Moeten katten kunstjes doen?

kunstjes

Je hebt honden die graag kunstjes doen. Dan krijgen ze complimenten en een snek. Dat willen katten ook, maar een kunstje doen? Nou dat ligt bij ons anders.

Ik ken honden van vroeger toen ik op straat leefde en een paar van mijn Feesboekvrienden zijn hond. Dus ik heb er verstand van, ook al omdat ik zelf kat ben. Daarom weet ik hoe het zit. En het zit zo.

Honden

Er zijn honden die van alles kunnen en die dat ook leuk vinden. Ze brengen een bal terug die hun mens ergens heen gooit, ook als het in een vijver is en hun vacht nat wordt. Maakt een hond niks uit. Er zijn honden die een poot geven als het gevraagd wordt. “Pootje?” En omhoog gaat die poot.  Er zijn ook honden die commando’s en bevelen leuk vinden, die snappen ze meteen en dan doet ze het ook meteen. Een hond wil dat mensen gelukkig zijn daarom is het.

En ik vind dat elke hond dus veel complimenten en sneks verdient, omdat het goed en belangrijk werk is om een mens gelukkig te maken.

Maar een kat doet dat anders.

Katten

Eerlijk is eerlijk, ik kan ook kunstjes. Die zijn:

 • met mijn tong uit mijn bek slingeren, echt heel ver dat je denkt dat kan niet
 • keihard op het speelpapier springen en dan een eindje erop door de kamer schuiven
 • op drie poten staan

Misschien nog wel meer dat ben ik vergeten. Dit heb ik allemaal zelf ontdekt en ik doe het soms en soms niet net zoals het uitkomt. Mijn vrouw vindt het altijd leuk maar ik doe het niet voor haar, en toch krijg ik complimenten en knuffels.

Mijn mening

Persoonlijk vind ik dat het niet hoort bij katten om kunstjes te doen. Het hoeft niet. Maar als je iets leuks kunt, en je krijgt van thuis waardering, dan doet dat wel wat met je van binnen, dat is ook wel weer zo.

18 thoughts on “Moeten katten kunstjes doen?

 1. Ha die Bert, wij vinden ook niet dat katten kunstjes moeten doen, wij zijn tenslotte geen honden. Wat wij af en toe wel leuk vinden is op een speelgoedmuis jagen, dan moet vrouw hem weggooien en dan gaan wij, Oliver en Bikkel hem pakken en even terugbrengen bij de vrouw. Dat vindt zij namelijk leuk, en wij zeggen maar zo, als de vrouw vrolijk is dan zijn wij dat ook!. Het moet natuurlijk niet te lang duren, maar zo’n paar keer moet kunnen vinden wij.
  Kruimel, Bas en Bjarne houden hier niet zo van en spelen op hun eigen manier, hoewel Bas vindt zich zelf al een beetje te oud en omdat hij heel lang op straat heeft geleefd weet hij ook niet zo goed hoe hij moet spelen, dus hij slaapt liever.
  Je leest het Bert, kunstjes doen laten wij wel aan honden over, wij katten hebben weer andere kwaliteiten.
  Knuffels van Bas, Bjarne, Oliver, Kruimel en Bikkel

  1. hoi Bas, Bjarne, Oliver, Kruimel en Bikkel, wat leuk dat bij jullie thuis iedereen zo verschillend is en mag zijn. Bas snap ik wel want ik weet dingen als spelen ook niet altijd even goed wegens vroeger dat blijft toch in je zitten. Ik speel net als jullie soms met mijn vrouw maar dingen ophalen die ze weggooit daar begin ik niet aan, als ze dat ontdekt ben ik de hele dag bezig, poot van Bertje

 2. Oh Bert,
  Jij doet nu dus ook aan “papierzelen”. In januari schreef je over je kraakpapier, en toen gaf ik je die tip. Fijn gaat dat hè?!!
  Mijn vrouw kreeg een mooie fleecedeken (die ik inmiddels ingepikt heb), en daar zat van dat mooie kadopapier om, lekker glad joh, Dat gaat nog veel harder!! De vellen hanger erbij, maar het mag niet weg van mij. Gisteren deed m’n vrouw het in de oudpapierbak, en ik heb er net zolang zielig kijkend naast gezeten en “piew…!!!” gezegd tot ze het er weer uitgehaald heeft. Ik ben er meteen op gaan liggen voor de zekerheid.

  Ik vind niet dat katten kunstje moeten doen, maar als ze het leuk vinden vind ik het best. Ik denk trouwens dat katten het alleen doen als ze het leuk vinden, en het vertikken als ze er niks aan vinden. Zo zijn wij nu eenmaal 🙂 !
  Kopje en poot,
  Vlo.

  1. hoi Vlo dat papierzeilen kan ik nog maar een beetje. Volgens mij ben jij er veel verder in dat je alle soorten papier kunt dat heb ik niet. Goed dat je tegen je vrouw Piew zei, ze kan toch niet zomaar jouw spullen weggooien dat is raar!! Samenwonen is ook dat je elkaar spullen gewoon bij elkaar laat, zo zie ik het. poot van Bertje

   1. Eh….eh…Bert, als ik heel eerlijk ben, is is drie kwart van de dingen die door de kamer zwerven van mij, en de helft daarvan heb ik eerlijk van mijn vrouw gejat. 🙂 !!!
    Vlo.

 3. Hallo Bert,

  Bert ikke en vrouwtje zullen heel eerlijk zijn, Wij vinden het verschrikkelijk als dieren kunstjes moeten doen. Kijk een blafsnuit die vind dat heel leuk en als die het vrijwillig doet vinden wij het prima, maar gedwongen dingen leren nee. Net zo ook als kleren aan geven. Dieren zijn dieren klaar uit en vrouwtje zegt Jip jij bent geen circusartiest. Samen spelen met je vrouwtje of wat ook en het is uit vrije wil dat je dat doet is het gezellig en leuk.
  Ikke ben super goed in een muis of propje vangen met mijn voorpoten, maar terug brengen naar vrouwtje, nee hoor. Als vrouwtje een balletje weglaat rollen, o ja dan race ik er achteraan, maar ik ga het haar niet terug brengen, Ja zeg zij heeft het toch weggegooid, ik zorg ervoor dat het niet kwijtraakt, want ik ben wel zuinig op mijn speeltje. Ik weet ook altijd waar ik alles laat en het hele huis is bezaaid met van alles van mij en opruimen mag niet van mij. Je weet een racende Jip moet van alles tegenkomen. Ja ik doe nog wat en dat vinden we alle twee heel fijn, Als vrouwtje vraagt: Jippje kopje dan buig ikke mijn koppie en kan en mag vrouwtje er een knuf op geven en ikke doe pootje wrijven en likje geven in haar snuit. Wij noemen dat heerlijk samen knuffelen.

  Bert iike moet nu stoppen met schrijfjes doen naar jou, want vrouwtje krijgt zo bezoek. Strakjes samen nog de blog van gisteren van lieve Loesje lezen en schrijfjes doen, want vrouwtje was plotsklaps weg en ik kreeg geen computer tijd. Ikke balen, maar mag het strakjes doen.
  Fijne warme bankhang dag en knuffel van vrouwtje.
  Grote en zachte poot en kopje van je grote vriend Jip

  1. volgens mij heb je gelijk Jip dat het anders is voor een blafsnuit. Maar ze moeten er echt zin in hebben vind ik. Spelen is weer wat anders dan kunstjes doen. Volgens mij spelen jij en je vrouw heel veel en ook op jullie manier maar dan doe je nog geen kunstje. Geloof ik. Nu weet ik het even niet meer. poot van je vriend Bert

 4. Lieve Bert,

  jij heb wel gelijk van jou eigen assie zeg dat katten geen kunstjes hoef te doen. Van me eigen ben ik onhandig maar mij vrouw zeg, Loes jij kan best iets.
  Toen ik mij eigen ging ontplooie deed ik ineens dinge die ik anders nooit doe. Voor mij medietaasie doe ik rekke en strekke en ik doe ook Gaape. En ik kan ook op twee poote staan van me eigen. Ik vind dat best al veel en ik wil erover schrijve Bert. Hoe dat werkt bij mij eigen.

  Ik vind jou kunstjes knap Bert. Assie door jou kamer zeil op jou papier. Dan ben jij best wel dapper en jij durf steeds meer. Ooh en jij kan op jou drie poote staan. Ik vind drie nog moeilijker dan mij twee poote. Maar jij kan het Bert, van jou eigen.
  En jij ben atleeties, dan kan jij meer. Ik ben trots op jou want jij ben ook heel lief,

  Jou Loesje

 5. Nou….mooi niet dat ik kunstjes ga doen hoor.
  Ooooh wacht….vrouw zei net dat ik wel kunstjes doe. Ik kan goed om rosjebief vraag. Dan ga ik staren naar het personeel. Op zich is dat ook een kunstje.
  En als het personeel op de vloer tikt dan kom ik aanloop of ik draai me om.
  Nou….dat is meer dan genoeg hoor. Vroeger deed ik wel kunstjes hoor. Dan bracht ik een propje papier terug als die weggegooid werd.

  1. Ja dat propje papier heb je nou wel genoeg terug gebracht Katrien. Nou kun je weer andere dingen en die zijn nu belangrijk. Zingen is een kunst en geen kunstje zegt mijn vrouw dus ik geef het even door. Ik vind dat je heel actief bent!!

   1. Bert, ik schreef ook dat het Kunst met een grote K was. Ik bedoelde het als een kompliment en heb niet bedoeld dat het een kunstje was,. Ik vind juist dat Katrien prachtig zingt!
    Poot, Vlo

 6. Dag Bert,

  Hiet Bolle.
  Ik doe zelf geen kunstjes, en ik denk ook niet dat ik dat ooit ga doen. Ik doe juist altijd iets NIET nog een keer, als mijn vrouw mijn man roept omdat ik iets leuks heb gedaan.
  Wat jij met je tong doet vind ik wel superknap! Ik heb het toen op de foto gezien, en ik kon het haast niet geloven dat je dat kunt doen!
  Ik kan een koprol maken, maar dan naar de zijkant. Dat is wel een kunstje, maar dat doe ik alleen als ik het zelf wil. En er gaan dagen voorbij dat ik er geen zin in heb.
  Ik kan ook heel goed mijn achterpoot uitstrekken en dan mijn tenen wijd doen. Dat vindt mijn vrouw geweldig, dus ik laat het altijd eventjes zien, en dan is het weer voorbij.
  Ik vind dat dieren alleen dingen hoeven te doen die ze leuk vinden. Niet dat je met een sweep of een tuig om gedwongen wordt. Of dat ze hele gekke dingen moeten doen, wasr mensen om moeten lachen. Een dier is een dier, en niet een klaun (zo heet dat toch, uit het sirkus?) voor mensen om te lachen.
  Dat vind ik!
  Een lief kopje van Bolle.

  1. hoi Bolle wat knap van je achterpoot en je tenen ik weet zeker dat het een kunstje is. Maar ik weet ook dat je het alleen hoeft te doen als je zelf zin hebt Dus een hele ochtend de hele tijd. Of een keertje en dan weer niet. Ik vind dat als je samenwoont je helemaal geen kunstjes voor elkaar hoeft te doen, samenwonen is gewoon iets met rust en gezelligheid, zo zie ik dat. kopje van Bert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *