Als je er stoerder uit ziet dan je bent (wat dan?)

oer

Iedereen heeft naar de Hoedjes-sjow gekeken en ik ook. En toen zag ik mezelf. Een seksie kater, een oerkat, een sjerrif die alles durft. Maar eerlijk waar, ik zag er stoerder uit dan ik ben.

Stoer

Eerst vond ik het fijn. Daarna dacht ik, wat nou? Zo stoer ben ik helemaal niet. Want:

 • als er buiten een hard geluid klinkt ben ik bang
 • voor de glazenwasser ben ik nog steeds bang al dat water tegen het raam dat is moeilijk
 • ik kan niet zo goed alleen zijn, dan voel ik me alleen en eenzaam en verlaten en daarna heb ik heel veel knuffels nodig om weer mezelf te worden dat is dan meesta de dag erna zo of de dag na de dag erna
 • eigenlijk heb ik elke dag knuffels nodig en complimenten en dat ze zegt dat alles echt in orde is, anders weet ik het gewoon niet zeker

Dus mijn basis-gefoel is onzeker en snel bang. Dat zit in me, van mezelf en door het straatleven van vroeger ook al is het voorbij het is niet weg.

Durven

Het is wel zo dat ik de straat controleer in de vensterbank, en dat ik brede voorpoten heb en ook dat ik een grote katerman ben. Maar zo stoer als op de foto ben ik eerlijk waar niet. Ik durf wel meer dan vroeger.  In het begin dat ik hier woonde durfde ik de kamer niet uit en nou loop ik door het hele huis, ook door de badkamer al moet ze daar dan wel bij blijven.

Ik wil dit gewoon heel eerlijk zeggen. Dat het alleen voor de foto was. Dus dat niemand moet denken o nou die Bert doet en durft van alles, dat is een stoere jongen dat zie je aan die foto.

Mijn mening is dat je eerlijk moet zijn over hoe je bent ook al is dat moeilijk. Ik zou best heel stoer willen zijn. Maar ik ben het dus niet. Of nog niet.

18 thoughts on “Als je er stoerder uit ziet dan je bent (wat dan?)

 1. Ooh oompie.
  Uw hoet stont uwe mooi. En niemant weet dat uwes eigelijk een beetje een bangert bent. Ikke ben net asse uwes hoor oompie. Ik doe mijself dapperderderder foor dan ik ben. Ik sjrik bes faak. En dan kjijg ik een dikke taart. Ikke durfte eerst niet oppe balkon. Maar nu loop ik er. En ik ga op mijn bloementjesstoel dutte.
  Oompie bert… de mensen buiten weten dit allemaal niet. Asse ze uwes in de vennestebank zien denke se oooh wat een stoere kat. En dat isse sjuper!!

  1. hoi Dorus ja daar heb je gelijk in en ik kan best stoer kijken dat zegt mijn vrouw ook. Dus in de straat moeten ze vanzelf opletten als ik kijk. Het is heel knap dat jij nou op het balkon durft dan ben je slim want je kunt dingen leren.

 2. Hoi Bert,
  Dat was nu juist zo leuk Bert. Alleen Doerak, en misschien Bram zijn echt stoer, maar voor de rest zijn al die stoere katermannen watjes 🙂 !!
  Niet iedereen hoeft stoer te zijn hoor. Toch worden we, nu we ons veilig voelen best dapperder. Zelf doe ik dingen die ik vroeger nooit gedaan zou hebben. Goed, ik ben geen held, maar daar zijn er al genoeg van, of die van zichzelf denken dat ze een held zijn.
  We hadden allemaal de perfecte hoed op vond ik.
  En Jip was opeens echt de Gelaarsde Kat, en Bolle was met z’n bolhoed opeens echt sur Bolle. Jij was met je sherriffhoed op echt controleur vensterbank.
  We mogen er zijn Bert, stoer of niet. En als we onze zwakke momenten hebben, denken we gewoon aan onze stoere foto. Ik vond ons prachtig op PrinsesKatienedag !!!.
  Kop en poot van Vlo.

  1. hoi Vlo, van Bram weet ik dat hij ook heel gefoelig is maar hij gaat wel in zijn tuinjungle jagen op alles wat beweegt en ik snap niet hoe maar hij kan het en hij doet het. Ik snapte niet hoe het allemaal kon met die Hoedjessjow iedereen had presies de goede hoed op en ik ook en ik had nog nooit over hoeden voor mezelf nagedacht. En je hebt gelijk soms doe ik ook dingen de ik vroeger nooit kon of deed. poot van mij

 3. Hallo Bet,
  Dit wordt mijn poging 3 om jou een schrijf te doen.
  Bert jij bent wel en stoere kater hoor en met die hoed die jouw zo prachtig staat helemaal. Als jij die op je bol zet en dan de controle gaat doen op de vensterbank, nou dan gaat alles super goed in je straat.
  Bert er is toch eggies een groot verschil van toen je als een onzeker en angstige kerel bij vrouwtje mocht gaan wonen en nu. Je hebt zoveel overwonnen, en daar naar die dingen moet jij veel kijken en niet van wat je nog niet kan. Je hoeft toch niet alles te kunnen. Een ding is zeker je bent niet de enigste hoor, zoveel van je vriendjes en vriendinnen hebben dat, komt omdat we allemaal een rugzak mee naar ons fijne huisje namen. Altijd zullen er van die rugzak nog dingen zijn en blijven. Jij weet ook wat mijn angsten zijn. En nu deze week met die kater in onze tuin en onder mijn ramen, nou ik was erg bang dat die binnen zou komen. Ik had toen alle haren maar eens omhoog gedaan en ik had ook een super dikke pluimstaart. ( vrouwtje zei dat het een eekhoorn staart was. ) Nou met alle moed die in mij lijf zat ben ik gaan blazen en heel hard Jippebrullen en na een poos is die kat weggegaan en hopelijk komt die niet meer terug.
  Zo Bert nu is het eggies tijd voor mijn dutje en gaat het nu wel goed met mijn schrijf versturen, de andere 2 waren steeds foetsie. Knuf van vrouwtje en grote poot en kopje van je grote vriend Jip.

  1. hoi Jip nou kan ik je zien en volgens mij ben jij de laatste tijd heel veel stoerder geworden dat je zomaar verhuist en al die nieuwe dingen snapt en dan nog zo bang zijn voor die kater en toch dan wat doe ndat die weg gaat!! Dat is superknap. Ik weet eerlijk niet of ik het zou durven. Maar jij wel. En lekker dat je nou een hele tijd in je nieuwe huis kunt blijven, ik hoop dat je vrouw het er ook gezellig vindt. poot van je vriend Bert

 4. Voor mij lieve Bert,

  Ooooh assie toch naar jou eigen kijk dan smelt mij eigen diep in mij binnen zijn. In mij hart, in mij buik…
  Bert jij zie er stoer uit van jou kop en jou breede poote. Jou hart is gefoelig. Voor mij eigen is dat mij mooiste kombienazie. Jij ben er altijd voor jou vriende van jou Feesboek en jou website. Maar jij heb jou stoere werk op jou vensterbank. En jij kijk stoer uit jou oog. Jou vrouw voel ze eigen veilig met jou in ze huis. Maar jij heb jou ferleede en jij ben wie jij ben van jou eigen en jou hart.
  Jij hoor wel bij jou stoere katervriende want jij ben belangrijk. En jij sta op jou footoo zo assie op jou vensterbank lig.
  Jij ben eerlijk Bert, mij hart waardeer het. Jij hoef nie anders te zijn dan assie ben. Mij gefoelige katerman met jou stoere randje van hoe jij eruit zie.
  Jij ben mij sjerrif van mij hart, mij verkering…

  Van jou Loesje

  1. hoi lieve Loesje dankjewel voor je steun en dat je verkering met me wil blijven houden ook al ben ik niet zo stoer als ik eruit zie, alleen van jou wil ik wel de sjerrif van je hart zijn dat je in je hart veilig bent en dat niemand wat lelijks tegen je zegt dat durf ik zeker weten wel!! je Bertje

 5. Bert wat goed dat je dat durft te vertellen!!!
  Er zijn er heel veel die dat niet durven!!!
  En bang zijn of je alleen voelen mag best dat is niet om je voor te schamen!!!!
  Maar de foto doet me ook denken aan jou als controleur van de straat!!!!

  1. Ja ik vind je moet eerlijk zijn over wat en hoe je bent juist als je seksie op een foto staat dus daarom heb ik dit geschreven

 6. Hoi Bert, wat heb je dst mooi geschreven, over stoer zijn. Ik stond ook bij de stoere katermannen, en ik weet ook best dat ik niet heel stoer ben. Maar toch zijn wij dat op de footoos, ook al hebben we een hoed op.
  Ik denk dat Dorus het heel goed heeft gezegd: je ziet er stoer uit, en andere mensen of katten weten niet dat je eigenlijk soms heel bang bent.
  Ik ben een stuk aan het schrijven over stoerzijn, want ik moest er veel over nadenken. Weet je wat ik wel al weet? Als je laat zien wie je bent, ben je stoer. Dat vind ik. Dus dan ben jij superstoer! En Loes ook! En Dorus ook! En Vlo, en Jip, en de bende van vijf (ook jij Bas!) en Moby, Panda, Tica, Izzy, Belle en Dopey, en Kyana, en Jafita. En ga zo maar door.
  Mijn vrouw zei dat ik ook stoer ben, omdat ik ben wie ik ben. Een bangerik, en toch blijf ik dingen proberen. Net als jij.
  En het is jouw blog, en jouw feesboek, dus die sjerrif-hoed past jou presies!
  Bert, eerlijk wasr, ik vind jou stoer. Maar LIEF stoer, niet VERVELEND stoer. Want dat kan ook, en dat is niet leuk.
  Lieve kopjes van Bolle-met-de-gouden-hoed.

  1. hoi Bolle met de gouden hoed, ja daar zegt je vrouw iets heel verstandigs dat we toch dingen proberen ook al zijn we bang, en eigenlijk is dat ook zo. Ik ging toch op dat nieuwe dekentje al vond ik het eigenlijk heel erg eng. Het is belangrijk dat je een blog schrijft over stoer zijn want misschien zitten wel meer katers ermee. Maar wij mogen toch ook gefoel hebben het is niet iets alleen voor poezen zo denk ik erover, kopje van mij

   1. Dorus, jij weet daar vast al wat van af. Ik ben nog bezig met denken en schrijven, dus ik ben benieuwd wat jij gaat schrijven.
    Volgens mij ben jij best heel stoer! Ook al heb je soms een dikke staart. Dat heb ik ook als ik schrik, dat hoort zo als je een grote katerman bent. Dus daar hoef je je helemaal niet voor te schamen.
    Ik ga je stuk voor dinsedag zeker weten lezen Door!
    Lieve kopjes en pootjes van je ome Bolle.

 7. Hoi Bert, wij vinden jou heel erg stoer, je probeert toch af en toe nieuwe dingen. Je schrijft mooie blogjes. Durft eten en sneks te testen Je hebt ooit verkering durven vragen aan Loesje, dat durven wij allemaal niet hoor. De enige die stoer is hier in huis is onze Diva zus Kruimel. En je houdt je straat in de gaten. Allemaal stoere dingen.
  Wij zijn blij en trots dat je onze vriend bent. Knuffies van Bas Bjarne Oliver Kruimel Bikkel en Juultje

  1. hoi Bas, Bjarne, Oliver, Kruimel, Bikkel en Juultje, ja dat had ik allemaal nog niet bedacht en jullie hebben gelijk ik doe al die dingen. Maar ik ben ook vaak onzeker dat is ook zo. Ik vind het ook fijn dat jullie mij als vriend willen hebben!! pootje van mij

 8. He Bert, je bent sowieso echt stoer. En die hoed staat je leuk mrauw! Ik doe nu pas schrijfje want mama heeft vandaag 20km gewandeld. Was iets met Dam Wandelen ofzow. Ik vin haar vet stoer!

  1. hoi Minnie, je vrouw heeft vast van alles over het wandelen verteld, ja en dan is het luisteren dat doe ik hier ook alleen val ik soms wel in slaap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *