Waarom het te vroeg is om te verharen

verharen

De natuur is de natuur zeggen ze, en dat hou je niet tegen. Ik ben aan het verharen. Maar het is veel te vroeg voor een zomervacht.

Ik ben een jongen die erg veel houdt van warm in de zon liggen, van lekker broeien in de vensterbank, van helemaal stoven tijdens een middagdutje. Dan is het zomer. Dus dan heb ik een zomervacht. Snap ik. Vind ik ok loogies.

Tussen-vacht

Maar nou is het geen zomer, het is pas lente. Dat is geen-winter en geen-zomer, dus iets er tussen. Dan hoef ik geen zomervacht. Persoonlijk heb ik dan liever een tussen-vacht maar die zijn er geloof ik niet in de natuur.

Het in on-natuurlijk dat ik nou al een zomervacht moet krijgen:

 • als het raam open staat en ik ruik aan de buitenlucht dan krijg ik een koude neus en dan wil ik meteen op de bank liggen om weer warm te worden
 • bij mij thuis staat de verwarming aan, dan weet ik dat het nog koud is dus dat is de tijd voor een wintervacht
 • soms ga ik ’s nachts aan de voordeur snuffelen zo weet ik wat er in de straat gebeurt, en  dan krijg ik hele koude pootjes, dus dan ga ik naar de slaapkamer om dat aan mijn vrouw te vertellen en ze aait me dan

Nou zegt u zelf dit is geen situuaazie voor een zomervacht.

Hulp

Als je verhaart, is een beetje hulp van thuis fijn. Dan voel je de losse haren niet kriebelen. Veel van van mijn vrienden vinden kammen of borstelen fijn. Ze hebben dan ook allerlei speciale spullen. Heb ik ook gehad en eerlijk waar ik vond het allemaal moelijk. Apparaten aan mijn lichaam dat moet ik niet.

Doe mij maar een zachte hand die me aait en dan achter mijn oren friemelt (daar komt ook zomervacht), en dan lieve woordjes. Als ik dat elke dag krijg. naast de gewone knuffels bedoel ik natuurlijk, dan vind ik een zomervacht misschien te doen.

12 gedachten over “Waarom het te vroeg is om te verharen

 1. Hallo Bert,

  Ikke vind dat jij het helemaal goed hebt, het is nog geen zomer en ik vind het ook nog eens heel oneerlijk van het volgende.
  Als mensensnuiters het warm hebben kunnen ze van die lappen aan hun lijf doen dat ze het minder warm hebben en vinden ze het koud dan doen ze weer dikke lappen aan. Ikke heb geen rits of knoopjes aan mijn jas om die uit te doen en een andere uit mijn kast te pakken.
  Wij mogen wel al die haren van ons overal laten vallen en veel mensen vinden dat erg vervelend, want o dan zit er wat haar aan de bank of hun kleren. Gelukkig vind mijn vrouwtje dat niet erg en pakt ze een plakroller en gaat erover en hup nergens geen last van.
  Mensen moeten wel goed opletten dat ze niet met een borstel of kam diep door onze jas heen gaan, want dan komen er heel veel haren mee, maar dan krijgen we nog meer haren en blijven wij maar bezig met die kriebelharen. Mijn vrouwtje heeft een mensenborstel zonder allerlei pinnentjes erin, het is net een soort grote afwasborstel en die vind ik heel fijn. Nu ben ik een Jippie die graag geborsteld wil worden en doet vrouwtje dat wel, maar dan heel zachtjes zodat ze niet al mijn haren uit de vacht haalt. Meer net als jou vrouwtje doen met de handen.

  Weet je Bert wij hebben een wolvacht en dat zijn zachte donshaartjes, die zitten tussen de haren van onze jas. Die zorgen dat wij goed op temperatuur blijven. Nu zijn er mensen snuiten die die wolvacht er in het voorjaar bij hun poezen/katten er uit halen. Nou vrouwtje vertelde mij dat die dan heel slecht bezig zijn voor ons. Wel voor hen zelf, want je kat/poes verhaart niet meer.
  Bert of we het nu leuk vinden of niet het verharen en kriebelen van onze jas gaat weer beginnen, maar wees ook maar een beetje blij, want het laat ons weten dat het voorjaar en zomer gaat worden en daar houden wij wel van.

  Ik ga dadelijk maar eens kijken of ik de controle voor buiten kan gaan doen en vrouwtje uit zwiepstaarten naar haar werk. Oja dat eten van Almo is wel verdraaide lekker zeg, ik zou haast het blikje ook opeten. Ik krijg nu sinds gisteren ook het natuureten van het natvoer en daarnaast de sportbrokjes.

  Fijne dag en geniet van de zon en hopelijk zonder de schilders. Knuffels van vrouwtje en poot en kopje van je grote vriend Jip

  1. Jip jij hebt verstand van die dingen wat jij zegt wist ik geeneens. Ik vind vacht is vacht.Maar nou ga ik nadenken over wat jij zegt. O ja ik krijg nou soms Almo in gelei dat eet langzamer en het is even lekker. Jelly staat er dan op, zegt mijn vrouw. Ik heb vanavond kip in jelly op. SUPER!!! poot van je vriend Bert

 2. Ho Bert, wij hebben hier ook al last van al die haartjes die uit ons wintervachie weg willen. Vrouwtje kamt en borstelt ons iedere dag en ze zegt dat er al erg veel haartjes los komen. Ook als ze ons aait dan heeft ze veel losse haartjes in haar hand. Vrouwtje zegt dat het eigenlijk noch te vroeg is en dat we eigenlijk ons wintervachie nog zouden moeten hebben. Maar ja Bert de natuur gaat sein gangetje. En het voordeel is dat we dan lekker op het balkon mogen rollebollen,dus laat maar komen die lente en zomer. En dan heerlijk in het sonnetje liggen tot we helemaal warm worden van buiten en van binne. We gaan vast voor de balkondeur zitte, vrouwtje is vandaag thuis, dus wie weet gaat die deur wel open vandaag. Dag Bert. son se lekker. Knuffels van Bas,Bjarne,Oliver,Kruimel en Bikkel.

  1. hoi Bas, Bjarne, Oliver, Kruimel en Bikkel ja dat warm van buiten en binnen vind ik ook zo fijn !! Volgens mij heeft jullie vrouw de deur best opengedaan. Of gewoon opengehouden. Bij mij thuis zijn alle deuren open behalve die van de berging dat is best jammer. Maar ja wat doe je eraan als huiskater niks.

 3. Oooooh Bert…vroeger vond ik borstellen heel erg. Ooooh hette was soms zo erg dat ik in een driedubbeltjes houding vastgehoud moese word. Ooooh Catoo wasse nog erger.
  Maar Bert…vrouw hebbe nu een handjeschoen met noppies er op. En het lijke op aai. Oooooh dat isse zo fijn.

  1. hoi Katrien wat fijn dat je een extra aaiding hebt. Zeker nou met de lente en het verharen en alles. Voor mij is het te moeilijk.

 4. Hoi Bert,
  Wat een situazietoestand is dat nou!!! Zaterdag zeg je tegen mij ; “Verharen, ik zeg niet doen!” en nou begin je er zelf mee!
  Ik heb het verharen even op een laag pitje gezet met behulp van mijn vrouw. Zij houdt de felste zon uit de kamer, waar het kan tenminste, en ’s morgens en ’s avonds, als de zon niet zo sterk is, mag ik er even lekker in. Zij heeft dat van haar moeder, die deed het vroeger met roodwitte David, één van mijn vele voorgangers. Die ging altijd vroeg verharen, en als hij dat deed, gooide hij meteen ook z’n hele winterjas uit, en trok z’n veel te dunne zomerjas aan.
  Gelukkig was hij ook een binnenkater, anders had hij zeker kou gevat. Hij sliep altijd bij mijn vrouw op bed, en soms ging hij vroeger dan mijn vrouw naar bed. Hij lag dan op haar kussen, en dan moest mijn vrouw altijd eerst haar kussen afborstelen als hij verhaarde.
  David was trouwens superslim. Hij had als kitten z’n bekken gebroken, en hij werd door mijn vrouw en haar ouders op een bed met een hekje erom verzorgd, want hij mocht niet veel lopen. Hij heeft een hele tijd mank gelopen, en kon niet goed springen. Hij bleef een beetje gehendikept, had van voren O pootjes, en van achteren X pootjes, maar kon bijna alles, behalve als hij aandacht wilde, dan ging hij mank lopen, en mijn vrouw en haar ouders stonken er meestal eerst in 🙂 ! Slim hè?!
  Wat mijn vrouw doet, helpt in het begin van het verharen een beetje, vooral als er nog kou in de lucht zit, maar zodra het echt warmer wordt, moet je toch aan het verharen geloven!
  Ik heb ook de pest aan kammen en borstelen, ik houd het 3 minuten vol, Die borstelhandschoen vind ik eng, dus mijn vrouw aait ook het meeste haar weg. Lekker!!!
  Bert, sterkte met het verharen, en ik hoop dat je de schilders alweer weg zijn, of dat je er anders niet teveel last van hebt,
  Troostend kopje,
  Vlo.

