kater Bolle: ik heb maar anderhalf oor

anderhalf oor

Mensen en katten die mij voor het eerst zien, vragen vaak wat er met mijn oren aan de hand is. Of eigenlijk: wat er met mijn OOR is.

Ik heb namelijk maar anderhalf oor. Mijn rechteroor is een gewoon oor, maar mijn linkeroor is een half oor. Ik heb er zelf helemaal geen last van, en het doet ook geen pijn.
En als ik wil, kan ik alles horen.

Linkeroor

Ik kan me eigenlijk niet eens meer de tijd herinneren dat ik twee oren had.
Het is ook al best lang geleden.
Mijn oor is ooit afgeknipt toen ik bij de dierenarts was en narkoos kreeg. Toen haalden ze iets weg zodat ik geen kinderen meer kon krijgen (máken, zegt mijn vrouw. En het heet kastraatie). En ze knipten een stuk van mijn oor af.
Ik heb daar natuurlijk allemaal niks van gemerkt want ik sliep, van de narkoos.
Als je linkeroor is afgeknipt dan ben je een jongen, en als je rechteroor is afgeknipt ben je een meisje. Handig hè, zo hoef je daar nooit meer over na te denken!

Kinderen

Nou denk je misschien: maar waarom moet dat oor er af, en wat heeft dat met kindertjes te maken?
Eigenlijk heeft dat oor er ook niks mee te maken, maar de dokter doet dat bij katten die buiten wonen. Katten die geen huis hebben en die dat ook niet willen. Omdat ze het niet gewend zijn, of omdat ze bang zijn voor mensen. Maar die wél buiten gevoerd worden door mensen. Zo’n kat heet dan een WILDE kat.
Door dat oor kan iedereen zien dat je geen kinderen meer kan maken of krijgen, en dat er iemand is die een beetje voor je zorgt. Dus dat mensen niet de dierenarts of het asiel hoeven te bellen om te zeggen dat er een zwerfkat loopt.

Groep

Ik ben dus ook een wilde kat geweest. Het klinkt wel stoer, vind ik. Maar zo wild voelde ik me vaak helemaal niet.
Ik woonde buiten, in een groep van elf of twaalf katten.
En de meesten daarvan waren mijn eigen kinderen. Ja, ik heb het druk gehad, met mijn twee oren!

Buitenleven

Wij durfden allemaal niet in een huis te wonen, maar we kregen wél eten van hele lieve mensen. En er stonden een soort kleine piepschuimen huisjes in de tuin, waar we in konden slapen of ons konden verstoppen.

Maar ik kon daar niet meer blijven. Want mijn eigen zoons wilden me daar niet meer hebben. Ze vielen me steeds aan en probeerden me weg te jagen. Want nu ze volwassen waren, wilden zij de baas zijn, en de sterkste kater.
Zo gaat dat in de natuur. Nou, mooie boel dan, die natuur. Ik vond er niks aan.
En eerlijk gezegd was ik het buitenleven ook zat. Als het mooi weer is, is het fijn. Maar als het regent of stormt of koud is, is er niks aan. Dan zat ik maar in mijn piepschuimen huisje te wachten tot het over was. Er was verder tenslotte niks te doen. Zeker niet nu mijn oor er af was.

Molly

Dus ik ben daar weggegaan, op zoek naar een beter leven. Zo kwam ik bij mijn mensen terecht. En bij mijn grote liefde Molly. Het maakte Mol niks uit dat ik maar anderhalf oor had.
En trouwens, mijn Molletje was doof geworden, dus die had ook wat met haar oren!
Mol was een beetje bang omdat ze ineens niks meer kon horen en durfde niet meer in haar eentje de tuin in te gaan. Ik kon haar helpen door met mijn anderhalf oor voor ons tweetjes te luisteren naar alles wat je in de tuin hoort. En ik liet haar dan weten wat ik hoorde, en of we veilig waren. Dus zo hadden we samen toch weer complete oren!

Haartjes

Mijn mensen vinden het zo leuk dat er haartjes boven mijn afgeknipte oor uitgroeien. Mijn vrouw geeft mij vaak kusjes op mijn halve oor. Het hoeft voor mij niet echt, maar ik laat haar maar een beetje heen doen.
Mijn man zei in het begin dat er wel een érg groot stuk van mijn oor af is geknipt, en dat hij dat zielig vond.
Maar nu denken we eigenlijk nooit meer aan dat halve oor en valt het ons niet meer op. We weten niet meer beter.

En we weten alle drie dat ik alles kan horen. En dat ik niet luister als ik dat niet wil. Oor of geen oor.

14 thoughts on “kater Bolle: ik heb maar anderhalf oor

 1. Hoi Bolle,

  Eigenlijk vind ik dat je driekwart oor hebt, zo te zien, maar valt niet eens op hoor, ik vind je gewoon een mooie jongen! 🙂

  1. Heel hartelijk bedankt voor het compliment, dat ik een mooie jongen ben. Daar word ik een beetje verlegen van!
   Een lief kopje van Bolle.

 2. Bolle wat ben jij een prachtige kater!!!!
  En wat mooi dat je Molly bent tegen gekomen en haar kunt helpen!!!!

  1. Mijn Molletje leeft helaas niet meer, maar ik heb haar altijd geholpen door voor ons samen te luisteren en door met haar mee te lopen, overal waar ze ging.
   En heel erg bedankt voor alle lieve woorden, dat vind ik altijd fijn om te horen!
   Een lief kopje van Bolle.

 3. Oooooh bolle. Jij hebt ook dus een bert oor.
  Nou…daar is niets mis mee hoor. Ik heb 2 hele oren en mijn personeel blert altijd dat ik selektief doof ben. Want ik doe gewoon wat ik wil en wanneer ik dat wil.
  Wel koel dat er toch haartjes op groeien.
  Ooooh dat jij kindjes hebt🙀 ze waren wel stout tegen jou😿

  1. Dag Katrientje, dat hoort ook zo, vind ik, dat je gewoon doet wat je wilt. Want daar ben je tenslotte kat voor geworden!
   Op mijn knip-oor groeit meer haar dan op mijn hele oor, grappig vinden mijn mensen dat.
   En mijn zoons waren niet lief, nee. Maar misschien kwam dat ook doordat ze nog alletwee hun oren hadden. Want nu komt soms één zoon langs in de tuin, en die is heel verlegen. En één dochter zie ik ook nog wel eens. Die is zwartwit, net als jij!
   Een lief kopje van Bolle,

 4. Hallo Bolle,

  Wat kan jij vrij over jou oor en je leven vertellen.
  Ja het is maar goed dat de DA een stukje van het ook haalt bij poezen en katten die geen eigen huisje hebben, want het is echt wel voorgekomen dat men een poes of kat neutraal wilde maken en dat het al was gedaan. Krijg je een narekoos en was het niet nodig.
  Er is een tijd geweest dat ze geen stukje van het oor haalde maar en 2 knipjes in deden, Nou je snapt dat was foute boel, want door het vechten met andere poezen en katers kan je ook knipjes in je oren krijgen. Maar nog wel voor kindertjes maken of krijgen. Nee er zijn meer als genoeg poezen en katers die graag een warm liefdevol huisje willen en dat er geen plaats is bij de mensen.
  Vrouwtje en ik wisten niet dat ze bij ons katers de linker en bij de poezen de rechter oor een stukje ervan afhaalde, maar natuurlijk wel heel handig, want zo weet men wie wie is.Is zelfs nog zo dat verwilderde poezen en katten die verzorging krijgen van lieve mensen ook een chip krijgen, tof is dat vind je niet, dan ga je tenminste niet helemaal als naamloos en onbekend door je leven.

  Steeds als je weer vertelt van Molly en dat je daar een heel fijn thuis hebt gekregen met fijne warme mandjes en goede zorgen en knufjes, maar ook de vrijheid om buiten te zijn.

  Eigenlijk moet jij je oor en dat van iedereen zien als een eer en waar je heel trots op moet zijn, je bent er niks minder om als ik met mijn hele oren hoor.
  Eigenlijk is het wel jammer, ik zie jou altijd op van die mooie plaatjes en kan zien hoe mooi je bent, maar jou kan ik geen plaatje van mijzelf laten zien. Maar als ons vriendenboek uitkomt dan kun je tenminste zien wie ik ben.

  Bolle bedankt voor je mooie schrijven en tot de volgende keer, want vrouwtje en ik kijken er weer naar uit hoor.
  Voor nu een fijne dag en van mijn vrouwtje een grote knuffel en poot en kopstoot van je grote vriend Jip

 5. Dag Jip en vrouw, ik had ook een sjip! Die heb ik nu nog steeds, maar nu staat er bij dat ik hier woon, bij mijn mensen.
  Dat wist ik geeneens, van de knipjes in je oor. GroteBeer, die hier woonde en die nu een hele mooie ster is, had allemaal hapjes uit zijn oren. Van het vechten vroeger.
  Ik mis mijn oor niet meer, en zeker mijn leven van toen niet!
  Maar Jip, ik denk dat ik wel eens een plaatje van je heb gezien. Op feesboek, kan dat? Want ik kan daar wel kijken, maar ik mag niet meedoen van mijn mensen. En ik dacht dat ik toen een plaatje zag, dat je rood en wit bent, en heel knap?
  En hoe gaat het met je sportbrokken?
  Een lief kopje voor jou en je vrouw van je vriend Bolle.

  1. Hallo Bolle, Ja ik ben rood/wit en dank je dat je me zo knap vind, zeggen heel veel vriendjes, maar ik ben en blijf gewoon Jip. Vraag maar aan vrouwtje of je een keer bij Bert mag kijken, Ik doe nu iedere dag een plaatje van mij daar zetten, dit had Bert gevraagd omdat hij dit zo fijn vind.

   Met mijn sportbrokken gaat het goed, Het natvoer wil ik echt niet eten, maar vrouwtje zegt dat ik door het dooie punt van wennen aan de brokken ben. Ik eet het nu wel goed. Ik ben nu 6 weken bezig en ben 5 ons maatje minder en vrouwtje is super trots op mij. Maatje minder heeft wel wat vervelends hoor, want mijn mooie bontjas is nu veel te groot en als ik hard loop zwieberd er een leeg stuk van mijn jas onder mijn buik. Lukt het bij jou ook nog, laat het eens een keer weten als het van je vrouwtje mag.
   Poot en kopje van je vriend Jip

   1. Hoi Jip, zie je wel dat ik je een keertje gezien heb! Ik zal kijken bij de feesboek van Bert, dan kan ik je ook zien.
    En wat fijn dat het zo goed gaat met je sportbrokken! En kijk maar uit dat je niet helemaal dun wordt, nu het zo koud wordt. Die flubber aan je buik komt van de kastraatie, dat komt door de mormonen. Dat zei de dierenarts tegen mijn mensen. Mijn Molletje was best dun in haar laatste jaar, en toch had ze zo’n flubber. Ik heb ook zo’n flubber, maar die zit nog wel vol met mijzelf. Want ik wilde mijn sportbrokken niet meer.
    Mijn mensen zeggen dat we over een paar weken weer opnieuw gaan beginnen. Nou, ZIJ misschien, maar ik weet het nog niet zo!

    Een lief kopje voor jou en je vrouw van je vriend Bolle.

 6. Goedemorgen Oom Bolle. Wat heeft u al een hoop meegemaakt in uw leven. U oortje viel ons niet op. Mijn Tante Jafita heeft namelijk ook iets. Zij is geboren met 1 oog . Voor mensen die haar voor het eerst zien kijken verbaasd en sommige vinden het zielig. Maar dat is ze niet hoor zij weet niet beter en ze heeft er geen last van. En mijn vrouwtje zegt echte schoonheid zit van binnen. Ik ben blij dat u nu een echt huis heeft en lieve mensen die voor u zorgen. En wat fijn dat u Molly heeft geholpen. Dat is liefde voor het leven. Ik hoop dat u nog veel zult schrijven Ome Bolle. Ik reageer soms wat later maar ik heb het druk met de wereld te ontdekken. Dikke knuffel van Kyana

  1. Dag lieve beebie Kyana, dank je wel voor je berichtje!
   Je tante Javita is vast heel mooi, met haar ene oog. Ik vind zelf dat iets bijzonders je nóg mooier kan maken. En je vrouw heeft helemaal gelijk als ze zegt dat echte schoonheid van binnen zit! Het zit in je hart, en niet in je ogen of oren.
   Ik ben zeker heel blij dat ik mijn Molletje heb gekend, en ik blijf altijd van haar houden.
   Ga jij maar lekker de wereld ontdekken, dat is het belangrijkste dat je kunt doen als kitten!
   Een lief kopje speciaal voor jou, van oom Bolle.

 7. Lieve Bolle,

  me vrouw kon niet meer meelen want ze meelboks zat te vol. Ik zat te wachten op jouw verhaal maar er kwam niks. Me vrouw heb het vanmorgen pas gevonden. Ze zegt dat nu ik ook op me kompjuuter kan, alles vol is gelopen. Maar ik weet er niks van Bolle, ik ben niet tegnies.
  Nu kwam jouw verhaal binnen Bolle en ik wil toch graag nog schrijven want ik leer zoveel van jou. Van je oor en ze buitenleven. Ik heb me beide oore nog en ik heb nooit kittens gehad. Nu kan het niet meer, me Bert heb ook een stuk van ze oor.
  Ooooh Bolle, jij heb wel kittens gehad van jouw verkering van vroeger. Vóór Molly, oooh jij ben eigenlijk pappa Bolle. Oooh ik schrik wel van ze gedrag Bolle, dat ze jou aanvallen. Ooooh ik zou zeggen een draai om ze oore maar ik zou het ook niet durven.
  Ik ben blij dat jij nu gelukkig ben bij jou mensen. Ik vind jou stoer en het geeft niets van jou oor. Jij ben een knappe kater en als poes kan ik dat zien.
  Dank je wel Bolle voor jou mooie verhaal, jij ben een wijze jongen van jou eigen…

  Liefs Loesje

  1. Dag Loesje, wat kan het toch een gedoe zijn met kompjoeters! Ik ben ook niet tegnies, dat hoeft ook niet als kat, vind ik.
   Weet je dat ik eerst ook papa werd genoemd? De mensen die mij en mijn kinderen eten gaven noemden mij Big Daddy! Maar mijn mensen vonden dat niet zo bij mij passen, omdat mijn Mol net zo groot was als ik ben. Ik ben helemaal niet zo groot.
   Sommige van mijn kinderen waren inderdaad niet lief. Terwijl ik altijd wel voor ze gezorgd heb. Daarom was ik ook best verdrietig dat ze boos aan me deden. Een draai om de oren zou misschien best goed zijn, maar dat durfde ik niet. Ik hou niet van slaan.
   Kindertjes van jou en Bert zouden vast heel mooi worden, maar ik snap het van Berts oor, en ik denk dat het maar beter is zo, want dan hebben jullie meer tijd met zijn tweetjes. Kittens zijn heel druk!
   En dank je wel voor je complimenten, ik moet er van blozen!
   Een lief kopje voor jou van Bolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *