kater Bolle over: als je een doos hebt

kat in doosAlle katten houden van dozen. Tenminste, dat zeggen mensen vaak. Ik was juist altijd bang van dozen.

Wie gaat er nou in een doos springen, zonder dat je weet wat er in zit? Ik niet! Er kan ook best iets engs in een doos zitten, dat er plotseling uitspringt. En stel dat je in een doos zou zitten, dan kan je niet zien wat er om je heen gebeurt. Dat is natuurlijk supergevaarlijk.
Ik vond dozen dus helemaal niks. Als mijn mensen er eentje neerzetten, liep ik er altijd met een grote boog omheen.

Veilige plek

Mijn mensen vond dat helemaal niet erg. Want voor hun hoorden dozen bij de Grote Beer. En bij niemand anders.
Beer moest heel plotseling bij mijn mensen intrekken. Dat was toen het restoorant waar hij woonde dicht ging. Hij was al vaak bij mijn mensen en Popje geweest. Hij liep dan gewoon door de tuinen, en ging door het kleine kattendeurtje. Dus hij was al een beetje gewend.
Maar nu was ineens zijn restoorant er niet meer.
Daarvan raakte hij in de war. Hij vond het moeilijk, en voelde zich in de steek gelaten.
Beer werd zelfs een beetje ziekjes. Hij wilde meer niet eten en hij kreeg ontstoken ogen.
Allemaal van verdriet, omdat zijn oude mensen en zijn oude huis zomaar weg waren.
Logies, natuurlijk. Dat snapten mijn mensen heel goed.
Hij had plotseling geen veilige plek meer en niets dat van hem alleen was. En Beer wilde bij mijn mensen persee geen mandje of deken of kussentje om op te liggen.

Dozenman

Toen bedacht mijn vrouw dat Beer een kartonnen doos vast heel fijn zou vinden. En ze heeft een mooie doos gehaald bij een winkel. Die zette ze eerst eventjes op de eettafel. Maar voordat ze het wist zat Beer er al in!

kat in doos
Beer

Vanaf dat moment was Beer een dozenman, zegt mijn vrouw.
Hij had in zijn doos een stapel fliesdekens, dan kon hij lekker zacht en warm liggen.
Zijn doos moest altijd op de eettafel staan. Zo wilde Beer dat. Alleen als mijn mensen aten, ging de doos even naar een andere plek. Mijn mensen droegen Beer daar met doos en al naar toe. Het leek dan net alsof hij vloog!
Mijn vrouw heeft Beer in zijn nieuwe doos elke dag met een lepeltje gevoerd. En ze gaf hem steeds brokjes, één voor één. Die hij gelukkig opat. Ook maakten mijn mensen elke dag zijn ogen schoon.
Langzaamaan werd hij toen weer beter.

Dozenhoofd

Toen Beer ouder werd vond hij het goed dat zijn doos naar het grote bed werd verhuisd.
Want het lukte hem niet meer om op de eettafel te springen, en hij wilde geen hulp van een krukje of een stoel.
Beer sliep ook in zijn doos. Op het grote bed, tussen mijn mensen in. Vaak kreeg hij ook nog een doos in de tuin, of in de woonkamer. Daar klom hij dan meteen in. Hij had in een doos altijd een heel seerieus gezicht. Mijn mensen noemden dat zijn dozenhoofd. En ze zeiden dat hij in zijn vliegtuig zat, als piloot.
Beer heeft alle jaren dat hij bij mijn mensen woonde zijn eigen doos gehad. Voor hem was zijn doos een veilige plek. Mijn vrouw maakte de dozen altijd mooi, en plakte er van alles op. Toen Beer een prachtige ster werd, hebben mijn mensen hem in zijn doos begraven in de tuin. Zodat hij makkelijk naar de hemel kon vliegen.

In mijn tuin

Daarom vonden mijn mensen het dus niet erg, dat ik niet van dozen hield. Maar toen kwam de dag dat mijn vrouw een keer een doos in mijn tuin zette, waar ze dingen in wilde doen. En raad eens? Ik klom er meteen in! En ik wilde er niet meer uit. Eindelijk snapte ik wat je als kat leuk kunt vinden aan een doos. Nu heb ik dus met mooi weer een eigen doos in mijn tuin.
Niet in huis, want dat wil ik niet. Een doos in huis hoort niet, vind ik.
Net als voor Beer, haalt mijn vrouw er een stuk karton af zodat ik makkelijk in kan stappen.
En ze weet, door haar ervaring met Beer, precies wat voor maat doos een kat fijn vindt.
Ik gebruik mijn doos in de tuin net zo lang tot hij helemaal kapot is. Want hij regent natuurlijk nat, en dan droogt hij soms heel raar op. Of hij wordt vies, maar dat vind ik niet erg. Soms is alleen nog de onderkant over, maar dat vind ik ook prima. Hoe langer ik met mijn doos doe, hoe meer het echt MIJN doos wordt.

Van Beer geleerd

Vorige week scheen het zonnetje en kreeg ik een nieuwe doos. Ik ging er in zitten, en toen begon mijn man te lachen. Hij riep mijn vrouw, en zij moest ook lachen. Ze hebben meteen een footoo van me gemaakt. Ik werd er een beetje knorrig van.
Waarom ze nou zo moesten lachen weet ik niet.
Nou ja, laat maar lachen, denk ik dan. Wat kan mij het tenslotte schelen. Een echte katerman trekt zich nergens iets van aan als hij in zijn doos zit. Dat heb ik van Beer geleerd.

18 thoughts on “kater Bolle over: als je een doos hebt

 1. Hallo Bolle,

  Wat fijn dat jij weer een schrijf hebt gedaan en nog wel over dozen.
  Ikke ben dol op dozen, manden en dekentjes, en het liefst zo’n groot deken waar vrouwtje dan in de stoel een dekenkuil van maakt. Overal in ons huis staan dozen en bedjes voor mij en owee als vrouwtje gaat opruimen, nou dat ben ikke er bij met de miauw van niks wegdoen en opruimen hoor, Is allemaal van mij. Vrouwtje heeft wel een groot vermoeden waarom in dit allemaal graag wil hebben. Bij mijn vorige baas, mocht ik op een koude betonvloer met een heel dun dekentje slapen en had het altijd o zo koud. Vandaar dat ikke ook vaak onder het dekentje slaap en ’s nachts onder het dekbed tegen vrouwtje aan.
  Vrouwtje heeft zelfs voor mij een reuze grote doos staan en daar zit weer een grote doos in, net een aparte Jippeslaaphuis. Het is mijn Jippehuis en als vrouwtje mij niet kan vinden zit ik daar in, ja ikke doe graag vrouwtje voor het lapje houden en verstoppertje spelen.
  Bolle voor mij geeft een doos of mand ook veilig en beschermd gevoel. Dat gevoel is heel belangrijk voor ons allemaal.
  Ga jij maar heel veel genieten in jouw doos en wat geweldig dat jouw vrouwmens altijd voor een goede doos zorgt die precies bij je past.
  Ikke heb alweer veer geoefend met racen hoor.
  Van mijn vrouwtje krijg jij heel veel knuffels en een fijne zonnige dag wenst ze voor jouw.
  Grote poot en kopje van je grote vriend Jip

  1. Hoi Jip, dat grote huis dat jij hebt staan, met twee dozen in elkaar, dat klinkt heel spannend! O, wat had Beer dat mooi gevonden! Gezellig dat je overal dozen en mandjes en dekens hebt. Dat heb ik ook. Dan kan ik van bed verwisselen, dat is altijd handig. Het is ook ons huis, tenslotte en niet alleen van onze mensen.
   Mijn vrouw zegt dat het haar supergezellig lijkt dat jij onder de dekens kruipt bij je vrouw. Dat deden Pop en mijn Molletje ook, maar ik niet. Ik ben nog steeds aan het oefenen om met mijn mensen op bed te slapen. Maar ik heb een paar dagen geleden zomaar twee uur op bed geslapen terwijl ALLEBEI mijn mensen er in lagen! Hoe vind je dat?!
   Gelukkig dat je het nu lekker warm kunt hebben, Jip. Na al dat gedoe met buiten wonen, en op een koude vloer slapen. En dan ook nog een enge hond, bah.
   Ben je al weer helemaal beter? Super dat je al weer geoefend hebt voor onze Formule2, maar alleen doen als je weer gezond bent hoor!
   Een heel lief kopje voor jou, en ook voor je vrouw, van je vriend Bolle.

 2. Ooooh bolle. Ik zat jouw verhaal met open bek te lees. Ik tikte vrouw steeds aan met datte hep ikjes ook🙀🙀🙀🙀
  Maar ik hep ut met mijn mand.
  Toen ikjes hier kwam woon had mijn personeel een mand gekocht. Ooooh we zaag het en vonden het niest. Toen wauw vrouw het weggooi doen en gooide het oppe balkon.
  Nouuuu toen vonden we het toch fijn😺😺
  Ik hoefe bin geen mand. Alleen buiten.
  Maar ikjes snappe niet waarom jouw personeel zo moest lachen hoor. Raar zeg.
  Kusje op je wang😽

  1. Dag Prinses Katrientje, wat grappig dat jij dat hebt met je mand! Mijn mensen hebben wel eens een zachte mand buiten gezet, maar dat wilde ik niet. Binnen wel. En zo is het met een doos andersom. Binnen vind ik dat eng, buiten vind ik het super!
   Heb je al op je balkon gelegen, in je mand? En was de mand ook voor Catootje, en vond die er ook niets aan, binnen?
   Ik weet ook niet waarom mijn mensen zo moesten lachen. Het is Engels, zegt mijn vrouw, wat er op staat. Maar ik kan geen Engels lezen! Maar ik vind het toch ern mooie doos!
   Dank je wel voor het kusje, en een heel lief kopje terug voor jou van Bolle.

 3. Lieve Bolle,

  Oooh jij heb jou mooie doos, jij sta er knap op Bolle. Jij ben nu de man in jou doos. Jij ben jou eigen Doozeman en jou vrouw bof maar van ze eigen . Zij heb nu ze menseman en jou Doozeman. Oooh vrouw Bolle, ik zeg u eeve prifee, u bof maar van u manne in u huis. Pas u menseman ook in ze doos? Dan hebbie altijd iets achter u hand….

  Van mij eigen houw ik ook van mij doos. Maak mij niet uit waar Bolle, wij heb geen tuin dus dat weet ik niet van mij eigen. Assie een doos op mij balkon zet dan ga ik er ook inzitten. Soms heb wij kermis in mij huis Bolle . Dan ga wij om en om in ze doos, mij vrouw doe nie mee. Dat vind ik wel goed. Ik vind mij doos is mij doos. Floris en Zusje zijn ook Dooze fens.
  Maar mij vrouw zeg, Loes jij moet nu eerst beeter worde van jou niese . Dan kan jij weer op jou dooze jacht.
  Mij vrouw heb wel gelijk zeg ze van ze eigen. Ik heb mij antibiootie en ik vind er niks aan.

  Mij hart is ook geraak door Beer Bolle. Hij heb het goed gezien van ze eigen. Jou mense zijn lief, zij heb hem weer gelukkig gemaak. En hij kon ze eigen Doozeman zijn. Dan hebbie wel lef en bennie wel lief,

  Liefs voor jou Vrouw en menseman Bolle, ook van mij vrouw en van mij eigen. En ook voor jou eigen Bolle, doe jij maar geniete in jou doos

  Loesje

  1. Dag lieve Loesje, wat klinkt dat leuk die dozen-kermis bij jou thuis! Vroeger zetten mijn mensen wel eens vier of vijf dozen in de tuin, maar dan ging Popje ze allemaal onderpinkelen om te laten zien dat hij vond dat ze allemaal van hem waren. En daarna wilde hij er zelf niet meer in omdat hij ze vies vond! Ja, en Beer en Mol vonden dat natuurlijk ook. Dus dan stonden er vijf lege dozen,
   Mijn vrouw zegt dat ze zeker boft met mij als Doozeman, en mijn man als andere man.
   Maar ze zegt dat jongens ook soms raar kunnen zijn, dat ze een doos voor zichzelf willen houden. Dat kan ook bij mensenmannen zegt mijn vrouw, want dan staat er op de doos dat het alleen voor mannen is. Zo’n doos heb ik nog nooit gezien, dus ik weet niet of het waar is!
   Beet was zeker weten heel lief, Loesje! Hij had nog nooit echt een huis en mensen voor hem zelf gehad. Maar gelukkig had hij dat in zijn laatste jaren wél!
   Doe je goed je antibiootie nemen, Loes? Dat je snel weer helemaal beter bent van je eige? Als je niet meer snottert enTJIE! doet, heb je meer enersjie om op dozenjacht te gaan!
   Een heel lief beterschapskopje voor jou van Bolle, en liefs van mijn mensen voor jou en Floris en Zusje en je vrouw!

 4. Dag Bolle,
  Gek hoor, mijn vrouw moest ook meteen lachen toen ze jou in jouw doos zag, ik nog eens kijken….., maar ik zag alleen Bolle in doos! Nou ja, mensen zijn soms vreemd!
  Ik heb ook helemaal niets met dozen, alle katten voor mij wel. Toen ik hier kwam, stonden er twee dingen op de vensterbank; een grote pot met water, en een doos met een lekker dekentje erin. Ik vond dat toch zo lastig, iedere keer als ik wilde drinken moest ik langs of over die doos springen. Mijn vrouw mailde toen naar mijn vorige vrouw, en die mailde terug dat ik nooit in dozen lag. Toen had ik opeens de hele vensterbank om op te liggen 🙂 !!
  Net als bij jouw mensen, komt bij mijn vrouw ook meestal een kat “aanwaaien”. Ik geloof dat hier alleen Poncke en Derrick zijn gekomen toen na een poesloos jaar het huis toch wel heel leeg was, en er bij vrienden een nestje was, en David, die heeft mijn vrouw geboren zien worden.
  Wat zielig voor Beer, huis en mensen weg!! Wat een geluk dat jouw mensen er waren, en dat hij weer zo gelukkig is geworden! Hij ligt super tevreden in zijn doos te rekken!
  Ik heb hier in de kamer één grote doos, die op zijn smalle kant staat, daar ben ik twee jaar geleden in gevlucht met Oud en Nieuw. Mijn vrouw zocht mij overal, behalve in die doos 🙂 !
  Hij mag er blijven staan als mijn veilige vluchtplekje, als ik iets of iemand niet helemaal vertrouw.
  Hoe gaat het met Boris? De pasta die Poncke van de dierenarts bij zijn dieet kreeg heet; Vetoquinol Care Blaasgruisgel. De meeste jongere dierenartsen denken er niet zo gauw aan.
  Het helpt geloof ik alleen tegen struviet gruis. Maar dat komt het meeste voor, wel dus even vragen welk gruis hij heeft.
  Poncke jatte nogal eens eten wat hij niet mocht, dat moest hij altijd een lik uit die tube, wat hij helemaal niet erg vond, want hij vond het erg lekker!! Hij moest het later altijd, omdat hij wel een erge vorm van gruisvorming had, hij vond het prima, zo lekker was het.
  Mijn vrouw zegt dat ik van de leptop af moet omdat er bezoek komt. Snap jij dat, zij krijgt bezoek, en dan mag ik niet op de leptop!!!
  Je verhaal was weer heel mooi Bolle! Ik hoop dat je vandaag weer kunt genieten in de tuin in de doos, maar hier in Rhenen is het nog veel te koud!!!
  Lief zacht kopje, voor jou en je mensen,
  Vlo.

  1. Dag Vlo, dus jij houdt ook niet van dozen? Ik ook niet in huis, ik vind ze eng. Ik snap heel goed dat je steeds over die doos in de vensterbank heensprong. Misschien lag je vrouw wel eens in die doos met dat dekentje? Waarom zou ze er anders een neerzetten?
   Ik wil alleen in de tuin een doos, en zeker weten geen dekentje erin. En hij moet niet heel hoog zijn, want dan kan ik niks zien.
   Waarom mijn mensen moesten lachen om mijn tuindoos weet ik ook niet Vlo! Maar ja, je weet het zelf ook, mensen kunnen de gekste dingen leuk vinden. Ik denk dat dat komt omdat ze minder slim zijn dan wij katten zijn!
   Beer was altijd heel blij met zijn dozen, en er mocht dan ook niks aan veranderd worden want dan ging hij er niet meer in. Ook de dekentjes mochten niet gewassen worden. Mijn vrouw zegt dat dat wel eens lastig was, omdat hij wel eens in zijn doos spuugde. Maar ja, dat vond Beer zelf helemaal niet erg.
   Ga je nog wel eens in je smalle doos? Of is dat alleen voor als er iets heel engs is?
   En dank je wel voor de tip voor Boris! Mijn mensen gaan het aan zijn mensen doorgeven! Hij moet volgende week weer naar de dokter, en misschien mag hij dan ander eten. Als hij weer helemaal gezond is.
   Ik hoop dat je snel ook een beetje warmte krijgt, Vlo! Ik lig nu in de tuin. Mijn vrouw heeft net mijn haren gekamd, daarom ben ik nu maar in mijn zelfgegraven kuil gaan liggen!
   Een heel lief kopje terug, voor jou en je vrouw, van Bolle. En ook van mijn mensen!

   1. Ha Bolle,
    Fijn dat je lekker in je kuil in de tuin ligt. Hier is het nu ook lekker, en ik lig te bakken in de vensterbank.
    Hier in de tuin is nog een vage kuil te zien waar mevrouw van der Zwart altijd lag toen ze nog niet binnen woonde, ook zelf gegraven. Mijn vrouw laat dat zo, als aandenken.
    Ik zit niet zo vaak meer in mijn smalle doos, ik ben best dapper geworden zegt mijn vrouw.
    Ik heb mijn vrouw nooit in de doos in de vensterbank zien liggen, maar misschien deed ze het stiekem.
    Het bezoek had een muis en snoepjes voor me bij zich. Lekker joh, die snoepjes. Ik heb beleefd een tikje tegen de muis gegeven. Mijn vrouw was trots op me.
    Ik kan me goed voorstellen dat Beer het niets vond als zijn dekentje gewassen werd. Heb je helemaal je eigen lucht eraan gegeven, kan je weer helemaal opnieuw beginnen, dat is toch onzin. Waarom snappen mensen dat toch niet?!
    Mijn vrouw maakte de dozen voor mijn voorgangers ook altijd aan minstens ,één kant lager, behalve voor Broddel, die deed dat liever zelf. Hij knaagde altijd aan de zijkanten van de doos, net zolang tot het goed was. Mijn vrouw noemde hem vaak Broer Konijn!
    Geniet maar lekker van je tuin Bolle, je mensen mogen er toch ook wel in? Wel in hun eigen kuil of doos natuurlijk.
    Lief, zacht kopje voor jullie alledrie !
    Vlo

    1. Dag Vlo, goed dat je lekkere snoepjes hebt gekregen, en dat je toch eventjes tegen de muis hebt getikt. Ook al weet je beter, maar mensen vinden dat nou eenmaal leuk.
     Wij hebben hier heel lang een soort kuil gehad waar Beer in lag als hij in de tuin lag. Daar hebben mijn mensen ook een footoo van gemaakt. Lief, dat jullie door de kuil een aandenken aan mevrouw van der Zwart hebben!
     Popje was net als Broddel een knaagdiertje. Hij snipperde aan dozen, en aan wcrollen en ander karton.
     Ik heb vandaag lekker in mijn tuin gelegen en rondgelopen. Mijn menwen waren er vanmiddag niet, anders hadden ze er best bij gemogen. Maar nu wordt het koud, en nu ben ik weer binnen. Op het grote bed. Met ook wat zand en aarde uit de tuin, dus net alsof ik toch nog buiten ben. Lekker hoor!
     Een lief kopje voor jou en je vrouw, ook van mijn mensen, van Bolle.

