Zitten met je kattenstaart om je heen

kattenstaart Zitten met je kattenstaart om je heen. Elke kater en poes doet het.  De vraag is: waarom? Mensen vinden het leuk, lief en schattig maar de kat in kwestie heeft er zo eigen redenen voor.

Internationaal

Wanneer je er eenmaal op gaat letten, zie je het katten steeds vaker doet. Op Russische schilderijen, in Japanse tekenfilmseries, op Instagram doet katten uit alle culturen het en ook op de Nederlandse websites zijn er volop katten die ‘netjes’ zitten. Het is een internationaal verschijnsel. Op de vraag ‘waarom’  bestaan verschillende antwoorden.

Houding

Het kan met temperatuur te maken hebben. Een kat die rechtop zit, heeft het niet koud. Maar vouwt de kat de oortjes naar achter en probeert hij of zij zich zo klein mogelijk te maken, dan kan dat zijn om zo warm mogelijk te blijven. De staart om de pootjes vouwen, helpt om de warmte vast te houden.

Boodschap

Een andere verklaring is dat de kat een boodschap voor de omgeving heeft: hij of zij wil even op zichzelf zijn en met rust gelaten worden. Katten die zo zitten, voelen zich prima, er is niets aan de hand, alleen willen ze een momentje of twee voor zichzelf. Met dat staartje gekruld om hun poten grenzen ze zich af van de omgeving. De deur is even dicht.

Zenuwen

Het is ook mogelijk dat de kat zich  zenuwachtig voelt. Dan dient het staartje om  een veilig gevoel te geven, ongeveer net zoals een zenuwachtig mens de armen over elkaar doet. Je gaat niet aanvallen, je voelt je gwoon niet op je gemak.

Doen

Wat moet je doen als je kat het staartje om de pootjes legt? Goed opletten en bedenken wat de reden daarvan zou kunnen zijn. Dan kun je met respect voor de kat wat doen. Soms is  het genoeg een bordje met een paar snoepbrokjes neer te zetten, of even met een zachte stem je kat toe te spreken. En soms moet je het staartje dat zegt ‘nou even niet’ respecteren.

(bron: Iheartcats.com)

One thought on “Zitten met je kattenstaart om je heen

  1. Hallo Bert,

    Ik heb dit van onze staart eens aan vrouwtje gevraagd of zij hier wel eens bij stil heeft gestaan. Vrouwtje zegt dat we met onze staart heel veel aan andere duidelijk maken. Maar ze heeft nog nooit nagedacht waarom ik mijn staart ook wel om mij heen doe en ook bij andere katten niet. Ze heeft het nooit als een uitdrukking van even niet gezien en zo ziet ze het ook niet. Ze ziet altijd alleen een rustige ontspannen kat, maar ze zegt er eens extra op te gaan letten van het hoe en wat. Weet je we doen onze staart ook om ons heen als we slapen. tenminste ik wel.
    Zo en nu ga ik weer terug naar het zonnetje hoor Bert. Veel knuffels van vrouwtje en poot en kopje van mij.

    Je grote vriend Jip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *