Ik zag een vlieg dacht ik

  Soms zie ik een foto van  een Facebookvriend in de tuin. Op zoek naar beestjes om iets mee te doen. Ik ben een tevreden binnenkater en laatst zag ik een vlieg.

“Bert, een vlieg!” riep mijn vrouw. Ik keek van waar-dan.  Ja, ik lag net lekker en ik wilde gaan slapen en dan moet je opeens in de actie.

Jagen

Heel veel mensen denken dat de kat een jager is en ik heb dat van mezelf ook weleens gedacht. Dat ik een woeste oerkater ben die muizen kan verslinden. Maar dan hoorde ik een vreemd geluid en eerlijk is eerlijk, dan had ik toch liever dat mijn vrouw ging kijken wat er was. Volgens mij kan zij beter jagen dan ik.  En ik ben weer beter in ontspannen.

Binnen

Kijk, ik ben nou binnenjongen. Dus buiten kom ik niet en daar ben ik ook tevreden over. Vroeger was ik zwerfkater en toen heb ik zoveel meegemaakt dat ik nou liever binnen ben. Nooit meer regen, nooit meer kou, altijd een kussen en knuffels en snacks en liefde en veilig. En ik hoef nergens op te jagen. Dus het is een beetje van geen zin maar het zit ook in mijn achtergrond, want ik heb van vroeger nog angstklachten, daar ben ik heel eerlijk over.

Spelen

Ik kan wel wat, hoor. Spelen met mijn muis en met het lintje vooral. Daar kan ik dan keihard mijn poot opzetten. Zo van bam! Dan heb ik gewonnen. Dus dat is goed.

En met de muis ga ik rollen. Of ik vang de muis, dat kan ik ook met een propje papier. Maar dan moet ik wel weten dat er iets door de lucht aankomt, anders schrik ik te erg om mee te doen.

Vlieg

Die vlieg waar mijn vrouw over riep, die heb ik geeneens gezien.  Dat kan iedereen overkomen en mij dus ook.

9 thoughts on “Ik zag een vlieg dacht ik

 1. Hallo Bert,

  Nou ik ben wel zo een jager van wacht eens even vlieg of wat ook wat moet jij op mijn balkon of binnen. Nou Bert dan is de jacht begonnen hoor. Vrouwtje en ik doen wedstrijd wie het eerste dat beest heeft gevangen. Ja,ja, vrouwtjes is dus ook een jager, maar dan is ze zeker bang dat ze haar handen vies maakt, want zij doet het met een glas en een stuk stevig papier en laat haar gevangen buit buiten weer vrij. Nou, dat is toch stom hoor. Je moet het toch dood maken en als het een lekker beest is zoals een libelle heerlijk op smikkelen vind ik. Ik heb jou wel eens verteld dat ik die beestjes ook allemaal vang en dan in mijn bekkie mee naar binnen neem en dan weer loslaten. Nou gegarandeerd lol voor 10 hoor Bert. Zie je het voor je, vrouwtje en ik samen op jacht.

  Maar nu wil ik het nog eens met jouw hebben over het verbranden van onze oortjes en neusje en dat je daar echt kanker van krijgt. Nu heb ik weer een nieuw stuk binnen gekregen van Kattenzorg Nijmegen en tot is helemaal opnieuw bijgewerkt tot de dag van nu. Jij mag het gebruiken om het te plaatsen als je dat wil om andere te waarschuwen omdat ze het niet weten. Ze zouden het fijn vinden dat door delen of wat ook heel veel mensen dit weten.
  Hier heb je hun site:

  https://kattenzorgnijmegen.nl/zonbescherming-kat/

  Dit laat vrouwtje jouw weten omdat je er wat mee wilde doen

  Voor nu een fijne dag met vrouwtje en laat haar de vliegen maar vangen hoor. Knuffel van mijn vrouwtje en poot en kopje van mij.

  Je grote vriend Jip

 2. Vliegen zijn super lekker hoor Bert. Ik vang ze ook altijd. Tenminste…als ik wakker ben. Als ik slaap dan mogen ze nog even blijven vliegen.

 3. Hallo Bert, hier Mellie. Wij hebben heel soms ook wel eens een vlieg of een kruipdingetje in huis. Tiffie en ik houden daar niet van: wij waarschuwen direct een van onze mensen en wijzen Het Beest aan, zodat zij het kunnen verwijderen. Onze Dolle Tweeling, Louie en Lucie, is uit heel ander hout gesneden, zegt mama. Als die iets vliegends of kruipends bespeuren, gaan ze er direct achteraan en rusten niet voor ze het hebben gevangen en opgegeten. Viezerikjes, zegt mama dan en dat vinden Tiffie en ik ook, hoor Bert.
  Purrrrrrretjes van Mellie

  1. hoi Mellie, goed dat Tiffie en jij je mensen thuis dan waarschuwen. Dan komt het in orde. Ik miauw soms als ze het niet meteen snapt. Louie en Lucie zien het vast weer anders!!

 4. Dag Bert,

  Hier Bolle.

  Eerst het belangrijkste: slapen gaat natuurlijk altijd vóór.
  En ik vind dat jij, als je geen beestjes wilt vangen, dat ook vooral niet hoeft te doen.
  Zeker niet als je vrouw jou eigenlijk de kastanjes uit het vuur laat halen!
  Als je vrouw de vlieg ziet, kan ze hem toch ook zélf wel vangen?
  Helemaal als jij net wilt gaan slapen!

  Maar ik moet zeggen dat ik buiten allerlei vliegende en kruipende beestjes vang. En ook opeet.
  Er liggen voor in de tuin tegels waar mieren tussenuit kruipen. Dan ga ik daar zitten, en kan ik zó de snackjes ophappen als ze tevoorschijn komen.
  En in de struiken en in het gras vang ik ook wel muggen en vliegjes. Er zit weinig vlees aan, maar ik eet ze toch op.
  Spinnen en wormen lust ik niet.
  En pas was er een libelle.
  Ik heb geprobeerd om hem te vangen, maar ik vond hem toch wel eng. Dus ik heb hem maar laten vliegen.

  Vorig jaar had ik een wesp, die in het gras liep, gegeten. Nou ja, ik probeerde hem te eten, maar spuugde hem toch weer uit.
  Maar toen had ik wel een half uur een heel raar gevoel in mijn mond!
  Mijn mensen waren bang dat de wesp me in mijn mond had gestoken, en letten heel goed op of ik misschien ging kwijlen ofzo. Maar dat gebeurde niet.
  En toch probeerde ik de volgende dag om er wéér eentje te eten! Mijn vrouw kon de wesp net op tijd opzij schuiven met een takje. Jammer hoor, want misschien was déze wesp wel lekker geweest!

  Popje, die hier voor mij woonde, bracht mijn mensen vaak levende rupsen, of levende nachtvlinders. Dat kan ik niet!
  Ik heb wel een paar kleine ratten gevangen, en eentje daarvan naar binnen gebracht. ’s Nachts.
  Dat vonden mijn mensen niet zo leuk. Ze hebben de rat gevangen en op straat weer vrij gelaten.
  Toen dacht ik:”Nou, dat doe ik dus niet nog een keer. Al die moeite voor niks”.
  Nee echt, ik was best beledigd.

  Maar Bert, of je nou beestjes vangt of niet, je kunt wél jagen! Dat blijkt als je met de propjes en het lintje en de muis speelt!
  Dus je hoeft niemand wat te bewijzen, hoor.
  Er lopen hier in de tuin wat jonge buurtkatten en die jagen op alles wat beweegt. Ook op blaadjes en steentjes en hun eigen schaduw.
  Ik word al moe als ik er naar kijk. En ik snap het ook niet, want je kunt je schaduw of een takje niet eten.
  Kijk, voor al dat soort drukke gedoe zijn wij gewoon al te oud. En te slim vooral.
  Wij weten dat we brokjes krijgen, en snackjes.
  En dat onze vrouw met de brokkenbal speelt als wij dat willen.
  Dus wij hoeven ons niet meer zouit te sloven. Zo is het toch?!

  Lieve kopjes van

  Bolle.

  1. ja Bolle daar heb je gelijk in, we hoeven ons niet meer moe te maken, dat is nergens goed voor. Wat moeilijk van de rat. Het is best een prestatie om zo’n beest te vangen en dan krijg je geen waardering thuis. Waar doe je het dan nog voor. Popje is toch een volhouder geweest van “eens snappen ze het.” Ik ben zelf heel eenvoudig geloof ik want ik eet van een bordje of van de krant. En alleen lekker. poot van Bertje

 5. Roos heeft zelf hele goede speuroogjes, dan ziet ze iets en ik maar denken ‘wat dan’?
  Net zaten we even op het balkon, allerlei vliegbeestjes, ze had het reuze naar haar zin.

 6. Bert wij houden soms van jagen. Ons vrouwtje heeft een Frans balkon waarom ze dat zo noemen begrijpen wij niet. De deuren kunnen iets open maar je kan er niet op. Maar op de reling zitten wel eens duiven die ons plagen. Dan komt bij ons de oer boven. We springen tegen de ramen en kletteren met onze tanden. Dat schrikt ze af en dat vind ons vrouwtje goed. Ze poepen op de relling en dat vind ze niet leuk. We hadden eens een spin in huis en dat was mooi. We gingen in een kring zitten en om de beurt gingen we spelen. De spin bleef lange tijd stil maar op het moment dat hij bewoog dan kreeg hij van ons een mep. Maar ons vrouwtje had het ontdekt en die pakte keukenpapier en zette de spin buiten. Wij vinden dat heel raar omdat wij wel eens last hebben van muggen. Soms vinden we die leuk om op te jagen en dat vind het vrouwtje wel goed. Muggen zijn vervelend. Als we lekker liggen te slapen horen wij ze zoemen, en worden wij daar wakker van. En wakker gemaakt worden is niet leuk dus die mug moeten wij hebben.

  1. Jagen is volgens mij best ingewikkeld. Dat je van binnen moet weten wat wel en wat niet en hoe dan. Het is knap dat jullie dat weten. Ik heb geen balkon dus ook geen Frans balkon.

Reacties zijn welkom