  1. hoi Vlo ja ik weet het nou ook niet meer. Ik wilde het niet. En toch gebeurt het. En David kon het in 1 keer lees ik nou. Echt ik ben nou een senior kater maar van dat verharen snap ik niks en Jip heeft er heel veel over gezegd hij snapt het wel. Dus ik wil nou aaien en verder merk ik het wel.

 5. Lieve Bert,

  van me eigen ben ik nog niet aan mij verhaare begonne. Mij vacht is nog vol en dik en me vrouw heb mij nog niet geborsteld. Ik vind kammen en borstelen fijn Bert. Ik ga ervoor ligge en me vrouw roepe. Zij kom dan om mij te borstele en ze zeg ook lieve woordjes. Het lijk op knuffelen Bert en het is ook anders. Daarna ga ik slaape want het is ook vermoeiend. En me buik krijg er ook honger van.
  Maar nu is me vacht nog van me eigen, ik voel mij nog warm en vol. Dat is fijn Bertje, ik vind van mij eigen. Alles op me tijd,

  Liefs van jou Loesje

  1. hoi lieve Loesje, ja, hou je vacht maar vast zo lang als het lukt, dan heb je het lekker warm. Wat knus dat je zo samen met je vrouw kunt borstelen en kammem. Het is best intiem. En gezellig. Ze kan het vast heel goed. zachte katerkopjes van je Bert

 6. Dag Bert,

  Hier Bolle.
  Ja, het is een vreemde lente dit jaar. Dat zeggen mijn mensen steeds, dus dan zal het wel denk ik maar.
  Ik zit nu buiten op mijn terras, samen met mijn vrouw. Dat is best gek, in de lente. Dat hoort eigenlijk helemaal niet, dat het overdag al zo warm is.
  Ik ben daardoor ook superveel aan het verharen.
  Weet je wat mijn vrouw soms doet? Dan gaat ze even met zo ’n kledingkroller over mijn rug en hoofd heen. Niet als hij heel erg plakt natuurlijk, want dan zou die roller vast komen te zitten in mijn haren! Maar als de roller nog een BEETJE plakt. Het is zó gebeurd, en er komt heel veel haar aan te zitten.
  Ik vind het fijn om geborsteld te worden met een zachte borstel. Maar het probleem is (volgens mijn mensen dan) dat ik daarna nóg meer losse haren in mijn vacht heb. En zo kwam mijn vrouw op het idee van die kledingplakroller.
  Weet je wat je misschien aan je vrouw kunt vragen? Of ze een geodkope kokosmat wil kopen voor jou. Die kan op de vloer liggen, en je kunt daar overheen rollen. Dan blijft je haar in die mat zitten! Dat gaat mijn vrouw ook doen. En dan maar hopen dat ik erover heen durf te rollen… maar je kunt er ook nog supergoed aan krabben!

  Succes met verharen Bert!

  Een lief kopje van Bolle.

  1. hoi Bolle wat een goede tip van die kokosmat. Misschien durf ik dat wel want rollen kan ik best goed. Maar een rolding op mijn vacht wil ik niet dat voel ik van binnen nou al. Ik wil haast niks op of aan mijn vacht. Alleen knuffels. Dat snap ik. kopje van Bert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *