kater Dorus over: de dag datte ik sjo bang was

bangHajooooo daar benne ik weer. Ikke ga hut fanmijndag heppe oofer bang sjijn. Ikke sjau eers een anner bjoggie sjijfe, maar oompie Bert sei datte dit bewangerijker is.

Help

En missjien help ut anndere katten.  Wat isser dan gebeurt hoor ik uwes segge. Nau… hette follegente.
Ik sjrok. Ik sjrok me rot. Op sijn ammersedams segge we rolberoerte. Offf de t****g. Maar dat woort mag nie. Dat isse een tauwt woortje.
Zeg me awwemaal na! TAUWT!!

Knoepertjedjuk

Wat wasse er nau beurt Doorie hoort ik uwes segge.
Nau ik sjrok oppe tweetst feebruwaarie. Me mense bedachte dat se de wamen moessen lapjes. Eigeluk wat se alleteit doen. Anners kan ik niet vennestebankkonttroolle doen. Want dan siet ik nies.
Ikke woon fjak aan een snelle weg. Knoepertjedjuk dus. Twaaluf busse pur uur en eefenfeel tjemmen. Heeeeel feel toettoetauwtoos en inne soomer ook laag fliegende fjiegtuige.

Boererij

Ikke kom fan boererij af. Daar hep ikke nooit een gehijm fan maak. Het enige gewuit watte ik hoorte ware sjaapjes en paarden. Dat ware me fjientjes. En natuurlijk me geboortemoesje en Poppy en nog een kitte. Een siepurtje. Agt weke lang hoorde ikke aween maar mense en diere. Dus nooit de gewuide die ik nu al 7 maante hoor. Dus toene ik hier kwam hoorte ik nies, want de rame en deure waare digt. Potjedigt!! Dus dat wasse wel pjettug.
Maar toen kwam de dag datte ik naar buite mog.

Aween

Ikke was eers bang want ikke hoorte kinneren krijse. We woone naas een kinnerdagfurrbjijf. Djie selfs!! Maar goet, daar wen je aan. En ikke hep me buurhont Kartoesj. Een hewe gjote woefer. En ikke hoorte hem waffe. Maar datte was ik gewent. Dus wasse ik daar nie bang foor. Maar ik ging niet naar het plekkie toe waar ik hem wel kon sjien. Dat durf ik niet.
Ikke durfte teets meer en bjeef langer buite. Tot de dag kwam dat ik een eng gewuid hoorte. Er floog een masjiene oofur ons huis. Heel laag. Heeel feel broem. Heel hard ook. En hij fluitte. Eg waar… sjo eng. En ik was buite. Aween!! Ikke rente naar binne. Ikke furstopte me bij frauw. Ikke was sjo bang. Ikke bibberte. Man sei datte ik bang was foor dat fliegding.

Twoost

Ikke wert getwoost. Door beide. Maar ikke durfte niet meer naar buite. Noo weeh. Frauw en man sate maar fan joggie, ga nau wekker naar buite. NEE!!
Durruf ik nie meer. Wat nau as we met je meegaan naar buite? NEEHEE. Ikke bjijf binne!! Toen tilte sij me op en wiep naar buite met me. Ikke bibberte. Toen ginge we weer naar binne. Ikke ging wel foor de deuroopening sitte. Tweets daage bjeef ik binne. Toen durfte ik pas weer naar buite.
Pootje foor pootje. Eers flugte ikke weer naar binne, maar laatur oppe de dag durfte ik weer gewoon buite te sjijn.
Ikke was wel evve bang toen ikke kartoesj hoorte, maar ik bjeef buite.
Maar nu gaane we tewug naar sondag.

Wappen

Mijn mense ginge de wame wappen. Se deede de waam ope. Oooooh ikke sjrok. Sofeel herrie. Eg!! Ikke wende naar aggere. Naar de stilte. Ik kjoop onner een kast. Oooh wat was ik bang. Na 10 mienuute wiepe me mense me. Jullie moete wete… ik wuister sjoms nog betur dan een woefer en sodja ik me naam hoor ben ik er dan ook. Alleen deze keer niet. Ik was bang. Eg bang.
Me mense ginge met me noepjessak risselen. En weer reejaageerte ik niet. Frauw wiep door awwe kaamers met een risselent sakkie.
Se riep Pooooorie, waar benne nau. Ikke sei nies. Ikke was bang.
Toen werre me mense bang. Se dagge dat ik naar beneede was gefalle. Man ging onner bed kijke, frauw rende alle tjappe in het tjappehuis op en af. Nog steeds lag ik onner kassie in swaapkaamer.

Noepies

Toen keek man onner kassie waar ik was. Ooooh frauw pakte me gewijk oofer fan man. Ikke wert pjatgekoest. Ikke tjilte. Ikke fin oppetilt worre nie fein. En nu helemaal niet. Ik kjeeg noepies. Nee dank u sei ik.
Oooh erg he? Ik en geen noepies. Me mensen liete me weer wopen. Ik liep naar bet. Frauw kwam evve later bij me sitte. Wat isser dan joggie hoorte ik. Ben je so bang?
bangIk keek frauw aan. Se sei maar joggie tog. Ikke mog wat mette feer pele. Ikke gaf wat tikjes. Na een half uur of so wau ik wel een noepie. Toen nam frauw me mee naar binne. Se wiet me in de kaamer frei. Het was stil. Geen herrie. Nau durfte ik te blijfe. Na een paar uur luste ikke ook weer noepies. En weer een uur laatur at ik weer. En ront 8 uur was ik weer beina hewemaal de auwe. Ik ging naast frauw wigge, op me nepsjaapie. Ik sat te knorren.
En de follengente dag was ik weer helemaal het mannetje. Hihihi.
Man sei datte se me foortaan maar evve opsjuite as se weer gaan wappe.

Dit was het foor dese keer.
Ik sluit af met een dikke koes
Foor MammaLoes.
Toedeledokie

Dorus

20 thoughts on “kater Dorus over: de dag datte ik sjo bang was

 1. Hoi vriendje Dorus, hier Bikkel, ik mag even op de compjuter voor dat mijn vrouw gaat werken. Ik was zondag ook zo bang, het storrumde en het was heel eng, er viel iets om op het balkon, en ik was zo geschrokken joh, niet normaal. Ik ben onder het bed gaan liggen want daar was het veilig, mijn vrouw kwam met een lekkere snek en zei lieve woordjes maar ik hoorde dat het buiten nog erg waaide, dus ik dacht “ik blijf lekker liggen” . Mijn vrouw kwam telkens even kijken, en ‘s-avonds kreeg ik mijn eten onder het bed. De volgende ochtend kwam ik even heel snel tevoorschijn, en ik kreeg knuffels van mijn vrouw en lekkere brokjes. Daarna ging ik weer snel onder het bed. Toen mijn vrouw van haar werk kwam, riep ze me en zei ze dat ze lekkere snoepies had, toen werd ik toch wel even nieuwsgierig en kwam kijken, ik merkte dat het toch niet meer zo heel eng was in de kamer en dat mijn broers en zusjes helemaal niet bang waren. Na het avondeten dacht ik, kom op Bikkel, je bent stoer en niet bang, toen heb ik de hele avond bij mijn vrouw op de bank gelegen, ook al waaide het nog heel hard. Stoer he, mijn vrouw zegt nu dat ik toch wel een Bikkel ben. Nu ben ik niet bang meer Dorus, maar de wind vind ik nog steeds niet fijn. Onverwachte geluiden zijn niet leuk Dorus, dat had jij ook toen je mensen ineens de ramen gingen wassen. Maar langzaam aan wennen we eraan, en gelukkig hebben we onze mensen, die ons geruststellen en knuffelen en snoepies geven.
  Heel veel stoere Bikkel knuffels van je grote vriend Bikkel en ook knuffels van mijn broers en zusjes.

  1. Ooooh arme oom bikkel 😿😿
   Errug is hut he assie bang ben. En dat in uwes eige huis. Ikke sat eg te bibbere onner kassie in sjaapkamer. Heel fer en heel diep. Foor de storrum wasse ik gewukkig nie bang. Ik fon de wege tege het waam wel weuk. En ik zag alles waaie hihihi.
   Kjeeg uwes ook feel noepies? Ikke wel hihihi
   Pootjes🐾🐾

  2. Hoi lieve Bikkel, gelukkig dat je niet meer zo bang bent! Ik vind dat de storrum nou een keer weg moet gaan, ik vind het genoeg geweest!
   Knuffels voor jou en je zusjes en je broers en je vrouw van Bolle.

 2. Hallo Dorus,

  Sapjandorus wat ben jij van de schrik geweest, maar ik ga jou toch wel even miauw vertellen dat jij een hele stoere kerel bent, en ik ben heel trots op jou hoor. Kerel waar jij woont is zoveel lawaai en de laatste lawaai voor jou teveel was in jou koppie omdat die al vol is. Het kan best dat jij zo geschrokken bent van ik zal maar miauwen een bloempot die man of vrouw deed verzetten zodat ze de ramen konden schoonmaken. Alle herrie die er is en jij kan niet zien wat het is en waar het is zijn heel moeilijk en daar moeten we mee leren omgaan en dat we merken dat we veilig. Ikke zelf ben ook jaren verschrikkelijk bang geweest, maar nu gaat het al een stuk beter hoor. Doe maar goed veel in de vensterbank zitten en luisteren naar de geluiden van buiten en dan zal het gemakkelijker gaan.
  Zo nu wil ik nog even kijken of ome Bert er al is om nog een schrijfje te doen en anders mag ik dat vanmiddag. Vrouwtje gaat brokjes verdienen. Fijne dag hoor en knuf van mijn vrouwtje en kopje en poot van Ome Jip

  1. Oooh oome jip. Sommige gewuitjes sijn zo eng 😿ikke ben bjij dat mijn mense me de follegende keer gaan opsjuite. Dan hoef ik het niet meer te hoore. Ikke sjaamde me best wel een beetje aggeraf. Ikke ben een stoere katerjonge en dan tog bang sjijn. Maar frauw sei dat katermannen ook bes bang moog zijn. Ikke hoop datte ik er ooit aan ga wenne.
   Pootjes wiefe oom 🐾🐾

 3. Hoi grotezwartepantersiepersesiejamees, wat erg dat je zo bang was! Bangzijn is helemaal niet fijn,dat weet ik ook. En iedereen is wel eens bang, dat is heel gewoon. Ook mankaters kunnen bang zijn, dus je hoeft je niet te schamen.
  Ik snap dat je bang wordt als je ineens allemaal harde geluiden hoort. Dat had ik in het begin met de reenoovaatsie. Want als kat kan je supergoed horen, en dan hoor je harde geluiden dus als MEEGAAKEIHard!
  Gelukkig dat je mensen je getroost hebben, en dat je toch weer noepies lustte na een tijdje.
  Want stel je voor, dat je nooit meer noepies zou lustten?
  Je bent al aan Kartoesj gewend en aan de mensenkinderen, misschien wen je ook nog aan de geluiden van de tram en de ootoos.
  O ja, ik woon tegenover een kinderschool, dus ik moest ook wel wennen aan die geluiden. En ik vind het nog steeds grieselig als ze in mijn vensterbank gaan zitten (buiten hoor, niet binnen gelukkig).
  Lieve kopjes en pootjes van je oomie Bolle, die supertrots is dat je weer noepies lust!

  1. Hajoooo oomie bolle. Ooooooh sitte er kinnere bij uwes waam? Ooooh dat lijk me nog enger 😿😿😿
   Ikke woon hoog, dus dat kanne niet hier gewukkig.
   Ikke benne sjo bjij dat ik weer noepies lus. Ooooh dan sau de noepjesfaabriek fajjiet gaan. 🙀🙀
   Frauw sei datte eerdaags weer de fliegdinge boofe ons gaan broemen. Ooooh bibber. Soms isse hut eg eng.
   Me beertje twoost me dan. En me mense.
   Toch sjaamde ik me een beetje. Ikke ben tog een man in worring
   Pootjes oomie bolle 🐾🐾

 4. Hoi Dorus,
  Hier oom Vlo van over de Regenboogbrug. Voor bang zijn hoef jij je nooit te schamen hoor, alleen heel domme katten zijn nooit bang! Had je oom Vlo moeten zien de eerste dag bij mijn tweede vrouw! Ik lag onder de boekenkast, en ik had me in mijn paniek zo klein gemaakt dat ik er, toen ik niet zo bang meer was, niet meer onderuit kon met mijn “gespierde” lijf.
  Mijn vrouw heeft midden in de nacht de boekenkast leeg gehaald en er aan één kant blokjes onder gelegd. (ik zag toen ik net naar beneden loerde dat die blokjes er nog onder liggen 🙂 ) , toen kon ik eindelijk naar de bak (pfff wat een opluchting!!) en wat eten.
  Iedereen hier is trots op je jongen, vooral omdat je het durft te vertellen, zodat andere katten ook weten dat het niet erg is om bang te zijn!!!
  Heel veel Regenboogkopjes van oom Vlo.

  1. Hajooo wegenboomoom vlo.
   Ooooh wasse uwes ook bang een keer? Oooh ikke konne wel onner kassie uitkoom. Maar ikke moet nu niet meer gwoeie want anners worre ik te gjoot hihihi.
   Oooh wat een gewukkie datte uwes op uw tijd een plasje kon doen.
   Pootjes oom vlo🐾🐾

 5. Lieve Doorie,

  Mamsie heb eers eeve bij moete koome van jou verhaal van jou schrikke en dattie zó bang ben gewees. En dattie onder jou kas ben gaan zitte foor jou veilig zijn. Dat hebbie wel goed gedaan, jou mamsie was er nie want van mij eigen lag ik in mij huis op mij bank bij te koome van mij droogbrokke. Jij moet altijd veilig zijn in jou huis en jij mag gerus weete, jou mamsie hou ook nie van ze lawaai en geweld. Dan hebbie geen leeve, jij heb alleen maar schrik in jou poote.
  Mamsie zeg wel teege jou eigen, jij moet altijd jou noepies aanneeme van mij soolvrouw. Die kan jij altijd fertrouwe. En assie nie eet ferlies jij jou buik en dat kan jij niemeer pootballer worre.
  Gelukkig ben jij nu weer jou eigen en bennie druk en poinkie door jou huis.
  Zo ken MammaLoesje jou weer, maar zij zeg wel. Zo moet jij jou leeve wel leere.
  Mamsie is tros op jou en jou jou for ze evve en evve,

  Koes koes van jou MamaLoesje

  1. Ooooh mamsie, ik pjobeer te beloof datte ik nooit meer bang zal worre.
   En ikke sal nooit meer noepies weigere. Oooh stel uwes foor datte ik geen pootballer ksn worre🙀🙀🙀
   Oooooh dat kan nie, want ik tjeen eweke dag!!
   Mamsie, ikke hau uwes!! 😽😽😽😽😽
   Koes koes

 6. Och lieve Dorus toch wat ben jij erg geschrokken!!!! Dat is verschrikkelijk!!!
  En je mensen hebben zich even hard verschrokken omdat ze je niet meer konden vinden!!!
  Echt een regelrechte ramp voor jullie allemaal!!!!
  Gelukkig dat het weer goed gekomen is!!
  Hier waar wij wonen is het eigenlijk wel rustig……
  Maar soms zijn er ook heel harde geluiden die wij niet kennen en dan rennen we als een speer naar binnen…….het trapgat is dan te klein want we willen er allemaal tegelijk door heen!!
  Tja en dat lukt niet!
  En in de zomer komen er hele grote ballonnen door de lucht en die maken ook zo’n akelig geluid……..wij zijn altijd bang dat die ballon in onze tuin komt…….je moet er niet aan denken!!!
  Onze vrouw blijft dan buiten en roept ons als de kust weer veilig is!!!

  Maar bang zijn is niet leuk!!!!!
  Dikke knuffel van ons allemaal,
  😽😽😽😽😽😽😘

  1. Hajooo allemaal. Oooh frauw hatte beina een paniekaanfal. So bang was se. Se sate maar DOOOOORIE, maar ikke durfte nies😿 ikke durfte aween te bibbere inne donker. En toene se me fonde wasse ik eg bjij. Maar ook heel bang.
   Ooooh bajonne? Follegens mei sijn die net so eng 😿😿😿 ooooh ikke sau bij uwes nooit naar buite durfe hoor.
   Ikke sau aween maar bibbere. Snik snik.
   Bejoof uwes mij dat asse uwes een bajon siet dat uwes snel naar huis went?
   Pootjes 🐾🐾

   1. Lieve Dorus,
    Wij zijn echt blij voor jou, frauw en man dat het voorbij is!!!!
    Belle en Izzy zaten met een pootje voor de ogen toen ze het verhaal hoorden!!!!
    En wij en onze frauw belofen je dat wij snel naar binnen rennen als er een bajon komt!!!!!!

