liefdeshapjes  Liefdeshapjes, wat zijn dat eigenlijk? Een kat heeft scherpe tandjes die door de natuur bedoeld zijn om een prooi vast te houden en op te eten. Dat is dus iets heel anders.

En toch weten veel mensen dat een kat ook in staat is om liefdeshapjes te geven.

Anders

Elke kat doet het weer anders. De een bijt even snel met puntige tandjes en sprint dan van je weg, om op een veilige afstand naar je gezicht te kijken. De ander knabbelt gezellig aan je vingers. En een derde kat neemt een hap van je arm alsof het verse ham is. Je weet nooit wie wat gaat doen, dat is het leuke.

Kitten

Hoe verschillend een kat ook zijn of haar liefdeshapjes geeft, de oorsprong ligt ligt naar gedacht wordt in de kittentijd. Ze herinneren zich hoe ze door hun moeder gewassen en verzorgd werden, en daarbij hoorde ook de aanwezigheid van tandjes.

Wanneer je kat je liefdeshapjes geeft, is dat dus werkelijk een teken van liefde: van vertrouwdheid, geborgenheid, gezelligheid.

Alleen: doe het niet terug. Mensentanden werken weer anders op de kat.

Opletten

Blijf ook opletten. Een kat kan bijten om andere reden: spanning of ziekte. Bij elke afwijking van het normale en gezellige is het raadzaam na te gaan wat de oorzaak daarvan is.  Voel je van binnen iets van ongerustheid, overleg dan even met de dierenarts. In een eerste telefonisch consult kun je ook vragen of een bezoek nodig is.

Waarschuwing

Er zijn ook katten die plotseling even hard bijten. Dat kan bedoeld zijn als waarschuwing, om je ergens mee op te laten houden. Het aaien duurde te lang en de kat raakt overprikkeld, er is een bron van irritatie of de kat voelde zich door iets anders wat je deed gespannen.  Met even een flinke hap ben je dan meteen weer bij de les. Straf de kat niet, want jij hebt iets verkeerds gedaan.

3 thoughts on “Liefdeshapjes, wat zijn dat eigenlijk?

 1. Hallo Bert,

  Was ik toch haast vergeten om je te schrijven over de hapjes. Weet je dat er heel veel mensen zijn die hun kat straffen of een mep geven als hun kat een liefdes hapje geeft of knabbeltje.Als vrouwtje dit zag dat werd ze boos en legde uit dat de kat lief wilde doen. Maar die mensen bleven dan nog heel erg dom, ze vertelde dan dat hij/zij dat niet mag. Nou ja hoe moet poes dan laten merken dat hij veel van baasje houd.
  Ik knabbel ook wel en soms per ongeluk te hard en ook met mijn pootjes doe ik soms te wild en vergeet ik dat ik mijn nagels in moet houden. Vrouwtje zegt dan zachtjes au en komt met een zachte hand en zegt zachtjes doen Jip. Nou ik ben dan meteen weer bij de les. Ook geef ik vrouwtje graag kopjes en likjes en zachte pootjes door haar snuit. Kijk vrouwtje geeft mij veel knufjes en hapjes en krabbels met haar vingers.
  Zo laten wij aan elkaar weten dat wij heel veel van elkaar houden en dat ons hele leven zullen blijven doen.
  Zo hoort het ook te gaan en zo is dat ook bij jou thuis tussen vrouwtje en jou.
  Ja mijn vrouwtje is gek op dieren, ze vertelde mij dat ze vanmorgen een mevrouw met een hele grote witte hond tegen kwam. Ze vroeg aan de mevrouw of ze de hond mocht aaien over zijn kop. Kijk dit moet je altijd vragen aan de baas, want misschien wil het baasje of de hond het niet. Nou deze mevrouw vond het heel leuk en die hond natuurlijk ook, en zo had vrouwtje ook weer even een gezellig babbeltje met iemand over de hond, want die mevrouw hield ook heel veel van haar hond en vertelde zo heel veel over hem.

  Zo Bert het is al laat en vrouwtje moet nog wat eten en ik natuurlijk ook.
  Fijne avond voor jullie en groetjes voor vrouwtje en knuffels voor jou van mijn vrouwtje.
  Poot en kopjes voor jou.

  Je grote vriend Jip.

  1. hoi Jip, wat goed dat je vrouw aan die mensen uitlegt waarom een kat hapjes geeft. Dan kunnen zij het onthouden en voortaan fijn vinden en ook aan andere mensen vertellen. Ik geef mijn vrouw net als jij doet kopjes maar ik geef haar geen likjes en daar heeft ze ook nog nooit om gevraagd. Misschien dat ik het dan doe. Maar dat weet ik niet zeker. Poot van je vriend Bert

 2. Hallo Bert.
  Mijn kitten valt mij gewoon aan en mijn vrouw ligt open. Shadow komt uit een vieze boeren schuur. In de nacht deur dicht. Shadow op de overloopt en eigen kamer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *