Even iets over horen en gehoorzamen

gehoorzamen

Ik ben een kater met hele gefoelige oren al zeg ik het zelf en ik hoor van alles, serieus waar, ook wat mijn vrouw zegt dat ik moet doen. Maar daarom doe ik het nog niet. Moet een kat gehoorzamen?

Instinct

Mijn instinct zegt dat een kat geen hond is en dat een hond het leuk vindt om te gehoorzamen omdat hij of zij een baas heeft en een kat heeft geen baas dus gehoorzamen is niks voor katten.
Alleen weet mijn vrouw dat nog niet. Ze denkt dat ze iets kan zeggen en dat ik het dan meteen doe. Elke keer weer ben ik verbaasd, serieus waar.

Wat niet mag

Nou zijn er wel dingen die ik thuis niet mag zoals aan kabels knagen of van haar bord eten, maar dat doe ik haast nooit. Ruik ik aan haar bord (nieuwsgierig ben ik toch), dan zeg tze: “Bert, dat is menseneten” en dan hoef ik al niks meer.  In kabels zet ik vanzelf niet mijn tanden, ik bedoel waarom zou ik. Kom ik nu aan het gehoorzamen, dat is dat je iets doet alleen omdat een ander het wil.

Aaien

“Bert, kom eens hier,” zegt mijn vrouw soms. Dan wil ze aaien. Kijk, dan ga ik natuurlijk. Maar als ik van binnen foel dat ze mijn tanden wil controleren, dan ga ik niet. Ze vraagt het dan nog een keer. Daarna vraagt ze of ik haar gehoord heb. Ik kijk dan terug van wat denk je zelf.  En wat gebeurt er, dan komt ze naar mij. Ja, zo kan het ook, dus.
Ik bedoel te vertellen dat gehoorzamen helemaal niet zo nodig is als een mens kan denken. Als je van elkaar weet hoe je bent in het samenleven en je weet wat kan en wat niet kan dan is het nergens voor nodig. Oja ik wil nog erbij zeggen dat je elkaar wel kunt helpen. Dat zij vraagt: “Heb je trek in een avondsnek?” Of dat ik ’s avonds miauw dat ze naar bed moet. Dan doe je wat die ander zegt maar dat is geen gehoorzamen zo zie ik dat.

14 thoughts on “Even iets over horen en gehoorzamen

 1. Ooh oompie bert. Ikke fin het juist heeeeel jeuk om te luisere. Als mijn mense mij woepe dan luiser ik net asse hontje. Frauw seg dat dat kom ommedat ik een halfe siemees ben. Die sgijne te luisere.
  Ikke komme ALLETEIT asse ze me roepe hoor 😸😸😸

  1. hoi Dorus wat apart ik wist niet dat een siemees altijd luisterde, dat zit dan in je en ik denk dat je frauw het ook gezellig vindt!!

 2. Dag Bert,
  Je hebt helemaal gelijk. Je vrouw en jij zijn, net zoals mijn vrouw en ik, huisgenoten.
  Dan luister je naar elkaar, en respecteer je elkaar, maar dat wil niet zeggen dat je zomaar alles moet doen wat ze vraagt. Trouwens, dat doet mijn vrouw ook niet hoor. Als ze naar de keuken gaat loop ik vaak met haar mee, kijk haar aan en zeg “Mieuw!” (ik ben een redelijk grote kater met een klein stemmetje 🙂 ), Dat betekent dat ik graag wat lekkers wil, maar dat krijg ik lang niet altijd, dus zij gehoorzaamd mij ook niet, en dat hoeft ook niet (eh…altijd 🙂 )
  Het is wel beleefd om te laten weten dat je haar gehoord heb vind ik, maar gehoorzamen hoeft lang niet altijd. Zo denk ik erover, en mijn vrouw ook, dat komt dus goed uit.
  Gewoon zo doorgaan Bert, je bent goed bezig zo.
  Kop en poot van Vlo.

  1. hoi Vlo volgens mij hebben jullie het heel gezellig samen, dat je naar elkaar luistert en dan hoef je geeneens altijd te doen wat die ander zegt je hoort elkaar wel en je weet dat je belangrijk voor elkaar bent daar gaat het ook om, en om sneks. poot van mij

 3. Lieve Bert,

  van me eigen heb ik nie zo groote oore maar ze zijn wel gefoelig. Als mij vrouw thuis is dan heb ik wel mij oore spits want misschien ga zij iets lekkers haale in mij keuke. Dan gebruik jij jou oore wel goed Bert.
  Assie mij roep dan roepie mij. Van me eigen mag ik dan selluf bepaale of ik gehoorzaam. Soms slaap ik er wel doorheen van me eigen, dan roep mij vrouw en weet zij hoe laat zij leef. Maar mij hart zeg wel Bert. Mij vrouw geef mij knuffels. Mij vrouw geef mij lief zijn. Zij haal mij tonijn in mij huis. Wij heb het fijn in ons hart assie saame ben. Dan mag jij best jou oore oope houwe en jou eigen gedraage.
  Behalve assie slaap Bert, dan bennie gewoon nie thuis van jou eigen…

  Liefs van jou Loesje

  1. ja Loesje daar heb je ook weer gelijk in als je samen woont en je hebt een vrouw die voor je eten zorgt en van alles doet dan mag je best aardig zijn en meedoen. Het hoeft niet altijd maar vaak genoeg. Ik ga nou beter opletten of ik het vaker kan doen. Maar als ik slaap dan slaap ik. Je Bertje

 4. Hoi Bert, wat een goed stukje heb je geschreven over het verschil tussen horen en luisteren!
  Ik herken het helemaal wat je schrijft.
  Als kat kun je meestal heel goed horen, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je ook luistert.
  En gehoorzamen is dan weer nog iets heel anders. Je zegt het al, wij zijn tenslotte geen honden.
  Ik hoor mijn mensen bijna altijd, en ik luister ook meestal wel. Gehoorzamen doe ik als ik hetzelfde vind als wat mijn mensen vinden. Dus als ik weet dat mijn vrouw mijn oog schoon wil maken, hoor ik haar wel roepen. En ik luister, want ik kijk op. Maar verder blijf ik gewoon op mijn stoel in de tuin liggen want ik vind het niet nodig dat ze mijn oog schoonmaakt. Dan komt mijn vrouw naar me toe, net als jouw vrouw doet. Of soms ook niet, en dan ga ik eigenlijk uit mezelf toch maar even kijken. Want misschien krijg ik wel een knuffel, of een snek.
  En dan heb je natuurlijk ook nog een gesprek. Zoals wat jij in het laatste stukje beschrijft. Dan zeg je tegen elkaar Zullen we dit of dat doen? Dat is fijn, dan mag je allebei zeggen wat je vindt.
  Maar gehoorzamen doe ik niet, want ik ben geen sirkusaapje!
  Lieve kopjes van Bolle.

  1. hoi Bolle nou weet ik het ook zeker dat ik geen sirkusaapje ben. Maar ik ben wel nieuwsgierig net als jij dus als je wat hoort, ja dan wil je toch weten wat er aan de hand is. Of er iets lekkers is of er een knuffel komt, daar wil je gewoon bij zijn. Ik vind een geprek ook fijn vooral als ze in mijn vacht praat en dan maakt het mij niet uit waar het over gaat ik hoor het niet maar het voelt zo spesjaal!! kopje van mij

 5. Hoi Bert, wij luisteren altijd maar gehoorzamen doen we als we het selluf willen. Als we wilden gehoorzamen waren we wel hondjes geworden. Hier overlegt ze ook vaak met ons, dan zegt ze bijvoorbeeld: zullen we gaan eten, nou dan luisteren en gehoorzamen we hoor. Maar als ze ons roept en we denken, nu maar even niet want we liggen net zo lekker, dan luisteren we wel maar gehoorzamen niet. We bepalen selluf of iets de moeite waard is, dat snapt onze vrouw gelukkig alhoewel ze het wel steeds blijft proberen. Daarom vinden mensen volgens ons katten zo leuk, omdat we zoals onze vrouw zegt een eigen willetje hebben.
  Overleggen vinden wij het fijnste , dat we samen bepalen wat we gaan doen, zij zegt wat en wij geven antwoord, zo komen we er samen altijd wel uit.
  Knuffels van Bas Bjarne Oliver Kruimel Bikkel en Juultje

  1. hoi Bas, Bjarne, Oliver, Kruimel, Bikkel en Juultje, overleg is het beste dat vind ik ook maar als je met veel bent lijkt het me best moeilijk want iedereen heeft een eigen wil en hoe gaat dat dan. Mijn vrouw kan ook een hele tijd blijven roepen en dan heb ik het allang gehoord maar mijn kop staat er niet naar en dan gaat ze toch door. Dat snap ik nooit!!

 6. Hallo Bert,

  Sapperdeloodjes je helemaal vergeten te schrijven, vrouwtje haar schuld hoor nou wilde zij niet naar mij luisteren toen ik een schrijf wilde doen naar jou. Kijk en dan gaat jouw schrijf nog wel over luisteren, zie je nou ze kan het zelf geloof ik ook niet. Maar alle gekjes op een stokje, vrouwtje was ij slaap gevallen op de bank vanmiddag en ja daarna waren we het vergeten.
  Ik kan heel goed luisteren en ook wel weet ik wat wel niet niet goed is, ja je hoort je toch aan de regels te houden, maar vrouwtje denkt dat ik oostindisch doof ben als ik niet wil luisteren. Vanmorgen wilde ik ondeugend zijn en ging krabbelen aan de trap, vrouwtje zegt Jip daar heb je andere dingen genoeg voor hier in het huisje, Ik ga dan protesteren met een rara miauw en ga alles kopjes geven en rollen over de grond.
  Natuurlijk versta ik alles heel goed,bv. als ze roept Jip eten, nou waar ik ook ben ik sta al voor vrouwtje in de keuken hoor, Och vrouwtje bedoeld het niet verkeerd hoor als ze mij dingen vraagt en ik heb geen zin, alles hoort erbij en dat maakt alles nou net zo leuk tussen vrouwtje en mij en we lachen heel wat af, nou ja vouwtje dan en ik met gekke koppies trekken.
  Zo Bert het is een klein schrijfje, maar beter een kleintje dan niks. Vrouwtje moet nog wat op dit tiepelding doen en dan weer tijd voor ons bed. Van vrouwtje een knuffel en kopje en poot van je grote vriend Jip

  1. hoi Jip, geeft niks ik snap nou best dat er allemaal nieuwe dingen zijn want nou heb je een nieuw leven en dat is nog niet helemaal gewoon maar straks wel. En dat aan de trap weet je nou. Ik heb hier ook trappen daar doe ik niks mee. Wat goed dat je vrouw op de bank sliep dan is ze vast een beetje bijgekomen want het is voor haar ook een groot afontuur zo zie ik dat. poot van je vriend Bert

 7. Hoi Bert je hebt helemaal gelijk hoor, mijn personeel moet zelfs naar mij luisteren , net als vanavond ik bleef maar mauwen voor eten, toen heeft mijn vrouwke een knabbelstengel voor mij in de snoepjesbal met gaatjes gedaan zo was ik even bezig , slim van mij hé Bert!

  Kopje van je vriendje Ollie😘

  1. dat doe je goed Ollie, nou heb je zomaar iets lekkers voor jezelf geregeld. Daar ga ik ook nou over nadenken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *