missen Mist een kat je als je weg bent? De meeste mensen denken van niet. Ze menen dat een kat genoeg aan zichzelf heeft en zich hoogstens hecht aan een huis. Dat zit anders.

Missen is verlangen. En dat heeft te maken met een band tussen de een en de ander.

Huis

Vaak lees je dat een kat zich niet aan mensen hecht, maar alleen aan het huis. Dan komen de verhalen over een verhuizing en dat de kat honderden kilometers liep om naar het vertrouwde huis terug te gaan.
Kan waar zijn. Kan ook van niet.
Natuurlijk kan een kat zich hechten aan een vertrouwde omgeving, waar alles goed ruikt en bekend is. Dat zegt niets over de relatie met mensen en het missen.

Mens

Katten zijn wat dit betreft net mensen: ze zijn allemaal anders. De een duikt meteen in het contact en zoekt diepgang en elke dag nabijheid, de ander is afstandelijker en laat nooit veel blijken van gevoelens. Zoveel personen, zoveel variaties.
Met andere woorden: er zijn genoeg katten die zich volop en graag aan de mens hechten, en die dolgraag samen zijn. Ze hangen op hun mens, vragen en geven knuffels of willen gewoon met hun mens in dezelfde kamer zijn. Een intense band.

MIssen

En met die intense band ontstaat dan ook het missen. Tijdens werkdagen of vakanties is de gezelligheid en het samenzijn opeens weg. Elke kat heeft gevoelens, dus dat ontbreken van die ander voelt de kat. Vooral de knusse samenzijn-katten kunnen hun mens erg missen. Ze gaan extra slapen of eten, ze zitten in de vensterbank of wachten bij de voordeur. “Kom je al?” En dan volgt meestal een luid gemiauw of een verontwaardige houding van negeren. Niet zelden moet later de gemiste tijd gecompenseerd worden met extra knuffels, snacks en lieve woorden.

Samenzijn en missen horen bij elkaar, voor mens en dier. En zeker weten ook tussen mens en dier.

2 thoughts on “Mist een kat je als je weg bent?

  1. Als ik op vakantie was geweest, vlogen Snork en Doezel me nog net niet om m’n nek als ik weer thuis kwam. Maar ze hebben me nooit genegeerd en waren heel knuffelig. Mijn moeder kwam dan bij ze logeren en dan kon ze merken dat met name Doezel altijd een beetje zielig werd en me miste, het was ook altijd me and my shadow Doezel.
    En Roos zit nu heel vaak in de vensterbank of op de rugleuning van een stoel vlak bij het raam op de uitkijk *smelt*

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *