Kerstboom met katten hou het veilig

kerstboom katten  Een kerstboom met katten in huis kan, maar alleen als je het veilig houdt. Want: er is een risico vanwege de naalden van de boom en het water waarin de boom staat.

Je weet dat een kat zoiets leuk vindt: een glimmende kerstbal, een bewegend strikje, een nieuwe geur in huis. Dat trekt de aandacht. Zorg ervoor dat het ook leuk blijft.

Naalden

Let allereerst op de naalden. Zo klein als ze zijn, zo gemakkelijk gaan ze door het huis zwerven. Zet de boom op een grote krant en veeg elke dag de naalden op die uit de boom zijn gevallen. Let goed op zwakke takjes, daarvan laten de naalden gemakkelijker los. Kijk kritisch naar zwerfnaalden in huis. Gaat de kat in de boom? Alleen onder jouw toezicht. Een enkel dennenaaldje kan in een poezelichaampje heel wat schade aanrichten. Denk aan de maagwand. Neem geen risico.

Water

Let behalve op de naalden, ook op het water waarin de boom staat. Daar zitten snel voor katten giftige stoffen in. Ook al vind je het een schattig gezicht dat je kat van de kerstboom drinkt, voorkomen is beter dan een spoedbezoek aan de dierenarts. Scherm het water af,  zorg dat je kat er absoluut niet bij kan.

Linten en sterren

Het is typisch voor deze tijd van het jaar dat planten en bloemen extra verpakt zijn met kraakpapier en lintjes en friemeltjes. Een feest voor katten, maar… blijf opletten. Ook met die zogeheten kerststerren, daar mag een kat ook niet van knabbelen. Dat chocolade uit den boze is, weet je vast al. Bel meteen de dierenarts als je iets vermoedt.

Fijn

Hoe kun je dan wel de feestdagen met de kat vieren? Simpel. Door samenzijn. Speel langer samen, knuffel met elkaar en ga eens een uur of langer bankhangen.  Luister dan naar elkaars ademhaling. Samenzijn is het grootste feest.

4 thoughts on “Kerstboom met katten hou het veilig

 1. Hallo Bert,

  Super van je dat jij ook aandacht geeft aan de gezelligheid, maar de zovele gevaren van een kersttijd voor ons in huis. Wij worden wel om de oortjes gemept met al deze berichten, maar het kan nooit teveel zijn hoor. 8/Vrouwtje hoopt ook dat alle mensensnuiten plastic ballen in de boom doen, want die dunne glazen dingen zijn allemaal heel mooi, maar als er een uit de boom gemept wordt of per ongeluk eruit, dan zijn die splintertjes heel gevaarlijk. We lopen erdoor heen of die dingen komen in onze vacht en ja we gaan nu eenmaal door de wasstraat en hup dan die gemene splinters in onze binnenkant van het lijf. Ramp niet te overzien zegt vrouwtje. Dus de baasjes moeten goed met de stofzuiger de boel opruimen. Kerststukjes met al die mooie takjes en water erbij is ook een gifbom. Vrouwtje las deze week ook dat een kunstboom zelfs gevaarlijk kan zijn, De baasjes moeten ons gewoon niet alleen laten met al die gezellige versiering.

  Ik had graag de reuze boom uit de berging in de kamer gehad en ik heb echt gemiauwert dat ik er vanaf zal blijven. Nou vrouwtje had allang aan mijn ondeugende ogen gezien dat die boom mooi in de berging blijft. Ik wilde zo graag Kerst bengel zijn dit jaar. Goed moet ik maar wat anders gaan verzinnen.

  Bert tot mogen weer en fijne dag hoor. Groetjes en knuffels van vrouwtje voor jullie en van mij een poot en kopje.

  Je vriend Jip.

  1. Dat zijn ook goede dingen Jip, wat je daar zegt over bomen en de dingen erin. Volgens mij denken heel veel mensen er niet over na verder en wij vinden het leuk om in een boom te hangen, nou ja de meesten van ons. Thuis heb ik geen boom. Vond ik niet erg want ik hou toch met meeste van gewoon!! poot van je vriend Bert

 2. Goeie waarschuwing, ik hoop dat velen dit lezen.
  Wij hebben wat Roos-proof kerstversiering, wel gezellig met lichtjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *