Likken is geen wassen (en soms weer wel)

likken Likken is geen wassen behalve als je het zo bedoelt. Maar er is toch een verschil. Daar ga ik het vandaag over hebben. Want niet iedereen snapt het.

Op de foto ben ik mezelf aan het wassen. Dat doe ik best vaak en het duurt ook nog lang. Waarom was ik mezelf?

Nou simpel.

 • schoon blijven vind ik belangrijk
 • wassen maakt me rustig, daarna voel ik me tevreden
 • het is leuk om te doen

Likken

Nou dat andere.  Ik heb het weleens gehad dat mijn ene pootje anders dan anders voelde. Dus dat ik wist er is wat mee. Het deed ook een beetje pijn. Toen ging ik aan mijn pootje likken, dat was nodig voor het schoon en ook om het beter te maken. En ook een beetje om van binnen rustiger te worden. Het hielp. Erna was er niks meer aan de poot.

Mens

Ik weet dat er ook katten zijn die hun eigen mens likken. Dat doen ze vanwege gevoelens. Dus het kan liefde zijn maar ook stress en die stress komt dan ergens vandaan, dus dan moet je met de dierenarts gaan praten. Er is iets niet in orde.

Het kan ook dat je naar tonijn smaakt.

Plekken

Er zijn ook katten die zichzelf veel te veel wassen, en daardoor krijgen  ze kale plekken. Dat is ook niet in orde dus dat moet je de dierenarts ook bellen. Ik had vroeger druppeltjes van Bach om rustig te worden en daar had ik veel aan. Niet dat ik kale plekken had maar ik was wel gespannen en dat kwam omdat ik me onzeker voelde.  Dus als je als mens denkt, dit is niet goed, bel dan even de dierenarts om naar die druppels te vragen of het kan. Ze zijn te koop bij de Etos.

Dit was het. Ik hoop dat u er iets aan heeft.

4 thoughts on “Likken is geen wassen (en soms weer wel)

 1. Dat zijn goede tips Bertje.

  Overigens zag ik dat er speciale druppeltjes van Bach Rescue voor dieren(katten en honden) in de handel zijn.

  Soms zijn er ook katten die vanwege stress of verveling achter hun eigen staart aan zitten.
  Veel mensen denken dat dat grappig is,maar dat is het helemaal niet,het is gewoon zielig.

  Wat je dan kunt doen denk ik is ook de kat afleiden door gezellig met hem of haar te spelen of te knuffelen,gewoon lekker aandacht geven.

  Want aandacht hebben jullie sowieso elke dag van ons nodig en dan bedoel ik knuffel en speel aandacht .

  1. hoi Jeanine, ja dat is waar, katten hebben ook aandacht nodig! We willen niet de hele tijd alleen zijn. Dat is niet leuk. Bertje

 2. Hallo Bert,

  Ja ben ook van de likkerige, net als alle katten, om mij schoon te maken, Maar je weet ik ben een held op Jippe slofjes en als er vreemde mensen in huis komen, net als deze week een monteur en die bleef verdorie meer dan 5 uur werken Nou dan ben ik volgens vrouwtje een stress Jipje en je weet ik duik onder het dekbed van vrouwtje. Ja erna ga ik mij ook overdreven poetsen. Doe ik om mij af te reageren van de angst en de stress, Ga ook veel door het huis racen en brullen. Ik had je daar al over verteld deze week en vandaag.
  Kaal wassen doe ik gelukkig niet.

  Nog even als aanvulling op de bouw van mijn eigen Jippehuis met slaap ruimte erin. Vrouwtje moet nog op stap om bouwmaterialen te kopen en als ze alles heeft, gaat de bouw van start. Als mijn huis af is zal vrouwtje er een foto van maken en die naar jou opsturen hoor.

  Zo vrouwtje stuurt me weer weg, tijd om te eten zegt ze, nou dat laat ik me geen 2 keer zeggen hoor. Ik ga aan de buikvulling doen nu. Voor jou en vrouwtje fijne avond en heerlijk slapen.
  Knuf van vrouwtje en wil jij jouw vrouwtje haar groetjes brengen, van mij een poot en kopje.

  Je vriend Jip

  1. hoi Jip nou dat je je extra wast als de monteur weg is, dat snapt iedereen!! Dan heb je gewoon je ontspanning nodig en wel meteen. Ik hoop dat je je nou weer je gewone zelf voelt. Wat spannend van dat bouwhuis voor jou!! Dat je vrouw dat kan!! poot van Bertje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *