Hoe ik als dier zijnde de dingen zie

dier

Ik ben een dier en dat is anders dan een mens. Gekke dingen bedenk ik niet. Ik leef vandaag en vandaag is mijn leefe. Maar ik woon samen dus ik snap wel dingen. Dat er een nieuw jaar is.

Anders

Dat nieuwe jaar is wat mensen verzonnen hebben en ik foel het ook. Thuis is mijn vrouw gespannen. Op feesboek zijn er andere plaatjes. Af en toe hoorde ik een BOEM in de straat dat was ook nieuw dat ik wist, dat heeft ermee te maken.
En gisteravond ging de avond opeens anders.

Gewoon

Een gewone avond dat is dat we thuis zijn. Mijn vrouw zit aan de compjuuter en soms mag ik ook. Dan krijg ik een snek met meediesijn maar daar geef ik niks om. En als ze uit de badkamer komt, doet ze het licht uit en dan gaan we in de huiskamer in het donker aaien en ik lig dan keihard te spinnen. Dus ik ben nooit de eerste die wil stoppen. Op de trap: aaien. Op de overloop boven: aaien. Op het bed: de welterusten-knuffel. Dan wacht ik even of ik slaap een beetje mee en dan ga ik weer naar beneden. Lekker hoor, dan heb ik het huis voor mezelf. Kan ik rustig in de vensterbank zitten en naar de lampen van de autoos kijken. Ik eet wat brokjes. Ik ga eens aan de voordeur ruiken. En ik ga weer naar de slaapkamer, even meeslapen voor de gezelligheid. En vaak worden we samen wakker dan krijg ik een goedemorgen-knuffel.
Dus dan is een gewone avond en een gewone nacht, dat je van binnen weet: zo hoort het. Niks veranderen. Want beter kan niet.

Het leefe

En gisteravond was het toch anders. Het licht in de huiskamer bleef veel te lang aan en we gingen maar niet slapen en toen we het wel deden kwam er buiten heel erg veel herrie en daarna moesten we bijkomen en toen pas konden we slapen. Allemaal door dingen die mensen bedenken.
Echt, je snapt het niet.
Als dier zijnde weet je: het leefe is het leefe, en gewoon leefe is het beste.

21 thoughts on “Hoe ik als dier zijnde de dingen zie

 1. Hallo Bert,
  Ja vrouwtje zegt: Jip we kunnen er weer tegenaan, een heel nieuw jaar voor ons om er samen met andere mensen en dieren er iets moois van te maken. Oke een jaar heeft een heel groot getal en als dat getal op is beginnen we weer opnieuw. Bert eggies niet, daar snapt geen een dier wat van. Vrouwtje vind het prima dat men dat heeft verzonnen, maar als het getal op is dan kan je het ook zonder de boemse doen, omdat de meeste dieren hier heel bang van zijn. Vrouwtje heeft ook de onrust in haar ze is er ook bang van en kan niet tegen de harde geluiden. Nou dan merk je heel goed het gaat anders worden, we zijn uit onze doen en we gaan pas naar ons bed als de boemse en de lichtjes in de lucht voorbij zijn, We doen samen in de stoel hangen en gapen en hopen dat we kunnen gaan slapen.
  2020 was een slecht jaar en nu hopen we dat met de boemse ook Tante corona zo van de schrik is dat ze er vandoor is en we nu 2021 weer onze eigen ikjes kunnen zijn.
  Ik had deze weel aan Bolle en vlo gevraag tijdens de avond zwiepstaarte of ze de brug nu goed dicht timmeren. Vrouwtje en ikke hadden stevige planken en super grote spijkers naar de brug gestuurd, want dat van de andere keer was niet sterk genoeg. Alles is goed aangekomen en terwijl hier een feest met boemse was hebben alle sterren vriendjes en dinnetjes heel hard gewerkt en nu is het stevig dicht. Vlo vertelde dat er wel een geheim achter deurtje is voor vriendjes en mensen die echt niet meer kunnen zijn door ziek zijn of reuze oud en die mogen dan door dat geheime deurtje.
  Nou Bert dus vandaag beginnen we bij nummer 1 van het jaar tot we bij de laatste zijn.
  Jij een grote knuf van vrouwtje en poot en kopje van je grote vriend Jip

  1. hoi Jip wat goed van je vrow dat ze zo poosietief is dat is knap en dan heb je thuis steun, ik hoop dat het bij jullie niet zo’n herrie was waar je pas op feesboek iets over zei. De brug moet echt open blijven want als je nou oud of moe bent dan kun je de achterdeur geeneens vinden; als je er komt is het je tijd ook al hebben anderen dan ferdriet.

   poot van je vriend
   Bert

 2. Happy New Year Bert en vrouwtje van Bert,

  Heel veel knuffels ,een mooi en gezond 2021 en heel veel aalsessies toegewenst 🙂

 3. Hoi Bert, wij hebben ook een nieuw jaar, zou iedereen dat hebben? Hier waren er gisteravond hele erge boemen, wij zijn maar onder het bed gaan liggen toen het te erg werd. Gelukkig is het nu weer rustig en kunnen we wat bijkomen en beter slapen. Wij maken er vandaag een super rieleks dag van. Hopelijk gaat dit nieuwe jaar een heel goed jaar worden Bert.
  Knuffels van Bas,Bjarne, Oliver, Kruimel, Bikkel en Juultje.

  1. Hoi Bas, Bjarne, Oliver, Kruimel, Bikkel en Juultje, erg he die herrie!! Dan foel je je bang en klein en moeilijk van binnen en je weet niet wanneer het overgaat. Maar nou is het voorbij en vandaag kunnen jullie en ik bijkomen en foelen dat het nou weg is. Een heel goed jaar dat kan best,
   pootjes van
   Bertje

 4. Lieve Bert, je hebt weer mooi geschreven over dingen die een dier niet begrijpt maar door mensen zijn verzonnen, zoals het oude en nieuwe jaar. We hopen op een mooi en gezond jaar voor alle vriendjes en hun mensen en ook voor alle dieren die nog geen huisje hebben. Want dat is niet goed. Manmens, Floortje en ik, we zijn blij dat vandaag alles weer normaal is. Normaal is fijn. We wensen je een fijne dag saampjes met veel knuffelen en een lekkere snek. Kopje en knuffel van Ina en Floortje.

  1. hoi Ina en Floortje, ja dat gefoel heb ik ook dat alles weer normaal is of moet zijn. We hebben nou genoeg meegemaakt van spanning en gedoe en herrie, het is nou weer tijd voor rust en ontspanning en ik wens jullie ook een hele fijne dag!! En dat er niks gebeurt!!
   pootjes van
   Bertje

 5. Lieve Bert,

  wat hebbie jou mooie letters gemaak en wat jij zeg is wel zofeel waarheid. Mense ferzinne gekke dinge foor ze eigen en assie dier ben hebbie er niks ofer te zegge van jou eigen. Jij fraag jou eigen af waarom moetie zofeel knalle assie jou niewe jaar krijg? Hebbie geen respek foor jou diere in jou weereld. Diere die buite leefe om dattie nog nie ze eigen huisje heb gefonde. Maar ook assie binne leef snappie er toch niks van. Jij schrik jou eigen zofeel erg en jij ben bang. Mij vrouw moes mij tonijn ferdiene Bert, toen heb ik wel op mij broer Floris gepas. Hij snap er niks van weeges ze deemenzie. Daar denk mense nie aan assie knalle ferzin. Maar wij begin nu onse niewe jaar en wij doe het op onse eigen manier Bert.
  Wij doe het saame, dan hebbie jou knalle nie noodig,

  Jou Loesje

  1. Wat lief van je Loesje dat je op je broer hebt gepast dan had Floris toch de erfaring dat het goed en feilig was ook al was er herrie buiten en dan kon je vrouw met rust in haar hart gaan werken. Wegens dat jij mantelpoes bent. Nou is het leefe weer gelukkig gewoon en onze verkeering ook weer op onze manier. Zo is het het beste dat foel ik met zekergefoel.
   je Bertje

 6. Lieve Bert,

  Je hebt helemaal gelijk hoor : dieren zijn nu eenmaal anders dan mensen. Maar wanneer je samenwoont is het inderdaad weer anders. Dan passen dieren zich aan mensen aan en mensen zich aan dieren. Zo gaat het tenminste hier. Onze vrouw weet zo langzamerhand vrij goed wat wij bedoelen.
  Gisteren was het hier overdag nog vrij rustig in onze straat, maar om 12 uur barstte het hier ook los met knallen en harde muziek. Daar werden wij erg bang van. Wij bleven daarom met elkaar op de bank en dat duurde wel tot 2 uur. Toen besloot onze vrouw om toch maar naar bed te gaan . Wij gingen deze keer allemaal mee naar boven, want samen ben je toch minder bang. Gelukkig is het nu nieuwjaar en is het hier weer lekker rustig.
  Lieve Bert, wij lazen dat jij je zorgen maakt over de Regenboogbrug en over het geheime deurtje. Dat hoeft echt niet hoor ! Je weet toch dat er altijd poortwachters staan. Als het echt nodig is wijzen die wel de juiste weg.

  Wij willen je nog een heel fijn en vooral rustig en gewoon 2021 toewensen met heel veel knuffels en lekkere dingen om te eten.
  Veel liefs van het vijftal : Ivar, Cindel, Fenneke, Jillie en Lisette. en een aai van onze vrouw.

  1. Hoi Ivar, Cindel, Fenneke, Jillie en Lisette en vrouw van jullie llemaal, wat erg die herrie en dat middenin de nacht dat maakt het meteen moeilijker en enger. Gelukkig dat jullie mee naar boven gingen dat je op het idee kwam want samen is dan ekstraa belangrijk dat is ook mijn gefoel. Wat goed dat jullie dat zeggen van de poortwachters dat wist ik geeneens, nou gelukkig maar!! Dan komt er niemand voor niks. Ik ben vandaag keimoe.
   pootjes van
   Bertje

 7. Hoi lieve Bert, heb jij ook een nieuw jaar?, hier begint er ook eentje zeggen mijn mensen, voor mij hoeft het niet maar ik kon er niks tegen doen gisteren, het gebeurde gewoon dat nieuwe jaar, er was hier zoooooveel KEIHARD lawaai dat er ook glas kapoo was gegaan, eng hè!, ik was niet bang want ik lag op het grote bed bij mijn vrouw, ik sliep er gewoon doorheen zegt ze, maar ik vind het nergens voor nodig al dat geBOEM!, dat is toch geen feest?, als zoveel mensen en dieren bang zijn kan het nooit feest zijn vind ik, dus dan kan ik net zo goed gaan slapen, gelukkig is alles nau weer gewoon, dat is pas echt feest vind ik!, lieve zachte kopjes van Kever!!!

  1. hoi Kever dat is goed doorslapen dan foel je je feilig waar je nou bent, dat je weet je vrouw en je man die letten wel op. Bij mij thuis let mijn vrouw op maar ik weet niet, van mezelf ben ik ook dat ik wil weten wat er is. Het was dus bij jullie keihard dat is ook stom. En je hebt gelijk, gewoon is iedeejaal,
   kopje terug van
   Bertje

 8. Lieve Bert hier sloten ze gisteren een moeilijk jaar af, en mijn vjouwtje was gisteren boos. Er was gezegd er mag niet geknald worden ! Nou dat was er de buurman was thuis en die vind knallen leuk. De beebies hadden gelukkig nergens last van, Darwin lag rustig op bed, Amber vond het niet leuk en Kyana ging spugen. En deed hij dat knallen nou maar in 1 keer nee knallen pauze knallen. Dus 3.15 uur was het klaar. Hier had de tv wat harder gezet en weet je Bert als thuis alles rustig is dan is het goed. Vandaag is alles goed en rustig. En wij gaan zoals Bolle schreef samen een mooi jaar ervan maken. Darwin en familie

  1. Lieve allemaal, wat erg hè, van dat knallen! ik stuur Kyana heel veel zachte neusjes dat ze snel niet meer bang is, en gelukkig maar dat de beebies niet bang waren!, ik ga aan Bolle en alle andere sterren vragen of ze kunnen maken dat het volgende keer KEIHARD gaat regenen, dan wil niemand buiten knallen!, heel veel lieve neusjes voor jullie allemaal van Kever!!!

   1. Dank je wel Lieve Kever. Ons vrouwtje begrijpt het niet hij heeft een grote woef. En Kever ja heel veel regen maar vrouwtje zegt verbieden dat knallen. Dank je wel namens Kyana maar sttt ze had ook stiekem gesnoept van de krentenbol. En sttt ze gaat op dieet. Van ons allemaal een dikke koes

  2. hoi Darwin en familie, dus jullie hebben ook het liefste rust ik ook, wat erg ook bij jullie zo lang en dat iedereen er bijna ziek van werd, dan moet de buurman eigenlijk ergens anders heen dat is mijn mening echt waar. Ik hoop dat het nou stil blijft. Lekker rustig!!
   pootjes van
   Bertje

   1. Bert ons vrouwtje begrijpt er niets van hij heeft een grote woef . Dan moet je helemaal niet knallen. Geef ons maar de rust en vogels om naar te kijken of sneeuw dat is veel leuker.

 9. Hoi Bert, het is gelukkig maar 1 keer in het jaar.
  Ik mocht ook niet naar buiten toe en ik wilde heel vaak naar buuten. Zelf snap ik ee ook niks van van dat nieuwe jaars gedoe. Gelukkig was ik niet bang er werd niet veel geknald gelukkig!

  Voor jou en je vrouwke een heel fijn 2921❤️
  Liefs Ollie en het vrouwke❣️

 10. Hoi Bert.
  Voor mij hoeft dat stomme geknal ook niet.
  Waarom verzinnen ze nu zo iets.Je hebt er niks aan,je kunt niet eens het lekker opsmikkelen of zo.Mijn scullary girl was ook erg boos.Want ze knalden al voor knalletjes avond hier,en nog wel midden in de nacht.We waren alle twee direct wakker, zo’n harde ontploffing……En toen ging een paar uurtjes later zo maar mijn bolletje weer op hol.En ik had al meer dan 3 1/2 jaar geen epileptische aanval gekregen.Dus toen ze weer begonnen een paar uurtjes later heeft mijn scullary girl de politie gebeld….en dat doet ze heus niet zo maar.Ze was vreselijk boos op die knal mensen.En mijn scullary girl is niet zo gauw boos…..
  Maar als ze door het geknal aan mijn gezond zitten, oef…..berg je dan maar.
  Maar gelukkig is nu alles weer in orde en het geknal is ook gestopt.En zeggen ze dat we een nieuw jaar hebben.
  Ik vind het best.We gaan weer de goede kant op dan.Naar de zomer toe en krijgen we weer lekker warme zonnestralen.Dat vind ik dan wel weer fijn van een nieuw jaar.
  Lieve Bert,maak er samen met je vrouw een prachtig jaar van en ik hoop dat je maag wat minder gefoelig gaat worden.
  Zachte kopjes van,
  Muzette

Reacties zijn welkom