Samen weet je meer

Samen

Bolle vond SAMEN het belangrijkste woord.
Dat vind ik ook. Ik denk dat je samen veel meer kunt dan alleen. En ook veel meer weet.
Andere mensen en andere katten hebben vaak een hele nieuwe kijk op iets waar je in je eentje niet goed uitkomt.
Ik denk dat iedereen wel dingetjes heeft met zijn of haar kat(ten) waarvan je niet goed weet wat je er mee aan moet. Geen medische zaken, want dat is werk voor de dierenarts. Maar kleine dingen, bepaald gedrag, waarvan je je afvraagt hoe je daar iets aan zou kunnen veranderen.

Vragen

Vanaf nu krijgt elke tweede woensdag iemand de mogelijkheid zo’n vraag te stellen op de blog. Vragen kunnen via Bertje (huiskaterbert@xs4all.nl) naar mij toe worden gestuurd, ik maak er een stukje van en zet mijn eigen ideeën erbij. En in de reacties kan iedereen tips geven.
Twee weten meer dan één, en hoe meer mensen en katten hun mening, ideeën, tips en trucs doorgeven, hoe meer we samen weten!

Afvallen

Voor deze eerste keer heb ik zelf een vraag, natuurlijk over Kever : hoe kunnen wij Kever laten afvallen zonder dat hij continu gaat tetteren, of rond gaat rennen en overal aan gaat krabben? Dat doet hij namelijk als hij vindt dat hij meer eten nodig heeft, en dat niet krijgt. En hij houdt daar ook niet mee op tot hij zijn zin krijgt.
Nou is het voor de hand liggende antwoord natuurlijk: “Geen aandacht aan hem besteden als hij meer eten wil”.
Maar dat is helaas niet altijd mogelijk, want als ik met iets bezig ben en Keef loopt hier te toeteren is dat niet vol te houden. Bovendien voel ik me daar zelf heel ongemakkelijk bij, om net te doen alsof ik hem niet zie en hoor.
En Kever is een volhouder, als hij iets wil kan hij heel lang doorgaan! Dat is ook het leuke aan hem, dat hij zo duidelijk is in wat hij wil. Maar het is niet goed voor zijn buik.

Dieet

We hebben allerlei soorten brokken geprobeerd (ik denk dat we inmiddels alle dieetbrokken wel hebben gehad), allerlei soorten nat voer, maar hij heeft altijd het idee dat hij te weinig eten krijgt.
Voerpuzzels hebben we ook geprobeerd, maar die snapt hij niet. Ook een eierdoos met brokjes er in is te moeilijk voor hem. En ik weet zeker dat dat geen toneelstukje is, want ook als je stukjes kauwstick in zo’n puzzel doet, begrijpt hij niet hoe hij ze eruit kan krijgen. Liever gezegd: hij begrijpt (en ruikt en ziet) niet eens dat er iets IN de puzzel zit.
Nu is mijn vraag dus: hoe kunnen we hem wat af laten vallen, zonder dat zijn toeter steeds aan staat? En zonder dat we hem de hele tijd moeten negeren?

Tips

Katten zijn heel slim, en bereid om te leren. Vooral als ze zelf het nut inzien van wat je ze probeert te leren.
Mijn ideale oplossing zou dus bestaan uit een oplossing die Kever ZELF wil, iets wat we hem aan kunnen leren. Dus een positieve (Kever leert nieuw gedrag) in plaats van een negatieve aanpak (we doen alsof we hem niet horen en hij gaat op een streng dieet).

Ik ben heel benieuwd naar alle tips en ideeën, en Kever is al een beetje zenuwachtig.

mevrouw Kever


Ook een vraag?

Ook een vraag om tips en advies? Mail de vraag naar huiskaterbert@xs4all.nl, dan maakt mevrouw Kever er een mooi stuk van voor op het blog.

39 thoughts on “Samen weet je meer

 1. Hallo Mevr Kever hier Faalentino dus Pepeoom niet senuwtjes kjijgsse hoors.
  Mijn vjouw gaat probeerse een antwoord te geefjes .Lieve Mevr Kever het probleem begrijp ik heel goed. Hier is Kyana echt een groot maatje meer poes en nu ze kittens heeft een ramp.
  Haar Tante Jayda heeft 8 kittens dus die krijgt extra krachtvoer en dat is nou net iets wat Kyana niet nodig heeft maar wel heerlijk zit mee te eten. Haar apart zetten gaat niet want zodra een van de kittens piept dan zijn de mama,s er snel bij.
  De voerpuzzel anti schrok bakken hier geen succes er waren er die het leuk vonden maar ook die blijven zitten klagen en uiteindelijk probeerde de hele voerpuzzel om te gooien.
  Wat ik zelf doe hier is dat de katten over de dag hun voeding krijgen dus niet alles in de ochtend en in de avond. Dan hebben ze voor hun gevoel de hele dag (ochtend middag en avond ) toch eten. Het probleem bij Kever is denk ik dat hij bang is dat hij geen eten meer heeft of krijgt en wellicht daarom lees hier hebben wij dat met Perle alles naar binnen schrokt. Perle is een poes die gevonden was buiten en die wij op de kattenshow hadden ontmoet daar ze aanwezig was met nog enkele katten die een goed en blijvend huis zochten. Perle is voor ons heel lief andere katten gaat maar met eten…. Zij krijgt echt als 1e haar bakje en niemand mag in de buurt komen. Dan gaat ze grommen en meppen vooral bij de kittens. Wij denken dat ze heeft moeten overleven en dat eten voor haar iets is dat ze moet beschermen.
  Wij weten dat Kever gek is op kauwstikkies en misschien is dit een tip om te gebruiken.
  Spelen met Kever met wat hij leuk vind en hem dan een stukje kauwstik geven als beloning.
  En ik weet niet of Kever zijn brokjes krijgt afgewogen dan zou mijn 2e tip zijn wat brokjes minder te geven en het totaal wat hij mag hebben over de dag verdelen. En dan per keer er bv een paar brokjes minder in te doen, evt in combinatie met zijn gewone voer. Streng dieet ik doe het niet en het werkt niet. Hier merk ik wel nu het kouder is dat ze meer honger krijgen en met stofzuiger Valentino is het helemaal erg die kan de hele dag door eten en roepen als hij denkt er is eten. Negeren is makkelijker gezegd dan gedaan want begint er 1 hier dan heb ik binnen no time een heel stel klagende katten. Ik denk dat het belangrijkste voor Kever is dat hij altijd het gevoel moet hebben dat er eten is voor hem. Van zijn petekind krijgt hij een mega dikke knuffel, Zina- Bol geeft een kopje en Zaza-Mae is nu al 1 keer uitgebroken en stttt eruit gaan was geen probleem maar terug gaan. Ik denk dat ze dit van Kever heeft …..

  1. Lieve mevrouw Faalentino en alle andere krullenbolletjes, heel hartelijk dank voor het antwoord! O, ik moet er echt niet aan denken dat er hier kittenvoer zou staan, want dan zou Kever al twintig kilo wegen, ben ik bang… En natuurlijk is het geen doen om een kat de hele tijd te negeren, laat staan een heel stel dat staat te roepen en te klagen!
   Ik ben al lang blij om te horen dat ik niet de enige ben. Ik heb ooit gelezen dat katten uit zichzelf zouden weten hoeveel eten ze nodig hebben en niet meer zouden eten dan dat. Haha, dat was hier alleen bij Mol zo. Die was weliswaar toen ze jonger was ook iets te stevig, maar niet veel. Onze andere katten kwam allemaal uit situaties waarin ze te weinig eten hadden gehad, en dat blijft hangen in hun herinnering. Net als bij Perle.
   We zijn gelukkig al zover dat Kever nu ook gewoon eten laat staan. In het begin at hij alles op wat hij kreeg, maakte niet uit wat het was.
   Ik weeg zijn brokjes inderdaad af, en hij krijgt meerdere keren per dag een kleine hoeveelheid.
   Je hebt helemaal gelijk, een streng dieet werkt niet. Dan komt het er net zo snel weer aan als het eraf gaat.
   We gaan weer met frisse moed verder, zorgen dat Kever altijd wat brokjes heeft staan die hij niet echt heel erg lekker vindt, en dan goed zijn porties afwegen. En meer spelen.
   Ik lees al dat Zaza-Mae net zo slim is als Kever! En Kever stuurt iedereen heeeeeeeel veel lieve kopjes, maar vooral zijn Faalentino natuurlijk!!
   Nogmaals bedankt voor de reactie en de tips,

   Mevrouw Kever.

 2. Lieve mevrouw Kever,

  hier mevrouw Loes. Ik mag eigenlijk van Loes niet reageren want zij kan het woord afvallen niet horen en niet spellen. Maar ik wil toch even reageren. Soms mag je ook je eigen ding doen heb ik Loes gezegd.
  Hoe dan ook, allereerst wat een mooie rubriek en wat een goed idee om zo Samen te kunnen nadenken, praten over de probleempjes die we tegenkomen tijdens de opvoeding van onze lieverds.
  Ik weet niet of ik je met dit probleem kan helpen. Ik heb hier twee poezen die te zwaar zijn en moeten afvallen van de dierenarts en één kater met ondergewicht die ik moet bijvoeren. De dames zijn beiden zó slim, die ruiken, horen en zien alles dus bijvoeren is eigenlijk geen doen met twee dames die allebei als passie eten hebben.
  Wat ik zelf wel ooit met Loes heb geprobeerd en toen met redelijk succes was meer natvoer geven. Minder brokjes en meer natvoer, dat werkte wel. Maar helaas door het nierdieet liep alles weer in de soep. Zusje lust alleen brokjes en die eet dagelijks uit een voermat maar tevergeefs…
  Hier zijn ook de karakters sterker dan het afvallen vrees ik dus ik ga alle tips ook zeker lezen.
  Dank je wel voor dit vraagstuk waar ik vrees heel veel kattenbaasjes mee worstelen.

  Mevrouw Loes

  1. Lieve mevrouw Loes, dank je wel voor je reactie en voor je lieve woorden.
   Ik vind het al een hele geruststelling om te lezen dat ik niet de enige ben met dit probleem. En ik snap de zorgen van Loes; Kever heeft ook van alles geprobeerd om dit stukje tegen te houden!
   Ik kan me herinneren van de tijden met Pop, Beer en Mol dat het inderdaad geen doen was om de één iets extra’s te geven zonder dat de anderen dat merkten. Bovendien wilde ze ook allemaal eten wat de ander at. Dus Beer zonder tanden wilde de gebitsbrokken voor Pop, die ze zelf niet lustte. Maar die dan weer graag de nierbrokjes van Beer mee at.
   Ik ga het weer proberen met nat voer. Dat heb ik een tijdje gedaan, maar ik was bang dat Kever daar een slecht gebit van zou krijgen. Maar hij kauwt zijn brokjew ook nauwelijks, dus waarschijnlijk maakt dat niet veel uit.
   En wat prachtig beschreven: karakters die sterker zijn dan het afvallen. Ik vrees dat Kevers karakter ook nog eens sterker is dan het mijne…

   Mevrouw Kever.

 3. Mevrouw doorie hier.
  Ik kan je, vrees ik, niet helpen aangezien ik precies hetzelfde probleem heb. Doorie zeikt de hele dag door. Krijgt hij niet gaat hij mij bijten. Tot bloedens aan toe. Je wil niet weten hoe mijn benen er uit zien. Ik moet ook echt supergoed kijken waar hij is als ik loop.
  Savonds gaat hij IEDERE 5 minuten mooi zitten voor een snoepje. Dat doet hij alleen bij johan. Mij bijt hij het meest.
  Ik kijk ook heel erg uit naar de tips die je krijgt

  1. Lieve mevrouw Doorie, wat een toestand met Door! Ja, die zwarte nepsiamezen kunnen lastig zijn.
   Hier is het ook zo dat Kever vooral naar mij toe komt als hij wil eten. Dat deden Pop, Beer, Mol en Bol ook. Meneer Kever(Pop/Beer/Mol/Bol) is strenger, en dat merken ze natuurlijk meteen. En die rolverdeling kristalliseert zich steeds verder uit. Kever probeert het al niet eens bij meneer Kever, maar komt meteen naar mij toe. Net als Door bij jou.
   Hebben jullie het weleens geprobeerd met een voerpuzzel? Door lijkt mij heel slim, al heb je ook best kans dat hij dat hele ding gewoon omver gooit. Zoals Pop hier altijd deed.
   Dat netjes zitten of pootje geven of wat dan ook voor een snoepje, daar heb ik vaker over gelezen dat katten dat dan de hele dag door gaan doen.
   Kever heeft nu ontdekt dat hij iets te eten krijgt als hij buiten is geweest. Maar dan gaat het er eigenlijk om dat hij een paar uur buiten is geweest. Alleen gaat hij nu twee minuten naar buiten en komt dan weer binnen…
   Ik hoop dat je ook iets aan de tips gaat hebben!!

   Mevrouw Kever.

 4. Hoi lieve Keef, herkenbaar probleem hier met name bij Molly maar ook bij Lucky. Kun je hem niet meer laten rennen? Ik weet dat het makkelijker gezegd dan gedaan is maar misschien…hier werkt dat helemaal niet bij Molly trouwens, om eerlijk te zijn. Die rent wel wanneer zij daar zin in heeft. En het zijn slaapkoppen hier hoor…niet normaal. we hebben wel een speciale anti schrok mat die bij allemaal zeer in de smaak valt..daardoor duurt eten langer en eten ze naar mijn idee minder per keer. En dat tetteren…tja…hier kiezen ze voor de optie aanstaren en volhouden maar….dat matje is peperduur maar wel een succes…heel misschien een ideetje?

  1. Dag lieve mevrouw Lucky, en Lucky en Molly zien er nog wel zo slank uit!
   Zo’n matje heb ik gekregen van de Blije Beestenboel, en daar moeten we weer wat meer mee gaan doen. Dat werkt inderdaad wel vertragend. Maar als Keef er geen zin in heeft of het te veel werk vindt gaat hij alsnog staan te loeien.
   Het staren ken ik nog van vooral Pop. Als dat niet goed genoeg werkte ging hij rondrennen en overal aan krabben, of Mol kreeg een paar tikken. Terwijl zij er niks aan kon doen! Gelukkig was Mol een stoere tante, en trok ze zich er niks van aan.
   Ja, en het rennen… dat proberen we elke dag een paar keer. Maar Kever is geen kat die veel rent of springt of op onderzoek uitgaat, hij vindt dingen snel eng.
   We blijven het maar volhouden, ik denk dat dat het enige is dat er op zit.
   Heel erg bedankt voor je reactie en de tips!

   Mevrouw Kever.

 5. Ook Tjaiia moet afvallen van de DA. Tjaiia weegt 4,4 kilo maar is een klein formaat kat. Hier hebben alle katten een eigen voerbak (en elk een ander soort voer) op chip en Tjilla en Tjessi doseren goed en doen 24 uur over hun dagelijks aantal grammen brokken. Tjaiia eet gerust 60 gram in 12 uur op dus Tjaiia krijgt 2 x per dag brokken. Ze krijgt nu 28 gram per keer. Ze gaat ook lopen vervelen als haar bak leeg is maar ik merk dat het nu beter gaat want ik reageer niet. Zij en Tjilla krijgen rond 16 uur elk een kwart blikje gourmet tonijn en dat is nooit op dus dan ga ik er vanuit dat ze dan dus geen honger heeft. Mijn tip, maar misschien heb je dat al geprobeerd: een voerauromaat die je in kan stellen op 5 of 6 kleine maaltijden (brok) en daar consequent in zijn. Hoe moeilijk ook. Zou dat kunnen werken, misschien? Tjaiia eet Royal Canin light. Ik hoop dat jullie een manier vinden.

  1. Hoi lieve Mevrouw T-tjes, zo’n voerbak is misschien wel een idee als Kever daar geen moeilijke dingen voor moet doen. Hopelijk heeft hij dan ook minder de neiging om mij te vragen om eten. Nu ben ik meestal degene die hem wat geeft, en af en toe meneer Kever. Maar die is strenger en reageert minder op getetter. Dat weet Keef en dan komt hij bij mij zitten tetteren, kopjes geven, enzovoorts. Hij weet dondersgoed dat ik hem moeilijk kan weerstaan. Maar zelfs als ik hem weersta kan hij echt letterlijk een half uur of langer tetteren. Ik heb ooit gelezen dat katten gewend zijn om uren voor een muizenhol te liggen wachten, dus dat geduld geen enkel probleem voor ze is. En ik heb het gevoel dat dat wel klopt 😉
   Dank je wel voor je reactie en de tips, ik ga eens kijken bij voerautomaten!

   Mevrouw Kever.

 6. Hoi mevrouw Kever,

  Als deeltijdbaasje van Tommy, weet ik dat Tommy redelijk aan gewicht is.
  Soms moet hij van mijn vriend ook afvallen, maar bij hem ligt het puur aan de snoepjes die hij krijgt.

  Tommy heeft een etensbakje die de hele dag en nacht gevuld is met brokjes, zodat hij kan eten wanneer hij zelf wil.
  Voor hem werkt dit goed, want hij bepaalt zelf wanneer hij trek heeft in zijn brokjes.

  Zou er misschien meer granen brokjes zijn?
  Meergranen lijkt mij dat je daar sneller vol van zit, bij mensen dan.
  Misschien is dat ook zo bij een kat? (Geen idee hoor)

  Verder zou ik het eigenlijk niet 1 2 3 weten.

  Pootje van Tommy!

  1. Dag deeltijdmevrouw Tommy 😉, het grappige is dat Kever niet dol is op snoepjes, maar dat is dan ook het enige waar hij niet dol op is.
   Wat geweldig dat Tommy “gewoon” eet, dat wil zeggen alleen als hij honger heeft.
   We zijn aan het proberen om te zorgen dat er altijd eten is voor Kever. Zodat hij weet dat hij zich daar geen zorgen over hoeft te maken. Maar dat lukt alleen als we hem brokjes geven die hij niet lekker vindt. Anders eet hij al in de ochtend alles voor de rest van de dag op. En Kever vindt dan ook weer dat brokjes die hij niet lekker vindt niet tellen… En hij kauwt nauwelijks, waardoor hij ook minder snel een vol gevoel krijgt.
   Ik heb een paar keer brokjes met meer vezels geprobeerd, maar die vond hij zó lekker dat het averechts werkte.
   Ik denk dat het toch een kwestie wordt van volhouden, en langzaam aan.
   Dank je wel voor je reactie en de tips!

   Mevrouw Kever.

 7. Hallo mevrouw Kever.
  Ik heb hier ook een groot probleem gehad met * Sparkle.
  Zij was echt veel te zwaar{was groot van zichzelf} en ben met haar afval consulten gaan doen.
  Maar hier deden alle 3 mee.Metabolic van Hills en afgewogen…over de hele dag gaf ik haar wat en de andere 2 ook{.* Fynn gaf ik stiekem extra en Muzette ook.}”Helaas” was Sparkle erg slim als het op eten aan kwam..Voor de nacht deed ik wat in een doosje.
  Fynn heeft dat “uit een doosje halen”aan Sparkle geleerd want uit zichzelf…….zou ze zoiets nooit doen.
  Sparkle zou nooit iets doen wat moeilijk was.Zij hield van “niet teveel moeite doen”.En eerlijk gezegd,ze was, behalve als het op eten aankwam, niet slim.
  Uiteindelijk is ze op haar streef gewicht gekomen,om dan na een aantal weken de diagnose diabetes te krijgen….helaas vooraf was er geen glucose en fructosamine bepaald dus ik weet niet of ze prediabeet was.
  Katten laten afvallen is moeilijk.Zeker als ze ook nogal kieskeurig zijn qua eten…..
  Gelukkig lustte Sparkle alles en heb ik, door geen enkele brok en alleen volledig natvoer koolhydraat arm/vrij heb ik haar jaren goed op gewicht en zonder insuline kunnen houden.{ 4 x daags een portie.Om de 6 uur en ’s nachts met een voerapparaatje
  Tot andere medische problemen kwamen.
  Fynn en Muzette hebben/hadden geen “gewichtige”problemen.

  Wat misschien zou helpen is goed kijken naar het soort brok.Er zijn er een paar die laag in koolhydraten zitten en hoog in eiwit.
  Eiwit geeft langer een voller gevoel.Koolhydraten niet.
  Vers voer zou heel goed zijn maar bij Kever ,als hij het niet lust, een probleempje.
  Tinlo Barf kip is heel goed.{ is bevroren vers}Kijk bij vers ook of er rijst in zit.Dat is dan weer een koolhydraat.

  Brokjes Etosha en Thrive kip zitten laag in koolhydaten en hoog in eiwit.{ deze weet ik nu even uit mijn hoofd.Anderen vielen voor mij af omdat er rozemarijn in zat wat Muzette niet mag hebben ivm de epilepsie,Maar jij hebt wat meer keus denk ik.
  Natvoer zonder of heel laag in koolhydraten geven.Daar is best veel van Maar kijk dan goed of het volledig voer is!! Want dat maakt ook verschil.
  Ook snackjes zijn er wel in hoog eiwit en laag koolhydraat.

  Zelf kun je veel hierover lezen op het Diabetes Katten Forum lijsten.Daar staan lijsten van brokjes,natvoer en snacks.Je hoeft geen lid te zijn om die lijsten te bestuderen.Ook het aantal koolhydraten,Kcal, etc.staat erbij en vaak waar je het kan kopen.
  Natuurlijk wil ik je wel een lijst sturen met namen van brokjes,natvoer en snackjes die kunnen.Daarbij is Kever nog geen diabeet,dus heb je meer speling .

  Nooit te vlug laten afvallen!
  Voerapparaatjes zijn om de zoveel uur in te stellen.Kun je Kever om de zoveel uur wat geven,’s nachts ook.Daar hoeft hij niet veel voor te leren want het gaat vanzelf.open Daarbij is Kever alleen dus hoef je niet 1 op chip te kopen.
  Het is een lange adem…..Natuurlijk geven de dierenartsen het advies meer bewegen…

  Maar daarmee was je bij Sparkle aan het verkeerde adres.Zeker toen ze wat ouder werd.
  Je weet mij wel te vinden mocht je nog meer willen weten

  1. Dag lieve mevrouw Muzette (en ⭐️Fynn en ⭐️Sparkle), heel erg bedankt voor je reactie en alle tips!
   Ja, ik ga het weer proberen met goede brokken en meer nat voer. Helaas lust Kever geen enkele vorm van rauw voer, want dat zou ideaal zijn. Ik heb meerdere soorten geprobeerd en hij laat het gewoon 12 uur lang staan zonder aan te raken. Hooguit een paar blokjes runderhart gaan erin, maar dat is natuurlijk geen volledig dieet.
   Ik denk dat Kever en Sparkle elkaar heel veel te vertellen zouden hebben! Kever houdt ook niet van ergens moeite voor moeten doen, of iets uit proberen te vinden. Daarom werken voerpuzzels ook niet bij hem. Óf hij snapt ze niet (en dat heeft hij vrij snel) of hij vindt het teveel werk en loopt weg. En zet zijn toeter aan, haha! Als hij toch eens af zou vallen van tetteren, dan was hij extreem slank.
   En wat bijzonder dat Sparkle en Muzette zo verschillend zijn met eten, terwijl ze dezelfde achtergrond hebben. En dat Fynn, na een straatleven, ook niet meer at dan hij nodig had.
   Ja, een voerautomaat is een idee, en ik wist niet eens dat die ook zonder chip-reader bestaan. Daar ga ik naar op zoek.
   Nogmaals heel veel dank, en ik ga me weer eens inlezen in brokken en nat voer!

   Mevrouw Kever

   1. Ik weet dat die voer apparaatjes bestaan,waar de voer voor verschillende tijden in kan doen.Mijn zusje had er destijds 1voor haar katten,als ze een een nacht wegbleven.
    Ik had een simpele met 2 bakjes met onderin koel elementen,omdat Sparkle nat voer erin kreeg voor de nacht.Die elementen zaten los dus brokjes kan ook.
    Ik denk dat Sparkle en Kever idd.in dit opzicht veel op elkaar lijken
    Alles wat Fynn deed deed Sparkle ook.Zonder Fynn zou het lastig zijn geweest!
    Sparkle at wat Vers voer omdat Fynn het deed….ook runderhart en lamshart.
    Alleen een plakje rosbief vond ze als traktatie echt wel lekker.Muzet eet niks wat niet in een pakje,zakje of blikje heeft gezeten met “kattenvoer” erop.
    Fynn was tevreden met alles.Alleen rosbief was wel met stip op 1.
    Dan moest ik echt op mijn vingers passen!!!Maar hij en Muzet hebben nooit op voer zitten azen.Ze wisten het komt toch wel.
    Sparkle haar gedrag mbt eten komt voort uit haar kitten tijd voor ze bij mij kwamen.
    Muzette kreeg alles uit de hand omdat ze zo ziek was.Sparkle zat regelmatig in de grote groep katten waar er een aantal grote bakken met brokken stonden.Als kleine moest ze zorgen voor haar portie tussen de grote katten.Dat is nooit overgegaan.
    .Succes en dikke knuffel voor Kever!!!

    1. Ik heb al even gekeken, en ze bestaan inderdaad, de voerautomaten zonder chip-ding! Ik ga eens goed naar kijken welke het beste geschikt zou zijn voor Keef.
     Ach, die arme kitten-Sparkle… ja, dat zat voorgoed in haar herinnering.
     Bij ons was Mol de enige die in huis was geboren en altijd genoeg te eten had gehad. En die wel een beetje te stevig was toen ze jong was, maar niet veel. En zij was ook de enige die niet echt geïnteresseerd was in eten.
     En ik heb het altijd zo leuk gevonden dat katten elkaar nadoen! Dat merkten we hier in de tuinen ook. De kattentrap die we hebben gemaakt werd de eerste weken niet gebruikt. Tot Pop erover naar boven liep. En een aantal dagen later Beer. En toen gebruikten alle katten uit de buurt de trap!
     Kever stuurt een dikke knuffel terug, voor jou en Muzette!

 8. Hoi Kever,
  Dat is moeilijk hé?
  En zeker vervelend voor jou maar ook je je man en vrouw!!!!
  Hier staan de hele dag door brokjes om te eten en s’avonds krijgen we ons natvoer.
  En ook krijgen we snoepjes maar die is onze vrouw ook aan het verminderen.
  Ik, Moby, ben het daar ook niet zo mee eens en loop dan ook bij en om vrouw heen te miauwen.
  Vrouw geeft me nu elke keer dat ik dat doe een beetje magere melk.
  Dan heb ik toch wat lekkers en mijn gemauw stopt.
  Verder heeft ze brokjes van Purizon bij Zooplus besteld en die zijn lekker, hierdoor eten we minder natvoer (nog maar 1/2 zakje ipv 1 zakje en daar blijft ook nog van over.
  Misschien heb je iets aan de tips Kever!!

  Dikke knuffel van ons allemaal,
  😽😽😽😽😽😽😘

  1. Lieve Moby, dank je wel dat je vertelt hoe het voor jou is! Jij hebt natuurlijk net als Kever moeten wennen aan dat er altijd genoeg eten voor je is. En dat je niet meteen alles op hoeft te eten als je iets krijgt. Dat snapt Kever nu wel, dat er altijd eten voor hem is.
   Krijg je gewone magere melk? In een klein bakje of schoteltje? Dat kan ik wel eens proberen, Kever lust kattenmelk ook. Maar dat is weer te vet.
   De Purizonbrokjes zal ik eens opzoeken. Ik ben wel benieuwd wat voor nat voer jullie krijgen. Want Kever was daar, toen hij net hier kwam wonen, helemaal dol op. Op alle soorten nat voer. En nu vindt hij er steeds minder aan. Dan likt hij alleen de saus of gelei eraf en laat de rest staan.
   Dank je wel voor je tips, en heel veel knuffels voor jullie allemaal!

   Mevrouw Kever.

   1. Wij eten Felix, Wiskas, van de Lidl, van de Plus eigen merk.
    Maar de Felix vinden we het lekkerst.
    Ja, ik Moby eet ook niet meer zoveel natvoer en laat ook wel wat staan nu.
    En het is inderdaad gewone magere melk omdat de kattenmelk te vet is.
    Vrouw heeft dat aan de dierenarts gevraagd en hij zegt dat magere melk prima is.

    1. Lieve Moby, dank je wel voor je uitgebreide antwoord!
     Dan ga ik het ook eens proberen met magere melk, hopelijk lust Kever dat ook.
     En knap van je dat je weleens wat laat staan, want dat is best moeilijk.
     Een dikke knuffel voor jou,

     Mevrouw Kever.

 9. Lieve mevrouw Kever, helaas heb ik geen tips voor je, de tips die ik kan bedenken worden hierboven al door anderen genoemd. Ik heb een heel ander probleem, Bjarne is sinds zijn schildklier operatie een zeer lastige eter geworden. Brokjes wil hij helemaal niet meer, met moeite krijg ik er ‘s-avonds een zakje natvoer in. Soms moet ik hem zelfs dwangvoederen. Het enige wat hij nog wil eten zijn kauwsticks. Dat is ook geen ideale situatie en drijft me soms tot wanhoop. Het is dus vervelend als katten te veel en constant willen eten en ook als katten juist niet of zeer moeilijk willen eten. Hopelijk vind je iets dat Kever kan helpen zodat hij minder gefixeerd is op eten. Wij gaan pootjes draaien. En lezen het graag als je iets gevonden hebt dat werkt. Liefs Marian en knuffels van de bende.

  1. Lieve Marian/mevrouw van de bende van zes, wat moeilijk dat Bjarne nu zo weinig wil eten! Dat is veel moeilijker dan te veel eten, daar ben ik me helemaal van bewust.
   Toen Kever niet wilde eten omdat hij pijn had maakten we ons veel meer zorgen dan nu.
   Het is zeker niet ideaal dat Bjarne alleen maar kauwstiks wil eten. Maar als het de keuze is tussen niks of kauwstiks zou ik toch voor de sticks kiezen. Maakt hij verder wel een vrolijke indruk?
   Als je wilt kan je volgende keer, over twee weken, op deze plek een vraag stellen over wat je eventueel kunt doen. Maar het hoeft uiteraard niet hoor!
   Wij gaan met Kever proberen om toch weer wat strenger te worden, en ik ga kijken naar een voerautomaat. En brokjes en nat voer met veel eiwitten.
   En dan is het een kwestie van volhouden.

   Dank je wel voor je reactie, heel veel succes en sterkte gewenst met Bjarne, en knuffels voor jullie allemaal!

   Mevrouw Kever.

   1. Het is allebei lastig, het ene is niet erger dan het andere. Ik zou ook niet weten wat te doen als er hier eentje de hele tijd om eten zou miauwen. Het is allebei vervelend. Bjarne heeft mirtazipine gekregen om zijn eetlust op te wekken maar hij wordt er alleen maar heel onrustig van. Hij mag ook zoveel kauwsticks als hij wil hebben hoor, alleen zitten er dan ook gelijk 4 anderen bij omdat zij ook willen snacken. En die hebben dat echt niet nodig. Want zij zitten ruim in hun velletjes. Dus soms moet ik Bjarne stiekem wat geven.

    1. Even inhaken op de mirtazapine. Welke dosis geef je? Dierenartsen schrijven vaak 1/4 tablet per 3 dagen voor maar dat is eigenlijk te heftig voor een kat. Ik geef zelf als het moet 1/8 voor 3 dagen. De bijwerkingen kunnen enorm zijn namelijk. Ik hoop dat Bjarne weer uit zichzelf gaat eten, daar duim ik voor 🍀

     1. Dank voor je reactie. Bjarne zou 2 x per week 1/4 tabletje moeten krijgen. Maar hij reageert er inderdaad heftig op. Ik ga proberen om hem 1/8 te geven. Bedankt voor je tip.

    2. Met meerdere katten er eentje stiekem iets geven is bijna onmogelijk, weet ik van Pop, Beer en Mol. Ze hoorden of roken het altijd wel als één van de drie iets kreeg wat de andere twee niet kregen.
     Beer heeft een keer een lage dosering valium gekregen bij de dierenarts, toen hij ziek was en niet wilde eten. Dat werkte goed, hij werd er alleen slaperig van. Maar dat is minder erg dan onrustig, lijkt me. Dus misschien is dat een keer te proberen met Bjarne (via de dierenarts)?
     Het moeilijke van niet of heel slecht willen eten is dat het op korte termijn al schade kan doen, terwijl teveel eten een hele tijd geen problemen op hoeft te leveren – dus vandaar dat ik het minder erg noemde. Gedoe met eten is inderdaad altijd lastig. En ik heb al lang gemerkt dat hoe minder eten Kever krijgt, hoe meer hij erop gefixeerd raakt… en dat werkt uiteraard helemaal averechts.
     Een extra knuffel voor Bjarne!

     1. Valium kan zeker veel onrust geven.In een ver verleden had ik het voor Muzette gekregen om een evt. aanval van de epilepsie te voorkomen.Nou dat was een eenmalige zaak.Xe werd er enorm u rustig van en kon niet meer goed op haar pootjes staan.Ik heb uren bij haar gezeten tot de werking minder werd.
      Daarna gelukkig een klassiek homeopathisch middel gekregen dat wel degelijk een aanval kan voorkomen.Of kan verkorten.En geen rozemarijn in het eten Inmiddels een paar jaar een enkele aanval, daarvoor was het om de 5 dagen ……

  2. Ik haak ook even in. Voor Minoes (die sinds april een ster is) had ik zelfde probleem met schildklierproblemen in combinatie met verslechterde nieren. Heb toen Bibi rauwvoer geprobeerd (in kleinere porties te verkrijgen dan veel andere KVV). Dat ging er vaak wel met smaak in. Maar soms ook niet en wilde ze gewoon echt niet eten. Wanhopig inderdaad. De mirtazapine hielp soms, maar is lastig in te geven als poes of kat niet makkelijk pil wil nemen. Maar het is ook als creme (Bert en mevrouw Bert schreven hier eerder al eens over). Veel sterkte in vinden van oplossing voor Bjarne.

   1. Dat is een goede tip, van de creme! Die is waarschijnlijk ook net iets makkelijker te doseren.
    Ik zou zelf wel willen dat alle medicijnen als creme bestonden.
    Onze Molly heeft anderhalf jaar lang haar schildkliermedicijnen zonder enig probleem als oorzalf gekregen.
    Ik ga voor Kever ook eens kijken naar Bibi rauwvoer.

    Niet willen eten is inderdaad wanhopig makend. Vooral ook omdat je weet dat een kat MOET eten.
    Ik hoop ook van harte dat Bjarne op een gegeven moment weer met smaak gaat eten.

 10. Hallo mevrouw Kever. Mijn lieve Elvis, sinds een jaar over de regenboogbrug, had precies hetzelfde probleem. Hij at teveel. De dierenarts bleef zeggen dat hij te dik werd en kwam aan met duur dieetvoer wat Elvis negeerde. Hoewel Elvis heel intelligent was weigerde hij het om zich in te laten met zoiets als voederpuzzels. Ik kreeg er ook genoeg van en heb een andere dierenarts gezocht die haar schouders ophaalde over Elvis’ teveel eten. Hij was een gezonde lieve poes die misschien wat zwaarder was dan wat als normaal gezien werd. Niets aan de hand.
  Ik heb Elvis gewoon lekker laten eten. Iedereen tevreden.

  1. Lieve Mevrouw Elvis, wat verdrietig dat Elvis over de brug is gegaan. En wat fijn voor hem dat hij gewoon mocht blijven eten wat hij wilde.
   Bij ons scheelt het welke dierenarts we in “onze” praktijk spreken! De ene zegt dat Kever wel af zou moeten vallen maar dat dat lastig is, de andere komt met gedragstherapie, puzzels en mogelijke diabetes. Daar word ik dan heel erg paniekerig van en wil te veel tegelijk.
   En ik ben me er ook van bewust dat hoe minder Kever krijgt, hoe meer hij op eten gefixeerd raakt. En dat helpt natuurlijk helemaal niet!
   Dus misschien laat ik het inderdaad maar eens even gewoon los. Kijken wat er dan gebeurt.
   Heel veel dank voor de reactie en de tip!

   Mevrouw Kever.

 11. Oh ik herinner me nog zo goed dat Doezel 4 jaar geleden heel slecht at, ik werd er zo wanhopig van. Maar Kever-nooit-genoeg is natuurlijk weer het andere uiterste. Ik ben bang dat ik geen tips kan geven. Maar er zijn al veel reacties, dus hopelijk zitten er goede tips tussen die Kever prima vind.

  1. Lieve Sandra, ik ben heel blij met alle tips, en ook met alle andere katten die te veel willen eten… dan weet ik in ieder geval dat Kever niet de enige is! En ik moet stiekem ook wel erg lachen om wat ze allemaal uit proberen om toch eten te krijgen…
   Heel slecht eten is niet meer om te lachen, de keren dat iemand hier dat had was ik ook wanhopig. Dan nog maar liever teveel!

   Dank je wel voor je reactie!

   Mevrouw Kever.

   1. Oh trouwens mevrouw Kever, als ik wel eens laat thuis zal zijn, krijgt Roos eten via een automatische voerbak van Trixie, het is een dubbele, de Trixie Voerautomaat TX2.
    En bij de Action hebben ze nu (tenzij al op) een enkele voerbak met tijdklokje.

    1. Dank voor de tip van de voerbak bij de Action! Ga vanmiddag meteen even kijken of ze die nog hebben!

 12. Lieve Bert en lieve mevrouw Kever, ik lees de blog wat later en zie dat er al heel veel lieve en goede reacties zijn. Maar eerst wil ik zeggen dat ik het een fantastisch idee vind deze samen vraag rubriek. Voor poes Muppet heb ik koolhydraat arme brokjes (ivm suikerziekte bij blijf van mijn lijf poes, insuline dus echt geen optie). Door hoge eiwit gehalte heeft ze minder honger. Daarnaast eet ze vooral veel natvoer. Ook via voerautomaat (zag ik al voorbij komen als tip). Wij hebben een catmate waar 2 bakjes in zitten, werkt op batterijen. Er kan zowel nat als droogvoer in. Springt open na ingestelde tijd en daarmee is de link met mij als blikopener wat minder. Haha wat doen we ons best he met z’n allen om onze slimmerdjes beetje te “foppen” met alle liefde die we hebben. Veel succes en groet

  1. Lieve Mevrouw Muppet/⭐️Minoes/Maria, heel erg bedankt voor de reactie, en de lieve woorden! Ik hoop dat er veel vragen worden ingestuurd, en dat we elkaar kunnen helpen.
   Er zijn zeker al goede tips gekomen, en ik ben ook blij om te lezen dat Kever niet de enige is die alles uit de kast haalt om maar meer eten te krijgen.
   Naar die catmate ben ik al aan het rondkijken, inderdaad ook met het idee dat Kever dan niet steeds naar mij toe komt voor eten. Zodat ik dan minder vaak Nee hoef te zeggen. Niet mijn sterkste punt. Dat had Kever al snel door, haha!
   Welke brokjes eet Muppet? En welk nat voer?
   Sinds een paar dagen krijgt Keef weer wat meer nat voer, en dat lijkt al iets te helpen. En gelukkig is het wat vaker droog buiten en is hij lekker in de tuin aan het rommelen. Als het hele dagen regent is het tetteren gaat hij ook uit verveling of gewoonte eten.

   Nogmaals bedankt voor de tips!

   Mevrouw Kever.

   1. Lieve mevrouw Kever, wat fijn dat iets meer natvoer voor Kever al een beetje helpt. Maar ’t kan nooit kwaad nog een plan b, c, d en de rest van het alfabet te hebben met katten he? Muppet eet brokjes van Power of nature: Fee’s favorite en Meadowland. Ik wil met alle plezier van beide smaken een zakje maken en naar jullie opsturen om uit te proberen? Je zit bij aanschaf meteen aan minimaal 2 kg vast. Via Fb juffrouw minoes (chat) kun je mij je adres geven of zal ik mijn mailadres doorgeven? Ik hoor het wel. Muppy eet allerhande natvoer. Ze is een kieskeurig dametje. Dus veel afwisseling: porta 21 diverse vissmaken, Byond mousse (kipsmaak), gourmet mousse, gourmet petit, Thrive diverse vissmaken. We hebben soms halve dierenwinkel hier. En wat ze blijvend niet meer wil eten, gaat naar kattenopvang her en der in het land. De cat mate is met vierkante bakjes (ik geloof beetje oud model?). Succes weer en ik hoor wel of ik wat brokjes zal sturen. Met alle plezier en liefde

    1. Lieve Mevrouw Maria, heel erg bedankt voor het antwoord!
     Het is zeker handig om een pan a tot en met z te hebben, want Kever is niet voor één letter te vangen…
     Die proefzakjes lijken me geweldig! Wij hebben hier nog een twee kilozak brokjes staan die Kever weigert te eten. Gaat naar een andere kat, of naar het asiel. Ik neem contact op en geef ons adres door.
     Heel hartelijk bedankt voor alle moeite!

     Mevrouw Kever.

Reacties zijn welkom