Ontmoet de wilde caracal-kat

Foto: Wikimedia Commons

Is dit een kat? Jazeker.  Er leven grote en geweldige wilde katten in alle delen van de wereld. Dit is de Caracal-kat. Geschikt voor: het buitenleven. Ongeschikt voor: het leven als huisdier.

De foto laat ook goed zien dat deze wilde kat een roofdier is. Lekker eten is iets anders dan een snack op een bordje krijgen.

Nacht

De caracal is een nachtdier, dan komt hij tervoorschijn van zijn slaap overdag. Waar hij ligt? Zo verstopt mogelijk: tussen de rotsen bijvoorbeeld of in een verlaten hol van een  ander dier. Hij woont vooral in Afrika en in de landschappen daar kan hij zich goed schuil houden. Meestal brengt de caracal zijn hele leven in zijn upje door op een paar vierkante kilometers.  Een solitaire kat dus, heel anders dan een huiskat die gezelligheid nodig heeft.

Oren

Wat je goed ziet zijn de bijzondere oren en iets van de pluimen die daarop groeien. In het wild is scherp kunnen horen van levensbelang. Snel wakker zijn, snel reageren, zeker als je een solodier bent. Ze zijn sterk, houden van spelen en van jagen.

Groot

Deze wilde kat is aanzienlijk groter dan een westerse huiskat. Een mannetje weegt minstens 12 kilo en dat kan oplopen tot tegen de twintig kilo. Zijn staart kan langer worden dan dertig centimeter bij een lichaamsgrootte die tegen de meter loopt. Dus dat is vier keer zo groot als een huiskat. Stel je eens voor dat er twintig kilo ’s nachts op je springt… dan ben je helemaal wakker.

Huisdier

In Nederland zijn de carocals verboden als huisdier en dat is maar goed ook. Want al zien ze er aantrekkelijk uit, het zijn ten eerste wilde katten en ten tweede hebben ze een andere omgeving nodig dan een huiselijke omgeving ze kan bieden. Zie je een carocal op Marktplaats, bel dan het asiel en de politie.

 

 

Reacties zijn welkom