 5. Oh Bolle, wat een mooi verhaal heb ie weer geschreven, over Grote Beer en de doos. Wij hebben meer met mandjes, er zijn er hier heel veel, dus we kunnen kiezen waar we in willen gaan liggen, soms alleen en soms met zijn tweeen of drieen. Ook hebben we een soort tunnels waar we ons in kunnen verstoppen, Bikkel vindt dat erg leuk en dan moet de vrouw hem gaan zoeken, en dan komt hij ineens te voorschijn. Vindt hij lachen joh. Ook hebben wij mandjes waar we ons helemaal in kunnen verstoppen, onze vrouw noemt het een iglo, maar wij weten niet wat dat is, wij vinden alleen het mandje prima. In sommige mandjes liggen ook flies dekentjes, dat is lekker zacht. Wij vinden het een mooie foto van jou in die doos Bolle, als Oliver zich gaat verstoppen in je tuin, wil hij die doos ook wel eens proberen. Kijken of het wat voor hem is. Het is zondag Bolle, dat betekent dat vrouw thuis is en we lekker rustig aan gaan doen, lekker liggen tjillen in onze mandjes en lekker knuffelen met onze vrouw.
  Groetjes en knuffels van je vrienden Bas, Bjarne, Oliver en Bikkel en van je vriendinnetje Kruimel.

  1. Dag allemaal, dank jullie wel dat jullie mijn foto mooi vinden! Natuurlijk mag je in die doos als je je hier komt verstoppen Oliver! En Bas ook!Zeker weten dat niemand jullie dan kan vinden!
   Mijn vrouw wordt altijd een heel klein beetje jaloers dat jullie zo gezellig met zijn allen in mandjes liggen. Dat vind ze superleuk!
   Zo’n iglo heb ik ook, maar ik ga er niet in. Mijn Molletje sliep altijd in een iglo, dus ik vind dat dat voor haar is. Ook al is ze nu een prachtige ster.
   Bikkel, wat ben je ook een speelveer! Goed hoor, dat hoort ook als je jong bent.
   Mag het wel van jou, Kruimel? Of vind jij dat jongensgedoe soms ook een beetje lastig?
   Ik heb hier ook van die tunnels. Maar, jullie raden het al, ik vind ze eng. Dus nu zijn ze weer in de kast.
   En grappig hè, Bjarne, dat jij ook Beer heet!
   Gaan jullie maar lekker met zijn allen tjillen en knuffelen vandaag! Heerlijk hoor, dat jullie vandaag met zijn zessen thuis zijn. Dat is het aller, ALLERgezelligst, toch?!
   Een heel lief kopje voor jullie allemaal van jullie vriend Bolle.

 6. Hoi Bolle, eerlijk gezegd vind ik dat jongens gedoe maar niks. En zeker niet die kleine druktemaker van een Bikkel. Ik ben blij als hij slaapt, dan heb ik even rust . Ik ben tenslotte een prinses en een diva en jongens zijn zo vermoeiend. Alleen mijn broer Oliver is lief en rustig, met hem lig ik soms in een mandje, dan mag hij me wassen. Voor de rest ga ik lekker mijn eigen gang. Kusje van Kruimel.

  1. Dat snap ik heel goed, Kruimel! Mijn Molletje vond het ook altijd veel te druk als Pop en Beer renden of speelden. En zeker als ze aan het stoeien waren!
   En eigenlijk vind ik het zelf ook altijd een beetje eng als er katten spelen in mijn tuin… alleen durf ik dat niet te zeggen! Mijn Mol was er gewoon heen gerend en had een tik uitgedeeld.
   Doe maar lekker je eigen gang gaan, Kruimel!
   Een lief kopje van Bolle.

 7. Hoi Bolle wat heb jij een leuk verhaal over je en Beer zijn dozen ervaringen geschreven
  Toen ik hier net was vond ik dozen leuk om in te krabben dat die ik niet meer maar erin springen dat blijf ik leuk vinden!
  Veel plezier met je dozen liefs Ollie

  1. Hoi Ollie, dat kan natuurlijk ook, dat je aan dozen gaat krabben! En wat dapper dat je zomaar in een doos durft te springen! Ik durf alleen in een doos als er een lage kant aanzit, dat ik kan zien dat er niks in de doos zit.
   Ik heb soms wel drie verschillende dozen in mijn tuin. Want ik krijg ook wel eens een doos van onse buurvrouw. Dan kan ik kiezen, welke doos ik fijn vind.
   Heb je al lekker in het zonnetje in de tuin gelegen? Hier was het niet héél warm, maar in het zonnetje was het heerlijk!
   Jij ook veel plezier met je dozenspringen, en een heel lief kopje van Bolle.

Reacties zijn welkom