dag oompie bert 🐾🐾

  1. ik vind je heel slim Dorus en ik denk dat je een jonge kater bent met een groot verstand, alleen je moet er nog mee oefenen. Dan komt het helemaal in orde!

 3. Lieve Bert,

  jij ben slim, jij ben wijs van jou eigen. Jij ken jou leeve en jij herken jou daage. Van me eigen vind ik het nog moeiluk. Mij vrouw werk nie in mij huis, zij ga erges anders mij tonijn ferdiene. En zij werk on-reegel-maatig. Dan hebbie thuis geen reegelmaat Bert. Dan hebbie als poes jou ander houvast. Mij vrouw ferdien mij tonijn ook in mij wiekent. En soms is zij ook vrij in mij wiekent.
  Jij schrijf dat jou nacht jou nacht is. Dattie er verder niks ofer hoef te zegge. In mij leeve is mij nacht belangrijk Bert. Mij nacht heb twee kante. Mij fijnste nacht is als mij vrouw gewoon thuis is. Dan issie vrij en krijg wij veel aandacht en knuffels en mij tonijn. In mij andere nacht ga mij vrouw mij tonijn ferdiene. Dan moet ik ook op mij huis passe en op mij broer Floris. Dan heb ik mij ferantwoordelukheid.
  Daage van mij week zeg mij minder Bert. Mij vrouw zeg ze wel maar voor mij eigen is belangrijk offie thuis blijf of mij tonijn ga ferdiene.
  Mij vrouw zeg vandaag is maandag en zij zeg ook dattie vannacht ga werreke. Dan weet ik wel hoe mij dag eruit zie. En mij nacht. En dat het duur zolang het duur. Er kom altijd weer een dag dattie bij ons blijf. Dan leef wij weer anders.
  Van me eigen snap ik nu mij leeve. Van mij nacht en mij dag. Mij daage leer ik laater wel zeg mij vrouw, assie foor altijd thuis blijf. Oooh Bert hoe moet dat dan met mij tonijn…?

  1. hoi lieve Loesje, ik snap het siesteem van wonen dat je hebt een beetje. Maar ik snap vooral dat jij het snapt, dat je weet wat er wanneer gebeurt. En dan is toch knap van je Loes. Dat is houvast. En als je vrouw later thuis blijft dan koopt ze via de compjuter tonijn. En anders stuur ik het op want als ik tonijn heb dan heb jij het ook dan deel ik hoor Loes. je Bertje

 4. Dat is altijd fijn om te weten Bert!!!
  Onze vrouw verteld dat ook elke morgen……..en als ze zegt vrouw moet werken dan gaan wij weer lekker liggen.

  Groetjes van Tica, Izzy, Panda, Belle, Moby, Dopey en onze vrouw.

  1. hoi allemaal, dat is een goed systeem. Gewoon weer lekker liggen omdat je weet nou hebben we het huis voor onszelf. Dat is best rielekst. Even overal kunnen lopen zonder dat er iemand kijkt of vraagt wat je gaat doen. Ik hou er wel van. pootje van mij

 5. Hallo Bert, een heel klein schrijfje met voor jou veel knuffels van ons. Poot van je grote vriend Jip

 6. Hoi Bert, wij vinden het het fijnste als het vrijdag is want dan zegt onze vrouw, morgen hoef ik lekker niet te werken en blijf ik het hele weekend bij jullie. Dat vinden wij het fijnste wat er is. Soms is onze vrouw ook op woensdag vrij, dan zegt ze op dinsdag: morgen kunnen we iets langer slapen want dan blijf ik bij jullie. Over dat langer slapen hebben we nog wel onze bedenkingen want wij willen ‘s-ochtends wel op tijd onze brokjes
  Als onze vrouw thuis is krijgen we altijd iets lekkers. Dus van ons mag het wel altijd woensdag of weekend zijn.
  Groetjes en knuffies van Bas,Bjarne,Oliver Kruimel en Bikkel.

 7. Hoi Bert, wat ben je toch een intelligente kater.
  Het blijft toch vreemd hè, dat mensen denken dat dieren niet kunnen denken. Wij denken juist heel veel, alleen over andere dingen dan mensen.
  Ik weet wel van het wiekent, want dan is alles rustig aan de straat. Ik woon tegenover een school voor mensenkinderen, dus dan hoef ik je niet veel meer te vertellen. Zo weet ik ook wanneer het vaaksansie is.
  En donderdag en vrijdag weet ik ook, omdat mijn vrouw dan vaak weg is. De rest van de dagen weet ik niet zeker.
  Ik heb mijn eigen dagen, net als Loesje denk ik.
  En nu zijn ze vlakbei mijn tuin aan het werken aan de huizen. En daarom weet ik nu supergoed wanneer het drie uur is! Dan geven mijn mensen en ik elke dag een klein feestje met zijn drietjes! Want dan is het gelukkig weer afgelopen met het lawaai. Tot de volgende ochtend.
  En ik weet ook presies wanneer het elf uur ’s avonds is, want dan wil ik op het grote bed om te slapen. Maakt niet uit welke dag.
  Ik hoop dat je een lekkere snek hebt gekregen gisteren, op zondagsnekdag!
  Lieve kopjes van Bolle.

  1. hoi Bolle, ja zo weet je meteen wat drie uur is wat moet het heerlijk zijn als je dan de stilte weer hoort. Met de gewone geluiden. Ik denk dat jouw mensen weten dat het elf uur is omdat jij op bed komt. Dan hoeven ze niet meer op hun klok te kijken want jij bent er. Dus andersom is het ook zo. Wat erg van die kinderschool dat is vast herrie. Soms komen er kinderen door mijn straat, dan moet ik altijd extra opletten. kopje van mij terug

 8. Zo logisch he Bert. Tegen Famke, Lotje en Romy vertel ik over de dag. Ze weten het en instinctief wanneer Chantal mijn hulp komt op donderdag. Slapen ze gewoonlijk na ontbijt lekker tot een uurtje of 10, zijn ze rond kwart over 8 al wakker, want Chantal komt. Dagen dat ik naar fysio ga, ook duidelijk, rolstoel in de gang. We hebben op zaterdag altijd dolle dag, wamt dan doe ik iets verrassends, nieuw speeltje of iet heel lekkers, ook dieetkatje kriijgt dat, en gewoon gek doen. Ze volgen mijn ritme, en zijn dat helemaal gewend.

  1. Wat leuk dat is weer helemaal anders. Als je samenwoont dan heb je samen met elkaar een eigen leven en dat is juist zo gezellig en fijn, daarin voel je dat je een thuis hebt!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *