Over de kleur van mijn vacht en mijn katermansproet

katermansproet

Toen ik kitten was toen zag ik er anders uit dan nou ik seeniejor ben, alleen van mij als kitten heb ik geen footoos. Dus ik weet niet heel zeker of ik toen al een katermansproet had.

Als kitten had ik vast een stip bij mijn neus. Want mijn sproet is best groot, eigenlijk nog veel groter dan de neus van een kitten. En soms zegt mijn vrouw dat de sproet groter is en nou ook meer over mijn neus gaat.
Dat kan best.

Zwarte neus

Als je ouder wordt als katerman zijnde, dan gaat je vacht en hoe je bent ook anders worden. Van Tim, de kater die hier voor mij woonde, weet ik dat zijn neus steeds donkerder werd. Als jonge katerman was zijn neus gewoon rose en als oudere katerman werd die helemaal zwart, het ging heel langzaam en op een dag was het zo.
Dus je moet goed opletten met je vacht.

Witte vacht

Ik heb heel veel rode stukken in mijn vacht en ook heel veel witte stukken. Mijn rug is rood en mijn buik is wit. En op mijn kop en op mijn poote heb ik wit en rood en mijn staart is weer rood met een paar beetjes wit dus eigenlijk ben ik een witte katerman met rode vacht en ook een rode katerman met witte vacht dat is mijn mening. Loesje zei Bert je mag zijn zoals je wilt zijn dan is het goed. Maar mijn vrouw zei: kijk naar je sproet Bert, je bent van jezelf een rode katerman, daar moet je eerlijk over zijn.
En dat is ook waar.

Sproet

Ik weet geeneens hoe het verder gaat met mijn sproet. Misschien krijg ik wel een neus die helemaal rood is of ook helemaal zwart net als bij Tim. Als je ouder wordt dan verander je, dat weet ik zeker, en ik ben al 14 jaar dus misschien gaat het nou serieus beginnen. Daarom ga ik mijn sproet in de gaate houden, zeker weten, want je weet nooit!!

18 thoughts on “Over de kleur van mijn vacht en mijn katermansproet

 1. Hoi Bert
  Hier, Dopey, ik ben ook een rode katerman.
  Er is ook wit in de vacht maar toch het meest rood.
  Mijn kleur was vaal rood toen ik nog heel klein was. Toen ik ouder werd begon de kleur pas heel mooi donker rood te worden.
  Ik ben pas 5 jaar dus ik weet niet hoe ik eruit zie als ik zoveel jaar als jij bent.
  Maar ook ik ga het in de gaten houden samen met mijn vrouw!!!!

  Dikke knuffel van ons allemaal,
  😽😽😽😽😽😽😘

  1. hoi Dopey, ja zie je jij maakt het dus ook mee dat je vacht anders wordt van kleur zomaar en je weet niet waarom en wanneer er weer wat begint, dat is toch raar! Maar je bent pas 5 en er kan nog van alles gebeuren dat is ook leuk.
   Bertje

 2. Hallo Bert,
  Ik vind jouw sproet heel mooi, maar aan de andere kant van je neus heb jij toch ook een beetje kleinere lichte sproet, of is die nu foetsie. Jouw sproet is een heel bijzonder kenmerk van jou alleen en niemand heeft dat en ben er maar heel zuinig op. Ik weet dat jij altijd goed doet wassen en ik weet zeker dat de sproet daarom zo mooi is.
  Ikke heb ook wat in mijn vacht dat vast en zeker niemand van mijn dinnetjes en vriendjes weet. Ik heb 3 hele mooie donker bruine vlekken in mijn jas. Een vrij grote op mijn buik en 2 aan de achterkant van mijn voorpoten. Vrouwtje doet wel eens grapjes maken dat ik in de verfstraat stond bij mij zusje Janneke, zij was een hele mooie kleine lapjesdame. De verfkwast heeft toen spetters op mijn jas laten vallen van de bruine verf. Ikke vind het heel mooi en omdat alleen vrouwtje en ikke het weten en zien is het dus uniek en alleen voor ons.
  Zo hebben wij vast en zeker allemaal iets heel moois. Die jij heel zuinig zijn op jouw sproet want die is super mooi.
  Fijne dag hoor en je weet morgen is het weer weekend en dat is altijd heel fijn. Knuffel op je koppie van vrouwtje en poot/kopje van je grote vriend Jip

  1. hoi Jip dat is ook aapart donkerbruine vlekken in je vacht en dat het eigenlijk van jou en je vrouw is, dat is intiem dat jullie samen weten hoe en wat, dat hoort ook als je samenwoont dat je dingen voor jezelf samen hebt, dat heb ik ook. Ik was mezelf best goed maar niet zo goed als Loesje soms geloof ik het wel en zij is heel presies op haar vacht, dat is een foorbeeld,
   poot van je vriend Bert

 3. Hajoooooooo oompie.

  Oooooooh ikke hep geen spjoet oppe me neus. En mij neus isse al swart. En op 1 naagul na sijn ze ook swart. Ikke hep wel een keine witte flek op me bors/leel. Is dat mijn spjoet?
  Pootjes 🐾🐾

 4. Hoi Bertje, ik, Bram ben ook rood op mn rug, maar mn buik en poten zijn aan de binnenkant helemaal wit. Ook heb ik geen rode pootjes of nagels. En mn staart is wel weer rood met aan de punt wit. Ik ben een kater, maar ik heb geen katersproet. Zou ik die eigenlijk moeten hebben? Is dat heel erg? Mn vrouwtje wilde eigenlijk een hele rode kater, maar toen ze mij zag werd ze in een klap verlieft op mij. Bij Dorus kun je gewoon niet zien of hij een katersproet heeft omdat hij helemaal roetzwart is (op die witte vlek op z,n borst na). Ik ben benieuwd of er nog meer rode katers zijn met wel een katersproet.

  1. hoi Bram, misschien komt zoiets nog het is niet dat het hoort of dat het gewoon is, maar je vacht kan best veranderen als je wat ouder wordt. Dorus is zwart met een witte sproet dat kan dus ook, mooi he!
   Bertje

 5. Lieve Bert,

  Hier is Ivar weer. Ik lijk wel een beetje op jou, Bert. Mijn buik en poten zijn wit en op mijn rug zitten grote rode vlekken met streepjes. Ik heb onder mijn neus, vlak boven mijn bovenlip, aan beide kanten een rode vlek ( sproet ) zitten. Zo lijkt het net of ik een rood snorretje heb. Grappig, vind je niet ? De voorkant van mijn staart is rood en wit gestreept, maar de achterkant is helemaal wit. Mijn vrouw zegt, dat de rode verf zeker op was. Leuk hoor, dat veel rood-witte katers op elkaar lijken, maar dat iedereen toch net weer wat anders is. Mijn zusjes hebben helemaal geen rood in hun vacht. Cindel en Fenneke zijn voornamelijk wit en Jillie is grijs met beige. Maar dat geeft niet, onze vrouw vindt alle kleuren van kater en poezen prachtig .

  Veel kopjes van Ivar en van mijn zusjes Cindel, Fenneke en Jillie en een knuffel van mijn vrouw.

  1. hoi Ivar, twee sproeten dat is helemaal biesonder, en bij jou is het weer helemaal anders dan bij mij dat is waar. Maar folgens mij zijn snorharen altijd wit, ik heb nog nooit een andere kleur gezien. Het is superfijn dat je vrouw van jullie houdt zoals je bent als je nou morgen een donkere neus krijgt dan is dat ook goed!!
   kopjes terug
   Bertje

 6. Hoi Bert,

  Zelf ben ik ook wit met rood, als kitten was ik volgens mij licht rood met wit.
  Nu is het rood donkerder, en heb ik ook wittere wit.

  Vind dat helemaal niet erg, mijn (deeltijd) baasje vinden mij goed zoals ik ben.
  En hoe ouder je wordt, hoe mooier de vacht zeg ik maar, jou vacht is supermooi en je sproet vind ik ook heel mooi!

  Pootje van Tommy!

  1. hoi Tommy dus jouw vacht is ook veranderd en dat kan misschien best nog een keer, je weet maar nooit. Ik vind dat jij je vacht altijd heel netjes en schoon houdt, dat is mijn compliement voor jou,

   pootje terug
   Bertje

 7. Lieve Bert,

  jij ben een mooie katerman en jou vagt heb ze eigen kleur. Jij heb rood in jou vagt maar jij heb ook wit. Soms denkie jij ben meer rood maar dan ga jij anders ligge van jou eigen en jij ben wit. Het is wie jij ben mij jonge en jij mag zijn wie jij ben. Jou katermansproet raak mij hart. Assie jou katermansproet zie weet jij, het is mij Bert. En misschien hebbie straks jou swarte sproet maar misschien ook nie. Het is jou groote geheim van jou ouwer worre. Van mij hart wil ik jou zegge, het maak mij eigen niks nie uit. Jij ben mij mooise katerman van mij Feesboek en ook van andere boeke assie die heb. Jij ben van binne alle kleure Bert. Die kan jij nie zien maar jij foel ze in jou hart.
  Van mij eigen ben ik swart met grijs en heel feel wit. Mij buik is wit, die doe ik goed poetse Bert. En ik heb mij baartje, mij vrouw zeg Loes het onnerscheid jou van alle annere poese. En mij baartje is roodbruin zeg mij vrouw. Maar jij ken al mij kleure want assie verkering heb weet jij dinge…

  Jou Loesje

  1. liefe Loesje, wat zeg je weer liefe woorden tegen me ik ben er gewoon ferlegen van dat ik denk wat moet ik nou zeggen. Maar je weet dat ik jou de allerliefste en allerallermooiste poes van iedereen find!!
   je Bertje

 8. Heee lieve Bert, wat een mooie sproet heb je, hij staat je helemaal top, en ik vind sproet ook zo een leuk woord, het klinkt zoals het eruit ziet, als iets gezelligs, mijn vrouw zegt dat ze altijd zo graag sproeten had willen hebben, wist jij dat dat bij mensen ook kon?, en je kleuren zijn presies goed, ze horen echt bij jau, mijn vrouw zei dat Beer toen hij auder werd een steeds lichtere buik kreeg, en hij kreeg witte strepen op zijn staart, eerst was zijn staart gewoon helemaal rood en toen met die kringen net als van een was-beer, mooie hè?!, en Molletje kreeg een wit kinnetje, maar toen waren ze al 17 jaren, dus wie weet hoe jij er dan uitziet?, en misschien ben ik dan ook wel een heel andere kleur, ik hoop dat ik ook zo een sproet krijg!, een groene, dat lijkt me mooi, lieve Bert heb je ook zon vandaag?, ik hoop van wel!, heeeeeeeeel veel lieve kopjes van Kever!!!

  1. hoi Kever o dan kan ik nog best van vacht veranderen alsBeer ook andere kleuren kreeg als ik op tijd begin heb ik het ook af als ik 17 ben. Misschien ga jij wel een rode katerman worden je bent er al mee begonnen dat zag ik op je footoo een tijdje terug dus het kan.
   kopjes terug
   Bertje

 9. Ik vind jou katermansproet heel mooi lieve Bert, hij hoort bij jou, heel speciaal. Knuffels van ons.

 10. Hoi Bert.
  Jij hebt een mooie sproet hoor.Dat zegt mijn scullary girl.Het maakt je de unieke enige Bertje.
  Ik ben grijs en beige.In mijn paspoort staat wild kleur.Nou ik ben eggies waar niet wild!!!!
  Op mijn rug,zijkant,kop en poten ben ik kort harig,maar mijn buik is anders.Daar zijn het lange haren.
  Ik zie het natuurlijk niet,maar met wassen voel ik wel het verschil.
  Mijn scullary girl zegt dat ik een lekkere fluffy buik heb.Dat zal dan wel.Ik heb er geen verstand van.
  Mijn zus had dat ook,dus het zal wel ergens uit mijn familie zijn.Maar die ken ik niet en het maakt mij niks uit.
  Mijn scullary girl vindt mij mooi en helemaal goed zoals ik ben.Dat is voor mij het belangrijkste.
  Maar ik heb mijn scullary girl gevraagd om op te letten of er nog wat veranderd nu ik ouder aan het worden ben.
  Dank je wel voor je mooie schrijf en de tip dat het kan veranderen.
  Zachte kopjes van Muzette.

Reacties zijn welkom