Waarom ik goed kan horen maar niet altijd luister

luisteren

Als ik slaap, hoor ik van alles. Hoe dat kan dat weet ik niet. En als ik wakker ben, dan hoor ik helemaal alles. Maar of ik luister dat is weer iets anders.

Horen

Voor mezelf is het zo dat ik informaazie belangrijk vind. Dus dat ik alle geluiden hoor:

 • de trap kraakt wat is dat
 • er rijdt een grote auto door mijn straat gaat dat wel goed
 • mijn vrouw loopt naar de gang als ze maar niet boodschappen gaat doen, o nee, ze rommelt in de keuken
 • vreselijk de glazenwasser, als het stil is dan is hij echt weg

Luisteren

Bij al die geluiden hoort ook dat mijn vrouw geluid maakt. Ook dat ze tegen me praat, dat zijn vaak liefe woordjes en ze vertelt aan me hoe gezellig we het samen hebben, dat weet ik al. En soms vraagt ze iets, dan wil ze dat ik luister.
Luisteren is dat ik meteen doe wat ze wil.
“Bertje, kom eens hier”
Dan kijk ik meestal van waarom-nou, en als ik dan net lekker op de bank lig, blijf ik ook liggen en wat gebeurt er dan? Niks. Of zij komt naar mij toe. Dus luisteren hoeft niet, dat heb ik zo ontdekt.
“Eet nog eens wat brokjes, dit is echt niet genoeg”
Soms eet ik een paar brokjes maar dat is alleen omdat ze kijkt en ik erna een knuffel en een compliement krijg want ik maak toefallig zelf uit wat ik eet, maar ja ik ben natuurlijk wel een knuffelkater.
“Hier is een leuk propje, ga maar spelen”
Ik niet hoor. Want spelen doe je samen, of als je het gefoel ervoor hebt. Dus ik doe het nooit. En vaak komt ze dan meedoen en het kan zijn dat ik van mening verander het kan ook zijn dat ik knuffels wil.

Foorbeelden

Dit zijn maar een paar foorbeelden.
Wat ik wil zeggen is dat ik als kat zijnde nooit hoef te luisteren, het zit niet in me en eigenlijk is het ook nergens voor nodig.

18 thoughts on “Waarom ik goed kan horen maar niet altijd luister

 1. Hajooooo oompie.
  Ooooh ikke fin wuistere weuk hihihi.
  Asse me mense me woepe komp ik eigeluk ook meteen. Me mense segge dat het komp ommedat ik siemeesje ben. Ikke luiser niet alleteit hoor. Hut woortje nee finnik stom. Missjien komp het ommedat ik niet folbwoet siemees ben.
  Pootjes 🐾🐾

  1. je kunt ook gewoon komen omdat je nieuwsgierig bent en dat je denkt wat zou er zijn, dan ben je nog steeds jezelf. Misschien moet je een keer een folwoet Siemees intervjoeuwen Dorus dan snap je jezelf beter. En Kever wil het dan zeker weten lezen,
   Oompie Bert

 2. Goedemorgen Ome Bert luisteren u hebse gelijk. Ik hoor alles maar soms doe ik net of ik het niet hoor. Want ze roept soms op de verkeerde momenten. Lig je lekker boven te slapen en dan ziet ze me niet en dan gaat ze roepen dat ik wakker ben. Nou dat is niet leuk en dan komt ze naar boven met een heel verhaal dat ze me kwijt was. Nee Ome Bert als ze nou gelijk naar boven was gegaan dan had ze me gezien. Soms ben ik bezig met mijn onderzoek vooral met eten en dan hoor ik ineens JIEKKIE. Ome Bert er is niets mis met mijn oortjes want als ze naar het keukenkastje loopt dan weet ik sneks en ben ik er gelijk. Maar soms wil ik gewoon even mijn prefessie en dat begrijpt ze niet. En ze vind het zelf ook niet leuk als ze ligt te slapen en met haar tenen wil spelen. Dan wil ze ook haar prefessie en dan wilt ze dat ik luister. Samen wonen is elkaar begrijpen maar soms begrijpen wij elkaar niet.

  1. hoi Jiekkie, dat is waar samen wonen is elkaar begrijpen maar dat is soms gewoon te moeilijk en dan hoeft het niet, dan snap je alleen dat je anders bent maar dat je toch van elkaar houdt. Ik snap het van de prefussie heel goed hoor echt waar.
   Ome Bert

 3. Hallo Bert,

  Vrouwtje vraagt aan mij wel eens of ik mijn oren in mijn bilzakken heb verstopt. Nou bij mijn weten zitten ze nog steeds op mijn koppie hoor, ik voel vaak genoeg of ze er nog zijn. Ja dat is belangrijk voor de leuke dingen van de geluiden en het praten en doen van vrouwtje. Kijk ik luister meteen als ze zegt: Jip wil je eten of een snekkie, of heerlijke knuffels. Maar ik vind het ook niet leuk als ik druk bezig ben en ze staat me te roepen dat ik moet komen. Zit ik buiten op mijn speelmeubel heel aandachtig naar vogels of muizen te kijken, gaat vrouwtje me storen met haar roepen. Nou dan krijg ik wel eens te horen dat die oren van mij in mijn bilzakken zitten, hahaha miauweredemiauw. Ik zal jou eens wat verklappen, als ik vrouwtje met veel en hard miauwen roep dan luistert ze ook niet altijd hoor of ze zegt Jip je moet even wachten. Nou dat is dan toch het zelfde.
  Ik vind het altijd het allerleukste als vrouwtje mij aan het zoeken is, wat ik wel eens onzin vind want ik ben toch altijd binnen of in mijn ren. Tja ze loopt mij vaak te controleren hoor. Maar goed, zij loopt zich een bult te zoeken en te roepen en ik doe Jippewijselijk mijn oren dicht en hou mijn bekkie dicht. Bert ik lig dan in een Jippedeuk, vrouwtje gaat dan door het hele huis zoeken en kruipt zelfs over de grond en ze ziet me niet. nou ze is me anders al vaak genoeg langs me gekomen hoor. Ze vind me als ze me eindelijk ziet een grote schurk en geeft me dan toch maar een grote knuffel, zo denker ik dan die heb ik ook weer extra gekregen.
  Bert ik weet zeker dat wij allemaal wel eens doen of onze oortjes dicht zitten hoor. Zo nu wordt het tijd voor een slaap in de zon in de vensterbank, jij een fijne dag en grote knuffel van vrouwtje, poot en kopje van je grote vriend Jip.

  1. dat is ook raar Jip dat je vrouw je gaat zoeken, je bent toch altijd gewoon thuis. Maar misschien is het een spelletje dat jij je verstopt en je vrouw je zoekt en dat weet je dan van elkaar, dan is het weer leuk. Wat gaaf dat jij zon had!! ik zag het buiten maar het kwam niet bij me in de vensterbank,
   poot van je vriend Bert

 4. Bert dat is een super goed verhaal!!!
  Wij luisteren ook alleen maar als het ons uitkomt en als we zin hebben!!!!
  Voor een lekker snoepje willen we wel luisteren.
  Wij zeggen maar zo…….dan moet onze vrouw een hond aanschaffen als ze wil dat er meteen geluisterd wordt……want honden doen dat wel!!!!
  Maar ze heeft ons liever dus dan weet ze dat wij doen waar we zelf zin in hebben.

  Dikke knuffel van ons allemaal,
  😽😽😽😽😽😽😘

  1. Dat is waar, zin hebben is ook heel belangrijk bij het luisteren. Folgens mij hebben honden altijd zin die vinden dat weer fijn maar het is waar jullie zijn geen honden en ik ook al niet!!
   knuffels terug
   Bertje

 5. Dat is een mooi verhaal lieve Bert, en je bent toch maar een hele slimme katermans. Wegens dat je weet dat jouw frau toch wel naar je toe komt als je zogenaamd niets gehoord hebt. Je bent gewoon oostindies doof lieverd. Dat zijn heel veel katten denk ik . Geniet maar weer van je dag lief vriendje, kopje en knuffels van Ina en Floortje.

  1. hoi Ina en Floortje ik luister altijd als het echt belangrijk is en diep van binnen weet ik dat, het is een gefoel. Floortje is ook vast krieties op luisteren en ze let altijd goed op dat zie ik op haar footoos.
   Bertje

 6. Lieve Bert,

  wat hebbie weer jou wijse ferhaal gemaak. Mij vrouw heb het mij eigen foorgeleeze en zij zeg, Loes luister jij wel? Bert jij snap toch wel van jou eigen, assie mij iets foorlees en zij zeg het is van jou Bert… Mij oor op mij kop regtop ga staan en van mij eigen hoor ik iedere letter van jou schrijf. Assie verkering heb hoor jij elkaar. Mij vrouw heb geen verkering dus dan hebbie geen erfaring met jou hoore. Liefde hoor jij alteit.
  Mij vrouw hoor ik ook alteit want zij leef in mij huis. Maar van mij eigen ben ik mij sellufstannige poes. En jij zeg het goed, jij kan wel alles hoore maar dan hoefie nog nie te luistere. Mij broer Oopa Floris hoor ik ook en ik zeg jou eerluk, assie mantelpoes ben dan luister jij. Jij kan nie oosindies doof zijn van jou mantel. Dan moetie er nie aan beginne. Mij erfaring is, jij mag selluf bepaale wat jij hoor of waar jij naar luister. Liefde en mij sneks zijn mij uitsonnering,

  Jou Loesje

  1. liefe Loesje, als het belangrijk is dan luister je en anders niet, en belangrijk is ook wat er verder gebeurt. Zeker weten als je mantelpoes bent dan heb je de hele tijd een oor omhoog van wat gebeurt er, dat kan gewoon niet anders denk ik. Folgens mij zijn denken wij over luisteren hetzelfde,
   je Bertje

 7. Hoi lieve Bert, je hebt gelijk, iets horen is nog niet meteen een komandoo opvolgen, Bolle zei altijd “als ik wilde luisteren was ik wel een hondje geworden!”, kijk dat je iets hoort wil nog niet zeggen dat je er naar moet luisteren, ik doe dat wel, omdat ik een beetje siejemees ben net als Door, nau… eigenlijk luister ik ook niet altijd, want als ik midden in de nacht ga tetteren terwijl mijn mensen slapen, vragen ze me wel eens of ik er mee op wil hauden, maar dat doe ik niet want ik moet dan iets vertellen, dat ik aandagt wil, of knuffels, en dan pas hau ik op!, maar weet je wat het is Bert, mensen luisteren ook niet altijd, dus waarom zauden wij dat wel moeten doen?, hele lieve kopjes voor jau van Kever!! o ja, en ik heb oordopjes achter mijn oor, die zijn voor jau, dan kan je vrouw je niet wakker maken met praten als je slaapt, ik doe ze ook altijd in!!

  1. hoi Kever, ik weet zeker dat Bolle geen hond was en hij is het ook nooit geworden anders had hij het wel gezegd. Ik find, als je iets moet zeggen en het is belangrijk, dan moet je het ook zeggen, zo is je leefe. Je mensen doen het ook. Ik weet niet wat oordopjes zijn.
   Bertje

   1. Oordopjes kan je in je oren doen, dan hoor je niks meer!, als je ze eruit haalt hoor je alles weer! dankjewel dat je findt dat ik iets mag zeggen als ik iets moet zeggen, dat find ik zelf ook, dus daarom doe ik het ook!

Reacties zijn welkom