    ❤😽😘

 7. Hallo Dorus hier met Gijsje. Wat een verhaal zeg! Je woont ook wel aan een héle drukke weg met allemaal auto’s en trams en bussen. Jeetje, wat veel verkeer. En dan ook nog verkeer in de lucht, van die grote vliegtuigen. Geen wonder dat je bang wordt van al dat lawaai.
  Bij mij is het een stuk rustiger. Er rijden paar bussen door de straat. En op het grasveld voor mijn huis spelen kinderen en honden.
  Als kinderen heel hard over de galerij lopen dan wil ik soms schrikken van hun geren en geschreeuw. En kruip ik bij vrouwtje onder bed. Maar heel even. Daarna ga ik weer naar vrouwtje terug. Mijn vrouwtje wordt niet bang van lawaai. Dan weet ik bij mijn vrouwtje ben ik veilig.
  Zoals je bij je andere vriendjes hebt gelezen zijn we allemaal wel is bang. En dat is helemaal niets om voor te schamen.
  Kopjes en dikke knuffels van Gijsje en vrouwtje

  1. Hajooo tante gijsje.
   Ikke begin te begjijpe datte ik me nie hoef te sjame. Maar tog hep ik sowies fan ik benne een jonge en joggies hore dapper te sjijn.
   Sjoms mis ikke de boererij wel hoor. En me auwe fjientjes.
   Pootjes 🐾🐾

 8. Hallo lieve Dorus, oh wat zal jij geschrokken zijn van al dat verkeer, Floortje zou dan ook wegkruipen hoor, en je hoeft je helemaal niet te schamen hoor lieve panterkater want alle poezen en stoere katers houden niet van harde geluiden. Gelukkig weten jouw man en frau precies hoe ze jou moeten troosten. Fijne dag nog lieve Dorus, knuffels en kopjes van Ina en Floortje.

  1. Oooh ikke kjeeg sofeel noepies fan me mense. Ikke was heeel bjij daarmee. En se gaane me nu opsjuite asse se gaan wappe.
   Pootjes

 9. Hoi Dorus!
  Iedereen is weleens bang en daar hoef je je niet voor te schamen. Juist dapper dat je het toegeeft. Wij zijn ook wel eens bang. Als iemand belt, rennen wij ook keihard weg, op de stoel onder de tafel, of onder het bed. We waren ook heel bang (en vooral Binti) toen een paar weken geleden al dat geknal buiten was. Vrouwtje was zo lief dat ze zelfs het eten onder het bed bracht.
  Dus het is erg dat je bang bent (want het is niet leuk), maar het is ook weer niet erg, want iedereen is wel een keertje bang voor iets. En ons personeel is er altijd voor ons om ons te troosten en te knuffelen.

  Pootjes en veel knuffeltjes Binti & Zooka

 10. Hoi lieve Doorie.Dat je bang was was wel heel akelig voor je.Al die herrie is niet leuk en heel meen dat die vliegdinges overkwam.Ze mogen eerst wel eens vragen of ze over jou balkon mogen vliegen!!Maar zwarte panter,je bent nog in de groei en wie weet groei je wel over bang zijn heen!Hier hebben we dat ook wel eens hoor.Vooral met knalletjes avond na de kerst.Want hier horen we niet zo veel verkeer dus dan is het extra hard.De eerste paar jaar zat oom Fynn onder het bed hoor,maar nu niet meer.Je kan er aan wennen.En het is niks om je over te schamen,want iedereen is wel eens bang.Nee je bent juist erg dapper dat je erover durft te praten!!Dus vertrouw je mensen maar en eet veel noepies want dat helpt eggies waar.Stevige rechter poot van je vriend en oom Fynn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *