Een chip in je kattenlijf: moet dat?

chip  Een chip in je kattenlijf, moet dat? Het is best een ding. Mensen hebben geen chip. Dieren wel. De dieren zijn aan het emanciperen, dus we hebben steeds meer te zeggen. Maar straks is het misschien verplicht, dat het van de wet moet.

Hospitaal

Ik zal eerlijk zeggen: ik heb een chip. Toen de mensen van het Dierenhospitaal me van de straat haalden, hebben ze ook een chip in mijn lichaam gedaan. Hun eigen adres staat erin. Dus niet van waar ik woon met mijn vrouw. Want ze zeggen, er kan van alles gebeuren en dan kom je in ieder geval bij ons en dan helpen we je verder.  Ja, daar zit wat in.

Verplicht

Nou komt er misschien een wet dat elke kat verplicht een chip moet. Het staat in de krant. Dus elke kat die een thuis heeft of op straat zwerft, moet een chip met een adres.
Het voordeel is dat als je als kat zijnde per ongeluk de weg kwijt bent, dat je dan snel weer naar huis kunt. Dat is belangrijk. Dus daarom is het positief kattennieuws.  Ik hoop dat mensen het doen voor hun eigen kat.

Alleen weet ik niet hoe het moet met zwerfkatten. Hebben die dan meteen een thuis?

Meer

En ik vind eigenlijk, dat mensen ook een chip moeten. Op Feesboek heb je van die oproepen dat er een mens vermist is. Dat is zielig.  Die mens wil vast ook naar huis. Dat is toch ook belangrijk? Iedereen kan de weg kwijt raken dat je denkt het was hier en dan ben je ergens anders. Dus dan heb je hulp nodig,  maakt niet uit of je mens of dier bent. En een chip geeft die hulp.

Ik hoop wel dat er huizen genoeg zijn voor katten en mensen die gevonden zijn. Dat vind ik nog best moeilijk.

12 thoughts on “Een chip in je kattenlijf: moet dat?

 1. vind het wel goed dat het gebeurt maar inderdaad zou het bij de mens ook niet verkeerd zijn verplicht een naamkaartje

 2. Lieve Bertje,

  Mijn Kitty heeft ook zo een chip,zij gaat niet naar buiten ,behalve op balkon(wat trouwens goed afgeschermd is),maar vind het toch een goed idee dat alle katten een chip moeten hebben.

  Er lopen zo vaak katten van huis weg,dan is het handig als ze zo een chip hebben,maakt dat ze makkelijker terug kunnen naar hun eigen huisje.

  Voor mensen die vaak hun huis kwijt zijn en die niet meer kunnen vinden ,zouden ze zo een halsketting met hanger met naam en adres om hun kunnen doen.

  1. Wat goed dat Kitty ook een chip heeft als binnenpoes. Ze kan best per ongeluk buiten raken en dan de weg niet meer weten. En dan kan iemand haar weer thuis brengen!

 3. Hallo Bert,

  Je weet ik ben ook een huiskater, maar vrouwtje vond het erg belangrijk dat ik een chip zou hebben. Vrouwtje leest zo vaak een oproep van mensen dat ze hun dier kwijt zijn en ook van de organisaties die dieren opvangen en dan blijkt maar weer dat er vele niet gechipt zijn. Maar vrouwtje wil graag dat er ook een verplichting komt dat alle dieren geneutraliseerd worden. Maar ze heeft wel een grote vraagteken erbij, want wie zal dat kunnen controleren? Dan zijn er best heel veel mensen die hun dieren willen chippen of neutraliseren, maar deze mensen hebben niet zoveel geld. Er zou een regeling moeten zijn dat de kosten veel lager zouden zijn. O ja nog iets heel belangrijks bij het chippen, veel mensen vergeten hun dier te laten registreren en dan heeft het ook geen zin.
  Ik ik hoop dat het nog eens gaat lukken voor ons dieren, maar vrouwtje vreest dat het een droom zal blijven.

  Bert fijne avond en knuf van vrouwtje en poot en kopje van mij.

  Je grote vriend Jip.

  1. hoi Jip, ja dat is ook belangrijk met een chip, dat je dan een neutrale kater of een neutrale poes wordt. En dan gratis dat is het gemakelijkste. Maar ik weet ook niet wie dat allemaal moet controleren.

 4. Hoi Bertje,

  Hier Bolle.

  Ik ben ook gechipt.
  Dat is gebeurd toen ik gevangen was door de Stichting Amsterdamse Zwerfkatten.
  Zij hebben gezorgd dat ik geen nieuwe kittens kon maken, en me toen teruggezet in de tuinen. Er waren toen wél mensen die me voerden.
  Ik stond ook bij de Stichting Zwerfkatten geregistreerd toen ik nog buiten woonde.
  Nu staat het adres en het telefoonnummer van mij en mijn mensen er op.

  Pop, Beer en mijn Molly waren ook allemaal gechipt.
  Bij Pop waren mijn mensen erbij toen het gebeurde, en het deed hem helemaal geen pijn.
  Hij vond zijn wormentablet die hij daarna kreeg erger!

  Wij gaan/gingen allemaal naar buiten, en je weet maar nooit wat er gebeurd, zeggen mijn mensen.
  Het kan gebeuren dat je de weg kwijtraakt, of dat je valt, of ergens naar binnen of naar buiten gaat waar dat eigenlijk niet moest.
  En met zo’n chip kunnen ze altijd zien waar je woont!
  Er worden katten gevonden waarvan niemand weet waar ze eerst woonden, en bij wie.
  Zo was het ook bij mij!

  Ik vind het wel goed dat het verplicht wordt voor mensen om hun kat te chippen.
  Ik hoop dat mensen dan toch wat beter nadenken voordat ze met een kat gaan samenwonen. En dat ze hun kat niet zomaar achterlaten, of verkopen, of weg laten lopen en niet gaan zoeken.
  En wat Jip zegt: dat het ook verplicht wordt om te zorgen dat je kat geen kittens kan maken of krijgen.
  Want er zijn al heel veel katten zonder huis. Dan hoeven er niet nog méér bij te komen!

  Hoe het met mensen moet weet ik niet precies. Maar volgens mij hebben mensen vaak wel een soort pasje, of papieren met hun naam.
  En anders misschien een armband met je naam, of iets in je kleren genaaid?

  En dat er genoeg huizen zijn voor mensen en katten zonder huis is heel erg belangrijk!
  Maar misschien kan een kat zonder huis dan een mens zonder huis kiezen, en dat ze gaan samenwonen? Dat is voor allebei gezellig!

  Lieve kopjes van

  Bolle.

  1. hoi Bolle, dus jij bent ook voor de chip. Ja het kan helpen vooral als je per ongeluk de weg kwijt bent. Dan is het gemakkelijk. Voordat ik hier mocht komen wonen van het asiel, deden ze heel streng tegen haar over wat wel en niet mocht. Dat vind ik heel goed. Je moet als kat en mens wel bij elkaar passen. Ik zou ook nooit zomaar ergens willen wonen en jij vast ook niet! Bertje

 5. Ik ben ook wel voor, maar een ander probleem is dat soms katten wel een chip hebben, maar mensen niet de moeite nemen om te registreren of het na een verhuizing vergeten. Daar zou ook wat aan gedaan moeten worden.
  Roos is in het asiel gechipt en toen ze met me mee ging, heeft het Haags Dierencentrum de registratie naar mij omgezet, goed geregeld, maar anders zou ik het zelf natuurlijk gedaan hebben.
  En voor mijzelf? Doe maar een chip mét GPS in mijn bovenarm, altijd vindbaar, veilige gedachte.

  1. eigenlijk moet iedereen die een thuis heeft ook een chip hebben, want zoek raken is voor iedereen akelig!!

 6. Lieve Bert wij hebben allemaal een chip en het vrouwtje was blij dat toen Elani kwam ze ook al gechipt was. Want ze is ooit eens ontsnapt door het raam dat door de storm was open gegaan. 6 weken vermist en gelukkig werd ze gevonden en door haar chip kwam ze weer thuis bij het vrouwtje. Wel wil het vrouwtje opmerken mensen aub het goede adres doorgeven aan of bij stichting Nederlandse databank gezelschapsdieren. Elani is namelijk geboren in Frankrijk. Ook als er bij ons kittens geboren worden krijgen ze bij de 1in enting gelijk de chip

  1. Ik vind iedereen moet naar huis kunnen en soms heb je daar hulp bij nodig. Mijn vrouw is niet gechipt dat vind ik persoonlijk best moeilijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *