Waarom ik graag een kunstje doe (soms)

kunstje
Een dier is een persoon en een persoon hoeft geen kunstjes te doen, maar toch doe ik het soms, alleen als ik er zin in heb.

Atleeties

Wat is een kunstje? Dat is: dat je iets leuks expres doet en je weet dat je het kunt. Dus niet op de bank springen want dat moet gewoon als ik op het kussen wil liggen. En ik doe het best atleeties al zeg ik het zelf maar een kunstje is het niet.

Naast elkaar

Mijn beste kunstje is zitten of staan met mijn voorpoten precies naast elkaar. Echt helemaal superprecies. Dat gaat niet vanzelf. Ik moet mijn best doen en kijken en dan proberen of ze echt recht naast elkaar zijn.

Ik weet niet hoe ik heb ontdekt dat ik het kon. Maar ik kan het. Dus ik doe het. Dat is hierom:

 • het is fijn als je iets goed kunt dat gefoel is voor mij als ex-asielkater heel belangrijk, dat ik wat doe met mijn leven
 • thuis krijg ik altijd complimenten en knuffels daar gaat het niet om bij een kunstje maar ik heb het wel nodig voor van binnen
 • ik ben nou elf jaar dus als je seniejoor bent en je hebt verkering dan moet je atleeties blijven dat hoort gewoon dus zo hou ik mezelf bij

Uit mezelf

Wat heel belangrijk is met kunstjes is dat het uit mezelf moet komen. Opeens weet ik dan: nou ga ik een kunstje doen. Als mijn vrouw erom vraagt en dat doet ze nooit, dan gaat het niet.

Erna ga ik meestal even bijkomen. Van kunstjes en emoozies kan een kater best moe worden, dus dan moet ik daar weer om denken dat ik ga uitrusten. De hele tijd moe zijn, dat is niks. Bovendien, alleen als je uitgerust bent, kun je echt een kunstje doen.

16 thoughts on “Waarom ik graag een kunstje doe (soms)

 1. Oooh oompie bert. Ik kon ook een kunsje, maar nau niet meer omnedat de kerseboom weg is. Ikke kon so goet de boom omgooie. En nu isse hij weg. Sjo meen.

 2. Hallo Bert,

  Wauw, wat kan jij mooi je voorpoten tegen elkaar zetten, is toch best moeilijk. Neer Bert wij moeten alleen kunstjes doen als het van ons koppie komt en niet omdat mensen dat leuk vinden. Vrouwtje vind het verschrikkelijk als ze dieren kunstje gaan leren en dat ze dat dan moeten doen als het gevraagd wordt. Nee ik hoef net als jij geen kunstjes te doen en als ik een kunstje doe, dan is het leuk.
  Ik vind het altijd heel leuk om een grote race te doen en dan roetsj onder mijn kraakpapier door, waar meestal wel en muis of iets anders onderligt en die dan weer mee te nemen. Vrouwtje noemt het Jip heeft weer de dolle 5 min. en voelt zich happy.

  Er zijn natuurlijk wel dieren en dan vooral blafsnuiten die dingen leren, maar dat zijn geen kunstjes, ze leren om blinden te helpen in huis en buiten het huis, of mensen die maar heel weinig meer kunnen door ziek zijn en die honden doen dan heel veel. De baasjes zijn daar heel blij mee en kunnen dan samen met de hond zelfstandig in huis blijven wonen. De honden vinden hun werkjes ook heel fijn. Nou en reken er maar op dat ze heel veel liefde en goede verzorging krijgen van hun baasje.
  Als wij mensen die honden met hun baasje op straat of in een winkel zien mag je de hond niet aaien of wat tegen zeggen, want dat verstoort dan zijn goede zorgzame werk voor zijn baasje.

  Wel Bert ik zal eens kijken of ik zomaar een kunstje kan doen vandaag. O een ding is zeker, extra buiten controle doen voor de vogels. Vrouwtje heeft in de boom voor mijn raam allemaal lekkere hapjes gehangen en nu ga ik natuurlijk kijken naar al dat gesmikkel en gepik van hen.
  Fijne en rustige dag voor jou en knuffel van vrouwtje en grote poot en kopje van je grote vriend Jip

  1. een grote race en dan nog onder het papier door dat is ook knap van je. Ik vind ook dat dieren geen kunstjes voor mensen moeten doen, als je uit jezelf iets doet is dat veel leuker en ook beter. Voor honden is het weer anders dat leg je goed uit. Ik hoop dat het bij je buiten rustig blijft Jip dan kom je ook aan je rust toe, poot van je vriend Bert

 3. Wat goed dat jij dat kunstje kent! Ik kan dat ook, als ikke me goed con-cen-treer. En als ikke zin heb leg ik m’n staartje ook netjes om m’n pootjes heen, net zo pjesies als de pootjes. Daarna moet je zeker uitrusten en rieksen want het is ver-moeiend!

  1. dat is ook een belangrijk kunstje Minnie en daar mag je best trots op zijn zoiets gaat niet vanzelf daar moet je bij nadenken!!

 4. Lieve Bert,

  mij hart spring wel op assie schrijf dattie wel atleeties wil blijfe nou dattie seeniorkater ben en omdattie verkering heb. En jij doe het alleen assie van jou eigen foel dattie het wil.
  Van mij eigen vin ik jou kunsje heel mooi en knap want jij kan iets. Assie iets kan foel jij geluk binnenin jou eigen. Jij krijg meer selluffertrouwe Bert en mij hart is zo trots op jou mijn jonge. Jij krijg steeds meer jou rust en jij foel jou eigen veilig. En jij doe het nie voor jou sirkus van jou leeve.
  Van me eigen heb ik ook mij kunsje met mij poote en mij staart. Dan ga mij eigen foor mij vrouw zitte en soms naast mij vrouw. Dan zet mij eigen mij twee poote naast elkaar en dan kom het. Mij staart doe ook mee. Mij eigen leg mij staart netjes om mij poote heen. En dan kijk ik mij vrouw aan…
  Dat laatste hoor er wel bij Bert want jij maak ook kontak terwijl jij in jou konsentrazie zit,

  Liefs van jou Loesje

  1. Ik fin jou heel mooi en lief Loes en ik weet dat je ook eerlijk en krieties bent dus ik doe heel erg mijn best. Een veilig gefoel is heel belangrijk daarom heb ik ook nodig dat ik van thuis geen kunstjes moet doen maar dat het wel gewoon mag. En wat veratandig dat je kontak maak juist in je konsentrazie, dan voel je dat je samem met je vrouw bent, dat is ook belangrijk!! kopjes van je Bertje

 5. Hoi Bert,
  Wat doe kan jij veel kunstjes doen zeg. Met je tong je neus aan raken, netjes zitten of liggen, en nog veel meer. Knap hoor.
  Ik kan eigenlijk maar één kunstje. Meen Koen spelen. Dat doe ik vooral in de winter, want dan zie je door de wintervacht beter dat één van mijn voorouders een Meen Koen was.
  Ik ga dan net zo zitten als Loesje, heel netjes met m’n staart om m’n voorpoten, zodat je m’n plumoostaart goed ziet. Borst naar voren, kop omhoog, en dan zit ik even deftig te zijn 🙂 .
  Mijn vrouw prijst me dan heel erg omdat ze weet dat ik dat fijn vind. Zelf vindt ze me helemaal goed zoals ik ben, Meen Koen of niet. Maar ik vind het zelf zulke stoere katten!!!
  Mijn vrouw knuffelt me en zegt dat ik een prachtige ” sjat de la ru ” of zoiets ben. Ik weet niet wat het betekent, maar als ik er een knuffel bij krijg vind ik het best.
  Kop en poot van Vlo.

  1. wat dat betekent weet ik ook niet Vlo maar als je gefoel zegt dat ze het goed bedoelt dan is het in orde. Wat knap dat je Meen Koen kunt doen voor kunstje dat zou ik ook wel willen maar ik kan het niet want ik weet niet hoe. En niet iedereen kan elk kunstje dat is gewoon zo. poot van mij

 6. Wat een preciziewerk Bert!!!!
  Dat is echt kunst……..en ondanks dat je erna moet rusten is het wel een heerlijk gevoel om te weten dat je het kunt!!!!
  Wij vinden het erg knap van jou!!!!!

  Dikke knuffel van ons allemaal!!!
  😽😽😽😽😽😽😘

  1. dat is waar het gefoel is heerlijk het is wat Loes zei dat ik er meer zelfvertrouwen van krijg en dan is alles van het leven opeens gemakkelijker!!

 7. Lieve Bert, Ik heb Floortje jouw blog voorgelezen en ze vond het geweldig. Dat je zo mooi kunt zitten met de twee foorpoten naast elkaar, die mooie brede foorpoten. Zo knap. En je hebt gelijk, kunstjes moet je alleen doen als je het zelluf wil, en anders niet. En dan krijg je daar een heel goed gefoel bij. Je bent een hele wijze mooie katervriend. Kusjes en knuffels van Ina en Floortje.

  1. hoi Ina en Floortje dank jullie wel voor de complimenten en wat gezellig zo voorlezen dan doe je toch samen met het blog. Mijn vrouw leest nooit voor maar ze vertelt wel van alles en dan luister ik bijna altijd, dat is ook samen, pootje van mij

 8. Hoi Bert, dat is een moeilijk kunstje dat je daar doet, mijn kompliementen!
  Weet je wat ik ook zo’n mooi kunstje van jou vond? Dat je kon tongslingeren. Dat zou ik zelf ook graag kunnen, want ik weet dat mijn vrouw dat geweldig vindt. Maar ja, ik kan het niet.
  Ik kan zelf mijn tenen wijd doen, daar krijg ik altijd veel kompliementen voor. En ik kan mijn tenen in de grond duwen, als ik sta. Dus ik sta op het tapeit en dan duw ik mijn tenen heel hard in de grond, zodat je het ziey. Want dan staan ze helemaal krom en scheef. Dat vinden mijn mensen ook heel mooi om te zien.
  Ik vind ook dat dieren geen kunstjes hoeven te doen, alleen als ze dat willen. En ik vind dat je er een snek voor hoort te krijgen, want je hebt iets biesonders gedaan.
  Lieve kopjes van Bolle.

  1. hoi Bolle tenen wijd doen dat is echt heel moeilijk, je moet dan iets met de pootspieren doen, dat snap ik wel maar hoe dan precies dat is me te moeilijk. En tenen in de grond duwen helemaal!! Wat goed dat je mensen er waardering voor hebben. Het is fijn dat ze begrijpen dat zoiets niet vanzelf gaat!! kopje van mij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *