Waarom ik Mo mijn mens noem

mijn mensZo, nu alle gebeurtenissen over de start van mijn leven bekend zijn, kunnen we het eens hebben over de dagelijkse gang van katzaken. Dat het purrrrfect met me gaat, hoef ik niet meer te miauwen toch?! Dat was allemaal toen. Nu zit ik lekker hoog – en soms droog – boven in mijn boom.

Weer en wind

De boom waar ik graag in klauter, is eigenlijk een struik. Een oude vlinderstruik met een heel dikke stam die kromgebogen staat door de harde westenwind die hier vaak waait. Dat komt, omdat we vlak bij zee wonen. In de zomer zitten er heel veel van die vrolijk gekleurde fladderaars in de Buddleja. Ze zitten zo hoog, dat ik eerst moet klimmen om er bij te kunnen. Toen het zo warm was, zat ik er heerlijk in de schaduw.

Sinds de herfst zijn mensalle blaadjes eraf en laat koude storm mijn haren alle kanten opwaaien. Soms vallen er grote druppels en wordt mijn jas kletsnat. Het deert me niet. Die wordt vanzelf wel weer droog als ik onder het dekbed kruip. Mijn mens is daar minder blij mee.

Ze zegt dat ik modderpoten heb en dat haar schoongewassen lakens daardoor zelden lang hagelwit blijven.

Waarnemingen

De catmusvakantie is voorbij. Meowsgierig zit ik in bij het ochtendgloren in mijn boomtop en zie hoe er leven in de brouwerij komt. Mijn uitzicht is purrrrfect. Op deze hoogte kan ik bij een boel buren naar binnen gluren. De buurvrouw op de hoek vult lunchtrommeltjes. Een enorme grote zwarte machine buldert door de straat. De paardenstaart van de jonge mevrouw van een paar deuren verderop zwaait vrolijk heen en weer als ze op haar fiets springt. Blije kinderstemmen verraden het vertrek van de furrriendjes op twee benen van onze oud Oom Sjaak. Tijd om naar school te gaan. Vanuit de tuin van de achterburen schiet de poort open en gaat de witte hond met bruine vlekken er als een speer vandoor. ‘Kom terug!’, hoor ik roepen. En dan schreeuwend: ‘Hier komen! Nu! Bij de baas!’

mensMens

Terwijl de man achter de hond aanrent, denk ik na over wat hij zojuist schreeuwde. Dattie bij de baas moest komen. Dat is toch raar?! Alsof die blaffer loon krijgt voor wat ie doet. Mocht hij willen. Een bak brokken valt niet onder salaris vind ik. Poot voor poot klauter ik terug naar beneden. Met vier poten op de grond schiet me te binnen dat het zwarte hondje met die mooie krullen altijd bij zijn vrouwtje moet komen. Blijkbaar is die niet loondienst. Best gek toch, als je er zo over na denkt?! Mensen noemen ons hun dieren, ongeacht of we een hond, kat of konijn zijn. Als wij hun dier zijn, dan zijn zij toch ons mens? Ik weiger Mo mijn vrouw(tje) te noemen. Ik ben toch niet met haar getrouwd?! Anders zou ik wel haar man(netje) zijn en niet haar kat.

Koppie van Japie

14 thoughts on “Waarom ik Mo mijn mens noem

 1. Hoi Japie,

  Wat een filosofie op de vroege maandagochtend, jij was volgens mij vroeg wakker. hihihi!
  Ben een katerman en woon bij mijn mens die ik baasje noem, dan heb ik nog een deeltijdbaasje dat is het vriendinnetje van mijn baasje.
  Owhja heb ook nog een oppasmama en personeel, oppas mama is de mama van mijn baasje en personeel is de papa papa van mijn baasje.

  Soms lijkt het wel of ik getrouwd ben met baas hoor, want als het me lukt dan lig ik bijna helemaal in zijn nek met mijn pootjes!
  Zo fijn vind ik het om boven op hem te liggen, en dan gaat mijn knormodus keihard draaien.

  Maar alle katten zijn anders, en jij bent Japie een stoere katerman die alles durft.
  En die zijn mensen anders noemt dan dat ik dat doe, en dat geeft helemaal niks vind ik.

  Pootje van Tommy!

  1. Hay Tommy,

   Jij hebt.een grote familie, zeg. Dat lijkt me hartstikke gezellig.
   Mijn familie is de BBB Blije Beestenboel en ons mens. Hier komt nooit een oppas, omdat m’n grote broer en tante heel erg bang zijn van mensen. Eerlijk gemiauwd vind ik het ook wel fijn dat ons eigen mens altijd voor ons zorgt.

   Koppie van Japie voor alle lieve mensen om jou heen

   1. Hoi Japie,

    Vind mensen ook eng hoor, maar deze mensen ken ik al een hele tijd, dus ben ik er niet meer bang voor.
    En jij hebt een grote broer en een tante en die heb ik dan weer niet.

    Mijn baasje zorgt ook altijd voor mij, maar soms komt oppasmama, maar dat is maar heel weinig gelukkig.
    Al is ze wel aardig hoor, maar baasje is mijn alles.

    Pootje van Tommy!

 2. Haai kleine Jaaapiejooo,

  hier is Oopaaaaaaaa
  Haai faif kerel!
  Kopstoot!
  Oopa heeft er zin in!
  Loes vertel….
  Wat?
  WATT???
  Heeft Jaapiejooo een mens?
  Ken ik die?
  Mevrouw mevrouw hier is Oopa.
  Heeft u ook poezedames?
  Wat nou mag ik dat niet vragen?
  Hoe moet die kleine anders leren van uhm….
  Daar komt ie…
  De bloemetjes uhm….
  Precies
  Buiten zetten.
  Whaaaaaa haaaaaa
  Hee kleine pluizebol lissen toe Oopa
  Joe klim in jorr trie
  En jou fluit heel hard teege de poezedames.
  Joe seej Wietttt Wieuwwwwww
  Laat die paardenstaartn maar wapperen.
  Whaaaaaa haaaaaa
  Wat nou geen paard
  Een staart is een staart!
  Joop leg er de krul in en gaan met die banaan!
  Zo!
  Nog meer?
  Niet?

  De ballen kereltje
  Joe ken doe it!

  1. Ja ja hier ben ik weer…
   Wat nou korrektie van mijn fluit.
   Hoezo mag ik dat zo niet zeggen?
   Wat nou geen opvoeding…
   Ja ja…..zeurloes
   Niet jou fluit maar JOE fluit!
   Nou goed?
   Joopiejaap niks van aantrekken….
   Doet Oopa ook nooit…

   De ballen deel twee
   Whaaaaaa haaaaaa……

   1. Pssst, Oopa Floris, ik vind uw woordspeling wel heel inspirerend. Dat kunt u misschien maar beter niet tegen uw mantelzorgpoes Loes miauwen.

    Koppie van Japie

  2. Dag wijze Oopa Floris,

   De enige poezendame in de wijde omtrek is Cato, de tante van Japie. Om redenen die we niet hoeven uit te leggen (toch?), is flirten met tante Cato niet zo handig. Deze dame pikt het trouwens ook niet. Geen polonaise aan haar lijf is haar lijfspreuk.

   Wel zielig voor Japie, hè?! Hij wil zo graag een eigen furriendinnetje.

   Kroel achter uw mooie oren van Mo, het mens van Japie

 3. Hajoooooooooo jaapiejooo

  Ooooh ikke fin wel datte ik een manmeneer en een frauwmens hep. En datte se alletijt foor mij moete kwaarstaan hihihihi. Ikke fin dat ik hut bewangrijkse ben in hun leefe. Se heppe maar te doen wat ikke eis hihihihi.
  Oooh neefie jaapiejooo… ikke komp eerdaags evve bij je langs. Hihihi je weet wel waarfoor!!
  Pootjes 🐾🐾

  1. Hay Dorus,

   Je hebt helemaal gelijk. Het maakt niet uit hoe je ze noemt als ze maar 100% van de tijd doen wat jij wilt 😹

   Koppie van Japie

 4. Heee lieve Japie, zooo heee jij durft ook echt veel!!, dat je zo in de reegen en de storm in de boom zit, ik moet er niet aan denken, en mijn vrouw ook niet roept ze, en iets met onhandig en dierenarts, maar dat heeft toch niks met bomen te maken?, en wat een belangrijke letters heb je gemaakt, over hoe je je mens noemt, maar dan is er meteen een ferschil tussen jau en mij want ik heb twee mensen, een mannetje en een vrouwtje, en ik vind dat ze alleen van mij zijn, en van Bolle en Pop en Beer en Mol, dat wel, maar ferder alleen van mij!, dus daarom noem ik ze mijn man en mijn vrouw, en ik vind het leuk om te lezen wat de andere katten schrijven, bij iedereen is het weer anders, maar één ding weet ik zeker: een hond is geen kat!!, lieve Japie ik stuur jau en je hele famielie heeeeeeel veel lieve kopjes, ze zijn van KeverT!!!, en ik heb voor iedereen snekkies neergelegd!, er zijn kipsnekkies, wortels, regenwormen en sjookoolaademuffins, iedereen mag kiezen!!

  1. O, KeverT, zou dat het zijn?
   Wij zijn geen hond en daarom hebben we geen baas. Daar ga ik eens over nadenken.
   En je schrijft nog meer om over na te denken. Wat nu als er twee mensen in jouw huis zijn? Hoe weet je dan het furschil?
   Het fijne is wel dat jouw mensen alleen van jou zijn. En mijn mens alleen van mij. En van Foppe en Cato en Magnum natuurlijk. Daar worden we allemaal blij van.

   Dank je meow voor al het lekkers. De regenwormen bewaar ik voor als de Stekels weer wakker worden. Ze zijn in winterzzzzzzzzzzlaap.

   Koppie van Japie

 5. Ha die Japie,
  Zo, jij schrijft vandaag een interessant stuk over hoe jij je vrouw mens noemt. Wij noemen ons mens gewoon onze vrouw, omdat mens tegenwoordig van alles kan betekenen. Vroeger heeft hier een Floortje gewoond en die heeft het oma-vrouwtje nog gekend. De oudere broer van ons regenboogzusje Lisette heette Thijs (vernoemd naar de vader van onze vrouw) en onze vrouw noemde hem altijd de eerste-kleinzoonkat-van-het-opa-baasje. Maar het opa-baasje heeft hem helaas nooit gezien, omdat hij er toen al niet meer was. Tja, zo noemt iedereen zijn of haar mens weer anders en onze vrouw noemt ons geen kater of poes, maar haar lieverds. Toch vroeg onze vrouw zich altijd wel af of ze nu het vrouwtje of het oma-vrouwtje van Fenneke was, omdat Fenneke de dochter van Cindel was. Het leven kan soms behoorlijk ingewikkeld zijn.
  Natuurlijk zijn wij poezels heel anders dan honden. Honden moeten opgevoed worden en zo leren zij gehoorzaamheid. Wij hoeven dat niet meer te leren, want wij zijn al gehoorzaam en natuurlijk alleen als wij er zelf zin in hebben. En wij luisteren ook altijd heel goed naar onze vrouw, maar vooral als wij het zelf belangrijk vinden wat ze zegt. Dat vindt onze vrouw juist zo leuk aan ons, dat wij zo lekker eigenwijs zijn en zelf wel bepalen wat we doen.
  Lieve Japie. bedankt voor je leuke verhaal. Heel veel zachte kopjes van Cindel, sterrenzusje Fenneke, Jillie en Ivar en veel liefs van onze vrouw .

  1. Meow, lieve Cindel, Jillie, Ivar en ✨Fenneke✨,

   dat ga ik niet door miauwen maar wel heel goed onthouden:
   * Alleen gehoorzaam zijn als je daar zelf zin in hebt
   * Alleen luisteren als je het zlef belangrijk vindt

   Nu ga ik mijn pluizenbol pijnigen over wanneer je een kleinkat bent en wanneer je mens dan een mens is of een omamens.
   Onze opa en oma op twee benen noemen ons alledrie hun kleinkatten. Dat klopt misschien ook niet. Want Cato is mijn tante. Pfffffff, echt ingewikkeld.

   Koppie van Japie voor jullie allemaal, ook voor jullie vrouw

 6. Hallo Japie Nou ik zegt ook altijd vrouwtje is thuis want ik doe alles van mij Loesje maar zij zegt dat ik haar personeel bent maar dat zou ze wel willen mijn kat ligt al overal op me bed op de stoel maar ze mag niet op tafel en op de aanrecht zitten

Reacties zijn welkom