Als je eigen huis geluiden maakt

geluiden

Ik ben een katerman op leeftijd want ik ben al elf en ik heb dus meer gefoel voor de dingen van mijn leven. Daarom wil ik iets zeggen over geluiden in mijn huis.

Kraken

Als ik ’s avonds met mijn vrouw over de trap naar boven loop, dan kraakt het. Het is een zacht geluid en het is ook best gezellig, want ik weet dat ik op weg ben naar de welterusten-knuffel dus dat is een fijn gefoel. Als ik alleen over de trap ga, is het kraakgeluid veel zachter maar ik hoor het toch. Dit is het allergezelligste geluid van mijn huis.

Regen

Als het keihard regent dan hoor ik dat op het dak. Het is helemaal niet zo gezellig ook al zegt mijn vrouw dan dat het binnen nou extra fijn is. Ik heb dan een onrustig gefoel. Vooral in de slaapkamer kun je het goed horen dus dan luister ik en dan ben ik gespannen. Aaien helpt dan. Soms regent het ’s nachts en dan lig ik op bed en dan slaapt mijn vrouw en dan weet ik het niet zo goed, maar dan wacht ik gewoon tot het stopt.

Soms is er iemand aan de deur dat hoor ik dan. Nou dan blijf ik in de huiskamer en als mijn vrouw naar beneden gaat dan ben ik ook alweer gespannen van wat gaat er gebeuren. Als ze in de huiskamer terug is, zegt ze dat er niks aan de hand is. Maar hoe moet ik dat weten, serieus. Geluiden aan de voordeur dat zijn altijd moeilijke geluiden dat is mijn erfaring.

Bonk

Soms maak ik ekspres gezellige geluiden. Boven staat een kast en daar kan ik in springen. En dan spring ik er weer uit. Kom ik BONK op de planken terecht. Dat is een goed geluid van een oer-katerman. En dan doe ik het nog een keer. Mijn vrouw roept dan Bertje-Bertje, dan weet ik dat ze kijkt. Dus spesjaal voor haar doe ik het nog een keer.
Misschien is dat wel het beste geluid van het huis.

16 thoughts on “Als je eigen huis geluiden maakt

 1. Hallo Bert,

  Nou Bert ik hou helemaal niet van geluiden in huis, dan zijn het geluiden waar ik niet van kan zien waar het vandaan komt en wat er daarna gaat komen. Een voordeurbel is voor mij helemaal niet fijn, want ik weet ook dat er dan een mens achter die deur is en misschien ook in ons huis komt, ik ga dan maar vlug mij verstoppen. Geluiden van verbouwingen van de buren is voor mij heel slecht geweest, ik ben daar zo erg bang en gestrest van geworden dat vrouwtje voor mij druppeltjes moest laten maken om maar iets beter in mijn jas te komen. Er zijn heel veel geluiden waar ik helemaal niet bang voor ben, de bromstofzuiger daar ga ik niet eens voor opzij als die bij mij moet komen stofsnoepen.
  Heel veel geluiden en dingen zien waren voor mij raar en ik wist niet wat het allemaal was. Nu ik vehuisd ben en we nu in een tijdelijk huisje wonen hen ik een goede manier en tijd om aan heel veel vreemde dingen te wennen. Een auto, mensen door het straatje, allerlei andere vogels en dieren in de tuin. Op die vervelende poezen in mijn tuin vind ik de vogels, konijntjes en eekhoorntjes heel leuk, maar de honden over het straatje met de mensen vind ik heel eng. Vrouwtje zegt steeds dat die honden niet in onze tuin mogen en kunnen komen. Ja als wij dan naar ons voor altijd huis gaan vind ik veel dingen van buiten niet meer eng.
  Bert ik hoop dat in de straat die herrie auto’s en de mensen ook wat rustig doen voor jou en dat je kunt genieten van alles wat jouw dag fijn kan maken. Vanmiddag krijgen wij bezoek van 2 hele lieve mensen en nu hoopt vrouwtje dat ik weer uit mijn verstopplekje kom om mij te laten zien, want die mensen willen mij nu o zo graag eens in het eggies gaan zien, Ja van die plaatjes kennen ze mij wel, maar dat is toch anders.
  Knufjes van vrouwtje en grote poot en kopje van je grote vriend Jip.

  1. hoi Jip ja zo is het er zijn ook geluiden waar je aan kunt wennen en jij hebt daar nou een hele goede erfaring mee met allemaal nieuwe dieren en fekuiden en dan heeft je nieuwe huis ook nog geluiden dus dat was ook wennen en dat heb je allemaal gedaan. Die geluiden van je vorige huis die waren folgens mij gewoon te moeilijk en te veel en dan is het slecht voor je gefoel van binnen. Dus dat heeft je vrouw nou heel goed geregeld!! poot van je vriend Bert

 2. Hoi Bert,
  Wat klinkt dat allemaal gezellig! En je durft zoveel, wat knap.
  Toen ik hier net kwam wonen vond ik alle geluiden eng, maar nu ben ik eraan gewend.
  Mijn voorgangers Plok, David en Snibbe woonden vroeger in een heel oud huis samen met mijn Opa, Oma, Oom en mijn vrouw. Dat huis maakte zelf allerlei geluiden. Het kraakte en piepte. Mijn vrouw was nog een mensenkitten, en die vond dat best vreemd. Toen vertelde mijn Opa mijn vrouw dat het huis zijn verhalen wilde vertellen omdat ze er net woonden.
  Het oude huis staat nog langs de Vliet in Voorburg, en misschien vertelt het nu ook wel verhalen over Plok, David en Snibbe.
  Ik vind hier rennen over de trap erg leuk, het maakt zo’n fijn geluid. Ik was geen trap gewend in huis, dus ik het begin liep ik heel voorzichtig. Omhoog ging nog wel, maar naar beneden vond ik best eng. Nu ben ik boven en beneden voor ik het weet en roept mijn vrouw soms : “Ga je lekker Vlo?” Nou het gaat heel lekker hoor.
  Mijn vrouw is best trots op me dat ik nu zoveel durf en kan, en ik voel mezelf ook best stoer.
  Soms doe ik, net als jij, iets voor een tweede keer, omdat mijn vrouw het zo leuk vindt.
  Wat hebben we het goed het Bert?!! Een vrouw, een huis dat we kennen en dat ons huis is, iedere dag knuffels en eten. Hadden alle dieren dat maar!!
  Dikke kop en poot van Vlo.

  1. hoi Vlo dat wist ik geeneens dat een huis ook verhalen wil vertellen ik heb nog nooit geluisterd misschien moet ik dat doen. Voor mij hebben hier andere katten gewoond dus daar heeft het huis vast verhalen over. Maar ik weet het niet zeker. Wat leuk en goed dat jij nu ook over trappen kunt lopen en ook rennen!! poot van mij

 3. Sjoms finne ik geluiten eng oompie. Dan sjrik ik en moete ikke huiwe. Sjoms hoor ik een tik. En dan kijk ik en segge mijn mense nies aan het pootje.
  Een paar week geleede hadde we hier een pjofkjaak oompie. Ikke hoorte 2x aggerelkaar BOEM!!!!!
  Ikke was sjo bang oompie๐Ÿ˜ฟ๐Ÿ˜ฟ๐Ÿ˜ฟ

  1. dat snap ik Dorus en het moet een moeilijk gefoel zijn geweest. Gelukkig dat je mensen er waren als er geluiden waren daar heb je dan steun aan dat heb ik thuis ook.

 4. Goedemorgen lieve Bert, een mooi verhaal heb je geschreven over de geluiden in jouw huis. En dat er ook fijne geluiden zijn voor jou. Waar je een goed gefoel bij krijgt. Het regent vandaag dus dat wordt bankhangen en knuffelen lieverd. Kusje en knuffels van Ina en Floortje.

  1. hoi Ina en Floortje dat is zo fijne geluiden heb ik thuis ook en ik maak ook geluiden met gapen en graven en rennen en die geluiden vindt mijn vrouw dan weer gezellig!!

 5. Bert wij vinden ook niet alle geluiden leuk!!!!
  Vooral als de deurbel gaat dan vliegen we met z’n allen naar boven……..het trapgat is dan eigenlijk te klein!!!!
  En harde knallen zijn wij echt bang voor!!!
  Onze vrouw zegt dat deze er nu weer vaak gaan komen ๐Ÿ˜ฟ
  We voelen ons dan nergens veilig want waar we ook liggen je blijft het horen!!!!
  En van de kast of vensterbank op de houten vloer springen vinden wij ook leuk ๐Ÿ˜น๐Ÿ˜น๐Ÿ˜น๐Ÿ˜น๐Ÿ˜น๐Ÿ˜น vooral savonds want dan schrikt onze vrouw als ze in bed ligt te lezen!!!! Ze roept dan ook altijd een raar woord maar maakt niet uit want ze staat toch niet op om achter ons aan te komen!

  Dikke knuffel van ons allemaal,
  ๐Ÿ˜ฝ๐Ÿ˜ฝ๐Ÿ˜ฝ๐Ÿ˜ฝ๐Ÿ˜ฝ๐Ÿ˜ฝ๐Ÿ˜˜

  1. mijn adfies is dat de deurbel stuk moet of weg of uit. Dat heb ik hier ook, zonder deurbel is alles beter echt waar. Knallen vind ik ook moeilijk maar dan blijft mijn vrouw bij me. Ik denk dat jullie vrouw ook het springen mooi vindt dat ze dat bedoelt. pootjes van mij

 6. Lieve Bert,

  wat hebbie weer mooi geschreeve over geluide in jou huis. Dattie kraake hoor assie op jou trap loop. En dattie weet dattie dan jou knuffel krijg.
  Mij fijnste geluid is als mij vrouw mij spesiejaale kasdeurtje oope maak. Dan weet mij kop nou krijgie mij tonijn. Soms doe mij vrouw het heel zachjes maar mij oor hoor het toch.
  Geluid van mij foordeur vin ik moeiluk want mij broer Floris schrik zo errug. Dan ren hij naar mij boovre en ik ren dan wel achter mij broer aan. Jij kan nooit weete offie hullup noodig heb.
  Mij erfaring is, geluide die onferwacht zijn vin ik moeiluk. Mij bekende geluid is bekend, dan ben ik er wel meer aan gewend Bert en mij favoriete geluid is mij geluid van mij tonijn,

  Liefs van jou Loesje

  1. Het is vast moeilijk als Floris zo schrikt Loes want je weet toch dat hij het niet zo goed snapt en an heb je je eigen gefoel over een geluid ook. Bekende geluiden zijn het beste dat zie ik ook zo. Dan hoef je niet te denken wat is dat voor geluid want dat weet je dan. Maar toch vind ik stofzuigen stom ook vanwege het geluid, kopjes van jouw Bertje

 7. Hoi Bert, wij schrikken altijd van het geluid van de bel van de voordeur. Dan verstoppen wij ons altijd onder het bed, behalve Bas, want die hoort het niet. Ook het geluid van de vuilniswagen vinden wij niet fijn. Wij houden sowieso niet van harde geluiden. Dus de aankomende tijd met veel knallen vinden we niet zo fijn. Wel hebben wij een speelgoedmuis, die piept, dat vinden we dan wel weer een leuk geluid, maar dat vindt onze vrouw dan na een tijdje niet meer zo fijn, en ook niet als we daar ‘s- nachts mee gaan spelen. Zo hebben we allemaal iets dat we wel of niet fijn vinden Bert.
  Knuffels van Bas Bjarne Oliver Kruimel Bikkel en Juultje.

  1. Hoi Bas, Bjarne, Oliver, Kruimel, Bikkel en Juultje: er is folgens mij veel te veel geluid en rust is toch veel fijner. Een piepmuis lijkt me ook leuk vooral ’s nachts dan hoor je alles beter dat is poosietief. Maar ik snap ook dat jullie vrouw ’s nachts moet slapen!! pootje van mij

 8. Hoi Bert, wat goed dat je geluiden durft te maken, van BONKBONK.
  Ik maak niet zoveel geluiden, alleen als ik keihard rondscheur omdat ik met de veer wil spelen. Dan hรณรณr je me gewoon rennen en remmen!
  Ons huis maakt ook soms geluiden, en die kende ik allemaal. Maar nu met de reenoovaatsie schrik ik van elk geluid. Zeker als het de bel is. Dan kruip ik meteen onder het bed, of ik ren naar buiten.
  O, en weet je wat leuk is? Aan de deur van de badkamer hangt een plankje voor mij, om aan te krabben. Als mijn mensen in de badkamer zijn, doe ik daar sltijd aan krabben. Dan weten ze dat ik er ben!
  Ik hoop dat je een fijn wiekent gaat hebben, Bert, zonder enge geluiden en met veel BONK.
  Lieve kopjes van Bolle (die kopjes maken geen geluid!).

  1. hoi Bolle wat een moeilijke geluiden heb je nou met die reenoovaatsie en zo veel en bijna de hele tijd!! Het is heel slim dat je zelf andere geluiden gaat maken het huis is dan extra van jou, keihard rondrennen geeft ook goed geluid en krabben aan planken. Mijn kopjes geven wel geluid die doen bonk. Heel soms lukken zachte kopjes ook.pootje van mij

Reacties zijn welkom