Waarom ik nog steeds geen dozenkater ben

dozenkater

Ik weet het. Bijna elke kat vindt een doos supergeweldig om in te zitten. Op Feesboek zie ik heel veel fotoos en mijn vrouw ziet die ook. Dus laatst toen er een doos in huis was, wist ik het al.

Of ik in de doos wilde.
Nou nee, dacht ik.
Hè Bertje, zei ze.
Dus ik dacht dan probeer ik het.

Overloop

De doos stond op de overloop dat is waar je staat als je niet weet of je naar de ene kant wil dat is naar de keuken of naar de andere kant dat is dus de huiskamer.
Ik wilde dus naar beneden om aan de voordeur te ruiken maar toen stond er die doos. Dus ik ging meteen naar de keuken om tegen mijn vrouw wat te zeggen. En ook voor knuffels, omdat ik het toch moeilijk vond.
Lukt niet, hè Bert, zei ze.
En ik dacht wist ik al.

Wennen

Soms wil ik iets niet. Of ik durf het niet, dat is misschien hetzelfde. Of ik heb geen zin, maakt niet uit waarom niet. En dat is altijd zo met dozen, klein of groot maakt niks uit, ik kan er gewoon niks mee. Wel slaap ik heel soms in een doos maar daar zijn veel stukken uit en daar heb ik maanden aan moeten wennen dus dat is anders en met een doos voor het gewoon lukt het niet.

Truukje

Toen verzon mijn vrouw een truukje. Ze maakte de doos plat en legde die in de huiskamer. Dus de overloop was weer in orde, dat is poosietief.
Ik was net op de bak geweest en toen kwam ik weer de kamer in en wat gebeurt, ik zie meteen die doos. Nou mooi niet dat ik daar overheen loop of dat ik er voor de gezelligheid op ga zitten. Dus ik liep er met een grote bocht omheen, zonder de doos aan te raken, sprong op de bank en keek heel intens naar mijn vrouw.
Ze keek terug.
Sorry Bertje, zei ze.

Even later was de doos weg en toen kreeg ik knuffels, en ze zei dat ik het niet meer hoefde te proberen. Dus toen kon ik gaan slapen en dat deed ik ook. Het leefe was weer in orde en dat heb ik het liefste.

15 thoughts on “Waarom ik nog steeds geen dozenkater ben

 1. Hallo internet vriend Bert! Wij vinden dozen niet eng, alleen mag ik van mijn zusje nooit in een doos zitten, want alle dozen zijn van haar. Dat vond ik eerst niet eerlijk, maar ik ga er geen ruzie meer over maken. Soms spring ik stiekem in de doos al zij in een andere kamer is… En een overloop is inderdaad wat jij zegt… ik sta daar ook vaak te kijken of ik nou naar de kamer waar ‘s nachts het geluid van twee leeuwen vandaan komt wil. Of dat ik naar de kamer met heel veel spulletjes van onze mam wil, waar dan een heerlijk hangmatje aan de verwarming hangt maar die ‘s nachts koud is. Of dat ik naar dat donkere hok wil waar onze pap en mam, heel eng, in alleen hun eigen vacht onder water gaan staan. Of dat ik bij de dichte deur van de kamer van onze mensenbroer ga roepen dat ik naar binnen wil. Vaak vind ik te veel keuzes moeilijk, en ga ik maar op het kleedje op de overloop slapen.
  Groetjes van Meneer de Wit (Mevrouw de Bruin weet niet dat ik dit schrijf, want dat zal ze vast niet goed vinden…)

  1. hoi meneer de Wit dat is ook moeilijk als je juist weer wel in een doos wilt maar je hebt er geen omdat iemand anders zegt dat het niet mag, maar een doos is toch ook voor jou als die in huis is, als je samen woont dan moet je ook samen delen zo zie ik dat en je mag ook dingen voor jezelf hebben wegens dat je zelf een persoon bent met eigen gefoel. Dus daarin steun ik jou,
   pootjes van
   Bertje

   1. Dankjewel Bertje, dat je mij steunt. Dat voelt toch wel heel fijn dat ik niet de enige ben die vind dat mijn zusje niet eerlijk is. Onze mam noemt haar ook vaak ‘nou kattenkop!’ maar mn zusje snapt denk ik niet dat dat geen mooie naam is. Ze kan gewoon heel gemeen vechten, en daar heb ik niet elke keer zin in. Ik ben een rielekste katermans. Mam noemt mij dan weer vaak ‘knulletje rozenwater’ maar ik weet ook niet of dat een mooie naam is.
    Dankjewel voor je steun!
    Meneer de Wit.

 2. Lieve Bert,
  Jij hebt gewoon niks met dozen en dat kan……je hoeft ook niet alles leuk te vinden of te durven!!!!
  Onze Tica vindt dozen ook niet leuk. Zij wilde ooit naar een doos in springen maar is toen heel erg geschrokken van Izzy die er opeens uit sprong.
  Dus vanaf die tijd gaat ze niet meer in dozen en loopt er met een grote bocht omheen.

  Dikke knuffel van ons allemaal,
  😽😽😽😽😽😽😘

  1. Dat snap ik van Tica, als je een keer erg schrikt dan gaat het gefoel gewoon in je zitten en dan kan het niet meer. Ik ben een keer uit een mandje gerold en het was een heel fijn mandje dacht ik maar toen ik eruit rolde wist ik gewoon zeker dat ik nooit meer van mijn leefe in een mandje hoef. En Tica op de foto zie je dat ik mijn achterpoot ekspres optil dat ik de doos niet aanraak!! En Izzy kon er niks aan doen dat snap ik ook,
   pootjes van mij
   Bertje

 3. Hallo Bert,
  Ja ik weet dat jij dozen heel akelig vind, maar ik weet zeker dat jij alles wat er maar op lijkt doodeng zal vinden. Dat kan een kist of gesloten plastic bak of noem maar op zijn. Iets wat dicht kan en jij niet kan zien wat er buiten is als jij dar in zal zijn. Heeft gewoon met vroeger te maken. Tja jouw vrouw wilde het soms proberen en dacht vast en zeker heel goed te doen. Maar ikke weet nu heel zeker dat ze het niet meer zal doen. Ik vind dozen of wat wel of ze nu groot of klein zijn. Toen ik zo heel erg bang was in ons andere huis, had vrouwtje een reuze grote doos en daar had ze een andere grote doos ingedaan. Ik had daar een verstop huisje mee. Nu is de doos er niet meer, nou ja doos is er nog wel , maar vrouwtje heeft er spullen in gedaan. Is oke hoor, ik heb nu een klein doosje waar ik regelmatig in ga zitten, het is niet meer zo vaak als in ons andere huis. Vrouwtje zegt dat het komt omdat ik hier minder angstig ben en me veiliger voel. Ik ga nu jou zonnetje sturen en dan kun jij daar ook in gaan slapen. Fijne dag Bert met vrouwtje en knuffel van mij vrouwtje, poot en kopje van je grote vriend Jip

  1. hoi Jip, mijn vrouw wil dat ik oefen met dingen en ze zegt wat ik vandaag niet durf dat durf ik misschien morgen wel. En dan denk ik misschien wel nooit niet!! Maar ja als je samenwoont dan probeer je dat soort dingen toch. Misschien voel ik me buiten de doos gewoon veel veiliger dat heb jij ook. Dat je voor je gefoel niet echt een doos nodig hebt, wat jij zegt. Dus zo kan het ook. Ik heb geen zon maar ik ga lekker op de bank.
   pootje van je vriend
   Bertje

 4. Hajoooo oompie bert. Ikke durruf ook niet in doose te zitte hoor. Maar ikke sjoop se wel hihihi
  Datte is weer wel weuk 😸😸
  Pootjes 🐾🐾

  1. wat goed dat je dat kunt Dorus, dat is nou egt iets om trots op te zijn. Ik kan dat nog steeds niet,
   oompie Bert

 5. Lieve Bert,

  het geef nie dattie niks om jou doose geef. Jij kannie alles leuk vinne. En jij heb jou fensterbank waar jij op moet ligge weeges jou straat. Dan hebbie niks aan jou doos Bert. Want jou doos kannie op jou fensterbank en assie er wel op kan zie jij jou straat nie.
  Selluf durref ik wel in mij doos maar het hoef foor mij eigen nie persee. Mij Zusje wel, zij klim en klauter oferal in. Maak Zus niks uit. Van mij eigen ben ik foorsichtig, assie jou poote breek hebbie somaar geen nieuwe Bert. Jij hoef jou eigen nie druk te maake want jij ben baas in jou eigen huis. Dan bennie ook jou baas ofer al jou doose. Zo is het wel is mij eigen erfaring,

  Jou Loesje

  1. liefe Loesje, je hebt gelijk als ik in de doos zpu zijn dan kan ik mijn werk niet doen en dat is belangrijk voor mij en mijn vrouw en ook voor de straat. Iedereen is er anders in, dat leer ik nou. Zusje maakt het dus niks uit maar jij hebt er meer gefoel bij. Ik ben in mezelf ook voorzichtig want je weet het nooit met dozen, ik heb ze echt liever niet in huis en die doos is nou dus ook weg,

   je Bertje

 6. Hoi lieve Bert, ik Kever, vind dozen ook eng, je kan niet zien wat er inzit dus ik ga er niet in kijken, dan kan je denken dat je juist wel moet gaan kijken, maar ik vind echt van niet, straks zit er iets gefaarlijks in die doos, nau, en wat doe je dan? het beste is maar gewoon doen alsof de doos er niet is, dus dat heb ik gedaan toen ik hier net kwam wonen, en nau zijn de dozen weg, gelukkig maar, ik weet toevallig dat Bolle ze ook eng vond als ze in huis stonden, pas toen hij al wel jaaaaren hier woonde durfde hij erin te gaan, dus ik wacht gewoon nog een hele tijd, en misschien ga ik wel nooit in een doos, net als jij! grote koppen, maar ze zijn al wat zachter, van Kever.

  1. hoi Kever! ja in de doos gaan is best een besluit ik doe het niet en jij ook niet en Bolle heeft het goede voorbeeld gegeven dat hebje nou gehoord. Dat je gewoon je tijd moet nemen het kan best jaren duren en dan zie je verder van ga ik ja dan nee in de doos. Goed van die koppen. Toen ik pas een huis had kon ik ook alleen harde koppen geven, ik had veel gefoel en dat moest er meteen uit. Later werd ik rustiger in mezelf en toen kon ik ook zachte kopjes.
   pootje van Bertje

 7. Lieve Bert, jij hebt het goed uitgelegd Bert dat je geen dozenkater bent. En wij, Floortje en ik, vinden dat heel gewoon, niets om je druk over te maken. De ene kat vindt dozen fijn, de ander is er bang voor of vindt het helemaal niets. Als er hier een doos in huis komt gaat Floortje er even inzitten, heel even maar, en dan kijkt ze er niet meer naar om. Heel fijn dat je met jouw frau hebt gesproken en dat dozen niet meer hoeven. Zo gaat dat als je samenwoont, alles overleggen , een beetje geven en nemen en vooral heel veel liefde. Dat vind ik. Fijne avond lief vriendje, kusje en knuffels van Ina en Floortje.

Reacties zijn welkom